Woda kokosowa liofilizowana – właściwości - przepisy
Katarzyna PakocaWoda kokosowa liofilizowana – skarbnica składników odżywczych
Woda kokosowa pozyskiwana jest z niedojrzałych, młodych owoców palmy kokosowej. Bogata w składniki odżywcze o właściwościach prozdrowotnych, stanowi idealny zamiennik wody kokosowej w płynie powszechnie dostępnej na rynku. Z kokosowego proszku można w prosty sposób przygotować naturalny napój o szeregu właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.
Jak powstaje liofilizowana woda kokosowa?
W celu wyprodukowania proszku kokosowego świeżą wodę kokosową poddaje się liofilizacji, czyli sublimacyjnemu wysuszeniu zamrożonych substancji. Następnie do wysuszonej wody kokosowej dodaje się ekstrakt z tapioki, w celu uzyskania proszku.
Liofilizowana woda kokosowa ma barwę od białej do lekko żółtej i charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. To produkt w 100 % naturalny i minimalnie przetworzony. Proces liofilizacji pozwala zachować wartość odżywczą oraz smak świeżej wody kokosowej.
Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Woda kokosowa odznacza się wysoką zawartością
aminokwasów,
fitohormonów,
węglowodanów (84g/100g produktu),
cukrów (39g/100g),
witamin (ryboflawina, pirydoksyna, tiamina, niacyna, foliany),
składników mineralnych, głównie:
potasu (2720 mg/100g),
fosforu (218 mg/100g),
wapnia (158 mg/100g),
magnezu (159mg/100g),
sodu (265 mg/100g),
żelaza (8 mg/100g) i
manganu (4mg/100g) oraz
niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.
Ponadto, jest bogata w naturalne substancje, takie jak kwas laurynowy i kinetyna (naturalny antyoksydant), pobudzające procesy odnowy komórkowej i wspomagające układ immunologiczny oraz enzymy (katalaza, dehydrogenaza, kwaśna fosfataza, peroksydaza, diastaza) poprawiające trawienie.
Badania sugerują, że woda kokosowa może obniżyć ciśnienie tętnicze oraz zmniejszyć ryzyko zawałów serca. Dodatkowo, proszek kokosowy wykazuje działanie alkalizujące, dzięki czemu pomaga przywrócić prawidłowe pH organizmu, przeciwdziałając jego zakwaszeniu. Zasadowy odczyn zwiększa także wchłanianie składników odżywczych dostarczanych z pożywieniem.
Liofilizowana woda kokosowa ma podobny smak i wartość odżywczą, co świeża woda kokosowa w postaci płynnej, dlatego z dużym powodzeniem może być jej zamiennikiem.
Szerokie zastosowanie
Sproszkowana woda kokosowa jest wygodna w użyciu i łatwa w transporcie. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Ze sproszkowanej wody można przygotować zdrowy napój funkcjonalny o niskiej kaloryczności. Ponadto, proszek można dodać do soku, koktajlu, smoothie, jogurtu czy deseru.
Jak przygotować kokosowy izotonik?
Kokosowy izotonik można bardzo szybko przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy 1 łyżeczkę proszku (4-5g) rozpuścić w 200 ml wody. Aby wzbogacić smak napoju można dodać odrobinę soku czy sproszkowanych owoców. Tak przygotowany napój to idealne orzeźwienie w upalne dni (z kostkami lodu) oraz doskonały izotonik nawadniający i wzmacniający organizm.
Poziom elektrolitów w wodzie kokosowej jest niemal identyczny z tym w organizmie człowieka, w związku z czym woda kokosowa lepiej nawadnia organizm niż zwykła woda czy napoje dla sportowców. Ponadto, zawiera mniej cukru, sodu i kalorii.
Ze względu na dużą zawartość elektrolitów, napój kokosowy szczególnie polecany jest sportowcom, osobom chorym, starszym i odwodnionym.
Przechowywanie
Wodę kokosową najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła i wilgoci. W takich warunkach proszek może być przechowywany przez okres 12 miesięcy, zachowując swoją świeżość. Proszek pozostawiony bez szczelnego zamknięcia wciąga wilgoć z powietrza i się bryluje. Przetwarzanie i poddanie działaniu wysokiej temperatury powoduje zmniejszenie zawartości składników odżywczych oraz negatywnie wpływa na smak wody kokosowej.
Czy wiesz, że…
Woda kokosowa to naturalna substancja, którą można wstrzyknąć bezpiecznie do ludzkiego krwiobiegu. W czasach drugiej wojny światowej i krajach Trzecich wykorzystywano ją jako osocze, kiedy to brakowało krwi do transfuzji.
Do wyprodukowania 100 g proszku potrzeba aż 2 kg świeżej wody kokosowej! Choć cena wody kokosowej nie jest niska, warto ją kupić, aby uzupełnić dietę o cenne składniki odżywcze i wzmocnić organizm.
Przepisy z wykorzystaniem wody kokosowej liofilizowanej znajdziesz tutaj.
Fot: Anita Zegadło - AZgotuj
Bibliografia:
Boonnumma S., Chaiswadi S., Suwanyuen S. (2014): Freeze-dried coconut water powder processing for natural health drink, Acta horticulturae, 1023, 91 – 94.
Bridgemohan P., Bridgeohan R. (2016): Enhancement of flavor and analyte balance of freeze-dried coconut water, International Journal of Nutrition and Metabolism, 8 (2), 7 – 11.
Choudhary S., Sirohi R., Verma S. (2016): Non thermal processing of coconut water, Journal of Engineering and Food Technology, 3 (1), 17 – 20.
Assa R., J. L. Konan Prades A. i in. (2010): Physicochemical characteristics of kernel during fruit maturation of four coconut cultivars (Cocos nucifera L.), Africal Journal of Technology, 9 (14), 2136 – 2144.
Saulsbury C. V. (2014): The complete coconut cookbook: 200 gluten-free, grain-free and nut-free vegan recipes using coconut flour, oil, sugar and more, Vivante, s. 12, 24 – 25.
http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/inpho/docs/Post_Harvest_Compendium_-_Coconut.pdf
dostęp, dnia 27.02.2019
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.