Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko Styl10 zdrowych nawyków
10 zdrowych nawyków
31 / 12 / 2022

10 zdrowych nawyków

gotujwstylueko.pl

10 zdrowych nawyków

Nawyk to zautomatyzowana czynność, którą nabywa się dzięki regularnemu ćwiczeniu. Odpowiednio dobrane, mądre nawyki mogą być swoistym „sterem” życia – zapewniają izolację emocjonalną i pomoc nawet w trudnych chwilach. Poniżej przedstawiamy propozycje dziesięciu prostych nawyków, które można wykonywać każdego dnia. 

1.ROZCIĄGAJ SIĘ KAŻDEGO DNIA
Rozciąganie (ang. stretching) to coś, czym powinieneś zaczynać każdy dzień. Czy widziałeś kiedyś kota, który po przebudzeniu wyciąga się całym grzbietem do góry, po czym przeciąga do tyłu? Kot wie, że rozciąganie jest dla niego dobre: rozgrzewa mięśnie po braku aktywności, pobudza obieg krwi oraz daje organizmowi jeszcze parę minut, by dobrze się wybudzić. Idąc spać mózg kota (jak również człowieka) wyłącza większość mięśni organizmu, by śpiący nie reagował ruchem na zdarzenia ze snów. Takim zaspanym mięśniom potrzebna jest zatem rozgrzewka, by przywrócić je do działania. Zalety rozciągania nie kończą się jednak na poranku i korzystnie wpływają na nasze funkcjonowanie przez cały dzień. Regularny stretching zwiększa elastyczność mięśni, poprawiając kondycję i sylwetkę całego ciała. Również, podobnie jak inna aktywność fizyczna, redukuje stres, poprzez rozluźnianie spiętych mięśni. Dodatkowo poprawia krążenie i dotlenia nasze tkanki, m.in. mózg.

2.ZADBAJ O SWOJĄ STREFĘ SNU
Zaraz po przebudzeniu i porannym rozciąganiu warto zrobić na swoim łóżku porządek: pościelić je, a także raz na jakiś czas wywietrzyć pościel. Sprzątanie przestrzeni wokół siebie jest dobre, ponieważ przekłada się na porządkowanie swojego umysłu, emocji. Przestrzeń, w jakiej żyjemy, jest poniekąd odbiciem tego, co dzieje się wewnątrz nas. Wykonując tę prostą czynność zaczniemy dzień w poukładany sposób, co pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie. Wietrzenie pościeli także jest istotne: wprowadza świeżość do sypialni, pozwala pozbyć się roztoczy oraz zwiększa komfort snu.

3.PIJ ZIELENINĘ
Zielone liście są naturalnym pożywieniem człowieka – dlatego też wprowadzenie większej ilości zieleniny do diety sprawi, że każdego dnia będziesz cieszyć się wyższym poziomem energii. Zielone rośliny są niezwykle bogate w wartości odżywcze. Przykładowo:

• Szpinak: zawiera niemalże wszystkie witaminy (A, B, C, E, K), kwas foliowy, jod, żelazo i magnez. Ma działanie przeciwnowotworowe, zwalcza anemię i wspomaga pracę serca.

• Jarmuż: zawiera witaminy (B, C, K) oraz duże ilości białka i błonnika. Ma działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz zapobiega miażdżycy.

• Natka pietruszki: zawiera witaminy (A, C, PP), kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo i potas. Ma właściwości odtruwające organizm, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz korzystnie wpływa na wzrok.

• Pokrzywa: zawiera witaminy (B, C, E, K), fosfor, mangam, krzem i wapń. Pozytywnie działa na włosy i paznokcie, usuwa trądzik oraz pomaga w problemach z trawieniem.
Gotowanie zielonych liści pozbawia je znacznej części wartości (np. żelaza czy kwasu foliowego), dlatego też dobrą praktyką jest picie zielonych soków i koktajli, najlepiej świeżo wyciskanych lub zblendowanych. Zielone napoje będą też pewnie bardziej smakować dzieciom niż tradycyjna sałata, do której często są nieprzychylnie nastawione.

Przepisy:

Zielone smoothie pietruszkowe 


Smoothie z aloesem


Sok z pokrzywy

 

4.OTWIERAJ OKNA
Wpuszczanie do pomieszczeń świeżego powietrza jest niezwykle istotne o każdej porze roku, nawet w zimie. W naturalnych warunkach, zanim ludzie zaczęli budować domy, stale przebywali na świeżym powietrzu. Wietrzenie jest higieniczne i pomaga uniknąć problemów związanych z nadmierną wilgocią w pomieszczeniach. Dostęp do świeżego powietrza zwiększa odporność, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz może redukować alergie. W okresie ciepłym staraj się, by w pomieszczeniu, w którym przebywasz, zawsze było otwarte okno. W zimie zaś wietrzenie powinno być nie tyle długie, co intensywne. Otwórz okno na oścież na niedługi okres czasu (np. 1-2 minuty), by ciepło nie uciekło całkowicie z pomieszczenia. Powtórz tę czynność co najmniej 2 razy w ciągu dnia.

5. KUPUJ ŚWIADOMIE
To nie tajemnica, że w obecnych czasach panuje konsumpcjonizm – zazwyczaj stać nas na więcej rzeczy, niż było kilkanaście lat temu. Zanim jednak zdecydujesz się na dany zakup, postaw sobie pytanie: czy naprawdę potrzebujesz tej rzeczy? Czy będziesz z niej korzystać? A może będzie ona tylko stać na półce i kurzyć się, a w przypadku jedzenia zostanie później wyrzucona? Jak już przemyślisz, że rzeczywiście potrzebujesz dokonać zakupu, postaraj się znaleźć produkt jak najwyższej jakości w Twoim zasięgu cenowym (Anglicy mówią na to value-for-money). Lepiej jest wydać więcej pieniędzy na rzecz, która posłuży latami, niż zakupić taką, która zepsuje się po kilku tygodniach. Jakość ma znaczenie także w przypadku żywności. Chcemy bowiem wybierać żywność, która rzeczywiście nas odżywia, a nie sztuczne produkty, które prawie w ogóle nas nie odżywiają. Także sposób wyprodukowania danego przedmiotu ma znaczenie – jeśli masz taką możliwość, kupując produkty takie jak np. kawa czy kakao, wybieraj produkty fair trade, czyli takie, których pracownicy uzyskali godne wynagrodzenie za swoją pracę. Podejmując właściwe wybory konsumenckie, wpływasz na otaczający Cię świat. Może okazać się także, że Twój portfel polubi minimalizm zakupowy

6.WYKONUJ OD RAZU CZYNNOŚCI MAJĄCE ZAJĄĆ MNIEJ NIŻ 2 MINUTY
Z pozoru banalna zasada 2 minut sprawi, że Twoje życie stanie się zdecydowanie łatwiejsze i bardziej poukładane. Zamiast tworzyć w głowie nawarstwiającą się listę czynności, które masz do wykonania, te, które możesz zrobić w mniej niż 2 minuty wykonaj od razu i dłużej o nich nie myśl. Zapewni Ci to spokój, klarowność myślenia, a przede wszystkim zaoszczędzi czasu. Przykładowe czynności, które zajmują mniej niż 2 minuty to:

• odpisanie na email,
• wykonanie telefonu,
• zmycie naczyń po posiłku,
• złożenie życzeń urodzinowych,
• wykonanie przelewu.
Nasz mózg nie lubi „zapisywać” zadań do wykonania na bliżej nieokreślone potem. Dlatego zacznij stosować tę zasadę i policz, jak wiele udało Ci się dzięki niej zrobić danego dnia.

7.ODDYCHAJ PRAWIDŁOWO
Oddech, mimo że zazwyczaj nie przykładamy do niego większej uwagi, pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Dawni mistrzowie jogi uważali, że długość życia liczy się nie liczbą lat, a liczbą oddechów. Istnieją dwa rodzaje oddechu: oddech piersiowy oraz oddech brzuszny. By nauczyć się tego drugiego, prawdziwie głębokiego oddechu, połóż się na podłodze ze zgiętymi nogami i stopami ustawionymi na podłodze. Umieść jedną rękę na klatce piersiowej, a drugą na brzuchu. Staraj się oddychać tak, by wraz z wdechem brzuch podnosił się do góry (klatka piersiowa także może minimalnie się unosić, ale w drugiej kolejności). Wraz z wydechem brzuch powinien wracać do pierwotnej pozycji. Powtórz ćwiczenie kilka razy. Warto opanować umiejętność oddychania przeponą, ponieważ taki oddech lepiej dotlenia i odżywia komórki naszego ciała oraz stanowi swoisty masaż narządów wewnętrznych.

8.UŻYWAJ OLEJKÓW ETERYCZNYCH
Naturalne olejki eteryczne są powszechnie stosowane w aromaterapii, czyli terapii holistycznej mającej leczyć przy pomocy zapachów. Olejki rzeczywiście mogą ukoić nerwy, a także pomóc w zwalczaniu wielu dolegliwości. Jednym ze sposobów aromaterapii jest rozpylanie olejku w pomieszczeniu przy pomocy dyfuzora. Możesz to zrobić w swoim domu i zaprosić ulubione zapachy do salonu, sypialni czy przedpokoju. Dobierz odpowiedni olejek zależnie od Twoich potrzeb.

• Olejek z bergamotki – relaksuje i energetyzuje. Przyjemnie odświeża pomieszczenie, nadając mu delikatny, cytrusowy zapach.
• Olejek z cynamonowca – poprawia samopoczucie i przywołuje świąteczny nastrój. Dodatkowo odstrasza komary.
• Olejek miętowy – pomaga osobom z dolegliwościami dróg oddechowych. Zapewnia świeżość w pomieszczeniu.
• Olejek z drzewa herbacianego – zapobiega przeziębieniom. Działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie.
• Olejek lawendowy – relaksuje, poprawia jakość snu i koi nerwy. Idealny przed snem, do sypialni.

9.ZNAJDŹ HOBBY NIEWYMAGAJĄCE SIEDZENIA PRZED EKRANEM
W dzisiejszych czasach znaczną część życia spędzamy przed ekranami komputerów, telefonów oraz tabletów. Nie jest to szczególnie zdrowe (zwłaszcza, jeśli patrzymy w ekran przed snem), dlatego warto znaleźć sobie przyjemne zajęcie, które nie wymaga użycia monitora. Może to być coś kreatywnego (rysowanie, gra na instrumencie, pisanie pamiętnika), sport (wyżej wymieniony stretching, bieganie, taniec) lub po prostu czytanie papierowej książki. Pamiętaj, że nie musisz być dobry w tym co robisz – robisz to przecież dla siebie, a nie dla innych! Zobaczysz, jak zmieni się Twój nastrój, kiedy zaczniesz znajdywać w ciągu dnia nawet 10 minut na samorealizację bez korzystania z ekranu. Poczujesz się bardziej zrelaksowany i odprężony ale też spełniony. Jeśli zaś twierdzisz, że nie masz na to czasu, pomyśl, ile tak naprawdę zajmuje Ci w ciągu dnia scrollowanie telefonu, przeglądanie stron internetowych – może okazać się, że zastraszająco dużo. Nie pożałujesz, jeśli zaczniesz pożytkować ten czas inaczej.

10.DBAJ O HIGIENĘ SNU
Sen wpływa na funkcjonowanie Twojego organizmu przez cały następny dzień, dlatego też niezwykle ważne jest dbanie o to, by był dobry i zdrowy. Może Ci w tym pomóc ustalenie stałych pór wstawania i spoczynku – Twój organizm lubi bowiem regularność, cykliczność i jasne zasady. Zadbaj także o to, by łóżko było dla Ciebie wyłącznie miejscem, które służy do spania. Pozwala to zachować balans, a także ograniczyć prokrastynację, czyli odkładanie obowiązków na później. Postaraj się, by miejsce, w którym śpisz, było jak najbardziej zaciemnione i wyciszone. Dzięki temu twój organizm będzie regenerować się z większą siłą. Dobranoc!

 

Źródła:

M. Burszynowicz, Jarmuż - właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jaruż?, https://www.wapteka.pl/blog/artykul/jarmuz-wlasciwosci-zdrowotne-i-najlepsze-przepisy-czy-warto-jesc-jarmuz

Portal Fizjoterapeuty, Stretching (rozciąganie) – wpływ na organizm, 2018, https://fizjoterapeuty.pl/kinezyterapia/stretching-rozciaganie-wplyw-na-organizm.html

National Geographic, Czemu koty się tak rozciągają? Jest im to naprawdę bardzo potrzebne, https://www.national-geographic.pl/galeria/czemu-koty-sie-tak-rozciagaja-jest-im-to-naprawde-bardzo-potrzeb/shutterstock-151716695

B. Romanowska, Wartości odżywcze ZIELENINY: rzeżuchy, natki pietruszki, szczypiorku, kopru, szpinaku, 2008, https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopr-aa-mGxm-vd1i-UKHc.html

I. Skowrońska, Jak prawidłowo oddychać? Przeponą!, 2019, https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/jak-prawidlowo-oddychac-przepona/

B. Wańczyk-Dręczewska, Pokrzywa – właściwości i zastosowanie, 2021, https://www.medonet.pl/zdrowie,pokrzywa---wlasciwosci--zastosowanie--przeciwwskazania,artykul,1727668.html

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 23 Zima 2022/23


Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet