Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylAromat zaklęty w saszetce - bezpieczne torebki
Aromat zaklęty w saszetce - bezpieczne torebki
25 / 02 / 2020

Aromat zaklęty w saszetce - bezpieczne torebki

Kamila Koźniewska

Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, a jej zbiory dochodzą do około 3,7 mln ton rocznie. Według legend jej początki sięgają 2737 roku p.n.e., w którym to mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z jej liści. Herbata przechodziła mnóstwo metamorfoz odkąd sprowadzono ją do Europy. Zaparzano ją na wiele sposobów, dodając do niej zioła, roślinne wyciągi, a nawet mleko. Ponad sto lat temu jej aromatyczne liście zaczęto podawać w saszetkach.

O herbacie słów kilka…
Herbata, obok naparów z suszu owocowego i ziół za swoje właściwości ceniona jest od tysięcy lat. Jest wiernym towarzyszem naszego menu jako dodatek do posiłków, deserów, a często także jako alternatywa dla kawy. Herbatę klasyfikuje się pod względem położenia geograficznego plantacji, pory zbioru liści i sposobu obróbki, czyli procesu fermentacji liści. Przykładowo, z całkowicie fermentowanych liści produkuje się herbatę czarną, z częściowo fermentowanych - herbatę oolong, natomiast z liści podlegających jedynie działaniu gorącej pary wodnej – herbatę zieloną. Warto podkreślić, że wszystkie rodzaje herbat dostępne na rynku tj. herbaty czarne, zielone, czerwone czy białe, pochodzą z jednego krzewu herbacianego Camellia sinensis.

Największymi producentami herbaty na świecie są Indie (1,1 mln ton), Chiny (0,9 mln ton), Sri Lanka, Kenia (po 3 mln ton) i Turcja (0,2 mln ton rocznie). Polska należy do jednych z największych importerów herbaty w Europie - sprowadzamy jej około 30 tysięcy ton rocznie. Największym zainteresowaniem cieszą się herbaty ekspresowe, trochę mniejszym sypkie, zaś spożycie herbat granulowanych wyraźnie spada. Do największych konsumentów herbaty w Europie należą Irlandczycy (ok. 3,7 kg rocznie) i Brytyjczycy (ok. 2,6 kg/rok). Przeciętny mieszkaniec naszego kraju spożywa jej mniej niż kilogram w ciągu roku.

Historia powstania herbaty ekspresowej
W 1903 roku pojawiły się pierwsze wzmianki o parzeniu herbaty w niezwykły sposób, polegający na zamaczaniu we wrzącej wodzie delikatnego woreczka z jej liśćmi wewnątrz. Za oficjalną datę wprowadzenia na rynek saszetek do herbaty uznaje się jednak rok 1908, a za pomysłodawcę uważa się Thomasa Sullivana, kupca herbaty z Nowego Jorku. Aby wypromować nowe gatunki herbat wśród klientów z całego świata pakował próbki starannie wybranych liści herbaty w jedwabne, eleganckie torebki. Thomas nie dołączał instrukcji użycia tak zapakowanej herbaty, więc odbiorcy zaczęli zaparzać całe saszetki wraz z zawartością. Klienci tak bardzo polubili to ułatwienie w przygotowywaniu naparu, że wkrótce zaczęli się domagać herbaty tylko w torebkach. Tak właśnie zupełnie przez przypadek, w wyniku źle zrozumianej reklamy powstała herbata porcjowana, powszechnie znana jako herbata ekspresowa.

Ewolucja saszetki do herbaty
Herbata początkowo pakowana była w kunsztownie wykonane, ręcznie szyte woreczki z jedwabiu lub muślinu. Szybko jednak tak kosztowne opakowania zamieniono na zdecydowanie tańsze woreczki ze zwykłej gazy.
Podczas pierwszej wojny światowej żołnierze otrzymywali herbatę zapakowaną w saszetki z bawełny. Były wygodne w użyciu, lecz materiał, z którego były wykonane miał negatywny wpływ na smak naparu.
Pod koniec 1920 roku na rynek wprowadzono saszetki z klejonego pergaminu, aby znaleźć kompromis pomiędzy dobrym smakiem herbaty i niską ceną torebki. Okazało się, iż pomimo tego, że papier pozostawał neutralny w smaku, do napoju przedostawał się smak użytego kleju.

W 1930 roku herbatę zaczęto pakować w saszetki wykonane z włókien papieru, dodatkowo sprzedając je w dwóch rozmiarach: mniejszym do filiżanki i większym do imbryka.

Udoskonalenie saszetkowego przemysłu miało miejsce w 1949 roku, kiedy to wprowadzone zostały saszetki dwukomorowe . Specjalna technika ich produkcji oraz składania (bez użycia kleju) zapewniała wodzie swobodny przepływ między liśćmi herbaty, tak by wydobyć z nich cały smak i aromat.

Początkowo herbata w saszetkach nie miała wielu zwolenników. Do tej rewolucji najtrudniej było przekonać Brytyjczyków przywiązanych do rytuału zaparzania sypkiej herbaty. Dopiero w latach 50. XX wieku herbata w saszetkach zyskała na popularności - głównie dzięki wygodzie użycia, eliminacji konieczności opróżniania zużytych liści herbaty z czajnika i możliwości kontroli czasu zaparzania. Obecnie herbaty w saszetkach stanowią około 96% herbat pitych ogółem w Wielkiej Brytanii, 98% w USA, 75% w Arabii Saudyjskiej.

Saszetka (torebka) ekspresowa jest obecnie najchętniej wybieranym opakowaniem bezpośrednim herbaty przez polskich konsumentów (74%).

Saszetka - z czego obecnie może być zrobiona?
Saszetka do herbaty w ciągu ostatnich 100 lat użytkowania zmieniała swój wygląd i kształt od opakowania kwadratowego, płaskiej poduszeczki po piramidkę, która pozwala zobaczyć co jest w jej wnętrzu. Do produkcji saszetek używa się nowych technologii surowcowych, bowiem wielu konsumentów zwraca uwagę na to, z jakiego materiału jest wykonana. Obecnie mogą to być opakowania z bawełnianego muślinu, sztucznego jedwabiu czy nie ulegającego biodegradacji nylonu. W sprzedaży znaleźć można także saszetki wykonane z drobnej siateczki ze skrobi kukurydzianej, która szybko się rozkłada i nie zanieczyszcza środowiska (soilon).

Najczęściej jednak firmy decydują się na papierową torebkę ze sznurkiem i znacznikiem.
Istotne również jest także, czy woreczki do herbaty są zszywane, klejone lub uszczelniane innymi metodami, np. za pomocą ultradźwięków. Ważna jest także ich szczelność, w celu ochrony zawartości przed wilgocią i zanieczyszczeniami.

Herbaty i herbatki ekspresowe ekologiczne
Poniżej tabela z krótkim przeglądem wszystkich herbat i herbatek ekspresowych ekologicznych dystrybuowanych przez firmę Bio Planet S.A. Saszetki wykonane są z naturalnych materiałów roślinnych takich jak skrobia kukurydziana czy włókna celulozowe z pochew liściowych banana manilijskiego (abaka). Przy zachowaniu odpowiednich warunków podlegają rozkładowi pozostawiając niewielką ilość lub po dłuższym czasie kompostowania brak odpadów. Saszetki nie są bielone chlorem i nie jest używany dodatkowy klej, ponieważ ich włókna zgrzewane są pod wpływem temperatury.

Nazwa firmy

Materiał użyty do wyprodukowania opakowania bezpośredniego (saszetka/piramidka)

Arche

 

Saszetki w 100% wolne od plastiku, brak migracji szkodliwych związków do naparu.
Wykonane z mieszanki trzech składników: naturalnego włókna celulozowego z banana malijskiego (abaka), masy celulozowej drzewnej i innych naturalnych włókien celulozowych, które ulegają biodegradacji. Abaka zwana także manilą jest lekkim, twardym i niezwykle wytrzymałym włóknem najczęściej używanym do produkcji saszetek do herbat ekologicznych. Saszetki nie wpływają na smak, zapach i kolor herbaty, wykonane w 100% z naturalnych składników.

Apotheke

Lebensbaum

Yogi Tea

Oxfam

Mir-Lek

Dary Natury

herbatki w piramidkach

Piramidki w 100% wolne od plastiku, brak migracji szkodliwych związków do naparu.
Wykonane z biodegradowalnego i biokompostowalnego materiału TEAROAD SOILON (licencja firmy Yamanaka Industry, Japonia). Składnikiem podstawowym jest skrobia roślinna, która zapewnia doskonały poziom przepuszczalności wody. Nie wpływa na smak, zapach i kolor herbaty, wykonane w 100% z naturalnych składników.

Dary Natury

herbatki w  saszetkach

Saszetki w 100% wolne od plastiku, brak migracji szkodliwych związków do naparu.

Wykonane z  biokompostowalnego i biodegradowalnego materiału COMPOFILT®. To kompozytowy papier filtracyjny wykonany ze skrobi roślinnej posiadający certyfikat produktu biokompostowalnego wydanego przez TUV Austria. Nie wpływa na smak, zapach i kolor herbaty, wykonany w 100% z naturalnych składników.

 Czy wiesz, że…?

• Jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich.
• Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.

 

Bibliografia:
Dmowski P., Śmiechowska M., Łabędzki A. Znaczenie opakowań w kształtowaniu jakości herbaty. Bromat. Chem. Toksykol. - XLII, 2009, 3, str. 431-435.
Miazga-Sławińska M., Gregorczyk A. Herbaty - rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos. Tom 63 (2014) Nr 3 s. 473-479.
Informacje od producentów herbat ekspresowych.

Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl

Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 25.12.2023, godz. 19:31

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
5 3 60 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
10 9 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
6 2 5 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 4 40 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 2 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet