Czosnaczek pospolity
Nikita
Czosnaczek pospolity (łac. Alliaria petiolata, zwany także czosnaczkiem polnym i czosnkowym) jest rośliną dość rozpowszechnioną, występuje na terenie niemal całego kraju, m.in. w lasach liściastych, zaroślach, terenach ruderalnych, pod płotami, na przydrożach. Jest jedną z wcześniejszych wiosennych dzikich jadalnych zielenin, podobnie jak czosnek niedźwiedzi, pojawiają się one jak tylko stopnieje śnieg. W smaku przypomina rukolę, trochę pieczony czosnek, ma czosnkowy zapach i posmak, ale jest nieco mniej intensywny niż czosnek niedźwiedzi. Jadalne są wszystkie części czosnaczka, najczęściej jednak używa się młodych listków, które wykorzystuje się podobnie jak czosnek niedźwiedzi. Nasiona czosnaczka wykorzystywane są jako przyprawa oraz zamiennik gorczycy do przygotowywania musztardy. Natomiast korzenie mają chrzanowy posmak.
Ziele czosnaczka zawiera witaminy: A, B, C, E, związki mineralne, olejki eteryczne, flawonoidy i sterole. Czosnaczek obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo, żółciopędnie, rozkurczowo, moczopędnie, bakteriobójczo, bakteriostatycznie, fungistatycznie i grzybobójczo.
Bibliografia:
Dr. JJ Pursell „Lecznicze rośliny dziko rosnące”
Piotr Ciemny „Chwasty od kuchni”
Justyna Pargieła „DziczeJemy w kuchni”
Łukasz Łuczaj „Dzika kuchnia”
S.G.Fleischhauer, j. Guthmann, R. Spiegelberger „Jadalne rośliny dziko rosnące”
B.Bihne, R & F. Volk „Zioła w kuchni i domowej apteczce”
R.Beiser „Jadalne zioła i owoce –lasów, łąk i pól jak je rozpoznawać”
M. Kalemba-Drożdż „Pyszne chwasty”
M. Kalemba-Drożdż „Jadalne kwiaty”
G. Nedoma „Das große Buch vom OXYMEL”
Halina Strzelecka: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa.
Kalendarz zbioru ziół
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paracelsus
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.