Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylCzysty dom bez chemii
Czysty dom bez chemii
01 / 09 / 2018

Czysty dom bez chemii

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Podczas sprzątania domu możesz zastąpić wszystkie chemikalia domowymi, przyjaznymi dla środowiska i zdrowia, środkami do czyszczenia. Przyczynisz się do dbania o środowisko oraz dbasz o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Produktami spożywczymi możesz posprzątać dom równie skutecznie i dobrze jak komercyjnymi środkami chemicznymi dostępnymi w sklepach. W kuchni znajdziesz sodę oczyszczoną, cytrynę, ocet, sól drobnoziarnistą, szare mydło marsylskie i olejki eteryczne. Samodzielnie przygotowane mieszanki z tych składników spowodują, że twoje otoczenie będzie czyste i pachnące. Domownicy będą mniej narażeni na toksyczne substancje znajdujące się w popularnych detergentach do sprzątania a Ty tym samym mniej narażona na alergie. Środki takie bez obaw możemy stosować tam, gdzie są małe dzieci i zwierzęta.

Soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu można z powodzeniem używać w kuchni. Wodny roztwór sody ma odczyn lekko alkaliczny. W temperaturze powyżej 60 stopni rozkłada się z wydzielaniem dwutlenku węgla. Stąd właśnie biorą się jej właściwości spulchniające i spieniające. Ma aż 500 różnych zastosowań wg. V Lansky "Soda oczyszczona. 500 praktycznych zastosowań". W kuchni użyjemy sodę do czyszczenia, jako odświeżacza i środka pochłaniającego brzydkie zapachy.

Ocet i sok z cytryny. Zarówno ocet jak i sok z cytryny zawierają kwasy. Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego. Był znany od starożytności a sam kwas octowy, który czysty jest substancją żrącą, wyizolował z octu arabski alchemik Dżabir Ibn Hajjan. W soku z cytryny znajdziemy kwas cytrynowy, który występuje w wielu owocach ale w cytrynie może stanowić nawet 8% suchej masy (0.65% świeżego owocu). Choć należy do środków bezpiecznych kwas cytrynowy może uszkodzić wzrok w bezpośrednim kontakcie. Zaletą octu jak i soku z cytryny jest to, że zawarte w nich kwasy reagują z metalami, tlenkami metali oraz zasadami. Środowisko kwasowe pomoże nam w procesach mycia i czyszczenia. Tak jak przy konserwacji żywności w przypadku marynowania czy też kwaszenia wykorzystuje się środowisko kwaśne do zapobiegania rozwojowi drobnoustrojów, tak kwasy te można wykorzystywać w czynnościach dezynfekujących. Kwasy reagując z solami węglanu tworzą rozpuszczalne w wodzie sole co w potocznym języku oznacza skuteczną walkę z kamieniem w czajniku, ekspresie oraz w łazience.

Szare mydło to mydło potasowe, które jest mieszaniną substancji takich jak sole potasowe, chlorek sodu, kwasy (w tym kwas cytrynowy) i innych substancji. Zaletą mydeł potasowych w odróżnieniu od sodowych jest brak w składzie sztucznych barwników i substancji zapachowych. Zapach szarego mydła jest wyczuwalny ale alergie i uczulenia nim powodowane występują znacznie rzadziej. Zaletą mydeł jest to, że tworzą z wodą emulsję, która zawiera łańcuchy węglowodorowe skutecznie usuwające nierozpuszczalne w wodzie składniki brudu. Cząsteczki z hydrofobową i hydrofilową częścią tworzą micele, które z jednej strony zabierają brud a z drugiej strony pomagają w wymywaniu go wraz z wodą. Ponadto małe napięcie powierzchniowe roztworu mydła pomaga w penetracji zakamarków a dodatkowo pienienie wspomaga wymywanie.


Możemy sami przygotować tabletki do zmywarki, płyn do mycia okiem, proszek do prania, proszek do czyszczenia, płyny do czyszczenia szyb.

 

Tabletki do zmywarki (proporcje wystarczą na około 18 -20 tabletek)

• 1 szklanka sody oczyszczonej
• 1/2 szklanka soli drobnoziarnistej
• 1/2 szklanki kwasku cytrynowego
• 10 kropli olejku eterycznego miętowego
• 1/2 szklanki wody
• pojemniczki na kostki lodu

Przygotowanie: 1/2 szklanki sody wypiecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut. Potem zmieszaj sodę wypieczoną z pozostałą ilością sody, dodaj sól, miętowy olejek eteryczny, wodę. Wymieszaj dokładnie do konsystencji mokrego piasku. Napełnij pojemniczki na kostki lodu, dociśnij i pozostaw do zastygnięcia. Wyjmij i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.


Płyn do czyszczenia szyb i luster

• woda i soda w proporcjach pół na pół
• olejek eteryczny np. lemongras bio (10 kropli)

Przygotowanie: Butelkę ze spryskiwaczem napełnij wodą, wsyp sodę, dodaj kilka kropli olejku eterycznego. Wymieszaj. Czyszczoną powierzchnię spryskaj płynem i dokładnie wytrzyj ściereczką. Płynem tym wyczyścisz także kabinę prysznicową. Do mycia szyb można również dodać octu.


Pasta do czyszczenia

• soda oczyszczona
• mydło marsylskie

Przygotowanie: Mydło zetrzeć na tarce i rozpuścić w gorącej wodzie (niedużej ilości) dodać kilka łyżek sody, wymieszać na jednolitą pastę. Przełożyć do płaskiego naczynia, najlepiej słoika. Niewielką ilość pasty nabierać na ściereczkę i czyścić powierzchnię. Nadaje się do czyszczenia np. okapów ze stali szczotkowanej. Efekt jest bardzo zadawalający. Oczywiście należy uważać aby czyścić wzdłuż szczotkowania, bo nawet jeśli twardsza cząstka brudu dostanie się pod szmatkę to może zostać rysa, i to bez względu na rodzaj użytego środka czyszczącego. Przed pracą z każdą czyszczoną powierzchnią radzimy jednak wykonać próbę aby sprawdzić czy uzyskany preparat nie rysuje powierzchni.


Płyn do czyszczenia lodówki

• 2 łyżki sody
• litr wody
• 10 kropli olejku eterycznego cytrynowego.

Przygotowanie: Składniki mieszamy w butelce ze spryskiwaczem. Czyścimy wnętrze lodówki. Na końcu lodówkę ostatni raz możemy przetrzeć wodą z octem (pół na pół)


Proszek do prania

• 2 szklanki sody
• kostka mydła marsylskiego
• olejek eteryczny np. lawendowy.

Przygotowanie: Sodę umieść w piekarniku i piecz ją w 180 stopniach ok 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj. Wystudzoną wsyp do miski i dodaj starte mydło, dodaj kilka kropli olejku lawendowego. Wymieszaj. Przesyp do pojemnika i szczelnie zakręć. Preparat ten nie zawiera środków chroniących tkaniny czy utrwalających kolory takich jakie zawierają płyny piorące, specjalnego przeznaczenia wiec nie zalecamy go do tkanin delikatnych takich jak wełna i jedwab. Tutaj lepiej mogą się sprawdzić orzechy piorące.

Po sprzątaniu trzeba umyć ręce. Przyda się w tym celu przygotowanie własnego mydła w płynie.


Domowe mydło w płynie

• kostka mydła marsylskiego
• 400 ml wody
• kilka kropel ulubionego olejku eterycznego

Przygotowanie: Do startego na tarce mydła dodać przegotowaną wodę. Odstawić do rozpuszczenia na kilka godzin. Dodać ok 10 kropel olejku eterycznego. Przelać do butelki z pompką.


Płyn do naczyń

• pół kostki mydła
• sok z cytryny
• łyżka sody

Przygotowanie: W 500 ml wody rozpuszczamy mydło, dodajemy sok z cytryny i łyżkę sody. Mieszamy. Przelewamy do butelki.


Środek do przetykania zatkanych rur

• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 1 szklanka octu

Przygotowanie: Do zlewu wsyp łyżkę sody oczyszczonej, następnie wlej szklankę octu. Pozostaw na 15 minut. Po upływie zalecanego czasu przelej odpływ bardzo gorącą wodą.


Środki czystości wykonane samodzielnie z produktów dostępnych w kuchni są przede wszystkim bezpieczne i tanie a równie dobrze jak drogie chemikalia poradzą sobie z usuwaniem kamienia, myciem, dezynfekcją, odrdzewianiem, usuwaniem plam, wybielaniem, czyszczeniem i usuwaniem brzydkich zapachów.


Odkamienianie

Soda przyda się do wyczyszczenia słuchawki prysznicowej z kamienia zbierającego się u wylotu wody. Pół szklanki sody umieścić w plastikowym woreczku, wlej szklankę octu, wymieszaj, umieść w nim słuchawkę i pozostaw na minimum godzinę. Wypłucz słuchawkę.


Często odkamieniam czajnik roztworem octu i wody. Do czajnika wlewam wodę i tyle samo octu w ciągu godziny kamień znika. Można również użyć kwasek cytrynowy: wsypujemy kwasek, zalewamy wodą, zagotowujemy i czekamy do ostygnięcia, wylewamy miksturę, przecieramy czajnik. 


Mycie i dezynfekcja

Do mycia blatów kuchennych przyda się płyn wykonany z wody i octu z olejkiem eterycznym.
Butelkę z pompką napełnij pół na pół wodą z octem, dodaj kilka kropel olejku eterycznego cytrynowego. Wymieszaj. Tak przygotowanym płynem spryskaj powierzchnię blatu. Płynem tym możesz spryskać miejsca, w których nagromadziła się pleśń np.: fugi w łazience. Spryskaj powierzchnię pozostaw na ok 10 minut i przetrzyj suchą ściereczką. Czyści i zabija bakterie.

Odrdzewianie

Ocet jest doskonałym środkiem służącym do odrdzewiania. Do nierozcieńczonego octu włóż na noc rzeczy wymagające odrdzewienia np.: śruby czy kran. Rano wymyj i osusz.

Octem wyczyścisz też zardzewiałe blachy z piekarnika. Będą jak nowe.

Aby wyczyścić toaletę wlej szklankę octu, rozprowadź szczotką pozostaw na 10 minut. Toaleta będzie odkażona i wyczyszczona.

Octem usuniesz też niechciane naklejki z kuchennych sprzętów. Namocz ściereczkę octem, przyłóż na kilka minut i oderwij.

Rdza z noży zejdzie jeśli wbije się nóż w cebulę. Pozostaw ostrze w cebuli na kilka minut, sok powinien uporać się z rdzą.


Usuwanie plam, wybielanie i czyszczenie

Plastrami cytryny wywabisz plamy w zlewozmywaku powstałe z ciemnych owoców. Pozostaw je na kilka minut. Plamy znikną.
Plamy z czerwonego wina usuniesz pastą z soli i gazowanej wody. Przyłóż pastę na plamę, pozostaw na kilka minut. Usuń z czyszczonego miejsca.
Skrobia kukurydziana czy ziemniaczana odtłuści plamy. Posyp plamę z tłuszczu skrobią pozostaw na kilka minut, odkurz. Powinno pomóc. 
Skórką od banana usuniesz kurz osadzony na domowych roślinach.

Do wybielenia firanek w oknach użyj 4 łyżek soli wymieszanych w 10 litrami wody. Namocz firanki na około 3 godziny poczym wypierz i wypłucz. Będą śnieżnobiałe.

Gdy firanki są mocno pożółknięte możesz spróbować z proszkiem do pieczenia. Wykonaj czynności podobnie jak z solą.

Solą wyczyścimy też dywan, posypując dywan i pozostawiając na noc. Rano wilgotną gąbką zbieramy sól z dywanu, odkurzamy. Dywan będzie czysty a kolory intensywne.

Sól pomoże także podczas przywierania potraw na żeliwnej patelni. Wystarczy wsypać sól na dno patelni, lekko pogrzać a resztki usunąć ręcznikiem papierowym. Można nią także wyczyścić żelazko. Na papier do pieczenia wysyp drobną sól i rozgrzanym żelazkiem delikatnie zacznij "prasować".

Szyby nawet te samochodowe, umyte w roztworze soli (2 łyżki soli na szklankę wody) nie zamarzną podczas mrozów (takim roztworem nie przemywaj karoserii). Solą naostrzysz też nóż. Ketchupem można wypolerować miedziane i mosiężne naczynia kuchenne, namoczonymi płatkami owsianymi można wyczyścić przypalone garnki i patelnie. Garnki metalowe będą się świecić jeśli pozostawisz na dnie trochę pomidorówki lub przecieru z pomidorów, stary ketchup, kwasy uporają się z przywartymi zanieczyszczeniami.

Zwykle mam problem z wymyciem butelek z wąska szyjką, wtedy z pomocą przychodzi ryż. Wsypuję 2-3 łyżki ryżu, wlewam wodę i kilka kropli płynu do naczyń . Mocno potrząsam butelką na boki, w górę i w dół. Płuczę i mam czystą butelkę.

Pozbywanie się brzydkich zapachów

Aby pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki użyj ziaren kawy. Na niewielki spodeczek wysyp 2-3 łyżki ziaren kawy, umieść w lodówce na półce. Brzydki zapach będzie zneutralizowany. To samo można zrobić z sodą i z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w lodówce możemy również przetrzeć lodówkę roztworem wody i octu (1:1) z dodatkiem kilku kropel olejku eterycznego. Przy okazji zdezynfekujmy lodówkę. 

Aby nasza szafa pachniała za każdym razem kiedy otwieramy jej drzwi, warto podczas jej sprzątania przetrzeć wnętrze ściereczką namoczoną w roztworze octu, wody i olejku z lawendy. Na litr wody wlej 2 łyżki octu, kilka kropli olejku lawendowego. Wymieszaj. Do szafy możesz też przygotować woreczek w którym umieścisz sól z kilkoma kroplami olejku eterycznego z lawendy.

Nie zrażajmy się intensywnym zapachem octu, stosunkowo szybko się ulotni a powierzchnie będą czyste i odkażone. 

Uwaga! Pamiętaj aby używać rękawiczek przy sprzątaniu, dłuższy kontakt nawet z naturalnymi środkami może podrażnić skórę rąk. 

Źródła:
U.S. National Library of Medicine (https://www.nlm.nih.gov/)
National Center for Biotechnology Information (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/)

http://transitiontownbozeman.weebly.com/uploads/1/8/0/8/18088891/natural_cleaning_and_recipe_book.pdf
https://zasobyip2.ore.edu.pl/pl/publications/download/18209

hela11
hela11 powiedział/a:
Supet artykuł
cytuj odpowiedz 06.11.2018, godz. 00:42
Nikita
Nikita powiedział/a:
Super artykuł.
cytuj odpowiedz 26.07.2023, godz. 17:21

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 3 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
11 10 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
6 4 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 13 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
6 2 5 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet