Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDieta w ciąży - podstawowe zasady
Dieta w ciąży - podstawowe zasady
21 / 09 / 2020

Dieta w ciąży - podstawowe zasady

Magdalena Nagler - foodmania

Wiele kobiet dowiadując się o radosnej nowinie rosnącego w jej brzszku maleństwa zadaje wiele pytań. Jednym z nich jest „Czy istnieje prawidłowa dieta w ciąży?”. Jak to w przypadku diet bywa, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Każda z nas jest inna, każda ma inne potrzeby, a co za tym idzie, każda dieta powinna być dobrana indywidualnie. Jednak istnieje kilka ogólnych reguł i zasad, którymi może kierować się przyszła mama sięgając po produkty spożywcze oraz przygotowując posiłki.

1.    Wybieraj mądrze
Stoją za tym mądre wybory żywieniowe, tj. jabłko zamiast słodkiego batona, domowy burger zamiast tego z popularnej sieciówki gastronomicznej, owsianka z suszonymi owocami zamiast parówki z majonezem. Sięgaj po produkty różnorodne, z każdej grupy pokarmowej. Przykładowo, w przypadku białka nie sięgaj jedynie po indyka, spróbuj również ryb, jaj, wołowiny, strączków. Liczy się każda spożyta przez Ciebie kaloria i to Ty decydujesz jak zostanie ona wykorzystana przez Twój organizm oraz maluszka.

2.    Zachowaj balans
Jeśli ktoś zapytałby mnie czym jest złoty środek w odżywaniu, to odpowiedziałabym balans. Balans, który przekłada się zarówno na ilość, ale i jakość spożywanych produktów. Jeśli jesteś miłośniczką wypieków – nie odmawiaj ich sobie. Zamiast kupnych, ociekających cukrem i tłuszczem babeczek upiecz te owsiane z ulubionymi dodatkami.

Jednak jakość jedzenia to nie wszystko. Liczy się też ilość. Nie głodź się i nie przejadaj się. Postaw na posiłki o mniejszej objętości, ale spożywaj je regularnie, co 2-3 godziny. To zagwarantuje uczucie sytości.

A co z kaloriami?

Generalne założenia to:
1 trymestr – dotychczasowa kaloryczność nie zmienia się (jesz tyle, ile jadłaś przed ciążą),
2 trymestr – kaloryczność wzrasta o około 360 kalorii dziennie (dorzuć do swojego jadłospisu np. jogurt z owocami i garstką orzechów lub grahamkę z hummusem i warzywami),
3 trymestr – kaloryczność wzrasta o około 475 kalorii dziennie (w ostatnim trymestrze możesz pokusić się o dołożenie do menu jednego pełnego posiłku, np. kaszotto z kurczakiem i warzywami lub rozłożyć te kalorie na kilka przekąsek w ciągu dnia).

Trzymanie się powyższych wytycznych powinno zagwarantować prawidłowy przyrost masy ciała na każdym etapie ciąży, który kształtuje się następująco:

Waga sprzed ciąży

1 trymestr

2 trymestr

3 trymestr

40-50 kg

4

6

4

50-60 kg

3

6

4

60-80 kg

2

5

4

Pow. 80 kg

2

4

3

Jeśli chodzi o całkowity przyrost masy ciała powinien on się zamknąć w granicach:
•    13-16 kg dla BMI poniżej 18,5
•    11-13 kg dla BMI 18,5 – 24,9
•    10-11 kg dla BMI 25 – 29,9
•    do 10 kg dla BMI powyżej 30

BMI  to skrót od nazwy Body Mass Index, czyli inaczej indeksu wagi. Jest on wyliczany na podstawie dwóch głównych danych, tj. masy ciała i wzrostu. Pod uwagę bierze się również płeć i czasem wiek. Aby wyliczyć BMI należy podzielić masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wysokości (wzrostu) podany w metrach. Wynikiem będzie wskaźnik, który interpretujemy według powyższych widełek.

Oczywiście powyższe dane są to wartości orientacyjne, bo jak na samym wstępie wspomniałam, każda z nas jest inna i inaczej przechodzi ten wyjątkowy okres.

3.    Nie jedz surowego mięsa, ryb, jaj oraz produktów niepasteryzowanych
Wszystkie te produkty charakteryzuje jedno – nie zostały one poddane żadnej obróbce termicznej, a zatem potencjalnie mogą znajdować się w nich różne bakterie powodujące nieprzyjemne dolegliwości lub nawet choroby zagrażające życiu Twojego dziecka. Od samego początku ciąży, a nawet już w momencie planowania wyłącz ze swojej diety surowe mięso, ryby, jaja oraz produkty niepasteryzowane.

4.    Myj owoce, warzywa i jaja
To bardzo ważne, aby przed zjedzeniem umyć dokładnie każde warzywo i owoc letnią wodą. Pozwoli to pozbyć się niechcianych substancji, czy bakterii znajdujących się na ich powierzchni. Ta sama zasada tyczy się również jaj, które poddasz obróbce termicznej. Po umyciu tych produktów, zadbaj również o umycie rąk. W ten prosty sposób unikniesz wielu dolegliwości, czy też chorób, takich jak toksoplazmoza oraz salmonella.

5.    Unikaj preparatów z dużą zawartością witaminy A
Nadmiar witaminy A (powyżej 500 IU pochodnych retinoidów) może powodować wady wrodzone u Twojego dziecka i komplikacje z tym związane.

6.    Zadbaj o nawodnienie
Pij około 2 do 2,5 litra płynów dziennie, z czego większość powinna stanowić woda. Możesz sięgać również po napary ziołowe (o ziołach przeczytasz niżej) oraz soki i koktajle (głównie warzywne).

7.    W ciąży postaw na gotowane
Nadmiar surowych warzyw i owoców, chociaż są bogatym źródłem wielu cennych składników, mogą spowodować wzdęcia. W tym okresie o wiele lepiej trawione przez Twój organizm będą produkty gotowane. Obróbka termiczne sprawi również, że pozbędziesz się wielu niepożądanych substancji znajdujących się w surowych produktach.

8.    Z uwagą podchodź do ziół i kawy
Z kawą sprawa nie jest prosta. Wiele różnych badań podaje różne ilości kawy, a w zasadzie kofeiny bezpieczne w ciąży. Jednak dbając o zdrowie swojego maluszka lepiej nie przekraczaj 200 miligramów kofeinny dziennie, co daje 1 filiżankę dobrej jakości kawy.

Zioła w diecie ciężarnej kobiety.

Przedstawiając temat w dużym uproszczeniu unikaj lub nie stosuj: soku z liści aloesu, ziela piołunu, liścia szałwii, kasztanowca, korzenia żeń-szenia oraz ziół szwedzkich.

Natomiast w ograniczonych ilościach możesz pozwolić sobie na:
Melisę – działa uspokajająco
Koper włoski – działa wiatropędnie, poprawia trawienie
Pokrzywę – usuwa obrzęki, działa moczopędnie
Rumianek lekarski – reguluje pracę układu pokarmowego, działa antybakteryjnie i relaksacyjnie
Kolendrę – przyspiesza wchłanianie pokarmu
Kumin rzymski – przyspiesza trawienie

9.    Pamiętaj o śnie i odpoczynku
Jak mantra powtarzane od najmłodszych lat – wyśpij się!

Relaks i regeneracja to nieodzowny element zdrowego trybu życia. Choćby najlepiej skomponowana dieta bez odpowiedniej ilości snu nie wystarczy! A jeśli masz problemy ze snem trzymaj się kilku zasad:
- nie oglądaj TV i ekranów smartfonów przed pójściem spać,
- śpij w wywietrzonym pomieszczeniu, w świeżej pościeli,
- zadbaj o to, by w pokoju było ciemno i nie świeciły żadne diody.
Poczytaj książkę i napij się melisy – to powinno pomóc!

Tak samo jak sen, ważny jest również odpoczynek w ciągu dnia. Ciąża to nie pora na gruntowne porządki całymi dniami, skakanie po taboretach, usilne mycie okien i dźwiganie ciężkich zakupów. Wrzuć na luz! Wszystkie prace domowe rozłóż na części pierwsze i wykonuj je stopniowo, a o pomoc poproś bliskie osoby!

10.    Wprowadź aktywność fizyczną
Kolejna kwestia, która mogłaby się wydawać oczywista. Jednak w przypadku kobiet w ciąży (oczywiście jest to zawsze kwestia indywidualna) aktywność powinna być umiarkowana. Możesz ją ograniczyć do codziennych spacerów (szczególnie w pierwszym trymestrze), a jeśli ćwiczyłaś przed ciążą dostosuj poszczególne ćwiczenia do swojego stanu, tj. nie podwyższaj zbyt mocno tętna, nie skacz, nie podnoś ciężarów i nie wykonuj gwałtownych ruchów. Najlepiej skonsultuj swój trening z trenerem lub fizjoterapeutą.

Wyżej opisane punkty mogłyby dotyczyć każdego człowieka, nie tylko kobiet w ciąży. Są to podstawy zdrowego funkcjonowania, o które w szczególności powinny mieć na uwadze przyszłe mamy. Jednak z pewnością nie wyczerpują one tematu zdrowej diety ciążowej. Skupmy się więc, na poniższych kwestiach.

Dieta na dolegliwości ciążowe
Pewnie wiele z Was przekonało się co oznaczają bardzo popularne dolegliwości ciążowe, tj. zawroty głowy, senność lub mdłości. Zazwyczaj nie świadczą one o niczym złym, a wręcz przeciwnie! Część kobiet dzięki nim dowiaduje się o swoim stanie. Są one jednak nieprzyjemne i na dłuższą metę mogą utrudniać nam normalne funkcjonowanie.

Jak sobie pomóc?

Zawroty głowy - istnieją trzy sposoby, które mogą pomóc w pozbyciu się tej dolegliwości:

odpowiednie nawodnienie,

niedoprowadzanie do uczucia dużego głodu oraz

powolne wstawanie z krzesła lub łóżka, ogółnie zmiany pozycji bez gwałtownych ruchów.

Bóle i stany zapalne dziąseł - niestety, zdarzają się dość często. I jak zawsze warto zadbać o porządne szczotkowanie 2 razy dziennie pastą bez fluoru. Można również zastosować naturalne płukanki jamy ustnej z oleju kokosowego, zaparzonego rumianku czy szałwii. To na co powinniśmy zwrócić uwagę to to aby wyleczyć wszystkie zęby przed planowanym zajściem w ciążę.

Zaparcia - tu z pomocą przyjdzie błonnik, który naturalnie znajduje się na przykład w kaszach oraz suszonych owocach. Odpowiednia ilość wypijanej wody w ciągu dnia również powinna pomóc. A jeśli te sposoby zawodzą możesz sięgnąć po błonnik witalny dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.

Zgaga - to uczucie, kiedy po smacznym posiłku pali w przełyku. Spróbuj jeść mniejsze porcje, a częściej. Zrezygnuj z pokarmów powodujących zgagę, np. kwaśne i pikantne potrawy, kawa, napoje gazowane. I na koniec pamiętaj, aby nie kłaść się zaraz po zjedzeniu posiłku!

Gazy i wzdęcia – spowodowane są wolniejszą pracą układu pokarmowego. Wprowadź zasady podobne do tych, przy zaparciach (jednak uważaj z ilością błonnika). Zrezygnuj również z pokarmów powodujących wzdęcia, np. fasola, cebula. Wprowadź w swój codzienny rytm aktywność fizyczną, która ułatwi pozbyć się tej nieprzyjemnej dolegliwości.

Suplementacja?
Jednym z najważniejszych suplementów jest kwas foliowy. Powinniśmy go zażywać jeszcze planując dziecko a potem kontynować zażywanie jego w czasie ciąży. Kwas foliowy znajdziesz również w warzywach zwłaszcza zielonych jak i również kaszach i strączkach. Z jakich suplementów korzystać - szczegółowo na to pytanie odpowie Twój lekarz prowadzący, który będzie znał Ciebie oraz stan zdrowia Twój i Twojego dziecka. Jedno jest pewne – nie rób nic na własną rękę, nie kieruj się reklamami i rekomendacjami specjalistów internetowych. Postaw na fachową poradę lekarską.

Podstawowe grupy pokarmowe
Ważne, aby podczas ciąży „z głową” komponować każdy posiłek, tak, aby zawierał zarówno węglowodany, jak i białko oraz tłuszcze. Nie zapominaj o warzywach i owocach, które są źródłem wielu witamin oraz błonnika.
Węglowodany – najlepiej sięgać po te złożone, których źródłem są produkty pełnoziarniste, makarony, ryże, kasze.
Białko – zapotrzebowanie na ten składnik jest indywidualne, jeśli jednak miałoby sie określić ogólną rekomendowaną ilość byłoby to około 1,2 g na 1 kg masy ciała. Dobrym ich źródłem będą jaja, ryby, mięso (drób, wołowina, cielęcina), amarantus, pestki dyni, orzechy włoskie.
Tłuszcze – w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe (EPA, DHA, olej rybi). Możesz śmiało sięgać po ryby (unikaj tych długożyjących i drapieżników, ponieważ charakteryzują się wyższą ilością zanieczyszczeń chemicznych).

Używki idą w odstawkę
Mogłoby się wydawać, że zupełnie oczywistą kwestią jest rezygnacja z wszelkiego rodzaju używek podczas ciąży, tj. alkoholu i narkotyków. Jednak i w tej kwestii czekają na nas pułapki. Przeanalizujmy hipotetyczną sytuację. Pełnia lata, grill ze znajomymi, wszyscy sączą zimne piwo. Ty jedyna jesteś zmuszona do stronienia od procentów, więc aby nie czuć się wykluczoną sięgasz po piwo bezalkoholowe... pozornie bezalkoholowe. Wystarczy, że alkohol nie przekracza 0,5% całkowitej objętości, a producent śmiało może przylepić etykietę „bezalkoholowe”. A co jeśli wypijesz dwa lub trzy? Istnieją również inne produkty, które w swoim składzie mogą zawierać alkohol, chociaż zupełnie się tego nie spodziewasz. Przykładowo ostatnio bardzo popularna kombucha. Rozwiązanie jest jedno – czytaj etykiety. Udowodniono, że nawet najmniejsze dawki alkoholu czy narkotyków mogą wpłynąć niekorzystnie na Twoje dziecko, zatem nie ryzykuj!

Na koniec - PAMIĘTAJ!
Każda istotna zmiana w sposobie odżywiania lub życia podczas ciąży powinna być skonsultowana z Twoim lekarzem prowadzącym, który na pewno rozwieje Twoje wątpliwości lub skieruje Cię do konkretnego specjalisty.
Jak widać podstawowe zasady diety kobiety ciężarnej nie różnią się zbytnio od generlnych reguł zdrowego żywienia. Oczywiście z kilkoma wyjątkami, o których musimy pamiętać. Dzięki  dobrze skomponowanemu sposobowi odżywiania możemy uniknąć niepotrzebnego stresu i cieszyć się pełnią zdrowia oraz energii przez całe 9 miesięcy!

Jeśli chodzi o całkowity przyrost masy ciała powinien on się zamknąć w granicach:

·         13-16 kg dla BMI poniżej 18,5

·         11-13 kg dla BMI 18,5 – 24,9

·         10-11 kg dla BMI 25 – 29,9

·         do 10 kg dla BMI powyżej 30

 

Oczywiście powyższe dane są to wartości orientacyjne, bo jak na samym wstępie wspomniałam, każda z nas jest inna i inaczej przechodzi ten wyjątkowy okres.

 

1.       Nie jedz surowego mięsa, ryb, jaj oraz produktów niepasteryzowanych

Wszystkie te produkty charakteryzuje jedno – nie zostały one poddane żadnej obróbce termicznej, a zatem potencjalnie mogą znajdować się w nich różne bakterie powodujące nieprzyjemne dolegliwości lub nawet choroby zagrażające życiu Twojego dziecka. Od samego początku ciąży, a nawet już w momencie planowania wyłącz ze swojej diety surowe mięso, ryby, jaja oraz produkty niepasteryzowane.

 

2.       Myj owoce, warzywa i jaja

To bardzo ważne, aby przed zjedzeniem umyć dokładnie każde warzywo i owoc letnią wodą. Pozwoli to pozbyć się niechcianych substancji, czy bakterii znajdujących się na ich powierzchni. Ta sama zasada tyczy się również jaj, które poddasz obróbce termicznej. Po umyciu tych produktów, zadbaj również o umycie rąk. W ten prosty sposób unikniesz wielu dolegliwości, czy też chorób, takich jak toksoplazmoza oraz salmonella.

 

3.       Unikaj pokarmów z dużą zawartością witaminy A

Nadmiar witaminy A (powyżej 500 IU pochodnych retinoidów) może powodować wady wrodzone u Twojego dzidziusia i komplikacje z tym związane. Zrezygnuj zatem chociażby z wątróbki.

 

4.       Zadbaj o nawodnienie

Pij około 2 do 2,5 litra płynów dziennie, z czego większość powinna stanowić woda. Możesz sięgać również po napary ziołowe (o ziołach przeczytasz niżej) oraz soki i koktajle (głównie warzywne).

 

5.       W ciąży postaw na gotowane

Nadmiar surowych warzyw i owoców, chociaż są bogatym źródłem wielu cennych składników, może spowodować wzdęcia. W tym okresie o wiele lepiej trawione przez Twój organizm będą produkty gotowane. Obróbka termiczne sprawi również, że pozbędziesz się wielu niepożądanych substancji znajdujących się w surowych produktach.

 

6.       Z uwagą podchodź do ziół i kawy

Z kawą sprawa nie jest prosta. Wiele różnych badań sugeruje różne ilości dozwolonej ilości kawy, a w zasadzie kofeiny. Jednak dbając o zdrowie swojego maluszka lepiej nie przekraczaj 200 miligramów kofeinny dziennie, co daje 1 filiżankę dobrej jakości kawy.

 

Zioła to temat rzeka. Przedstawiając go w dużym uproszczeniu unikaj lub nie stosuj między innymi: soku z liści aloesu, ziela piołunu, liścia szałwii, kasztanowca, korzenia żeń-szenia oraz ziół szwedzkich. Natomiast w ograniczonych ilościach możesz pozwolić sobie na:

Melisę – działa uspokajająco

Koper włoski – działa wiatropędnie, poprawia trawienie

Pokrzywę – usuwa obrzęki, działa moczopędnie

Rumianek lekarski – reguluje pracę układu pokarmowego, działa antybakteryjnie i relaksacyjnie

Kolendrę – przyspiesza wchłanianie pokarmu

Kumin rzymski – przyspiesza trawienie

 

7.       Pamiętaj o śnie i odpoczynku

Jak mantra powtarzane od najmłodszych lat – wyśpij się! Relaks i regeneracja to nieodzowny element zdrowego trybu życia. Choćby najlepiej skomponowana dieta bez odpowiedniej ilości snu nie wystarczy! A jeśli masz problemy ze snem trzymaj się kilku zasad:

- nie oglądaj TV i ekranów smartfonów przed pójściem spać,

- śpij w wywietrzonym pomieszczeniu, w świeżej pościeli,

- zadbaj o to, by w pokoju było ciemno i nie świeciły żadne diody.

A jeśli lubisz na czymś zawiesić oko to poczytaj książkę i napij się melisy – to powinno pomóc! Tak samo jak sen, ważny jest również odpoczynek w ciągu dnia. Ciąża to nie pora na gruntowne porządki całymi dniami, skakanie po taboretach, usilne mycie okien i dźwiganie ciężkich zakupów. Wrzuć na luz! Wszystkie prace domowe rozłóż na części pierwsze i wykonuj je stopniowo, a o pomoc poproś partnera!

 W  Wprowadź aktywność fizyczną

Kolejna kwestia, która mogłaby się wydawać oczywista. Jednak w przypadku kobiet w ciąży (oczywiście jest to zawsze kwestia indywidualna) aktywność powinna być umiarkowana. Możesz ją ograniczyć do codziennych spacerów (szczególnie w pierwszym trymestrze), a jeśli ćwiczyłaś przed ciążą dostosuj poszczególne ćwiczenia do swojego stanu, tj. nie podwyższaj zbyt mocno tętna, nie skacz, nie podnoś ciężarów i nie wykonuj gwałtownych ruchów. Najlepiej skonsultuj swój trening z zaufanym trenerem lub fizjoterapeutą.

Wyżej opisane punkty mogłyby dotyczyć każdego człowieka, nie tylko kobiet w ciąży. Są to podstawy zdrowego funkcjonowania, o które w szczególności powinny mieć na uwadze przyszłe mamy. Jednak z pewnością nie wyczerpują one tematu zdrowej diety ciążowej. Skupmy się więc, na poniższych kwestiach.

Dieta na dolegliwości ciążowe

Pewnie wiele z Was przekonało się co oznaczają bardzo popularne dolegliwości ciążowe, tj. zawroty głowy, senność lub mdłości. Zazwyczaj nie świadczą one o niczym złym, a wręcz przeciwnie! Przyszła mama dzięki nim dowiaduje się o swoim stanie. Jednak zdaję sobię sprawę z tego, że mogą być one nieprzyjemne i na dłuższą metę utrudniać nam normalne funkcjonowanie. Zatem jak sobie pomóc?

Zawroty głowy - istnieją trzy sposoby, które mi pomogły w pozbyciu się tej dolegliwości: odpowiednie nawodnienie, niedoprowadzanie do uczucia dużego głodu oraz powolne wstawanie z krzesła i zmiany pozycji (bez gwałtownych ruchów).

Bóle i stany zapalne dziąseł - niestety, ale zdarzają się dość często. I jak zawsze warto zadbać o porządne szczotkowanie 2 razy dziennie pastą bez fluoru. Można również zastosować naturalne płukanki jamy ustnej z oleju kokosowego, zaparzonego rumianku czy szałwii.

Zaparcia - tu z pomocą przyjdzie błonnik, który naturalnie znajduje się na przykład w kaszach oraz suszonych owocach. Odpowiednia ilość wypijanej wody w ciągu dnia również powinna pomóc. A jeśli te sposoby zawodzą możesz sięgnąć po błonnik witalny dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.

Zgaga - to uczucie, kiedy po smacznym posiłku pali w przełyku. Nieprzyjemne, prawda? Spróbuj jeść mniejsze porcje, a częściej. Zrezygnuj z pokarmów powodujących zgagę, np. kwaśne i pikantne potrawy, kawa, napoje gazowane. I na koniec pamiętaj, aby nie kłaść się zaraz po zjedzeniu posiłku!

Gazy i wzdęcia – spowodowane są wolniejszą pracą układu pokarmowego. Wprowadź zasady podobne do tych, przy zaparciach (jednak uważaj z ilością błonnika). Zrezygnuj również z pokarmów powodujących wzdęcia, np. fasola, cebula. Wprowadź w swój codzienny rytm aktywność fizyczną, która ułatwi pozbyć się tej nieprzyjemnej dolegliwości.

A co z suplementacją?

Pewnikiem jest zalecenie suplementacji kwasem foliowym w pierwszych miesiącach ciąży, a nawet na kilka miesięcy przed. Jednak szczegółowo na to pytanie odpowie Twój lekarz prowadzący, który będzie znał Ciebie oraz stan zdrowia Twój i Twojego dziecka. Jedno jest pewne – nie rób nic na własną rękę, nie kieruj się reklamami i rekomendacjami specjalistów internetowych. Postaw na fachową poradę lekarską.

Podstawowe grupy pokarmowe

Ważne, aby podczas ciąży „z głową” komponować każdy posiłek, tak, aby zawierał zarówno węglowodany, jak i białko oraz tłuszcze. Nie zapominaj o warzywach i owocach, które są źródłem wielu witamin oraz błonnika.

Węglowodany – najlepiej sięgać po te złożone, których źródłem są produkty pełnoziarniste, makarony, ryże, kasze.

Białko – zapotrzebowanie na ten składnik jest indywidualne, jeśli jednak miałoby sie określić ogólną rekomendowaną ilość byłoby to około 1,2 g na 1 kg masy ciała. Dobrym ich źródłem będą jaja, chude ryby, mięso (drób, wołowina, cielęcina), amarantus, pestki dyni, orzechy włoskie.

Tłuszcze – w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe (EPA, DHA, olej rybi). Możesz śmiało sięgać po ryby (unikaj tych długożyjących i drapieżników, ponieważ charakteryzują się dużą ilością zanieczyszczeń chemicznych).

Używki idą w odstawkę

Mogłoby się wydawać, że zupełnie oczywistą kwestią jest rezygnacja z wszelkiego rodzaju używek podczas ciąży, tj. alkoholu i narkotyków. Jednak i w tej kwestii czekają na nas pułapki. Przeanalizujmy hipotetyczną sytuację. Pełnia lata, grill ze znajomymi, wszyscy sączą zimne piwo. Ty jedyna jesteś zmuszona do stronienia od procentów, więc aby nie czuć się wykluczoną sięgasz po piwo bezalkoholowe... pozornie bezalkoholowe. Wystarczy, że alkohol nie przekracza 0,5% całkowitej objętości, a producent śmiało może przylepić etykietę „bezalkoholowe”. A co jeśli wypijesz dwa lub trzy? Istnieją również inne produkty, które w swoim składzie mogą zawierać alkohol, chociaż zupełnie się tego nie spodziewasz. Przykładowo ostatnio bardzo popularna kombucha. Rozwiązanie jest jedno – czytaj etykiety. Udowodniono, że nawet najmniejsze dawki alkoholu czy narkotyków mogą wpłynąć niekorzystnie na Twoje dziecko, zatem nie ryzykuj!

Na koniec - PAMIĘTAJ!

Każda istotna zmiana w sposobie odżywiania lub życia podczas ciąży powinna być skonsultowana z Twoim lekarzem prowadzącym, który na pewno rozwieje Twoje wątpliwości lub skieruje Cię do konkretnego specjalisty.

Jak widać podstawowe zasady diety kobiety ciężarnej nie różnią się zbytnio od generlnych reguł zdrowego żywienia. Oczywiście z kilkoma wyjątkami, o których musimy pamiętać. Dzięki  dobrze skomponowanemu sposobowi odżywiania możemy uniknąć dodatkowej suplementacji i cieszyć się pełnią zdrowia oraz energii przez całe 9 miesięcy!

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet