Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDomowa uprawa ziół na balkonie - poradnik początkującego zielarza
Domowa uprawa ziół na balkonie - poradnik początkującego zielarza
06 / 08 / 2019

Domowa uprawa ziół na balkonie - poradnik początkującego zielarza

Magdalena Nagler - foodmania

DOMOWA UPRAWA ZIÓŁ

Zioła to jedno z darów natury, które jest nie tylko wyjątkowym dodatkiem do przeróżnych potraw, ale również lekarstwem. Jednak co zrobić, gdy mieszkasz w mieście i nie masz dostępu do łąk pokrytych tymi zielonymi cudami?

Sprawa jest prosta – uprawiaj swoje świeże zioła na balkonie.

To nic trudnego.

Wystarczy kilka doniczek, odpowiednia ziemia i trochę czułości do roślin.

Sposoby są dwa: możesz zacząć od zakupienia nasion i ich wysiania.

Łatwiejszy sposób to zakup świeżych ekologicznych ziół w doniczkach. Wystarczy je przesadzić, podlewać i pielęgnować a z plonów można korzystać od razu. 

A na jakie zioła warto postawić, aby przetrwały mieszczańskie warunki?

Bazylia

To roślina jednoroczna, lubiąca miejsca nasłonecznione. Zatem balkon będzie dla niej miejscem idealnym. Jeżeli postanowisz zasadzić ją samemu pamiętaj, aby rozrzucić ziarna w dość sporych odstępach i nie zasypywać ich grubą warstwą ziemi. Nie wymaga obfitego podlewania. Podlej ją niewielką ilością wody raz dziennie lub/i spryskaj liście wodą.

Zastosowanie – świetnie sprawdzi się w daniach z pomidorami, jako dodatek do sałatek i zup, polecana również do wieprzowiny i baraniny. Bazylia dobrze komponuje się z: oregano, miętą, natką pietruszki, szczypiorekiem, majeranekiem, rozmarynem, tymiankiem.

Właściwości prozdrowotne – jednymi z popularniejszych właściwości są łagodzenie wzdęć oraz kolki. Poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Ma również zbliżone działanie do melisy – łagodzi nerwy, uspokaja.


Pietruszka

To z kolei roślina dwuletnia. Jest mało kłopotliwa w domowej uprawie. Najlepiej postawić ją w miejscu słonecznym, ale z dostępem do lekkiego cienia. Dobrze jest ją często podlewać. W niskich temperaturach nie przetrwa zbyt długo. Dlatego, gdy zbliżają się chłodne dni warto ją na noc okrywać lub po prostu wnosić do pomieszczenia, aby nie narażać jej na niskie temperatury (szczególnie te poniżej 0). W zimę można postawić ją na słonecznym parapecie wewnątrz mieszkania. A kolejnej wiosny ponownie wystawić na zewnątrz, pamiętając, aby ją najpierw zahartować. Hartowanie polega na etapowym wystawianiu rośliny na powietrze na kilka godzin każdego dnia, stopniowo wydłużając ten czas. Co ciekawe, w pierwszym roku hodowli można używać jej liści, a w drugim również korzenia.

Zastosowanie – można ją stosować niemalże do wszystkiego. Jej świeży aromat i smak wzbogacą każdą potrawę. Do idealna posypka do ugotowanych ziemniaków, sałatek ze świeżych warzyw, czy dań jednogarnkowych kluczowa w libańskiej potrawie Tabbouleh. Pietruszka dobrze komponuje się z: koprem, miętą, bazylią, szczypiorkiem, estragonem, tymiankiem, cząbrem, szałwią, rozmarynem, oregano, majerankiem, liściem laurowym

Właściwości prozdrowotne – natka pietruszki jest bogata w wiele witamin, m.in. witaminę C, która poprawia odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, dlatego jest tak bardzo ceniona w walce z przeziębieniami, bólami.


Lubczyk

To roślina wieloletnia. Preferuje umiarkowane podlewanie, kilka razy w tygodniu. Warto ją solidnie nawozić, wtedy osiągniemy lepsze efekty w jej uprawie.

Zastosowanie – głównym daniem kuchni polskiej, w którym stosuje się lubczyk jest rosół. Jednak może wzbogacić smak również innych zup, np. fasolowej lub pieczarkowej. To idealny składnik marynat i wywarów, które stanowią bazę smakową dania. Lubczyk dobrze łączy się z: natką pietruszki i koprem.

Właściwości prozdrowotne – napar z lubczyku pomaga w leczeniu nieżytów układu moczowego. Jest sprzymierzeńcem w walce z toksynami, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak większość ziół łagodzi wzdęcia i niestrawności.

Rozmaryn

Rozmaryn to wyjątkowa roślina, posiadająca małe liście w kształcie igiełek – to wyróżnia ją spośród innych ziół. Dobrze rośnie na suchym podłożu, przez co nie trzeba go często podlewać, warto ustawić go w miejscu nasłonecznionym.

Zastosowanie– zastosowanie rozmarynku w kuchni polskiej nie jest oczywiste. Jednak świetnie nadaje sie do różnego rodzaju mięs (jagnięciny, drobiu, wołowiny), sałatek, potraw z dynią a także makaronów, ziemniaków, kapusty włoskiej. W kuchni śródziemnomorskiej stosuje się go nawet jako przyprawa do pizzy! Rozmaryn najlepiej komponuje się z: estragonem, bazylią, natką pietruszki, lawendą, majerankiem, szałwią, cząbrem, oregano, tymiankiem.

Właściwości prozdrowotne – rozmaryn, podobnie jak inne zioła, jest bogaty we flawonoidy. Napar z tej rośliny działa bakteriobójczo i moczopędnie. Natomiast herbata pomoże w walce z grypą lub groźniejszymi problemami, np. kamicą nerkową.

 

Majeranek

Majeranek jest, podobnie jak większość ziół jest rośliną jednoroczną. Jego wzrostowi sprzyja żyzna gleba i spore nasłonecznienie. To przyprawa, która w Polsce jest mocno zakorzeniona, przez co ma wielu zwolenników. Ważne, aby zawsze miał lekko wilgotną glebę, przepuszczającą powietrze.

Zastosowanie – niezastąpiony w białym barszczu, żurku, fasolówce i grochówce; nadaje charakter wyrobom mięsnym, np. kiełbasom; tworzy pyszny duet z grzybami i kaczką. Majeranek najlepiej się komponuje z: bazylią, rozmarynem, tymiankiem, natką pietruszki, oregano.

Właściwości prozdrowotne – napar z majeranku jest skuteczny w leczeniu biegunki. Posiada właściwości przeciwzapalne, które można wykorzystać chociażby w leczeniu chorób skóry. Napar likwiduje przebarwienia powstałe na skutek opalania. Łagodzi obrzęki.


Kolendra

Decydując się na zasianie kolendry musimy pamiętać, że żyzna ziemia będzie niezbędna. Osiąga wysokość około 80 cm. Suche i słoneczne warunki sprzyjają jej wzrostowi.

Zastosowanie – polecana głównie do potraw mięsnych, ale również pasztetów, sosów, marynat i sałatek ze świeżych warzyw, jest bardzo często wykorzystywania w daniach azjatyckich, jednak nie wszyscy tolerują jej smak. Kolendrę można połączyć z: miętą, koprem, szczypiorkiem, natką pietruszki.

Właściwości prozdrowotne – napar reguluje trawienie i łagodzi wzdęcia. Pomaga w walce z pasożytami i niweluje skutki zatrucia pokarmowego. Regularnie spożywana przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, cukru i nadciśnienia.


Mięta

Mięta jest rośliną wieloletnią. Charakteryzuje się pięknym, intensywnym zapachem. Wilgotna gleba i nasłonecznione miejsce sprzyjają jej wzrostowi. Rozrasta się dość intensywnie, dlatego warto ją co jakiś czas rozsadzać.

Zastosowanie– domowe herbaty, lemoniady. Orzeźwiający dodatek do świeżych sałatek i deserów z dodatkiem owoców, np. lodów. Przełamuje smak mięs i zup. Mięta najlepiej łączy się z: bazylią, koprem, kolendrą, majerankiem, natką pietruszki, rozmarynem i szałwią.

Właściwości prozdrowotne – ma właściwości bakteriobójcze i wykrztuśne, dzięki czemu pomaga w walce z chorobami dróg oddechowych. Łagodzi ból gardła.


Szałwia

Najlepiej wysiać ją w spulchnionej glebie i postawić w nasłonecznionym miejscu. Jeżeli roślina będzie za gęsta jej liście staną się żółtawe. To znak, że należy ją rozsadzić. Dość dobrze znosi niskie temperatury.

Zastosowanie– potrawy tłuste, trudne do strawienia, baraniny, wołowiny i wątróbką. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi polecana również do kurczaka i ryb. Dodatek do wiosennych makaronów i sałatek. Szałwia lubi się z: majerankiem, natką pietruszki, rozmarynem, tymiankiem, oregano, cząbrem.

Właściwości prozdrowotne – polecana w okresie menopauzy. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie przy kobiecych dolegliwościach. Polecana do pielęgnacji skóry trądzikowej, domowy tonik łagodzi zaczerwienienia i stany zapalne.


Szczypiorek

To roślina wieloletnia. Co ciekawe można pobrać jej kępki z ogródka i zasadzić w doniczce. Szczypiorek w odróżnieniu do większości ziół lubi bardziej zaciemnione miejsca i bardzo wilgotne podłoże. Wymaga bardzo regularnego podlewania, najlepiej codziennie.

Zastosowanie – idealny do wiosennych warzyw, twarożków i past.  Posypka do zup i gulaszy. Najlepiej wykorzystać niepoddany wysokiej temperaturze. Szczypiorek można podawać z: natką pietruszki, melisą, koprem.

Właściwości prozdrowotne – obniża ciśnienie krwi i poprawia trawienie. Posiada właściwości antyseptyczne. Jest bogaty w karotenoidy, dzięki czemu wspomaga pracę oczu.


Melisa

Melisę warto zacząć uprawiać od sadzonek. Z nasionami może być nieco większy kłopot, ponieważ są one zbyt wymagające jak na domowe warunki. Osiąga wysokość nawet do metra, dlatego warto posadzić ją w dużej doniczce. Posiada charakterystyczny zapach, zbliżony do cytryny.

Zastosowanie – często wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju napojów, np. likierów, herbat, drinków. Jej suszoną wersję można dodać do dań na mazie marynat i jajek. Z powodzeniem sprawdzi się w daniach mięsnych. Melisę można połączyć z: miętą, szczypiorkiem, koprem, natką pietruszki.

Właściwości prozdrowotne – silne właściwości uspokajające. Potrafi pomóc w różnych etapach depresji. Łagodzi bolesne miesiączki i jest przydatna w dolegliwościach żołądkowych.


Koper

I na koniec klasyk kuchni polskiej – koper. Łatwo dostępny, jednak uprawianie go w domowym zaciszu daje wiele satysfakcji. Osiąga wysokość około 20 cm. Lubi słońce, nie lubi zaś wiatru. Można go wysiewać kilka razy w roku.

Zastosowanie – to bardzo uniwersalna przyprawa, która może być dodawana zarówno do dań na ciepło, jak i surowych. Mięsa, zupy, sosy, sałatki – wszystko o czym tylko pomyślisz. Wzbogaca smak dania, jednocześnie nadając mu lekkości. Koper można łączyć z: natką pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem, miętą, melisą, 

Właściwości prozdrowotne – przywraca równowagę w jelitach, regulując tym samym ich pracę. Obfituje w wiele olejków eterycznych, dlatego często stosowany jest w walce z kolkami u dzieci. Jest również uznawany za dość mocny przeciwutleniacz.

Zioła świeże najlepiej spożywać na surowo,  ewentualnie dodać je pod koniec obróbki termicznej lub po jej zakończeniu, tak aby jak najbardziej skorzystać z właściwości smakowych i zdrowotnych. Wyjątek stanowią zioła takie jak rozmaryn, szałwia, tymianek, łodygi natki pietruszki, wspaniale aromatyzują potrawę i dodają jej smaku. 


Jakie doniczki wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele opcji. Wiele z nich ma swoje uzasadnienie. Pamiętaj jednak, aby dostosować doniczkę do rośliny (długie lub krótkie korzenie, zasiewanie ziaren gęsto lub rzadko). Najlepiej sprawdzają się doniczki z materiałów naturalnych, np. gliny z otworem do odpływu wody u dołu. Wypełnienie doniczki również ma znaczenie. Pamiętajmy o tym, że zawsze musi być przepuszczalne, aby nie zalegała w nim woda. W tym celu na dno doniczki warto włożyć kamienie lub kermazyt, a następnie ziemię ogrodniczą lub ziemię ogrodniczą wymieszaną z piaskiem w proporcji 1:2. Na rynku dostępne są również pojemniki do sadzenia ziół, które są w tym celu specjalnie przystosowane. W takim przypadku warstwa kamieni będzie zbędna. Natomiast forma i kolor zależą od Twojej fantazji!

Kiedy sadzić i zbierać?

Za sadzenie roślin najlepiej zabrać się z początkiem wiosny, jeszcze w marcu. W tym okresie dni są wystarczająco długie, by dostarczyć roślinom odpowiednią dawkę promieni słonecznych. Z kolei jeśli myślisz o drugiej połowie roku, zioła zasadź na przełomie sierpnia i września. To zagwarantuje dostęp do świeżych przypraw przez całą zimę.

Czym nawozić?
Jasne plamki na roślinach świadczą o tym, że mają one zbyt masło składników do prawidłowego wzrostu. To dobry moment, by zadbać o ich odpowiednie nawożenie. A co w tym celu sprawdzi się najlepiej? Oczywiście zawsze najlepszym środkiem nawożącym jest domowy kompost, jednak wielu z nas nie ma do niego dostępu.

Co wtedy? Wtedy najlepiej postawić na preparaty dostępne w sklepie ze zdrową żywnością lub oczywiście w sklepie ogrodniczym. Jednym ze środków dla roślin doniczkowych jest nawóz interwencyjny eko – Bio Gardeny (biostymulator kwitnienia i owocowania jest dedykowany roślinom ogrodowym i doniczkowym poddanym niekorzystnym warunkom, takim jak: przelanie, przesuszanie, skrajne temperatury, patogeny, szkodniki), nawóz do owoców, warzyw i roślin ozdobnych eko – Bio Gardeny lub biohumus. Zapewnią one dobre odżywienie roślin i sprawią, że nasze dania będą okraszone jeszcze intensywniejsza zielenią.

Poradnik domowego zielarza na skróty

Domowa uprawa ziół na początku może wydawać się skomplikowana jednak w rzeczywistości, przy odrobinie cierpliwości i czułości do kwiatów, okazuje się być banalna. Podsumowując, poniżej kilka podstawowych kroków, które Ci w tym pomogą:

1. Wybór ziół – wybierz zioła, które chcesz uprawiać pod kątem warunków panujących na Twoim balkonie/ogródku.

2. Wybór doniczki – dobierz odpowiedniej wielkości doniczkę. Zadbaj, aby była wykonana z materiałów naturalnych, np. gliny i posiadała otwór do odpływu nadmiaru wody.

3. Wybór podłoża – najważniejszą zasadą jest przepuszczalne wypełnienie doniczki. W tym celu wypełnij ją 2 warstwami: na spód ułóż drobne kamyczki i dopiero na to ziemię.

4. Pielęgnacja – regularne podlewanie do podstawa, jednak do każdego zioła podejdź indywidualnie. Gdy na roślinach pojawią się plamki to znak, że potrzebują nawozu. Sięgnij wtedy po domowy kompost lub środki ekologiczne dostępne w sklepach.

W jaki sposób możemy skorzystać z domowej uprawy ziół?

Oczywiście dzięki niej będziemy mieli ciągły dostęp do ekologicznych, aromatycznych ziół. Jednak to nie wszystko. Oprócz aspektów typowo żywieniowych taka uprawa może mieć również inne zalety. Dowolnie zaaranżujemy przestrzeń, która będzie przyjazna dla każdego domownika oraz pożytecznych owadów, np. pszczół. Będzie to również miejsce relaksu, które tym samym korzystnie wpłynie na najbliższe środowisko, np. oczyści powietrze. Co ciekawe, podobnie jak w przypadku posiadania zwierzaków, uprawa roślin może nauczyć Twoje dziecko odpowiedzialności. To połączenie zabawy i nauki!


Nie trzeba mieszkać w wiejskim domku na Mazurach, by cieszyć się świeżymi ziołami i kolorowymi daniami na co dzień. Domowa uprawa roślin, nawet w warunkach miejskich może sprawić dużo frajdy i przede wszystkim wzbogacić dania wytrawne oraz desery.

 

Nikita
Nikita powiedział/a:
Jeszcze tymianek i bazylia w wielu odmianach.
Świetny jest też świeży cząber i hyzop. Nie kupimy tych ziół świeżych, a pachną cudownie i kwitną pieknie, warto kupić nasiona (dostępne w sezonie) i posiać. Cząber jest jednoroczny, ale hyzop to bylina i piękne zimuje w ogrodzie ( ewentualnie sporej donicy).
cytuj odpowiedz 13.12.2019, godz. 21:46
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Zawsze mam balkon wypełniony po brzegi skrzynkami, doniczkami, pojemnikami pełnymi ziół. Mam sporo odmian mięty, kilka odmian bazylii, geranium, nasturcję, trawę cytrynową, szczaw, ogórecznik, melisę cytrynową, lubczyk, szczypiorek czosnkowy, oregano, pietruszkę i seler natkowy, seler naciowy, roszponkę, rukolę, koperek etc.
Poza tym mam też pomidory, aktinidię (mini kiwi), ogórki krzaczaste.
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 11:34

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet