Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDzikie surowce - zapasy na zimę
Dzikie surowce - zapasy na zimę
30 / 09 / 2024

Dzikie surowce - zapasy na zimę

Nikita

 

Jesień to czas pięknych kolorów, czas porządków w ogrodach, żniw i zbiorów, czas robienia zapasów i intensywnej pracy. Tyle darów natury w zasięgu ręku i tyle pomysłów, szkoda tylko, że doba jest taka krótka. Schyłek lata i jesień to czas owoców, warzyw, korzeni i ziół. Staram się co roku trochę tego lata zamknąć w słoikach, butelkach czy kolorowych torebkach. Te wszystkie przetwory mają służyć do kolejnego sezonu, mają być promykiem słońca w ponure, zimowe dni. Domowe przetwory są zawsze pyszne i zdrowe. Przede wszystkim wiemy co wkładamy do tych słoików, nie ma w nich chemii i sztuczności, wszystko zgodnie z naturą, zgodnie z naszymi gustami i ulubionymi smakami, wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Oczywiście to tylko kilka przykładów, w zależności od okolicy, w której mieszkamy mogą występować różne zioła i rośliny. Poza tym cała masa „pospolitych” owoców, warzyw i ziół uprawianych w naszych ogrodach jest gotowa do zbioru.

Zbierając rośliny ze stanu naturalnego zawsze należy pamiętać o podstawowych zasadach:
• unikamy zbioru z miejsc zanieczyszczonych oraz skażonych (nie zbieramy roślin przy ruchliwych ulicach)
• nie zbieramy wszystkich surowców (liści, owoców, kwiatów itp.) z jednej rośliny – weźmy tyle, ile potrzebujemy i zdołamy wykorzystać
• najlepiej zbierać surowce w suche, bezdeszczowe, słoneczne dni
• unikamy roślin porażonych chorobami grzybowymi i ze śladami żerowania szkodników
• należy pamiętać także o tym, że niektóre zioła są objęte ochroną i nie można ich zbierać ze środowiska naturalnego, ani niszczyć

NAWŁOĆ
„Mimozami jesień się zaczyna, złotawa krucha i miła...”.- śpiewał Czesław Niemen (według słów napisanych przez Juliana Tuwima pt. „Wspomnienie”).

Nawłoć rośnie na terenie całej Polski, występuje w kilku gatunkach:
• nawłoć pospolita,
• nawłoć kanadyjska (bardzo inwazyjna)
• nawłoć późna (dorasta nawet do 3 metrów),
• nawłoć ogrodowa
Poszczególne gatunki nieco różnią się od siebie, ale wykazują podobne właściwości lecznicze, m.in.: działanie ściągające, przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniża ciśnienie), przeciwbólowe, gojące, moczopędne, odkaża drogi moczowe (wyciągi z ziela nawłoci zwiększają ilość wydalanego moczu), odtruwające (ułatwiają wydalanie szkodliwych ksenobiotyków i metabolitów). Dzięki szerokim właściwościom ziele nawłoci stosuje się przy stanach zapalnych i infekcjach układu moczowego i płciowego, kamicy moczowej, chorobach metabolicznych i z autoagresji immunologicznej (reumatyczne, toczeń, trądziki, łuszczyca), a także w kuracjach odtruwających, otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu, niewydolności krążenia, a także nieżytach przewodu pokarmowego. Zewnętrznie stosuje się przy trudno gojących się ranach i owrzodzeniach skóry, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, natomiast kąpiel z dodatkiem nawłoci działa korzystnie na zwiotczałą skórę i mięśnie.

W celach zielarskich zbiera się młode pędy i kwitnące wierzchołki roślin (przed całkowitym rozkwitnięciem), zwykle jest to koniec lata, początek jesieni. Ziele nawłoci to naturalne źródło flawonoidów (tj. kwercetyna i rutyna), zawiera także garbniki, olejki eteryczne, saponiny triterpenowe, glikozydy fenolowe, kwasy fenolowe.

Wykorzystanie nawłoci w domowej kuchni: to syropy, octy, oxymele, lemoniady, nalewki na alkoholu i wyciągi z ziela na winie, susz na domowe herbatki, dodatek do soli ziołowych, a także napary ze świeżego ziela. Poza tym ziele nawłoci stosuje się w kosmetyce. Sok z nawłoci i maść na świeżym zielu z masłem stosowane były dawniej w leczeniu wyprysków, ran i oparzeń.

Nawłoć kanadyjska jest rośliną inwazyjną, a więc najłatwiej ją spotkać.

NAPAR Z ZIELA NAWŁOCI
1 łyżka surowca na 1 szklankę wrzącej wody, zaparzać około 15 minut.
Napar z nawłoci:
• może posłużyć do przemywania skóry łojotokowej, z trądzikiem młodzieńczym, zapaleniem mieszków włosowych, trądzikiem różowatym i z mokrymi wypryskami. Zmniejsza i oczyszcza pory. Rozjaśnia cerę. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, osuszające i ściągające.
• pomaga m.in. przy zapaleniach pęcherza moczowego. Zewnętrznie stosuje się nawłoć do okładów na trudno gojące się rany. oczyszcza cerę z toksyn i delikatnie ją rozjaśnia. Sporządzony napar może być również stosowany jako płukanka na włosy, zapobiegając ich nadmiernemu przetłuszczaniu się.

WYCIĄG Z NAWŁOCI NA WINIE
100 g świeżego (lub suchego ziela-mniej) zalać 450 ml ciepłego czerwonego wina wytrawnego, dodać 50 ml wódki czystej 40%, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce, następnie przecedzić. Pić po 30-50 ml 1 raz dziennie. Wyciąg działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, przeciwnadciśnieniowo i przeciwmiażdżycowo, poprawiająco na trawienie i krążenie wieńcowe, ponadto jako depurativum (środek czyszczący krew) i diureticum (moczopędnie).

SYROP Z NAWŁOCI
SKŁADNIKI:
kwiaty nawłoci (nie w pełni rozwinięte) (cały gar)
cytryna bio (do smaku)
cukier
woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień po opadnięciu rosy, z dala od drogi, w czystej okolicy. Ziele należy posiekać (lub pociąć nożyczkami/ sekatorem) i włożyć do dużego garnka. Zalać wrzącą wodą tak aby przykryć ziele. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 24-48 godzin. Myjemy dokładnie cytryny, wyciskamy z nich sok. Wodę z ziół musimy przecedzamy. Dodajemy sok z cytryny (do smaku) i cukier (500-600 g na 1 l płynu). Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zbieramy powstałe szumowiny. Gorącym syropem napełniamy wyparzone wcześniej buteleczki.

Przepisy z wykorzystaniem nawłoci znajdziesz TUTAJ 

GŁÓG
Głóg (łac. Crataegus L.) , nazwy ludowe: babia mąka, mącznik, ptôszi chléb, zajęcze gruszki, kolidupa, diobli gruszki. W Polsce występuje kilka gatunków dziko rosnących, to niewysokie drzewa lub duże krzewy, zwykle o rozłożystym pokroju i twardych, zaopatrzonych w ciernie pędach. Można spotkać je na skraju lasów, suchych miedzach, skarpach, przydrożach, leśnych polanach lub w przydomowych ogrodach. Najpopularniejszy jest głóg jednoszyjkowy (C. monogyna) i głóg dwuszyjkowy (C. laevigata), a w ogrodach i parkach pięknie prezentuje się głóg szkarłatny (Crataegus intricata) o dużych szkarłatnych owocach.

Głóg to jedno z najlepiej poznanych i najbezpieczniejszych w stosowaniu ziół. Oficjalnie w medycynie głóg uznawany jest za surowiec zielarski, a ekstrakty z kwiatów i liści głogu zaleca się osobom zmagającym się z niewydolnością serca klasy I i II (w skali NYHA).

Głóg dostępny jest też powszechnie w postaci różnych preparatów aptecznych, a także zielarskich np. polskiej firmy Dary Natury.

Głóg uważano za szczególną roślinę już od czasów starożytnej Grecji. Był tam symbolem nadziei, a gałązki głogu niesiono w trakcie procesji ślubnych, a także przyozdabiano nimi ołtarze greckiego boga małżeństwa Hymenaiosa. Od dawna polecany jest także przez medycynę ludową w Polsce i na świecie, szczególnie w leczeniu dolegliwości takich jak schorzenia układu krążenia, miażdżyca, nadciśnienie, biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma, bezsenność. Właściwości głogu doceniła też medycyna chińska, polecając tę roślinę osobom z problemami trawiennymi, hiperlipidemią czy zaburzeniami krążenia.

Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu poprawiają pracę serca, obniżają ciśnienie, wzmacniają i uspokajają nasz układ nerwowy i krwionośny. Zaleca się je w dolegliwościach wieku starczego oraz w leczeniu po zawale mięśnia sercowego, wspomagająco w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, głównie chorób układu krążenia. Surowcem zielarskim młode listki, pąki, kwiaty i owoce. Pąki, kwiaty i młode listki zbiera się wiosną (okres zbioru jest bardzo krótki i zależy od pogody), natomiast owoce zbiera się jesienią, a nawet
zimą.

Głóg to bogate źródło wielu mikroelementów, szczególnie potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Jest to roślina, która dostarcza znaczne dawki witaminy C (owoce), a do jej głównych składników Dojrzałe owoce głogu. czynnych należą flawonoidy oraz procyjanidyny.

Głóg to roślina przydatna również w kuchni, zarówno kwiaty, jak i owoce możemy wykorzystać na wiele sposobów z pożytkiem dla naszego zdrowia.

Wiosną zbieramy kwiaty z młodymi listkami, z których możemy zrobić wiele wspaniałych przetworów m.in. syropy, lemoniady, oxymele, octy, nalewki, wina oraz robić napary ze świeżego ziela i ususzyć kwiaty na herbatki, a z części zrobić utlenianą herbatkę (zwaną potocznie fermentowaną). Młode listki głogu i pączki możemy jeść bezpośrednio z krzaka lub dodawać do sałatek, a kwiatami aromatyzować
przetwory.

Rosemary Gladstar (znana amerykańska zielarka) pisze: „Jeśli kochasz swojego męża, on jest po czterdziestce, a Tobie nie zależy na jego majątku zrób mu nalewkę z głogu”

Jesienią zbieramy wybarwione owoce. W kuchni owoce głogu wykorzystywane są do przygotowywania przetworów czy napojów, ale mogą być też spożywane w postaci świeżej. Doskonałe są dżemy, galaretki, kisiele, syropy, soki, wina, nalewki, octy, oxymele, kompoty. Wydrylowane owoce świetnie nadają się jako dodatek do past, kotletów, sałatek owocowych. Owoce po wyjęciu pestek i wysuszeniu można zmielić na mąkę i dodać do wypieku ciasteczek, placuszków lub owsianek.

 Dojrzałe owoce głogu.

NAPAR Z KWIATÓW GŁOGU
– 1 łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów i liści głogu zalać szklanką ciepłej wody i na koniec powoli ogrzewać pod przykryciem przez mniej więcej 3 minuty lub zalać wrzącą wodą i odstawić na 10-15 minut do zaparzenia (pod przykryciem). Przecedzić i pić 2 razy dziennie po szklance odwaru/naparu.

Napar z kwiatu głogu pomoże przy niwelowaniu dolegliwości sercowych oraz złagodzi bóle reumatyczne, stawowe oraz mięśniowe. Może być również stosowany w początkach miażdżycy i nadciśnieniu.

NAPAR Z OWOCÓW GŁOGU
– zalać 2 łyżeczki świeżych owoców głogu szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Pić 3 razy dziennie. W celu przygotowania herbaty z głogu można zalać gorącą wodą ususzone owoce.

Przepisy z wykorzystaniem głogu znajdziesz TUTAJ

 

KASZTAN JADALNY
Kasztan jadalny (łac. Castanea Sativa) - nie ma nic wspólnego z dobrze nam znanym i popularnym w Polsce dzikim „kasztanem” (tak naprawdę kasztanowcem). Pochodzi z zupełnie innej gatunkowo rodziny drzew, a oryginalną nazwę zawdzięcza greckiej miejscowości Kastanéia, gdzie dojrzewa w ciepłym klimacie Morza Czarnego. Kasztan jadalny to drzewo ciepłolubne, dlatego tak rzadko można je spotkać w Polsce (czasami rosną w ogrodach botanicznych). Owoce kasztana, a w zasadzie orzechy zwane są maronami, mają charakterystyczny kształt z dzióbkiem, podobny do cebulki tulipana. Kasztany są produktem skrobiowym o niskiej zawartości białka i tłuszczu. Zawierają sporo potasu, magnezu, wapnia, witaminę C, kwas foliowy, kwasy nienasycone, a także dostarczą nam energii w pochmurne, jesienne dni. Kasztany jadalne doceniano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Ich drogocenne właściwości lecznicze wykorzystywali w średniowieczu mnisi, a dzisiaj znajdują szerokie zastosowanie nie tyle w medycynie, ile w kuchni.

Kasztany Jadalne

Św. Hildegarda z Bingen pisała o kasztanach jadalnych:
„Wszystko co pochodzi z drzewa kasztanowego (Maroni) jest zdrowe, a owoc ten jest dobry przeciw każdej słabości, która powstaje w człowieku”.

„Człowiek, którego mózg poprzez wyschnięcie jest osłabiony i pusty, niech ugotuje owoce w wodzie, nic nie dodając. Po odcedzeniu wody niech je zje na pusty żołądek, ale i po jedzeniu, a jego mózg będzie rósł i się napełni, a nerwy jego będą mocne tak też odejdą od niego bóle głowy”.

„Kogo boli wątroba, niech rozgniecie drobno te pestki (owoce), pomiesza je z miodem, spożywa je często, a wątroba będzie uzdrowiona”.

Kasztany uważane za sezonowy, jesienny przysmak, w zależności od upodobań może być spożywany na rozmaite sposoby. Surowy, podprażony lub pieczony – zawsze smakuje wyśmienicie. Można z nich zrobić zupę, pastę, pasztet z warzywami, słodki krem lub przerobić na mąkę, która doskonale nadaje się do wypieku słodkiego chleba, ciastek, biszkoptów, zagęszczania sosów.

Przepisy z wykorzystaniem kasztanów jadalnych znajdziesz TUTAJ.

DĄB
Dęby (Quercus) to pokaźne drzewa o twardym drewnie i rozłożystych koronach, powszechnie występujące w lasach. Owoce - orzechy dębu to żołędzie, które były wykorzystywane przez liczne kultury jako źródło skrobi w diecie. Popularne w czasach głodu, a gdzieniegdzie wykorzystywane także dziś, np. w Korei Południowej służą do wyrobu galaretek. Dojrzałe żołędzie spadają z drzewa co 2-3 lata jesienią, mniej więcej od końca września. Pierwsze sztuki zwykle są puste lub robaczywe, dlatego warto poczekać ze zbiorami do późniejszego
„zrzutu” w październiku. Wraz z modą na powrót do natury i zdrowego żywienia pojawiła się w sklepach gotowa mąka i kawa z żołędzi (np. polskiej firmy Dary Natury). Mąkę można też przygotować w domu, ale jest to czynność dosyć pracochłonna. Mąka z żołędzi ma orzechowy posmak, jest ciemna i nadaje ciemny kolor wypiekom. Można ją wykorzystać jako dodatek do pieczenia chleba, ciasta, ciasteczek, pierniczków czy innych dań. Ewentualnie żołędzie po ususzeniu można uprażyć, rozdrobnić i zaparzyć jak kawę.

Żołędzie obfitują w taniny (garbniki), skrobię, potas, żelazo oraz witaminy A i E. Kora dębu to przede wszystkim: garbniki (taniny), związki polifenolowe, flawonoidy, żywice i sole mineralne. Z kory można uzyskać taninę do garbowania skóry oraz barwniki.

Dąb już przed wiekami był stosowany w medycynie ludowej. Słowianie wykorzystywali dęby do celów zdrowotnych, z pędów i kory przygotowywano wywary np. na stany zapalne skóry, ale też wierzono w uzdrowicielską moc samego kontaktu z drzewem, m.in. oparcie się plecami o dąb miało skutecznie leczyć bóle kręgosłupa. Od dawna znano jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, moczopędne, antyoksydacyjne i odkażające.

Gałązka dębu z żołędziami.

Wyciąg z kory dębu można też stosować wewnętrznie, przede wszystkim przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Poleca się go w przypadku nieżytów żołądka i jelit oraz biegunek, ze względu na zawarte w korze dębu składniki, które normalizują funkcjonowanie błon śluzowych przewodu pokarmowego. Zewnętrznie stosowany jest także do leczenia łagodnych stanów zapalnych narządów płciowych (w formie kąpieli w naparach) i w leczeniu hemoroidów (robienie kilkunastominutowych (10 - 15 min) nasiadówek ze świeżo przygotowanego naparu o temperaturze ciała, czyli mniej więcej 36,6 - 37 °C). Napar z kory dębu można też wypróbować, gdy mamy kłopot z nadmiernym poceniem się, zwłaszcza nóg i rąk. Kora dębu jest składnikiem kosmetyków pielęgnujących zarówno do skóry, jak i włosów.

Płatki dębu sfermetowane można spróbować w napojach typu kombucha, które ogólnie wpływają na dobry stan organizmu zwłaszcza przewodu pokarmowego.

Przepisy z wykorzystaniem żołędzi znajdziesz TUTAJ.

Autor artykułu: Monika Więckowska 


Bibliografia:

Kim Hurst „Ukryta historia ziół”

Małgorzata Kalemba-Drożdż „Smakowite drzewa”

Łukasz Łuczaj „Dzika kuchnia”

https://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/

https://halowies.pl/dom-i-ogrod/ziola/jesienne-dary-natury-jakie-ziola-mozna-zbierac-jesienia-2346542

https://lodz.tvp.pl/62085770/nawloc-czyli-polska-mimoza-i-jej-zastosowanie

https://rozanski.li/341/herba-virgaureae-herba-solidaginis-ziele-nawloci-jako-surowiec-farmakopealny/

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/glog-poprawia-prace-serca-obniza-cisnienie-wzmacnia-i-uspokaja-aa-AgUC-1e6P-aAze.html

https://www.medonet.pl/zdrowie,glog---wlasciwosci--zastosowanie--napary--preparaty--przeciwwskazania-do-stosowania,artykul,1725455.html

https://klaudynahebda.pl/glog-nalewka/

https://swiat-orkiszu.pl/blog/54_KASZTANY-JADALNE-W%C5%81A%C5%9ACIWO%C5%9ACI

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-alternatywna/dab-wlasciwosci-zdrowotne

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 29 Jesień 2024

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet