Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylEko detergenty - czystość bez trucia
Eko detergenty - czystość bez trucia
18 / 10 / 2021

Eko detergenty - czystość bez trucia

gotujwstylueko.pl

Eko detergenty - czystość bez trucia


Środki do prania, mycia oraz inne produkty do czyszczenia są niezbędne w każdym domu. Najczęściej jednak takie produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje, niebezpieczne zarówno dla środowiska, jak i dla człowieka, gdyż mogą powodować podrażnienia skóry i alergie. Alternatywą są certyfikowane środki do mycia, czyszczenia, które z powodzeniem zastąpią agresywne i toksyczne detergenty. Są przyjazne dla środowiska i jednocześnie gwarantują niezwykłą uniwersalność i skuteczność.

Wybierajmy produkty z certyfikatami, dzięki nim wiemy, że nie tylko kupujemy dobry i skuteczny produkt, ale dodatkowo mamy informację, że produkt spełnia normy ekologiczne i jest bezpieczny dla ekosystemu.

CO OZNACZAJĄ POSZCZEGÓLNE SYMBOLE ZNAJDUJĄCE SIĘ NA OPAKOWANIACH DETERGENTÓW I ŚRODKÓW CZYSTOŚCI?


ECOCERT (Francja)

                   

Standard Ecocert dla produktów czyszczących został wprowadzony w 2006 r. we Francji we współpracy z dostawcami, producentami, dystrybutorami. Główną ideą było i nadal jest promowanie naturalnych składników. Produkt oznakowany symbolem Ecocert gwarantuje, że producent wdrożył praktyki przyjazne dla środowiska na całej linii produkcyjnej. Przebieg procesu produkcyjnego jest równie ważny, jak zawartość produktu, dlatego
Ecocert wymaga wdrożenia skutecznego systemu jakości, umożliwiającego kontrolę produktu na całej linii produkcyjnej, od składnika do produktu końcowego. Dodatkowo, każda kontrolowana firma, której produkty podlegają certyfikacji, musi opracować system zarządzania środowiskiem w celu zmniejszenia zużycia wody i energii oraz usprawnienia zarządzania odpadami. Ecocert bada również charakter biodegradacji i recyklingu opakowań.

Podstawowe zasady Ecocert-u to:
• Ochrona planety i jej zasobów.
• Rzetelne informowanie konsumenta.
• Ograniczenie niepotrzebnych odpadów.

W listopadzie 2012 roku Ecocert wprowadził dwa poziomy certyfikacji dla naturalnych detergentów (Natural Detergent) oraz dla naturalnych detergentów wyprodukowanych przy użyciu komponentów ekologicznych (Natural Detergent made with Organic):

Natural Detergent znajdziemy na produktach, które spełniają następujące warunki:
• 100% użytych składników w gotowym detergencie jest zgodne z europejskim ustawodawstwem dotyczącym detergentów i kryteriów ich stosowania;
• maksymalnie 5% składników syntetycznych pochodzi z restrykcyjnej listy;
• brak wymaganego minimum składników pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych;
• gotowe detergenty nie mogą stanowić zagrożenia dla środowiska, działać toksycznie na organizmy wodne, rośliny, zwierzęta, organizmy glebowe, pszczoły, nie mogą powodować długo utrzymujących się niekorzystnych zmian w środowisku.

Natural Detergent made with Organic znajdziemy na produktach, które spełniają następujące warunki:
• minimum 95% składników pochodzenia naturalnego;
• minimum 10% składników pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych;
• gotowe detergenty nie mogą stanowić zagrożenia dla środowiska, działać toksycznie na organizmy wodne, rośliny, zwierzęta, organizmy glebowe, pszczoły, nie mogą powodować długo utrzymujących się niekorzystnych zmian w środowisku.

ECO GARANTIE (Belgia)

Ecogarantie to belgijski znak towarowy, informujący konsumenta, że produkt jest ekologiczny, bezpieczny i trwały zgodnie z wymaganiami belgijskiego instytutu certyfikującego. Przyznawany jest produktom, których proces powstawania nie burzy równowagi biologicznej między ludźmi, roślinami i zwierzętami.

ECO GARANTIE gwarantuje, że:
• wybór składników opiera się na zasadach odpowiedzialności i zrównoważonego rozwoju;
• surowce i półprodukty pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych (chyba że producent może udowodnić, że nie są dostępne);
• produkty syntetyczne, barwniki i konserwanty są używane w bardzo ograniczony sposób, istnieje lista z substancjami, które z powodu ich specyficznych cech i funkcji w produkcie nie mogą być zastąpione innymi składnikami;
• nie są wykorzystywane w produkcji organizmy genetycznie zmodyfikowane, ani techniki GMO;
• produkty nie zawierają składników petrochemicznych;
• produkty końcowe nie są testowane na zwierzętach;
• producent jest kontrolowany w określonych odstępach czasu przez jednostki certyfikujące;
• produkty końcowe gwarantują dobrą biodegradowalność, brak toksyczności dla organizmów wodnych, minimalny wpływ na środowisko.

Misja ECO GARANTIE obejmuje m.in.:
• Zrównoważony rozwój,
• Bezpieczeństwo,
• Minimalny wpływ na środowisko.
Celem jest promocja i identyfikacja produktów ORGANIC, czyli m.in. przywrócenie środowisku naturalnych walorów.

ECO CONTROL i CSE

    

Eco Control to znak ekologiczny używany od 2001 r. w certyfikacji głównie środków czystości i środków do prania w Niemczech. Jest zastrzeżonym znakiem towarowym instytutu certyfikującego PreCert, Consulting & Audits.

Etykieta ECO CONTROL gwarantuje, że podczas produkcji:
• nie stosowano enzymów z organizmów genetycznie zmodyfikowanych, organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz technik GMO;
• nie stosowano środków petrochemicznych ani też częściowo petrochemicznych środków powierzchniowo czynnych (pochodzących z przeróbki ropy naftowej);
• nie używano żadnych petrochemicznych ani też częściowo petrochemicznych konserwantów,
• wykorzystano czyste oleje roślinne z kontrolowanych upraw ekologicznych,
• zastosowano czyste oleje eteryczne (jako środki zapachowe), pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Od marca 2016 r. znak EcoControl został zastąpiony przez znak CSE (Certified Sustainable Economics; Certyfikat Zrównoważonej Gospodarki/Ekonomii), który ma szersze znaczenie i niesie za sobą nowe, całościowe spojrzenie na ekologiczny standard w zrównoważonym rozwoju. Odnosi się do całej działalności przedsiębiorstwa. Przyznawany jest firmom, które w ramach etycznego biznesu nie tylko dostosowują się do standardów ekologicznych dla produkowanych towarów, ale także pracują na zasadach zrównoważonego rozwoju społeczno-ekonomicznego.

ECOLABEL

EU Ecolabel to oficjalne, europejskie wyróżnienie, przyznawane wyrobom przyjaznym dla środowiska, spełniającym wysokie standardy jakościowe i zdrowotne. Wyroby oznakowane tym znakiem przechodzą oceny przez niezależne jednostki i spełniają rygorystyczne wymagania środowiskowe i zdrowotne. Znak EU Ecolabel jest uznawany w całej Unii Europejskiej. Podstawą przyznania oznakowania EU Ecolabel jest rozporządzenie Unii
Europejskiej nr 66/2010 w sprawie oznakowania ekologicznego dla poszczególnych grup wyrobów.
Główną ideą jest podejście oparte na całym cyklu życia produktu, oddziaływanie na środowisko musi być ograniczone do minimum przez cały cykl życia produktu, od wydobycia surowców po produkcję, pakowanie i transport, aż do sposobu wykorzystania i utylizacji.

Logo EU Ecolabel gwarantuje:
• mniej odpadów,
• mniej zanieczyszczeń,
• w konsekwencji lepsze, bezpieczniejsze produkty dla naszej planety.

POWSTRZYMAĆ TOKSYCZNE GRANULKI!
Jednym z ważniejszych warunków otrzymania certyfikatu EU ECOLABEL dla detergentów według nowych wymagań jest całkowite wyeliminowanie mikrocząsteczek plastiku ze składu produktów. Mikrocząsteczki plastiku to maleńkie syntetyczne drobinki, bardzo popularny składnik środków czystości. Ich obecność np. w pastylkach do zmywarek wzmacnia czyszczące działanie tego produktu. Plastikowe granulki są za małe, aby zostały wyłapane przez oczyszczalnie ścieków, więc z gospodarstw domowych trafiają wprost do środowiska naturalnego zanieczyszczając je.

GREEN BRAND

Znak Green Brand oznacza wyróżnienie dla producenta za wprowadzenie marki/ produktu, w znacznym stopniu przyczyniającym się do ochrony środowiska. Nagrody są przyznawane za zrównoważony rozwój, ochronę środowiska i propagowanie zdrowego stylu życia. Przykładem jest płyn do prania kolorowych ubrań firmy AlmaWin.

VEGAN

      

• Symbolem Vegan mogą zostać oznaczone środki czystości, które spełniają następujące wymagania:
• produkt nie może zawierać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego lub odzwierzęcego (dotyczy to surowców, procesu produkcji i produktu końcowego);
• produkt nie może być testowany na zwierzętach;
• produkt musi być wolny od składników roślinnych, które pochodzą z upraw genetycznie modyfikowanych.

BIO C.E.Q

Jest to innowacyjny standard, nadawany m.in. detergentom. Zajmuje się aspektami etycznymi, toksykologicznymi, środowiskowymi i chemicznymi. To pierwszy europejski standard dla środków czyszczących, który nakłada bezwzględny zakaz stosowania, bez żadnych odstępstw, jakichkolwiek składników pochodzącego zwierzęcego. Wymaga to uzyskania dodatkowego certyfikatu dotyczącego braku testów na zwierzętach, zarówno na poziomie składników, jak i gotowego produktu. Ponadto, produkty posiadające certyfkat Bio C.E.Q. nie zawierają fosforanów, środków konserwujących, GMO, polimerów akrylowych, chloru, parabenów, fosforanów i innych syntetycznych środków bielących. Zawierają m.in. olejki eteryczne i perfumy bez syntetycznych piżm, pochodnych ftalowych, stabilizatorów oraz syntetycznych przeciwutleniaczy. Cały skład tych produktów ulega całkowitej i szybkiej biodegradacji.

FSC

Znak ekologiczny FSC (Forest Stewardship Council) informuje, że drewno, z którego zrobiony jest dany produkt pochodzi z obszarów leśnych zarządzanych ekologicznymi zasadami, chroniących kluczowe siedliska roślin i zwierząt. Surowym przepisom podlega też obróbka drewna, dzięki czemu można mieć pewność, że drewno posiadające znak ekologiczny FSC nie będzie wymieszane z drewnem z innych źródeł.
Logo FSC jest przyznawane zakładom leśnym, które nie uprawiają gospodarki rabunkowej, dbają o utrzymanie
lasów, cechują się zrównoważonym gospodarowaniem zasobami leśnymi.

NORDIC SWAN ECOLABEL

Nordic Swan Ecolabel to gwarancja jakości ze Skandynawii. Certyfikat przyznawany jest od 1989 r. przez Stowarzyszenie Ministrów Krajów Skandynawskich – Szwecji, Norwegii, Finlandii, Islandii, od 1997 r. również Danii. W certyfikacji Nordic Ecolabel przyznaje się oceny kierując się całym cyklem życia produktów.
Na pierwszym miejscu stawiane są kryteria ekologiczne, tzn. to czy dany produkt jest przyjazny dla środowiska – na etapie produkcji, jak również użytkowania i późniejszej utylizacji. Certyfikat koncentruje się na stanie środowiska naturalnego po zużyciu produktu. Jest gwarancją dla konsumenta, że produkt spełnia rygorystyczne wymogi środowiskowe.
ZAWSZE ZACHOWUJ OSTROŻNOŚĆ:
Także produkty oparte na naturalnych surowcach mogą być np. silnie zasadowe i jako takie przy niewłaściwym zastosowaniu mogą być niebezpieczne dla człowieka. Poszczególne produkty wymagają zachowania środków ostrożności podanych na etykietach, w szczególności przechowywania ich w miejscu niedostępnym dla dzieci.

 

W ofercie firm, takich jak Almacabio, Almavin oraz Klar znajdziemy wszystkiepotrzebne środki czystości dla każdego „domu w stylu eko”.

 

Sylwia Kaczmarek

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 9 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet