Glifosat – czy powinniśmy się go bać?
gotujwstylueko.pl
Glifosat jest to organiczny związek chemiczny z grupy fosfonianów, którego podstawowym działaniem jest hamowanie określonych roślinnych enzymów i zahamowanie metabolizmu roślin. Pierwotnie glifosat został opracowany w celu niszczenia chwastów, zwłaszcza jednorocznych chwastów szerokolistnych i traw, które niestety są podstawową konkurencją dla roślin uprawnych. Cieszy się złą sławą, choć jego początki były bardzo szlachetne.
JAK TO SIĘ ZACZĘŁO?
Po raz pierwszy został opracowany w latach 70 ubiegłego wieku. Z czasem zyskiwał coraz większą popularność i był coraz częściej używany przez rolników. Następnym posunięciem było wprowadzenie na rynek roślin odpornych na glifosat. To umożliwiało niszczenie chwastów bez niszczenia roślin uprawnych. Sukcesywnie glifosat stawał się najczęściej używanym herbicydem w sektorze rolniczym, domach, prywatnych ogrodach, miejscach użyteczności publicznej (skwery, przedszkola, parki) i przemyśle.
Stosowanie tego preparatu do niszczenia chwastów zaczęło przypominać błędne koło. Tak samo, jak w przypadku innych pestycydów, pojawiły się rośliny odporne na glifosat. Zaczęto stosować coraz większe dawki preparatu, gdyż jego skuteczność zaczęła gwałtownie spadać.
ŻYWNOŚĆ DZISIAJ
Żywność konwencjonalna jest naszpikowana chemią, w tym glifosatem, to właściwie już od łona matki jesteśmy narażeni na tę toksynę. Okazuje się, że glifosat jest już w mleku matki – głównie z powodu, że matka żywi się zanieczyszczonym pokarmem. Przekazując więc glifosat przez łożysko, czyli dziecko już na tak wczesnym etapie, początku swojego życia jest narażone na tę straszną toksynę. Glifosat jest powszechnie stosowany przez producentów do wielu upraw rolnych, można powiedzieć, że prawie do wszystkich.
Glifosatem mogą być zanieczyszczone wszystkie produkty spożywcze mające w składzie pszenicę, owies, soję lub kukurydzę.
Czyli różnego rodzaju:
• Płatki śniadaniowe,
• Pieczywo,
• Mąki,
• Oleje,
• Kasze, w tym kaszki dla dzieci.
JAKIE NIEBEZPIECZEŃSTWA KRYJE TA SUBSTANCJA?
Coraz więcej badań naukowych wskazuje, że herbicydy na bazie glifosatu wykazują działanie cytotoksyczne i genotoksyczne, czyli są faktycznie szkodliwe dla komórek naszego organizmu i mają wpływ na mutację genów oraz uszkodzenie DNA u narażonych osób. W 2015 roku został zakwalifikowany przez IARC (International Agency for Research on Cancer) za prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Może być kojarzony z dwoma rodzajami raka: nieziarniczymi chłoniakami złośliwymi oraz rakiem piersi. Jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem rozwoju m.in. poniższych chorób:
• Rak,
• Bezpłodność,
• Choroby Alzheimera i Parkinsona,
• Stwardnienie rozsiane,
• Choroby układu krążenia,
• Autyzm,
• Choroby układu pokarmowego,
• Otyłość,
• Alergie,
• Stwardnienie zanikowe boczne (ALS)
SPÓR O GLIFOSAT
Organizacje prozdrowotne i proekologiczne walczą o to, by glifosat został wycofany z użytku w Unii Europejskiej. Z dniem 15 grudnia 2022 r. minęło ostatnie pięcioletnie zezwolenie na stosowanie substancji czynnej glifosat. Niestety silne lobby tzw. Glyphosate Renewal Group, której członkami są największe europejskie firmy produkujące glifosat, walczy o to, by dalej można było stosować herbicyd. Póki co Komisja Europejska wydała w tej sprawie oficjalne rozporządzenie, mówiące o przedłużeniu jego stosowania o kolejny rok.
Marcin Kamiński - Departament Zakupów Bio Planet (Marki Własne - Świeże)
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.