Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylJaja w kosmetyce – pożywienie dla Twoich włosów, skóry i paznokci
Jaja w kosmetyce – pożywienie dla Twoich włosów, skóry i paznokci
27 / 05 / 2021

Jaja w kosmetyce – pożywienie dla Twoich włosów, skóry i paznokci

MartaKowalska

W dawnych, ludowych wierzeniach panny na wydaniu jajem pocierały sobie włosy, usta czy piersi przekonane, że dzięki temu szybciej znajdą swojego przyszłego męża. Niemowlętom zaś jaja dodawano do kąpieli, żeby rosły zdrowe i krągłe. Żartujemy z tych wszystkich wierzeń, uznając je za zabobony, ale dziś jaja są powszechnie wykorzystywane w kosmetologii.

Skład chemiczny jaja kurzego przedstawia się następująco:
białka (58 - 63 %)
żółtka (27,5 - 31 %) oraz
skorupki (9,5 - 11 %)

Jajo surowe składa się w ponad 75 % z wody, około 12 % to białka, ponad 10 % to tłuszcze, 1% to składniki mineralne, mniej niż 1% - węglowodany. Skład chemiczny jaj zależy od wielu czynników, między innymi: pochodzenia i wieku niosek, systemu chowu oraz sposobu karmienia niosek.

Skorupka jaja składa się głównie ze składników mineralnych (bor, chrom, miedź, żelazo, jod, mangan, siarka, selen, krzem, cynk, a przede wszystkim wapń), występujących w związkach nieorganicznych.

Jaja są bogatym źródłem kwasu arachidonowego oraz dokozaheksaenowego oraz pełnowartościowego białka o wysokiej zawartości aminokwasów, którego ludzkie ciało nie jest w stanie samo wytworzyć. Do tego zawierają witaminy: z grupy B, A, D, E i K. W żółtku są również sole mineralne: fosfor, selen, żelazo, cynk.

Ale to nie wszystko! Znajdują się tam także takie składniki, jak lecytyna, luteina i beta-karoten. Wszystkie te składniki mają dobry wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Właściwości pielęgnacyjne żółtka jaj

Lecytyna występuje naturalnie nie tylko w żółtku jaj, ale również w błonach komórkowych ciała człowieka (uzupełnia spoiwo międzykomórkowe). Dzięki lecytynie skóra jest nawilżona, jędrna, odżywiona i wygładzona. Ponadto hamuje procesy starzenia i chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.
Luteina zawarta w żółtku jaj poprawia jakość widzenia oraz przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej. Często jest stosowana w kosmetykach do okolic oczu. Ma działanie regenerujące i kojące, minimalizuje opuchnięcia.

Beta-karoten charakteryzuje się zdolnością wiązania wolnych rodników tlenowych i zapobiega uszkodzeniom skóry spowodowanymi promieniami UVA. Kosmetyki z retinoidami polecane są do cery dojrzałej i zmęczonej lub zniszczonej intensywnym opalaniem. Pochodne retinoidów stosowane są w leczeniu objawów trądziku.

Żółtko jaj znajduje także zastosowanie w szamponach, odżywkach i maskach do włosów. Pielęgnacja włosów oparta jest na równowadze PEH, czyli dostarczaniu włosom protein, emolientów i humektantów w odpowiednich dla nich proporcjach i z dopasowaną do ich potrzeb częstotliwością. Proteiny są budulcem włosów, chronią go i wypełniają ubytki. Emolienty natłuszczają, tworzą powłokę ochronną wokół włosa, ograniczają puszenie i elektryzowanie. Humektanty nawilżają włosy ze względu na zdolność wiązania i utrzymywania wody. By zamknąć nawilżenie we włosie niezbędne jest zastosowanie emolientów lub wielkocząsteczkowych protein. Proteiny to np. żółtko, kolagen, keratyna, proteiny mleczne czy sojowe, aminokwasy. Emolienty to np. oleje, masła, woski, alkohole tłuszczowe. Humektantem jest np. gliceryna, miód, skrobia z manioku czy z ziemniaka.

Maseczka na porost włosów

Składniki: 2 żółtko jaj, 1/2 kostki drożdży, 1/2 cytryny, oliwa z oliwek, olejek arganowy lub inny olejek.
Receptura: Do żółtek dodać połowę kostki drożdży i wyciśnięty sok z cytryny. Rozgnieść i następnie dodać około 4 łyżek oliwy z oliwek i tyle samo olejku arganowego. Mieszać, by powstała jednolita konsystencja. Umyć włosy oczyszczającym szamponem i na osuszone włosy nałożyć maseczkę. Założyć czepek kąpielowy i ręcznik. Pozostawić maseczkę na godzinę na głowie i zmyć ją chłodną wodą. Taką maseczkę należy stosować przynajmniej raz w tygodniu.
Ważne! Maseczki jajeczne zmywaj chłodną lub letnią wodą, aby zapobiec ścięciu się jaj.


Maseczka do włosów suchych

Składniki: 2 żółtka jaj, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Receptura: Do żółtek dodać dwie łyżki oliwy i mieszać energicznie. Otrzymaną maseczkę nałożyć na włosy, szczególnie na końcówki, jeśli są przesuszone i zniszczone. Pozostawić ją na godzinę na głowie.
Zmyć maseczkę letnią wodą i umyć włosy szamponem.
Ważne! Unikaj maseczki, gdy masz tendencję do przetłuszczania się, ponieważ oliwa może spotęgować ten problem.


Maseczka do włosów zniszczonych

Składniki: 1 jajo, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżki miodu, 1/2 dojrzałego awokado, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Receptura: Awokado obrać, oddzielić od pestki i ugnieść widelcem. Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Jeśli maseczka będzie zbyt gęsta, dodać trochę wody. Umyć włosy oczyszczającym szamponem, nałożyć maseczkę jajeczną i założyć czepek kąpielowy. Maseczkę pozostawić na 20 - 30 minut. Zmyć maseczkę letnią wodą i umyć włosy szamponem.


Maseczka do włosów przetłuszczających się

Składniki: 1 jajo, 1 – 2 łyżki soku z cytryn.
Receptura: Jajo i sok z cytryn umieścić w misce. Wymieszać składniki i gotową maseczkę rozprowadzić na włosach. Pamiętać o wmasowaniu maseczki w skórę głowy – cytryna zadziała na nią odświeżająco. Po nałożeniu czepka kąpielowego odczekać 20 - 30 minut.
Ważne! Cytryna może rozjaśnić barwę twoich włosów nawet o jeden ton. Unikaj jej, gdy masz przesuszone końcówki, ponieważ cytryna może je dodatkowo wysuszyć.


Właściwości pielęgnacyjne białka jaj

Lizozym zawarty w białku jaj wykazuje działanie przeciwbakteryjne ze względu na zdolność niszczenia ściany komórkowej niektórych bakterii Gram-dodatnich. Propionibacterium acnes to bakteria Gram-dodatnia powodująca trądzik. Zapchane pory w wyniku nagromadzenia się martwych komórek naskórka i sebum są dobrą pożywką dla bakterii Propionibacterium acnes. Dzięki korzystnemu środowisku patogen rozpoczyna namnażanie się. Skutkiem tego są zaskórniki, krosty i grudki. Maseczka z białkiem jaja może zmniejszyć zatykanie się porów i w efekcie zapobiec powstawaniu wyprysków.

Cystatyna znajdująca się w białku oraz w niewielkich ilościach, żółtku pobudza wzrost komórek, hamuje procesy zapalne, wykazuje również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

 

Ujędrniająca maseczka do twarzy i dekoltu

Składniki: 1 białko jaja, 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego.
Receptura: Białko ubić na pianę i dodać dwie łyżki jogurtu. Nałożyć maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy i dekoltu, pozostawić na 30 minut. Zmyć chłodną wodą. Taką maseczkę należy stosować przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Nawilżająca maseczka do twarzy

Składniki: 1 jajo, 1/2 dojrzałego banana, 2 łyżki stołowe miodu.
Receptura: Roztrzepać widelcem jajo, a połówkę banana rozgnieć na pastę. Połączyć ze sobą te dwa składniki i następnie dodać miód, wymieszać. Nałożyć maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na około 30 minut. Zmyć chłodną wodą. Taką maseczkę należy stosować systematycznie dwa lub trzy razy w tygodniu.

Odmładzająca maseczka do twarzy

Składniki: 1 jajo, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju z pestek winogron.
Receptura: Rozbić jajo i oddzielić żółtko od białka. Do miski z żółtkiem dodać 2 łyżki miodu a następnie energicznymi ruchami ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać oliwę z oliwek oraz olej z pestek winogron i całość dokładnie wymieszać. W drugiej misce białko ubić na pianę. Przełożyć ubitą pianę do masy z żółtek i delikatnie wymieszać ze sobą. Maseczkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na 20 – 30 minut.

Wybielająca maseczka na piegi

Składniki: 1 białko jaja, 2 migdały, 1/2 łyżeczki soku z cytryn.
Receptura: Migdały sparzyć za pomocą gorącej wody. Następnie rozgnieść je na pastę. Wymieszać z białkiem jaja i sokiem z cytryn. Tak przygotowaną maseczkę nałożyć na dokładnie oczyszczoną skórę twarzy i zostawić na 15 minut. Zmyć letnią wodą.


Maseczka do cery trądzikowej

Składniki: 1 białko jaja, sól, sok z cytryn
Receptura: Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Opcjonalnie do maseczki można dodać kilka kropli soku z cytryn. Nałożyć na twarz i po 15 minutach zmyć chłodną wodą.


Maseczka na zniszczone paznokcie i suche skórki

Składniki: 1 łyżka lanoliny, 1/2 łyżeczki olejku rycynowego, 1 żółtko jaja.
Receptura: W misce wymieszać powyższe składniki. Nałożyć maseczkę na dokładnie umytą wcześniej skórę dłoni. Założyć bawełniane rękawiczki. Zostawić na dłoniach na kilka godzin, najlepiej na noc.

 

Skorupka jaj

Ma­secz­ka ze sko­ru­pek jaj dzia­ła jak oczysz­cza­ją­cy pe­eling. Do­dat­ko­wo wapń i wi­ta­mi­ny za­war­te w sko­rup­kach po­magają przy­spie­szyć pro­ces re­ge­ne­ra­cji naskórka i wy­gła­dzić skórę.

Maseczka ze skorupek jaj 

W celu uzyskania takiej maseczki należy do­kład­nie umyć jaj­o, wybić białko z żółtkiem do miseczki,  umyć i osuszyć skorupkę a następnie ro­ze­trzeć w mo­ździe­rzu na bar­dzo drob­ny pro­szek. Na­stęp­nie wy­mie­szać z biał­kiem jaja i nałożyć na twarz. Po­zo­stawić na oko­ło 15 mi­nut i spłukać let­nią wo­dą. Na ko­niec na­łożyć krem na­wil­ża­ją­cy.

Co należy wiedzieć przed wypróbowaniem DIY maseczki z jaja

Surowe jajka mogą zawierać bakterie patogenne np. Salmonellę, która powoduje zatrucia pokarmowe. Jeśli nałożysz surowe jajo na twarz i przypadkowo je połkniesz, istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego. Jajka przed wykorzystaniem należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. 

Kosmetyki z dodatkiem jaj

Rosnąca wśród konsumentów chęć stosowania skutecznych i naturalnych kosmetyków sprawia, że na półkach drogerii pojawiają się kremy, peelingi, maski, szampony, odżywki czy balsamy z dodatkiem jaj.
Do produkcji kosmetyków najczęściej wykorzystywane są proszki jajeczne. Jest to pożądana forma, ponieważ jaja zachowują swoje składniki odżywcze. Proszki są wolne od konserwantów, co jest istotne przy produkcji naturalnych kosmetyków. Dodatkowo proszek daje szerokie możliwości łączenia z dowolnymi surowcami oraz półproduktami kosmetycznymi.

Jedna z modnych ostatnimi laty filozofia pielęgnacji koreańskiej jest znana z kosmetyków, w których składzie są białko oraz żółtko jaj. Jest to główny surowiec promowanego stylu k-beauty.


Szukając kosmetyków zawierających jaja, warto zwrócić uwagę na konkretne oznaczenia w nomenklaturze INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients):
białko jaja – INCI: Albumen (albumina), Albumen Extract (ekstrakt z albuminy), Hydrolyzed Albumen (hydrolizowana albumina), Ovotransferrin (Owotransferyna), Lysozyme (lizozym)
żółtko jaja – INCI: Defatted Egg Yolk Powder (odtłuszczone żółtko w proszku), Dried Egg Yolk (suszone żółtko jaj), Egg Oil (olej z żółtka jaj), Egg Protein (proteiny jajeczne), Egg Yolk Extract (ekstrakt z żółtka), Hydrolyzed Egg Protein (hydrolizowane proteiny jajeczne), Hydrogenated Egg Oil (uwodorniony olej jajeczny)
całe jajo – INCI: Egg Powder (proszek jajeczny)
błona skorupki – INCI: Egg Shell Membrane (błona skorupki jaj), Egg Shell Membrane Extract (ekstrakt z błony skorupki jaj), Egg Shell Membrane Powder (proszek z błony skorupki jaj), Hydrolyzed Egg Shell Membrane (hydrolizowana błona skorupki jaj)
skorupki jaj – INCI: Egg Shell Powder (proszek ze skorupki jaj), Hydrolyzed Egg Shell (hydrolizowane skorupki jaj)

Ważne
Jaja mogą silnie alergizować, dlatego przed użyciem kosmetyków z tym składnikiem należy wykonać test uczuleniowy. Tego typu produkty są nieodpowiednie dla wegan.
Należy pamiętać by maski, płukanki czy mikstury z jaj dokładnie zmyć. Resztki jaj mogą być pożywką dla bakterii i innych mikroorganizmów.

Sporządzone w warunkach domowych kosmetyki jajeczne mają krótki termin przydatności.
Kosmetyki zrobione według babcinych receptur mogą konkurować z produktami z drogerii, jednakże należy pamiętać, że znacznie lepsze rezultaty można uzyskać poprzez stosowanie profesjonalnych kosmetyków lub wizytę w gabinecie kosmetycznym.

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotujwstylueko.pl nr 16 Wiosna  2021 

 


Bibliografia
1. Z. Zdrojewicz , M. Herman, E. Starostecka [2016]: Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 70, 751 - 759
2. J. Kijowski, G. Leśnierowski, R. Cegielska - Radziejewska [2013]: Jaja cennym źródłem składników mineralnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5 (90), 29 - 41
3. K. Czerniecka, K. Koriakowska, E. Typek, N. Żurek [2018]: Katalog naturalnych inspiracji wydanie wiosna, Silva-Natura-Ecologia, nr (18)
4. A. Bazan, A. Przepiórkowska [2011]: Lecytyna w kosmetyce - właściwości i zastosowanie, Świat Przemysłu Kosmetycznego, 32 - 33
5. M. Bajcer, P. Cwil, B. Kania, E. Maślanka [2016]: Wpływ witamin antyoksydacyjnych na skórę i ich znaczenie w kosmetologii, Studenckie Zeszyty Naukowe, Kosmetologia, nr 1 (1)
6. A. Kołomycew [2014]: Jak dbać o włosy. Poradnik dla początkującej włosomaniaczki, 264
7. J. M. Pullar, A. C. Carr, M. C. M. Vissers [2017]: The Roles of Vitamin C in Skin Health, Nutrients, 9 (8), 866
8. L. Milstone [2010]: Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda, Journal of the American Academy of Dermatology 62 (5), 885 - 886
9. J. W. Hertrampf, F. Piedad-Pascual [2000]: Egg Powder, Handbook on Ingredients for Aquaculture Feeds, 125 - 130
10. DECYZJA KOMISJI (UE) 2019/701 z dnia 5 kwietnia 2019 r. ustanawiająca słownik wspólnych nazw składników do stosowania na etykietach produktów kosmetycznych

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet