Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylJesienne SPA
Jesienne SPA
29 / 10 / 2024

Jesienne SPA

Agnieszka Strużyna

 

Masaż, kojąca kąpiel, bądź zabiegi relaksujące i pielęgnacyjne? Czy trzeba jednak za każdym razem wybrać się do SPA czy salonu kosmetycznego? Zdecydowanie nie! Wiele zabiegów, które dadzą nam namiastkę SPA można wykonać w domu, w wolnej chwili, bądź pomiędzy jedną aktywnością a drugą. Takie „domowe SPA” nie dość, że bliżej i bez planowania, to jeszcze dużo taniej pozwoli nam odświeżyć ciało i umysł. Dobrym pomysłem jest zrelaksować się w niedzielny wieczór, przed rozpoczęciem aktywnego tygodnia pełnego wyzwań i pracy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by domowe SPA wdrożyć do naszego życia również w tygodniu. Omówimy trzy podstawowe zabiegi, które można wykonać w większości przy użyciu przedmiotów i składników, które mamy już teraz w naszym domu.

Sauna dla twarzy
Kąpiele parowe twarzy, inaczej nazywane „parówkami” to wyjątkowo efektywne zabiegi wspierające pielęgnację skóry oraz łagodzące wiele jej problemów. Metoda ta znana jest od dawna i stosowana przede wszystkim do rozluźnienia skóry twarzy oraz otwarcia porów przy użyciu pary wodnej. W salonach kosmetycznych do tego typu zabiegów używa się specjalistycznych maszyn i metod. W domu możemy przygotować ją za pomocą miski z gorącą wodą oraz ręcznika. Tym sposobem wykonywały ją już nasze prababcie. Jest prosty, szybki i naturalny. Do zabiegu, oprócz gorącej wody, można wykorzystać również sprawdzone na swojej skórze i odpowiadające nam przy aromaterapii olejki eteryczne bądź mieszanki ziół. Saunę twarzy najlepiej wykonywać wieczorem, kiedy już na pewno nie będziemy wychodzić na zewnątrz i nie będziemy narażeni na nagłe zmiany temperatur.

DLA KOGO SAUNA TWARZY SPRAWDZI SIĘ IDEALNIE?
Kąpiel parowa twarzy jest zalecana przy skórze tłustej, skłonnej do niedoskonałości. Oprócz tego od czasu do czasu zalecana jest wszystkim z cerą zmęczoną, narażoną na zanieczyszczenia i potrzebującą „detoksu”. Dzięki gorącej parze skóra łatwiej pozbywa się nadmiaru sebum, co jednocześnie łagodzi jej ogólny stan. Podczas kąpieli parowej pozbywamy się ze skóry zanieczyszczeń i łoju. Poprawia się krążenie krwi, a skóra staje się bardziej dotleniona i oczyszczona. Przy regularnie przeprowadzanym zabiegu, dostrzec można, że cera staje się gładka, zdrowo wygląda i nawilżona.

JAKIE EKOLOGICZNE ZIOŁA WARTO WDROŻYĆ DO SAUNY NA TWARZ?
Rozmaryn – ma działanie ściągające, a jego zapach relaksuje i uspokaja;
Melisa – uspokaja, odświeża oraz łagodzi;
Lawenda – odświeża, ma działanie uspokajające i odprężające;
Rumianek – działa przeciwzapalnie, łagodząco i odprężająco.
Oprócz wymienionych polecana jest np. mięta, lipa, szałwia, nagietek, dziurawiec itd.

PRZECIWWSKAZANIA DO KĄPIELI PAROWEJ:
• bardzo wrażliwa, alergiczna lub atopowa skóra,
• skłonność do pękających naczynek,
• nadciśnienie, jaskra lub miażdżyca
• ciężkie stany zapalne skóry
• rany na twarzy

SAUNA KROK PO KROKU
1. Przeprowadzamy dokładny demakijaż twarzy oraz myjemy ją, by była przygotowana do zabiegu.
2. Przygotowujemy miskę (może być to również garnek lub inne duże naczynie) oraz gotujemy w czajniku wodę – tak, by ilość wody pozwoliła przykryć dno miski. Do miski wlewamy ugotowaną wodę i albo mieszamy ją z letnią wodą, albo czekamy ok. 10-15 minut tak, aby woda wciąż parowała, ale nie była zbyt gorąca. Jeżeli chcemy dodać ulubione zioła lub olejki eteryczne możemy to zrobić przed wychłodzeniem wody. Wystarczy łyżeczka suszonej lawendy, bądź dwie krople olejku z drzewa herbacianego.
3. Nachylamy się nad miską na ok. 40 cm od tafli wody. Przykrywamy głowę ręcznikiem i przeprowadzamy saunę twarzy. Zabieg powinien trwać ok. 5-10 minut. Jeżeli poczujesz, że jest Ci za gorąco, bądź, że ilość pary jest za duża, możesz odwinąć na chwilę ręcznik i wpuścić trochę chłodnego powietrza z zewnątrz. Zabieg można też przeprowadzać krócej, tak aby nie był on męczący, a odświeżający i relaksujący. Oczy i usta najlepiej pozostawić podczas zabiegu zamknięte, by ich nie podrażnić – zwłaszcza jeżeli używamy olejków i ziół. Podczas „parówki” oddychaj spokojnie i głęboko.
4. Po kąpieli parowej twarzy daj jej chwilę odpocząć, następnie możesz ją delikatnie przetrzeć ręcznikiem/umyć letnią wodą. Tak przygotowana twarz gotowa jest do dalszej pielęgnacji (delikatny peeling, maska, bądź od razu bogaty krem na noc).

Relaksująca kąpiel stóp
Jeżeli stopy są zmęczone i „ciężkie”, a na dodatek suche i popękane to kąpiel dla stóp z dodatkiem soli i olejków eterycznych może mieć zbawienny wpływ na ich kondycję i gotowość do „noszenia nas po świecie”. Taka kąpiel dzięki działaniu soli eliminuje zanieczyszczenia i bakterie, poprawia krążenie krwi oraz ogranicza nadmierną potliwość stóp. Oprócz tego przynosi ukojenie i zmiękcza skórę stóp, która jak żadna inna część naszego ciała ma tendencje do twardnienia i rogowacenia.

Przeciwwskazaniem do kąpieli stóp w wodzie z solą i aromaterapeutycznymi dodatkami są rany na stopach, gdyż sól może je podrażnić i wywołać ból.

PRZYGOTOWANIE IDEALNEJ KĄPIELI STÓP
1. Cały zabieg najlepiej przeprowadzić na ręczniku, by nie zachlapać podłogi podczas wkładania/wyjmowania stóp z miski. W zanadrzu warto mieć również drugi ręcznik do przetarcia stóp.
2. Do miski wlewamy gorącą wodę. Jej temperatura może zależeć od naszych preferencji. Woda ma być w temperaturze, która nie powoduje u nas dyskomfortu, a raczej relaks i odprężenie. Do miski z wodą dodajemy ok. 5 łyżek soli. Może być to sól Epsom, morska, himalajska, kłodawska lub gotowa mieszanka soli kąpielowej zawierająca w swoim składzie dodatkowo magnez, olejki eteryczne, płatki kwiatów i zioła, a nawet kozie mleko.
3. Do miski z rozpuszczoną solą dodajemy ulubiony olejek eteryczny – może być to na przykład olejek z drzewa herbacianego, który działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Jego zapach rozluźnia, relaksuje i odpręża zmysły. Wystarczą dwie-trzy krople.
4. Stopy moczymy w wodzie ok. 10-15 minut, bądź do wychłodzenia się wody. Jeżeli nie lubimy moczyć się długo – nawet 5 minutowy zabieg poprawi kondycję naszych stóp.
5. Po zabiegu wyjmujemy stopy z wody, przecieramy je delikatnie ręcznikiem i możemy przeprowadzić na nich kolejne zabiegi upiększające (np. peeling), lub też nasmarować je od razu grubą warstwą kremu, lub masła shea i pozostawić do wchłonięcia. Jeżeli nie lubimy czekać można na nakremowane stopy ubrać świeże, bawełniane skarpetki (najlepiej białe).

Kąpiel Kleopatry
Zabieg „Kąpiel Kleopatry” często pojawia się w ofercie salonów kosmetycznych i hotelowych stref SPA. Omawiana kąpiel nawiązuje do rytuałów, które uwielbiała Kleopatra – kąpieli w mleku i miodzie. Wierzyła ona, że dzięki temu zachowa piękno i młodość na dłużej. Nie były to niczym nie poparte marzenia – zabieg taki ma działanie nawilżające oraz przeciwzapalne. Mleko to skarbnica protein, witamin, wapnia i wielu innych cennych składników, które odżywiają i wygładzają skórę. Miód jest za to źródłem witamin, minerałów i cukrów, które skutecznie nawilżają i odżywiają skórę. Połączenie tych składników tworzy niezwykle skuteczną mieszankę pielęgnacyjną. Oprócz właściwości dbających o kondycję naszej skóry, kąpiel taka koi również zmysły. Piękny i otulający zapach miodu pomaga zrelaksować się i odprężyć.

PRZYGOTOWANIE KĄPIELI
1. Przygotuj szklankę dobrej jakości, ekologicznego mleka (najlepiej koziego – dokładnie takiego używała Kleopatra). Jeżeli nie
masz dostępu do mleka koziego, mleko krowie będzie również jak najbardziej odpowiednie do przeprowadzenia zabiegu.
2. Przygotuj 3 duże łyżki miodu. Podgrzej powoli mleko z miodem w garnuszku, aż miód całkowicie się rozpuści. Nie doprowadź do wrzenia! Odstaw mieszankę do ostygnięcia.
3. Nalej do wanny ciepłej wody – takiej, jak lubisz najbardziej. Niech temperatura wody sprawia Ci przyjemność i ukojenie. Do wanny wlej mleko z miodem. Połóż się w wannie i kąp 10-15 minut, bądź do wychłodzenia wody. Podczas kąpieli można przeprowadzić dodatkowo peeling ciała.
4. Po skończonej kąpieli opłucz ciało wodą, bądź wodą z mydłem. Wytrzyj się ręcznikiem, jak przy tradycyjnej kąpieli.
5. Posmaruj się ulubionym balsamem/kremem. Kąpiel Kleopatry można przeprowadzań nawet dwa razy w tygodniu. Warto zdecydować się na nią jeżeli nasze ciało wymaga ukojenia, a skóra robi się sucha i szorstka.

PRZECIWSKAZANIA DO KĄPIELI:
• Ogólne przeciwwskazania do kąpieli
• Uczulenie na którychś ze składników mieszanki Kleopatry

Jeżeli lubisz kąpiele, a nie chcesz akurat stosować rytuału Kleopatry, dobrym pomysłem jest zaopatrzyć się w kule do kąpieli, zawsze dostępne w domowym schowku, bądź ozdobnej misie w łazience. Na rynku istnieje wiele pięknie pachnących i wyglądających kul do kąpieli, które zawierają w sobie cenne składniki aktywne i surowce. Kule można trzymać w domu dłuższy czas i zawsze, gdy najdzie ochota na chwilę relaksu w wannie – kula może być szybkim i cudownie pachnącym rozwiązaniem.

CZAS NA DOMOWY RELAKS I REGENERACJĘ
Dzięki domowemu SPA, nasze ciało i zmysły mogą się zregenerować i nabrać witalności na cały tydzień. Podczas relaksu warto delektować się ulubioną herbatą, bądź ziołami, które dodatkowo ukoją nasze ciało od środka.


Agnieszka Strużyna

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 29 Jesień 2024

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 8 180 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 5 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet