Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylKąpiel w stylu eko - relaksująca, oczyszczająca, przeciwskurczowa!
Kąpiel w stylu eko - relaksująca, oczyszczająca, przeciwskurczowa!
04 / 07 / 2018

Kąpiel w stylu eko - relaksująca, oczyszczająca, przeciwskurczowa!

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Sebastian Kneipp propagator hydroterapii, ziołolecznictwa oraz racjonalnego sposobu odżywiania napisał:

"Każdy kontakt z wodą to dodatkowa minuta życia"


    Żyjemy w trudnych czasach. Zanieczyszczenie środowiska, mórz i oceanów, a także ogromna produkcja przemysłowa przyczynią się do tego, że żyjemy w coraz bardziej toksycznym świecie. Popularne środki do pielęgnacji w większości zawierają szkodliwy SLS i SLES. Substancje te wysuszają, podrażniają i mogą powodować zapalanie skóry. Działają silnie drażniąco na oczy. Produkcja tych substancji w dużym stopniu zanieczyszcza środowisko. Sam SLS zanieczyszcza wody gruntowe. Liczne badania potwierdzają, że związki te przedostają się do wody pitnej. Trzeba zwracać uwagę na to czym karmimy wewnętrznie i zewnętrznie nasze ciało. Możemy w naturalny sposób zatroszczyć się o naszą skórę. Wiele produktów do kąpieli znajdziemy w naszej kuchni. Możemy stworzyć z nich zdrowe rytuały pielęgnacyjne. Pielęgnacja to dbałość o zdrowie, wygląd, samopoczucie, a także dbałość o planetę.
    
PEELINGI:

    Relaksujące sesje w wannie warto zacząć od peelingu. Najlepiej wykonać go pod prysznicem. Dzięki peelingowi nasza skóra wchłonie więcej składników pielęgnacyjnych w kąpieli w wannie. Peelingi solne mają działanie detoksykujące, ujędrniające i opóźniające procesy starzenia się skóry. Dodatkowo poprawiają krążenie przez co zadziałają antycellulitowo.  



Peeling solny:

składniki:
szklanka drobnej soli himalajskiej
10 łyżek oleju kokosowego
ulubiony olejek eterycznyulubiony olejek eteryczny

Przygotowanie: Rozpuść olej kokosowy, dodaj sól himalajską i kilka kropli olejku eterycznego. Do peelingu dla mężczyzn świetnie nadaje się olejek rozmarynowy. Można także zrobić jednorazowy peeling rozcierając w moździerzu kilka igieł świeżego rozmarynu z dwoma łyżkami soli i z dwoma łyżkami oleju kokosowego. Od razu zużyć.


Peeling kawowy wygładzający i antycellulitowy:

składniki:
1/2 szklanki zmielonej kawy
50 ml oliwy z oliwek lub oleju migdałowego
2-3 łyżki cukru trzcinowego2-3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie: Składniki wymieszaj ze sobą. Wykonaj masaż kolistymi ruchami w problematycznych obszarach. Spłucz.


Peeling z węglem aktywnym do skór z trądzikiem, przeciw zaskórnikom


składniki:
2 łyżki węgła kokosowego aktywnego
50 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
kilka kropli witaminy E
3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie: Do pojemniczka wsyp najpierw węgiel aktywny, dolej olej i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki. Wykonaj masaż. Spłucz


Peeling z płatków owsianych do każdego typu skóry, także wrażliwej

składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka koszyczków rumianku
2-3 łyżki mleka
duża łyżka miodu

Przygotowanie: Płatki owsiane i rumianek zmielić w młynku (ok 1 minutę). Następnie dolać gorące mleko i odstawić na kilka minut. Na koniec dolać miód. Składniki wymieszać i masować skórę. Starannie spłukać.


KĄPIELE:

Kąpiel owsiana

Oczyszcza, wygładza, relaksuje. Pomoże przy leczeniu trądziku, egzemy i nadmiernej potliwości stóp.
Owies jest zbożem często wykorzystywanym w kosmetykach naturalnych. Dedykowany do skóry wrażliwej, podrażnionej, skłonnej do alergii. Mąka owsiana i płatki owsiane zawierają witaminy: B1, B2, B6, E i PP oraz duże ilości skrobi. Koi i działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo. Regeneruje i nawilża skórę. Pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry, świądu, łuszczycy, trądziku pospolitego i różowatego. Skrobia i β-glukany występujące w owsie tworzą barierę ochronną warstwy rogowej naskórka zapobiegając utracie wody. Dodanie do takiej kąpieli odrobiny cynamonu dodatkowo pozytywnie wpłynie na zmysły.

 

KĄPIEL OWSIANA NR I.

składniki:
1 kg płatków owsianych
5 litrów gorącej wody
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Do dużego garnka wsypać płatki owsiane i zalać 5 litrami ciepłej wody. Odstawić na 2-3 godziny. Po upływie wskazanego czasu postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować wolno przez 30 minut. Przecedzić przez sito i wlać do wanny. Dodać pół łyżeczki cynamonu. Dolać wody do 1/3 wysokości wanny. Temperatura kąpieli nie powinna przekraczać 37 ˚ C. Czas trwania sesji 15-20 minut.


KĄPIEL OWSIAN NR II.

składniki:
250 gram mąki owsianej
bawełniany woreczek

Przygotowanie: Woreczek napełnić mąką owsianą i umieścić w wannie. Napełnić wannę wodą. Następnie wyżąć woreczek i odłożyć na bok. Przebywać w wannie do 15 minut.



KĄPIEL Z UŻYCIEM DROŻDŻY

Kąpiel  zalecana dla osób z tłustą jak i suchą skórą, także z łuszczycą.
Drożdże zawierają duże ilości witamin z grupy B. Nawilżają, odżywiają skórę, oczyszczają i regenerują naskórek. Kąpiel łagodzi wyczerpanie nerwowe i stres.

składniki:
szklanka mleka
80 gram świeżych drożdży

Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Następnie doprowadzić do wrzenia. Zawartość wlać do wanny. Czas trwania kąpieli 15 minut.


KĄPIEL SOLANKOWA Z UŻYCIEM SOLI EPSOM I KARNALITOWEJ Z MORZA MARTWEGO


W/w sole używa się na wiele sposobów. Można wykonać kąpiele całkowite lub częściowe np. rąk i stóp lub zrobić roztwory kosmetyczne, kompresy albo peeling.
Kąpiele solne mogą być lecznicze lub relaksacyjne. Pomagają w przewlekłych schorzeniach, regenerują zmęczone ciało, niwelują skurcze mięśni.

Sól karnalitowa z Morza Martwego zawiera największe stężenie minerałów i pierwiastków śladowych. Karnalit jest to uwodniony, podwójny chlorek potasu i magnezu. Sól ma w swoim składzie także wapń, sód, chrom, cynk, mangan, miedź, żelazo. Sprawia wrażenie wilgotnej i oleistej za sprawą dużej zawartości magnezu. Służy do codziennej pielęgnacji skóry (roztwory), wspomaga w leczeniu trądziku, grzybicy, leczenia nadmiernej potliwości stóp, pękania skóry pięt, łuszczycy, ATS (atopowego zapalenia skóry), reumatyzmu, bólów mięśni i skurczów. Dobrze sprawdza się w rehabilitacji, w walce z przemęczeniem, nerwicami i stresem.


Kąpiele solankowe odprężające i relaksacyjne: stężenie soli w wodzie 0,1% - 1%.

W fizjoterapii rehabilitacyjnej  zalecane są roztwory od 1 do 3 % - w kąpielach całkowitych,  a w kąpielach częściowych stóp lub dłoni do 6%. Np. na 5 litrów wody wsypuje się 150 gram soli.  Aby uzyskać 3% roztwór na 100 litrów wody w wannie należy wsypać 3 kg soli. Wodę w misce można używać wielokrotnie. Przed kolejną kąpielą należy ją podgrzać.

Kąpiele terapeutyczne: stężenie soli 1% - 6%

Wykonywane 2-3 razy w tygodniu wieczorem, przed snem. Z czasem częstotliwość może wzrosnąć do 4-5 zwiększając stężenie procentowe soli. Efekty zaczniemy czuć już po 5 tygodniach. Po takiej kąpieli należy skórę opłukać wodą i lekko wysuszyć ręcznikiem. Pierwsze kąpiele powinny trwać 10 minut, następne wydłużając czas do 20 minut. Jeśli mamy warunki do przechowywania solanki można ją wykorzystywać przez kilka dni.

Gdyby podczas kąpieli pojawiły się jakiekolwiek niepokojące objawy np. mocne pieczenie, opuchlizna, zaczerwieniania, kąpiel należy przerwać.
Przeciwwskazaniami do kąpieli solnych są: niewydolność sercowo-naczyniowa, owrzodzenie żylakowe, nadciśnienie, skłonność do krwawień, nowotwory, świeże rany pooperacyjne, choroba wieńcowa naczyń, niewydolność krążenia, świeżo przebyty zawał, nadczynność tarczycy, ciąża.

Sól Epsom (Epsom miasto w Anglii, w którym po raz pierwszy otrzymano sól). Można ją spotkać pod nazwą: sól gorzka lub angielska). Ma właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. W swoim składzie zawiera magnez, miedź oraz siarkę. Poprawia stan skóry trądzikowej, łojotokowej, polecana przy łupieżu. Sól Epsom jest naturalną solą magnezową o zawartości czystego magnezu + 9,7% zaś czystej siarki +12,9%.

Soda oczyszczona ma działanie detoksykujące, zmiękcza naskórek, przywraca skórze właściwe PH.


Kąpiel solankowa usuwa toksyny i metale ciężkie, relaksuje oraz łagodzi ból. Zalecana po wyczerpującym dniu. Często stosowana przez ludzi po długim locie samolotem, ma działanie rozkurczowe, przynosi ulgę przy bolesnych skurczach nóg.

KĄPIEL Z UŻYCIEM SOLI EPSOM

składniki:
½ szklanki soli Epsom
½ szklanki sody oczyszczonej
10 kropli  ulubionego olejku eterycznego (np. lawendowego)

Przygotowanie: Wannę wypełnić gorącą wodą i dodać składniki kąpieli. Zaleca sie pić dużo wody w trakcie kąpieli, aby usunąć szkodliwe substancje przemiany materii. Po kąpieli ciało spłukać wodą i wetrzeć balsam.

 

KĄPIELE ZIOŁOWE


    Kąpiele ziołowe są relaksujące i odprężające. Wpływają dobroczynnie na skórę i samopoczucie. Wyciszają i uspokajają. W domu możemy przygotować napary z pojedynczych ziół lub przygotować z nich mieszanki. Zioła i mieszanki ziołowe dostarczą skórze witaminy i minerały a substancje czynne zawarte w ziołach przyczyniają się do złagodzenia wielu dolegliwości. Polepsza się ukrwienie i elastyczność skóry. Kąpiel ziołową do celów kosmetycznych należy przygotować minimum raz w tygodniu. W przypadku dolegliwości skórnych i wskazań medycznych kąpiele trzeba stosować 2-3 razy w tygodniu. Najczęściej przygotowując kąpiel wykorzystuje się 3-5 łyżki mieszanki ziołowej. Zioła wsypać do 2-3 litrów wrzątku i gotować około 5 minut. Następnie odwar należy wlać bezpośrednio do wanny wypełnionej wodą. Temperatura kąpieli nie powinna przekraczać 38 ˚ C. Zioła można także umieścić w bawełnianym woreczku i zawiesić pod strumieniem gorącej wody. Kąpiel powinna trwać nie dłużej niż 20 minut. Czas trwania kąpieli rozluźniającej i relaksującej mięśnie wynosi 15 minut w temperaturze 26-35 stopni C. Kąpiel hartująca i pobudzająca powinna trwać  3 minuty w zimnej wodzie do 25˚C.
Do kąpieli ziołowych można dodać kilka kropel olejków eterycznych.

Mieszanki ziół należy zrobić mieszając zioła w równych proporcjach.

Kąpiel uspokajająca: melisa, chmiel, rumianek i lawenda oraz płatki róż
Kąpiel ułatwiająca zasypianie: lipa, majeranek, lawenda
Kąpiel ujędrniającą: rozmaryn, mięta, koszyczek rumianku, szałwia, lipa
Kąpiel przeciwcellulitowa: bluszcz, kwiaty czarnego bzu, owoce jałowca
Kąpiel przeciwtrądzikowa: kora dębu, szałwia, skrzyp, pokrzywa, lawenda, nagietek, czystek
Kąpiel detoksykująca: lipa, łopian, pokrzywa, melisa, malwa
Kąpiel po treningu: szałwia, mięta, pokrzywa
Kąpiel łagodząca egzemę: szałwia, łopian, koniczyna łąkowa
Kąpiel przy dolegliwościach związanych z łuszczycą: czystek i krwawnik
Kąpiel przy dolegliwościach związanych z grzybicą: tymianek, szałwia, nagietek, czystek



KĄPIELE ŁAGODZĄCE:


Kąpiel w siemieniu lnianym dla skóry atopowej

składniki:
1/2 szkl. siemienia lnianego
1 litr wody

Przygotowanie: 1/2 szklanki siemienia lnianego wsypać do litra zimnej wody. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować aż powstanie kisielowata konsystencja (ok. 20 minut). Wlać do wanny, uzupełnić wodą. Po kąpieli nie spłukiwać ciała wodą tylko delikatnie wytrzeć ręcznikiem.


Kąpiel łagodząca w krochmalu polecana szczególnie dla niemowląt i małych dzieci:

Skrobia ziemniaczana łagodzi podrażnienia i zmiany skórne. Pielęgnuje, leczy otarcia i zaczerwienienia, a także łagodzi wysypkę wywołaną przez środki piorące ubranka

składniki:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody + woda w garnku

Przygotowanie: mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szklance zimnej wody. Zawartość wlać do gotującej się wody, zagotować i zamieszać. Poswatały krochmal wlać do wanienki, dolać odpowiednią ilość wody. Kąpiel powinna trwać  5 minut.


Kąpiel nawilżająca z wykorzystaniem mleka koziego, krowiego, sojowego lub mleka w proszku oraz oleju arganowego:

Skóra po kąpieli mlecznej jest nawilżona, gładka i miękka. Zawarte w mleku tłuszcze działają na nią odżywczo, zapobiegają jej wysuszeniu.

składniki:
litr dowolnego mleka ( kilka łyżek mleka w proszku)
kilka kropel oleju arganowego bogatego w witaminę E
2 łyżki miodu ( działa przeciwzmarszczkowo, odżywczo i ujędrniająco)
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w wannie, wlać wodę niezbyt gorącą, aby nie wysuszyć skóry.



PO KĄPIELI warto w skórę wetrzeć odżywczy balsam.

Domowy balsam: Kokosowy balsam z masłem Karite oraz lawendą lub wanilią

składniki:
1/2 szklanki oleju kokosowego
100 ml masła shea ( Karite Bio)
kilka kropli olejku eterycznego lawendowego
klika kropel olejku arganowego

Przygotowanie: Olej kokosowy i masło Karite bio rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Dodać kilka kropel olejku arganowego i olejku eterycznego lawendowego. Wstawić do lodówki. Po godzinie wyjąć z lodówki i zmiksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Przełożyć do pojemnika na balsam. Wstawić na godzinę do lodówki. Zamiast olejku eterycznego po rozpuszczeniu oleju kokosowego i masła shea można dodać ziarenka z laski wanilii.

 




https://www.doz.pl/czytelnia/a12308-Owies_-_naturalny_kosmetyk_dla_wrazliwych
https://www.doz.pl/czytelnia/a14057-Domowe_kapiele_lecznicze__jak_je_przygotowac
https://zielonyzagonek.pl/ziolowe-kapiele-uroda/
https://estyl.pl/blog/2012/07/naturalne-kapiele-lagodzace/

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet