Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylKosmetyki i środki czystości objaśnienia znaków i symboli znajdujących się na opakowaniach
Kosmetyki i środki czystości objaśnienia znaków i symboli znajdujących się na opakowaniach
18 / 10 / 2021

Kosmetyki i środki czystości objaśnienia znaków i symboli znajdujących się na opakowaniach

gotujwstylueko.pl

Kosmetyki i środki czystości objaśnienia znaków i symboli znajdujących się na opakowaniach

Kosmetyki są stałym elementem zakupów większości z nas. Produkcja kosmetyków, a w szczególności środków do higieny, pielęgnacji i upiększania ciała, to w ostatnich latach jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się dziedzin przemysłu i handlu, o znaczącym potencjale oraz wysokiej innowacyjności.

Obecnie, wzrastające wymagania klientów wymuszają na producentach środków kosmetycznych produkcję coraz lepszych i nowocześniejszych produktów. Coraz więcej kosmetyków reklamowanych jest jako naturalne. Dążenie do naturalności to trend, który urósł do roli jednego z czołowych kierunków na światowym rynku kosmetycznym. Powód to rosnące zainteresowanie zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Pojawiające się na rynku kosmetyki muszą być z jednej strony, skuteczne i innowacyjne, a z drugiej, charakteryzować się wysoką jakością oraz być bezpieczne - nie tylko dla konsumentów, ale również dla środowiska. Opakowania jednostkowe produktów kosmetycznych wykorzystywane są jako skuteczne instrumenty działań marketingowych. Na opakowaniach kosmetyków widnieją często różne „znaczki”, które nie są dla nas do końca zrozumiałe. Nie wiemy, co oznaczają poszczególne symbole i nie umiemy jako konsumenci skorzystać z podanej informacji. Warto jednak wiedzieć o nich więcej, bo kryją całą prawdę o danym kosmetyku. Graficzne znaki dają nam informacje o produkcie, jego składnikach, sposobie wytwarzania oraz opakowaniu. Dzięki nim wiemy, nie tylko, że kupujemy dobry kosmetyk, ale dodatkowo mamy informację, że produkt spełnia normy ekologiczne i jest bezpieczny dla ekosystemu. Poniżej znajdziecie objaśnienia symboli i informacji stosowanych na opakowaniach kosmetyków, tekstyliach i środkach czystości.

SYMBOLE DOTYCZĄCE CERTYFIKATÓW EKOLOGICZNYCH STOSOWANE W RÓŻNYCH KRAJACH :

EcoCert (Francja)

Ecocert to prywatna organizacja, która ustanowiła standardy dla kosmetyków naturalnych i organicznych. Znak Ecocert
widnieje na ekologicznych kosmetykach, środkach czystości oraz ekologicznych tekstyliach. Dla celów certyfikacji kosmetyków, ECOCERT wyróżnia dwa rodzaje kosmetyków:

1. Kosmetyk naturalny i organiczny (natural and organic cosmetic):
• Min. 95% składników musi być pochodzenia naturalnego
• Od 5 do 10% składników musi pochodzić z certyfikowanych upraw ekologicznych
• Maks. 5% składników syntetycznych.
2. Kosmetyk naturalny (natural cosmetic):
• Min. 95% składników musi być pochodzenia naturalnego
• Maks. 5% składników syntetycznych.

Dla obu wyżej wymienionych klas kosmetyków obowiązują następujące, wspólne wymagania:
• zakaz stosowania surowców modyfikowanych genetycznie oraz testowania składników i gotowych kosmetyków na zwierzętach;
• surowce pochodzenia zwierzęcego muszą zostać wytworzone w drodze naturalnej produkcji przez żywe zwierzęta (np. mleko, miód);
• zakaz stosowania syntetycznych substancji zapachowych i barwiących oraz sztucznych olejów, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej;
• zakaz stosowania emulgatorów PEG (glikol polietylenowy);
• zakaz sterylizacji surowców i gotowych kosmetyków w drodze radioaktywnego naświetlania.

Firma ECOCERT wymaga, aby na każdym certyfikowanym produkcie podana była ilość składników pochodzenia naturalnego oraz ilość składników pochodzących z kontrolowanych upraw
ekologicznych. Ecocert bada również charakter biodegradacji i recyklingu opakowań certyfikowanych kosmetyków.

BDIH (Niemcy)

BDIH to Stowarzyszenie niemieckich firm przemysłowych i handlowych (Bundesverband der Industrie und Handelsunternehmen). Znak BDIH informuje konsumenta, że do produkcji kosmetyków zostały użyte tylko surowce naturalne, takie jak: oleje
roślinne, ekstrakty ziołowe, olejki eteryczne i substancje zapachowe pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych lub dzikich zbiorów.
Etykieta BDIH informuje, że:
• w produkcji wykorzystano roślinne surowce z kontrolowanych upraw ekologicznych oraz certyfikowanych dzikich zbiorów;
• produktu nie testowano na zwierzętach w całym cyklu produkcji kosmetyku oraz nie stosowano surowców pochodzących od martwych zwierząt (tj. olej żółwi, olej z norki, tłuszcz z świstaka, kolagen zwierzęcy);
• w produkcji nie stosowano syntetycznych środków barwiących, substancji zapachowych, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej;
• stosowano tylko naturalne systemy konserwujące;
• wykorzystano opakowania ekologiczne i biodegradowalne,
• w produkcji nie stosowano produktów i metod modyfikacji genetycznej.

Znak BDIH to gwarancja czystego, kontrolowanego produktu kosmetycznego, który jest przyjazny zarówno dla skóry jak i dla środowiska naturalnego. Każdy producent, którego produkty oznaczone są symbolem BDIH zobowiązuje się dodatkowo uświadamiać i edukować konsumentów.

ICADA (Niemcy)

Ekologiczny znak nadawany jest przez niemiecką jednostkę certyfikującą kosmetykom naturalnym, które muszą spełniać następujące wymagania:
• surowce roślinne tylko z certyfikowanych upraw ekologicznych lub kwalifikowanych dzikich zbiorów;
• zakaz stosowania surowców z martwych zwierząt, za wyjątkiem składników odzwierzęcych, takich jak miód, mleko czy jedwab;
• zakaz stosowania syntetycznych składników, takich jak barwniki i zapachy syntetyczne, konserwujące, silikony, SLS, parafiny;
• zabronione jest stosowanie wszelkich manipulacji genetycznych przy produkcji oraz testowania kosmetyków i składników na zwierzętach;
• opakowania muszą być biodegradowalne.

Soil Association (Wielka Brytania)

Certyfikat Soil Association przyznawany jest przez niezależną brytyjską organizację pozarządową, składającą się z rolników, naukowców i dietetyków, którzy zaobserwowali bezpośredni związek między rolnictwem, a dobrostanem roślin, zwierząt, człowieka i całego środowiska. Standard spełnia rygorystyczne kryteria środowiskowe. Znak Soil Association Organic na produkcie oznacza, że spełnia on najwyższe wymagania dotyczące rolnictwa ekologicznego, dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Oprócz standardów związanych z rolnictwem ekologicznym, Soil Association opracowała normy dotyczące ochrony przyrody, hodowli ryb, ubrań i tekstyliów oraz produktów kosmetycznych. Produkt organiczny, który zawiera minimum 95% surowców organicznych jest opatrzony znakiem organizacji z dopisem „Organic Standard”. Jeżeli udział surowców organicznych wynosi od 70% do 95%, kosmetyk taki jest także opatrzony znakiem wraz z dopiskiem wyprodukowany z xx % składników organicznych.

ICEA (Włochy)

Symbol ekologiczny przyznawany jest przez Włoski Instytut ds. Certyfikacji Etyki Środowiskowej (Ethical and Environmental Certification Institute) produktom, które powstają w poszanowaniu środowiska i ludzkiej pracy. Można go znaleźć na żywności, kosmetykach, detergentach, tekstyliach, meblach, materiałach budowlanych czy usługach (np. turystyka).

Aby produkt otrzymał oznaczenie ekologiczne ICEA musi spełniać wymagania:
• produkt może zawierać tylko certyfikowane ekologiczne składniki;
• zakaz stosowania konserwantów, sztucznych barwników, stabilizatorów, szkodliwych substancji chemicznych oraz organizmów genetycznie modyfikowanych;
• zakaz radioaktywnego naświetlania (stosowanego w celach sterylizacji produktu);
• zakaz testowania składników i produktów gotowych na zwierzętach;
• zakaz stosowania jakichkolwiek produktów odzwierzęcych, produkt musi być w 100% wegański;
• kosmetyki muszą być bezpieczne dla alergików i osób z wrażliwą skórą;
• opakowania muszą być ekologiczne i podlegać recyklingowi;
• konsument musi uzyskać całkowitą i przejrzystą informację dotyczącą użytych składników i całości etapów produkcji, aż do produktu finalnego.
Ponadto ICEA prowadzi działalność badawczo-rozwojową,
by promować innowacje ekologiczne oraz współpracuje aktywnie z międzynarodowymi firmami. Organizuje imprezy i kampanie, które mają podnosić świadomość w zakresie środowiska i ekologii.

ECO GARANTIE (Belgia)

Znak ekologiczny dla środków do prania, środków czystości i środków do pielęgnacji ciała. Symbol ten informuje konsumenta, że produkt jest ekologiczny, bezpieczny i trwały zgodnie z wymogami belgijskiego instytutu certyfikującego. Certyfikat Ecogarantie przyznawany jest produktom, których proces powstawania nie burzy równowagi biologicznej między ludźmi, roślinami i zwierzętami, uwzględniając przy tym kryteria jakościowe i ekonomiczne. Wymagania standardu:

• surowce tylko naturalne, oparte na roślinach (w miarę możliwości z kontrolowanych upraw ekologicznych);
• bez składników petrochemicznych;
• zakaz stosowania składników GMO oraz testowania składników i wyrobów gotowych na zwierzętach;
• procesy produkcyjne muszą być przyjazne dla środowiska;
• produkty muszą gwarantować dobrą biodegradowalność, brak toksyczności dla organizmów wodnych, minimalny wpływ na środowisko.

SYMBOL NATURE (Belgia)

Certyfikat NaTrue nadawany jest naturalnym i ekologicznym kosmetykom przez Europejskie Ugrupowanie Interesów Producentów Kosmetyków Naturalnych i Organicznych NaTrue założone w Brukseli. Wymagania:
• surowce użyte do produkcji muszą być naturalne lub organiczne;
• produkty muszą być przyjazne dla środowiska;
• opakowanie produktu musi podlegać recyklingowi;
• produkt nie może być testowany na zwierzętach;
• zakaz stosowania substancji ropopochodnych (parafiny, wazeliny, silikonów), organizmów genetycznie modyfikowanych, surowców z martwych zwierząt, syntetycznych barwników, aromatów oraz konserwantów.

Certyfikat NaTrue posiada trzy poziomy, dla których zostały opracowane szczegółowe kryteria. By ułatwić identyfikację, poziomy te zostały oznaczone gwiazdkami.
* jedna gwiazdka – kosmetyki naturalne: w składzie kosmetyku znajduje się woda, surowce naturalne, identyczne z naturalnymi.
** dwie gwiazdki – kosmetyki naturalne z częścią organiczną: w składzie kosmetyków, oprócz wody, surowców naturalnych, identycznych z naturalnymi, musi być min. 15 % substancji naturalnych, nie modyfikowanych chemicznie oraz co najmniej 70 % substancji naturalnych musi pochodzić z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego i/lub z kontrolowanego dzikiego zbioru.
*** trzy gwiazdki - kosmetyki ekologiczne: 95% naturalnych składników musi pochodzić z kontrolowanej ekologicznej produkcji – te produkty są prawdziwymi ekologicznymi kosmetykami. Tylko niektóre produkty spełniają te wymagania np. olejki do kąpieli.

NCCO (Niemcy)

Znak ekologiczny Certified Natural Cosmetics przyznawany jest przez niemiecką jednostkę certyfikującą. Symbol ekologiczny mogą otrzymać kosmetyki ekologiczne i naturalne, które powstały bez użycia konserwantów oraz przy maksymalnym udziale składników organicznych. Kosmetyk, aby pozytywnie przejść proces certyfikacji musi spełnić poniższe warunki:

• surowce roślinne muszą pochodzić z upraw ekologicznych lub dzikich zbiorów;
• nie może zawierać syntetycznych barwników, syntetycznych substancji zapachowych, konserwantów, silikonów, pochodnych przetwórstwa ropy naftowej tj. parafiny, wazeliny, olejów mineralnych;
• nie może być testowany na zwierzętach, ani nie może zawierać surowców pochodzących z martwych zwierząt;
• do stabilizacji olejów roślinnych może być zastosowana naturalna witamina E pochodzenia roślinnego;
• nie może zawierać surowców modyfikowanych genetycznie;
• nie może podlegać promieniowaniu radioaktywnemu;
• nie może zawierać składników powstałych z zastosowania nanotechnologii;
• warunkowo dopuszczone jest stosowanie składników mineralnych, takich jak gliny, minerały i sole.

W celu ujednolicenia oznaczeń na potrzeby rynku międzynarodowego – szczególnie istotnego dla firm nastawionych na eksport, europejskie stowarzyszenia: BDIH (Niemcy), EcoCert (Francja), ICEA (Włochy) i Soil Association (Wielka Brytania) uzgodniły wymagania i stworzyły uznawany na rynku globalnym standard COSMOS (skrót od Cosmetic Organic Standard). Twórcy standardu utworzyli międzynarodowe stowarzyszenie Cosmos Standard AISBL (Association Internationale Sans But Lucratif). Norma COSMOS dotyczy produktów kosmetycznych sprzedawanych jako ekologiczne lub naturalne. Wyróżniamy dwa rodzaje certyfikatu COSMOS - standard:

COSMOS ORGANIC – produkty oznaczone tym znakiem dają gwarancję, że do ich wyprodukowania zostało użyte minimum 95% składników organicznych.

COSMOS NATURAL – odnosi się do kosmetyków naturalnych, w tym przypadku do produkcji kosmetyków użyto wyłącznie składników pochodzenia naturalnego, bez określenia minimalnej normy. Jeśli zawartość składników z roślin organicznych przekracza jednak 95%, produkty mogą otrzymać oznaczenie Cosmos Organic.

Standard obejmuje wszystkie aspekty pozyskiwania, wytwarzania, wprowadzania do obrotu i kontroli produktów kosmetycznych. Główne zasady to:
• promocja produktów z rolnictwa ekologicznego;
• zakaz testowania składników i produktów gotowych na zwierzętach;
• zakaz używania parabenów i ftalanów, syntetycznych barwników i substancji zapachowych;
• korzystanie z zasobów naturalnych w sposób odpowiedzialny i z poszanowaniem środowiska naturalnego;
• rozwijanie koncepcji „zielonej chemii” (przeprowadzanie procesów chemicznych w taki sposób, aby ograniczyć użycie i powstawanie szkodliwych substancji);
• opakowania muszą być przyjazne dla środowiska;
• aromaty i barwniki tylko naturalne pochodzenia roślinnego;
• składniki mineralne muszą być pochodzenia naturalnego i mogą być modyfikowane tylko za pomocą prostych reakcji chemicznych;
• woda, jako bardzo ważny składnik, musi spełniać normy higieniczne, jej jakość musi być kontrolowana;
• lista środków konserwujących i niektórych innych składników bardzo ograniczona, niektóre składniki są tymczasowo dozwolone i podlegają regularnym przeglądom. Firmy muszą dodatkowo posiadać plan ochrony środowiska i gospodarki odpadami dla swoich fabryk. Z dniem 1 stycznia 2019 r. wejdzie nowe wymaganie standardu, dotyczące stosowania zrównoważonego oleju palmowego i jego pochodnych.

NORMA ISO 9001
Norma opisuje wymagania dotyczące systemu zarządzania jakością, gdy organizacja potrzebuje wykazać zdolność do ciągłego dostarczania wyrobu lub usługi spełniającego wymagania klienta i dąży do zwiększania zadowolenia klienta. ISO 9001 obejmuje m.in. nastawienie na jakość, orientację na klienta, jego wymagania i potrzeby, daje gwarancję, że produkt oznaczony tym znakiem charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością. Jest to system dobrowolny.

NORMA ISO 14001
Jest to system zarządzania środowiskowego, również wdrażany dobrowolnie przez producentów. Wspomaga działania związane z ochroną środowiska. System zarządzania środowiskowego ISO 14001 to odpowiedź na wyzwania nowoczesnego świata i ekologii. Obejmuje:
• redukcję emisji, odpadów oraz ścieków;
• zmniejszenie kosztów związanych z ograniczeniem zużycia energii, zmniejszenie liczby odpadów;
• ograniczenie wystąpienia ryzyka sytuacji kryzysowych;
• pełne dostosowanie firmy do obowiązujących w zakresie środowiska naturalnego przepisów prawnych;
• promocję świadomości ekologicznej wśród pracowników;
• poprawę wizerunku firmy wśród partnerów biznesowych i opinii publicznej;
• realizację własnych celów środowiskowych;
• powtarzalną jakością.

INNE OZNACZENIA CERTYFIKATY, STOWARZYSZENIA :

ECOLABEL

To jedno z najpopularniejszych oznakowań na rynku europejskim. Znak „unijnej stokrotki” przyznawany jest wyrobom przyjaznym dla środowiska, spełniającym wysokie standardy jakościowe i zdrowotne. Tak oznakowane produkty spełniają rygorystyczne kryteria środowiskowe, czyli m.in. zastępowanie substancji niebezpiecznych bezpieczniejszymi, ograniczenie wpływu na środowisko poprzez recykling, ograniczenie badań na zwierzętach. Wszystkie produkty i usługi muszą zostać tak zaprojektowane, aby ich główne oddziaływanie na środowisko było ograniczone do minimum przez cały cykl życia. Dotyczy to każdego etapu, od wydobycia surowców po produkcję, pakowanie i transport, aż do sposobu wykorzystania i utylizacji. Eco label możemy spotkać m.in. na środkach higieny osobistej, detergentach, ubraniach.

VEGAN

  

Symbolem ekologicznym Vegan mogą zostać oznaczone produkty spożywcze, kosmetyki, środki czystości i usługi. Aby na produkcie pojawił się symbol VEGAN, musi on spełniać wymagania:
• produkt nie może zawierać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego lub odzwierzęcego (dotyczy to surowców, procesu produkcji i produktu końcowego);
• produkt nie może być testowany na zwierzętach;
• produkt musi być wolny od składników roślinnych, które pochodzą z upraw genetycznie modyfikowanych.

Oeko-Tex® STANDARD 100

Znak ekologiczny - Oeko-Tex® Standard 100 przyznawany jest wyrobom włókienniczym, które nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka. Standard przyznawany jest przez członków Międzynarodowego Stowarzyszenie na Rzecz Badań i Rozwoju Ekologii Wyrobów Włókienniczych Öko-Tex (Gemeinschaft für Forschung und Prüfung auf dem Gebiet der Textilökologie). Ustalono ponad 100 kryteriów badawczych, które muszą być uwzględnione, by produkt tekstylny został uznany za bezpieczny zgodnie z normami Oeko-Tex® Standard 100, m.in. tekstylia takie muszą być pozbawione m.in. pestycydów, chlorofenoli, formaldehydu, barwników alergizujących, zabronionych barwników azowych i ekstrahowalnych metali ciężkich. Produkty takie muszą być przebadane na każdym etapie produkcji. Dotyczy to także wszystkich elementów, które składają się na produkt (tkanina, guziki, nić).

FSC

Znak ekologiczny FSC (Forest Stewardship Council) informuje, że drewno, z którego zrobiony jest dany produkt pochodzi z obszarów leśnych zarządzanych ekologicznymi zasadami, chroniących kluczowe siedliska roślin i zwierząt. Surowym przepisom podlega też obróbka drewna, dzięki czemu można mieć pewność, że drewno posiadające znak ekologiczny FSC nie będzie wymieszane z drewnem z innych źródeł. Logo FSC jest przyznawane zakładom leśnym, które nie uprawiają gospodarki rabunkowej, dbają o utrzymanie lasów, cechują się zrównoważonym gospodarowaniem zasobami leśnymi.

 BIO C.E.Q

Jest to innowacyjny standard, nadawany m.in. detergentom. Zajmuje się aspektami etycznymi, toksykologicznymi, środowiskowymi i chemicznymi. Bio C.E.Q. narzuca bezwzględny brak, bez odstępstwa, jakiegokolwiek składnika pochodzącego ze zwierząt, nie rozróżniając między bezpośrednim a pośrednim wykorzystaniem. Wymaga to uzyskania dodatkowego certyfikatu dotyczącego braku testów na zwierzętach, zarówno na poziomie składników, jak i gotowego produktu. Produkty oznakowane Bio C.E.Q. nie zawierają też fosforanów i środków konserwujących.

SYMBOLE OZNACZAJĄCE NAGRODY OTRZYMYWANE PRZEZ PRODUCENTÓW : 


MOTHER & BABY GOLD

Nagroda Green Brand przyznawana jest firmom, które podejmują działania mające na celu ochronę przyrody i praktykują zrównoważony rozwój. Zielone marki wykorzystują alternatywne źródła energii i unikają emisji CO2, odpadów oraz zanieczyszczeń. Głównym celem uhonorowanych firm jest zachowanie zasobów naturalnych i ochrona naturalnych siedlisk na naszej planecie. Przykładem jest marka Almawin.

GREEN BRAND

ÖKO TEST

Znak nadawany jest przez niemiecką organizację, testującą kosmetyki pod kątem substancji szkodliwych i rakotwórczych. Oprócz kosmetyków, w niezależnych laboratoriach, testowane są również proszki do prania, pościel, zabawki, żywność oraz akcesoria dla niemowląt. Znak umieszczany jest na produktach, które spełniają surowe normy i przeszły pozytywnie testy, a głównym kryterium jest zdrowie konsumentów. Znak ÖKO TEST jest gwarancją, że produkt jest naturalny, bezpieczny i nie zawiera szkodliwych substancji.

INNE ZNAKI INFORMACYJNE :


MADE WITH CERTIFIED ORGANIC INGREDIENTS

Wyprodukowano z certyfikowanych składników ekologicznych”. Produkt oznakowany „made with organic” musi zawierać przynajmniej 70% składników ekologicznych, jednak dla pozostałych 30% też przyjęto dodatkowe kryteria, m.in. zakaz testów na zwierzętach

NO SLS , SLES, NIE ZAWIERA SLS, SLES

    

SLS (Sodium Lauryl Sulfate), SLES (Sodium Laureth Sulfate), składniki te wykazują działanie drażniące i wysuszające skórę, ale są bezpieczne w produktach do spłukiwania (np. żele, mydła, szampony), gdzie czas kontaktu ze skórą jest znacznie ograniczony, tak więc prawdopodobieństwo wnikania jest bardzo niskie.

NO PARABENS, PARABEN FREE, NIE ZAWIERA PARABENÓW

Parabeny to środki konserwujące, które przedłużają trwałość kosmetyków. Należą do nich m.in. Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben. Najczęściej występują w kremach i balsamach do ciała.

PRZYJAZNY DLA SKÓRY, TESTOWANY DERMATOLOGICZNIE

   

Kosmetyk przed wprowadzeniem do obrotu został poddany określonym testom, w celu wykluczenia przykrych następstw zdrowotnych, najczęściej o charakterze alergicznym. Oznacza to, że kosmetyk został przebadany pod względem dermatologicznym i podczas badania nie wykazał właściwości drażniących, ani uczulających. Takie kosmetyki są nie tylko przyjazne skórze, ale dzięki technologii ich produkcji – bardziej skuteczne. Zawierają cząstki substancji aktywnych na tyle małe, by mogły pokonać barierę naskórka i pobudzić procesy odnowy w głębszych warstwach skóry. Ich działanie koncentruje się na przywróceniu równowagi w skórze i wsparciu jej naturalnych funkcji oraz regeneracji. W praktyce każdy lub prawie każdy kosmetyk jest poddawany takim badaniom.

PIKTOGRAMY : 


SYMBOL PAO

Symbol PAO (Period After Opening), nazywany symbolem otwartego słoiczka informuje, jak długo można używać kosmetyku po otwarciu, czyli okres (podany w miesiącach) bezpiecznego stosowania kosmetyku, licząc od jego pierwszego użycia. Symbol PAO umieszcza się najczęściej na opakowaniach kosmetyków o trwałości powyżej 30 miesięcy. Wówczas, producent nie musi umieszczać na opakowaniu daty minimalnej trwałości, ale musi umieścić znak PAO.

ZNAK DBAJ O CZYSTOŚĆ

 Symbol ten oznacza, że opakowanie powinno trafić do kosza na odpady.


ZNAK OTWARTEJ KSIĄŻKI

 

Symbol taki oznacza, że do opakowania dołączona jest ulotka informacyjna, która zawiera ważne informacje o składzie kosmetyku i ostrzeżenia związane z jego stosowaniem.

ODZYSK I RECYCLING

Opakowanie nadaje się do recyklingu.

PRZYGLĄDAJMY SIĘ ETYKIETOM
Oznaczenia, o których piszemy, możemy znaleźć na kosmetykach i środkach czystości, które znajdziemy na półkach specjalistycznych sklepów ekologicznych, pamiętajmy jednak, że w przeciwieństwie do zielonego listka UE, niekiedy nawet w obrębie tej samej marki wyżej wymienione symbole mogą się różnić kolorem, czy tłem. O ile logotypy certyfikatów są charakterystyczne i w produktach różnych firm modyfikacje będą delikatne, to znaki pełniące funkcje czysto informacyjne mogą się znacząco różnić i być charakterystyczne dla każdej marki.

 

Sylwia Kaczmarek

 

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet