Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylKuchenne must have dla początkującego
Kuchenne must have dla początkującego
15 / 05 / 2019

Kuchenne must have dla początkującego

Magdalena Nagler - foodmania

KUCHENNY NIEZBĘDNIK
Dzisiaj o tym, co każdy amator kucharz powinien mieć w swoich szafkach kuchennych oraz jakie triki pomogą mu smacznie i sprytnie gotować. W tym niezbędniku uwzględnione zostały różne kategorie. Począwszy od produktów, przez metody zdrowego gotowania, aż po triki kuchenne, które sprawią, że pichcenie staje się łatwiejsze.

PRODUKTY
Pytając gospodynię domową jakie produkty spożywcze zawsze ma w kuchni odpowie: chleb, mleko i jajka. Ja dodałabym tu zdecydowanie więcej pozycji.

Zacznijmy od produktów sypkich. Niejednokrotnie można stworzyć z nich pełnowartościowy posiłek w krótkim czasie.

KASZA I RYŻ

Kasza i ryż – to najbardziej uniwersalne produkty. Zarówno jako dodatek do obiadu, jak i baza wypieków lub deserów. Nie psują się, zatem mogą spędzić w naszej kuchni miesiące. Kasza jaglana to produkt o wielu zastosowaniach, a dodatkowo szybko się gotuje i może być spożywana przez każdego. Kolejnym przykładem jest niedoceniana kasza pęczak. Ma dość uniwersalny smak, świetnie komponuje się z warzywami, mięsem, ale również suszonymi i świeżymi owocami.

Must have (bezglutenowe): kasza jaglana, gryczana, ryż; dodatkowo można mieć: sorgo, amarantus, quinoę, kukurydzę, ryż: dziki, czarny, brązowy, basmati, jaśminowy, czerwony, słodki.

Must have (z glutenem): kasza pęczak, płatki owsiane; dodatkowo można mieć: płatki pszenne, żytnie, orkiszowe, bulgur, kaszę mannę.

STRĄCZKI

Strączki – to główne źródło białka dla wegan. Jednak polecane są wszystkim, ponieważ oprócz białka zawierają również wiele minerałów. Nieważne czy będzie to soczewica, fasola, soja – każdy rodzaj ma wyjątkowy smak. Możesz zaopatrzyć się w suche strączki, które wymagają moczenia i gotowania. Możesz również sięgnąć po konserwowe, te jedynie po odcedzeniu i opłukaniu są gotowe do spożycia. Hummus z ciecierzycy, pasztet z soczewicy, czy brownie z fasoli to przykłady dań, które przygotujesz z dosłownie kilku składników.

Must have: soczewicę czerwoną, fasola biała; dodatkowo można mieć: soję, ciecierzycę, soczewicę (żółtą, zieloną, czarną) fasolkę: czarną, białą Jaś; fasolkę: adzuki, pinto, mung, borlotti, kidney; groch zielony i żółty

MAKARON

Makaron– nie ma nic prostszego i smaczniejszego, niż szybki makaron z sosem. Paczka dowolnego makaronu może uratować każdy obiad nawet dla tych najbardziej wybrednych. Najlepiej postawić na makaron penne lub świderki, takie rodzaje będą dobre zarówno do sosów, zup lub sałatek. Dla dzieci zawsze warto mieć schowane spaghetti, z tym makaronem wszystko smakuje dobrze.

Must have (bezglutenowy) makaron: kukurydziano – ryżowy; dodatkowo można mieć:  makaron z soi, ciecierzycy, soczewicy, grochu i groszku, fasoli, konjac (tylko 9 kcal na 100 garam), gryki, ryżu, jaglany, kukurydziany, quinoa.

Must have (z glutenem) makaron: semolinowy (durum); dodatkowo można mieć: makaron orkiszowy, żytni, z płaskurki, kamutu, samopszy.

MĄKA

Mąka – najbardziej uniwersalna jest mąka pszenna. Dzięki niej wyczarujemy szybkie ciasto, naleśniki lub babeczki. Jednak w pogotowiu warto mieć również mąkę kukurydzianą, która również ma delikatny smak, ale urozmaici każdy wypiek nie tylko smakiem, ale też kolorem. Obie mąki należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, dzięki temu nie dostaną się do nich żadne insekty.

Must have (bezglutenową) mąkę: z ryżu, kukurydzy, skrobię (mąkę ziemniaczaną); dodatkowo można mieć mąkę z: amarantusa, quinoi, sorgo, teff (miłka abisyńska) soi, ciecierzycy, soczewicy, grochu, kasztanów, żołędzi, sezamu, pestek winogron, topinambura, konopi, lnu, pestek dyni, słonecznika oraz migdałów, orzeszków ziemnych, kokosa, banana; skrobię z manioku (tapiokę), cassava (bułka tarta z manioku), kuzu.

Must have (z glutenem) mąkę: pszenną jasną, pełnoziarnistą; dodatkowo można mieć: mąkę orkiszową jasną i z pełnego przemiału, żytnią, z płaskurki, samopszy, kamutu, semolinową, owsianą.

OJEJE I OLIWY

Kolejną pozycją obowiązkową są oleje, a najlepiej dwa rodzaje: do spożywania na zimno i do gotowania. Tutaj sprawdzą się oleje o uniwersalnym smaku, które można użyć zarówno do wypieków, jak i dań wytrawnych.
Olej rzepakowy dezodoryzowany – do gotowania, pieczenia, smażenia. Ma uniwersalny, nienarzucający się smak. Może być poddawany wyższym temperaturom. Co ważne to skarb z polskich pól, posiada wiele witamin i minerałów. Przechowywany w szafce, bez dostępu promieni słonecznych nie jełczeje zbyt szybko.
Oliwa z oliwek – to olej, który sprawdzi się jako baza przeróżnych dressingów do sałatek, zup krem, czy past kanapkowych. Może być poddawana niewysokiej temperaturze, ale najlepiej smakuje na zimno. Co ciekawe dodając do butelki z oliwą zioła lub papryczki chilli możemy w prosty sposób dodać jej unikatowych aromatów.

Must have oleje do spożycia na zimno: oliwa, olej lniany, rzepakowy; dodatkowo możesz mieć: olej rydzowy (z lnianki), z konopi, z nasion: ostropestu, chia, Sacza Inchi, czarnuszki, marchwi, wiesiołka, kozieradki, z pestek: dyni, dzikiej róży, słonecznikowy, z orzechów włoskich.

Must have oleje do gotowania i smażenia: masło ghee, słonecznikowy dezodorowany; możesz dodatkowo mieć: kokosowy, oliwę z oliwek, orzechów ziemnych, miąższu awokado, do lekkiego podgrzewania i na surowo: sezamowy, arganowy, pestek moreli, migdałów, oliwa z oliwek.

SŁODZIDŁA

W zanadrzu warto mieć też jakieś słodzidło. Przyda się w chwili, gdy będziemy mieć ochotę na coś słodkiego. To również dobry dodatek do dressingów i sosów. Często stosuje się je również jako konserwant do domowych przetworów. Przykładem może być dość uniwersalny cukier trzcinowy lub zdrowszy ksylitol. Czasem przydaje się również coś o płynnej konsystencji, np. syrop z agawy.

Must have: miód, syrop klonowy; możesz dodatkowo mieć: syrop daktylowy, cukier trzcinowy, cukier kokosowy, daktylowy, ksylitol, erytrol, stewia, inulina, syrop z agawy.

PRZYPRAWY

To bez czego żadna potrawa nie może się udać to przyprawy. Odpowiednio przechowywane zachowują swoje aromaty. Przyprawy, których nie może zabraknąć w każdej kuchni to: sól, pieprz, suszone zioła.

Must have: sól, pieprz, sos sojowy; dodatkowo możesz mieć: paprykę, oregano, kurkumę, ...

MLEKO I JOGURTY, NAPOJE ROŚLINNE

Nie może ich zabraknąć w żadnej lodówce. Dotyczy to zarówno osób na standardowych dietach, jak i wegetarian. Mleko ma zazwyczaj dłuższą datę przydatności do spożycia i jeszcze przed otwarciem może być przechowywane poza lodówką, dlatego można kupować je na „zapas”. Korzystniej dla naszego organizmu jednak używać mleka tzw. świeżego ale data przydatności do spożycia jest bardzo krótka.  Różne rodzaje mlek krowich, czy napojów roślinnych stanowią nie tylko dodatek do płatków, owsianek i koktajli, ale również mogą stać się bazą kremowych sosów. W przypadku jogurtów najlepiej wybrać te naturalne. Połączone z owocami stworzą lekki deser, dodane do warzyw uzupełnią ulubioną sałatkę. To wszechstronne produkty, bogate w białko, dlatego zawsze warto mieć je w swojej kuchni.

Must have: mleko krowie, jogurt naturalny, kefir, dodatkowo możesz mieć: kozie lub owcze: mleko, serki, twarożki, jogurty; zsiadłe mleko, maślankę, śmietanę słodką i kwaśną, mleko w proszku, mleko bez laktozy

Must have (veganie): napój ryżowy, dodatkowo możesz mieć: napój sojowy, migdałowy, owsiany, jaglany, gryczany, z czarnego ryżu, jogurt: sojowy, konopny, kokosowy; śmietankę: ryżową, sojową, wodę kokosową liofilizowaną


SUSZONE OWOCE I ORZECHY

To grupa bardzo niepozornych produktów. W pierwszym momencie można pomyśleć, że nie są to produkty niezbędne. Jednak po dłuższym zastanowieniu przychodzi refleksja. Suszone owoce można przechowywać w zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Dodając je do porannej owsianki, deseru, czy ciasta potrawa zyska nie tylko walory wizualne i smakowe, ale również szereg wartości odżywczych. Podobnie jest z orzechami. Każde danie wytrawne posyp orzechami lub pestkami, a zyskasz dodatkowych chrupki element i dawkę minerałów. Co ciekawe bez dodatku, żadnych świeżych produktów można przygotować z nich niepowtarzalny deser, np. batony ze zmielonych orzechów z daktylami.

Must have: pestki słonecznika, migdały, rodzynki, daktyle; dodatkowo możesz mieć: orzeszki piniowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowce, macadamian, pekan, orzeski ziemne, pestki dyni, nasiona konopi, suszone śliwki, morele, jagody, banany, figi, anannasy, mango,  liofilizowane owoce w całości lub w proszku.


WARZYWA I OWOCE

To grupa produktów, która nie tylko w diecie wegańskiej może stanowić bazę wielu potraw. Gdy robisz zakupy raz na tydzień kup więcej warzyw, które dłużej zachowują swoją świeżość, a jednocześnie są uniwersalne. Zimą możesz sięgnąć po warzywa i owoce mrożone, ale pamiętaj, by w każdą porę roku korzystać z warzyw sezonowych, w które obfituje dany okres w roku. Sałatki owocowe lub warzywne, leczo, warzywa pieczone, warzywa faszerowane – możliwości na ich wykorzystanie jest naprawdę mnóstwo. Warto również zaopatrzyć się w warzywa do codziennych kanapek i owoce do owsianek. Dzięki temu zapewniasz sobie do każdego posiłku dawkę witamin i minerałów. Warunki przechowywania różnią się w zależności od rodzaju produktu oraz jego stopnia dojrzałości. Te bardziej dojrzałe włóż do lodówki, te mniej pozostaw w temperaturze pokojowej.

Must have: marchew, pomidor, ogórek, sałata, papryka, pietruszka, ziemniaki, cebula, czosnek, banany, jabłka, cytryny; dodatkowo możesz mieć: batata, dynię, cukinię, brokuł, kalafior, szpinak, buraki, bakłażana, kapustę, szparagi, karczochy, kiełki, koper, kalarepę, bób, toponambur, seler, por, kukurydzę, pasternak, borówki, awokado, ananas, arbuza, gruszki, brzoskwinie, morele, pomarańcze, grejpfruty, klementynki, jagody, maliny, jeżyny, kiwi, mango, melona, rabarbar, rukolę, sałatę lodową, rzymską, roszponkę, jarmuż, botwinkę, cukorię


MIĘSO I RYBY

Wybierając się na zakupy nie zapomnij o tej kategorii produktów. Ryby warto jeść dwa razy w tygodniu, jednak najlepiej smakują te świeże, a jeśli na bieżąco ich nie wykorzystasz to zamroź. Możesz również wybrać wersję wędzoną, która wytrzyma zdecydowanie dłużej. A gdy nie planujesz posiłków postaw na ryby w puszkach. Jednak pamiętaj, aby były pozbawione zbędnych konserwantów i innych dodatków. Podobnie jest w przypadku mięsa. Kawałek zamrożonego mięsa może „uratować” obiad lub ciepłą kolację.


Must have: filet z kurczaka, porcja rosołowa, schab, łosoś wędzony, tuńczyk w puszce; dodatkowo możesz mieć: podroby, mięso wieprzowe, drób, wołowinę, dziczyznę mrożone ryby i owoce morza. 

JAJA

To jeden z najbardziej uniwersalnych produktów. Można z niego wyczarować praktycznie każde danie. Począwszy od śniadania (jajecznica, pancakes), poprzez obiad (jajko sadzone, omlet z warzywami i łososiem), po przekąski (jajka faszerowane, sałatka warzywna z jajkiem). Stanowią spoiwo do wszelkiego rodzaju wypieków, takich jak: ciasta, ciasteczka, muffiny. To produkty pełne minerałów, witamin i pełnowartościowego białka. Warto pamiętać, że jajka mają swój termin przydatności do spożycia, zazwyczaj jest on nie dłuższy, niż 28 dni od momentu zniesienia przez kurę jajka. Aby jajka zachowały świeżość muszą być przechowywane w niskich temperaturach w lodówce.

Must have: jajka kurze; dodatkowo możesz mieć: jajka przepiórcze, jaja kór zielononóżek

To zdecydowanie kuchenne „must have”!

ZAMRAŻARKA

Warto również pomyśleć o tym, aby wykorzystać zamrażarkę do przechowywania owoców, warzyw, mięsa i ryb. Mrożenie to świetny sposób na to, by zawsze mieć pod ręką produkty, które w temperaturze pokojowej lub w lodówce przetrwają tylko kilka dni. Można również zamrozić przygotowane już danie, którego mamy świadomość że przygotowaliśmy za dużo.

METODY DOBREGO GOTOWANIA
Gdy jesteśmy zaopatrzeni w dobre produkty pozostaje kwestia metody gotowania. Istnieje wiele metod, jednak zazwyczaj te najbardziej uniwersalne są najzdrowsze.

Gotowanie – to najpopularniejszy sposób, który wykorzystujemy do przygotowania potraw. Gotowanie odbywa się w temperaturze 98 - 100 stopni C. Jednak warto pamiętać, aby do gotowania używać wody dobrej jakości, najlepiej filtrowanej. Dzięki temu potrawy mają głębszy smak. Co ważne, aby produkt poddany gotowaniu nie tracił wielu wartości odżywczych najlepiej wkładać go do już wrzącej wody, tak by nie przerywać procesu gotowania. Takiej obróbce termicznej można poddać praktycznie każdy produkt. Czas gotowania zależy od potrawy oraz formy jaką chcemy uzyskać, tj. miękką lub bardziej chrupiącą.

Gotowanie na parze – to z kolei sposób, który gwarantuje zachowanie wielu witamin i minerałów. Poza tym produkty gotowane na parze zachowują swój smak, strukturę i kształt. Produkty trzeba umieścić na sitku, a następnie nałożyć go na garnek z gotującą się wodą, po czym całość przykryć. Istnieją również specjalne do tego stworzone garnki oraz parowary. Tą metodą warto przygotowywać warzywa oraz ryby.

Smażenie – to również bardzo popularna metoda. Jednak należy pamiętać, że smażenie na głębokim oleju nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Niektóre potrawy tego wymagają, natomiast nie może stać się to codziennością, a jedynie wyjątkiem. Do smażenia powinniśmy użyć najmniejszej ilości tłuszczu jak to tylko możliwe, czyli dostosować jego ilość do konkretnej potrawy. Tłuszcz trzeba rozgrzać do temperatury około 250 stopni C, po czym nałożyć produkt na patelnię. Warto zwrócić uwagę też na jakość patelni oraz użytego tłuszczu. Najlepiej sprawdzą się patelnie z grubszym dnem oraz tłuszcze takie jak masło ghee, dezodoryzowane oleje rzepakowe i słonecznikowe lub olej z miąższu awokado, czyli takie, które mogą być poddawane wysokim temperaturom. W ten sposób przygotujemy kotlety, naleśniki, placuszki.

Duszenie – to połączenie smażenia i gotowania. Na początku na małej ilości rozgrzanego tłuszczu podsmażamy potrawę, a następnie zalewamy ją płynem, np. bulionem, wodą, winem i dusimy pod przykryciem. Duszenie łączy w sobie korzyści płynące zarówno ze smażenia, jak i gotowania. W ten sposób przygotujemy dania jednogarnkowe, np. leczo, potrawki, sosy z warzywami i mięsem.

Pieczenie – to jedna z ulubionych metod przygotowania potraw wszystkich tych, którzy dbają o linię. Nie wymaga użycia tłuszczu, a dzięki niej uzyskamy oczekiwaną strukturę. Soczysty łosoś, chrupiące warzywa, czy aromatyczne mięso. Jednak warto pamiętać, że pieczenie może też wysuszyć potrawę. Uniwersalna temperatura pieczenia to 160 - 200 stopni C. Piekarnik potrafi być narzędziem uniwersalnym, ponieważ stosując niskie temperatury możesz uzyskać większą kruchość niektórych produktów, np. mięsa (około 100 stopni C). W niskim temperaturach możesz również zawekować przetwory (około 130 stopni C) lub wysuszyć grzyby, warzywa i owoce (około 40 stopni C).

Blanszowanie – to metoda, która polega na zanurzeniu zazwyczaj warzyw we wrzątku na dosłownie minutę, a następnie zalanie ich zimną wodą. Często ułatwia to obieranie warzyw ze skórki, np. pomidorów. Temperatura wody to nieco poniżej 100 stopni C. Czas blanszowania najlepiej dostosować do każdego produktu indywidualnie. Blanszowanie twardych warzyw, takich jak: kalafior lub marchew może zająć około 3 – 4 minuty. Zaś miękkim warzywom, np. szparagi, szpinak wystarczy 1 – 2 minuty.


Przed przygotowaniem potrawy warto zastanowić się jaką metodą ją przygotować. Czasem smażenie jest zupełnie zbędne i nie wpływa korzystnie na smak dania. Czasem jest ono wręcz niezbędne. Odpowiednia metoda, wykonana zgodnie ze sztuką sprawi, że nasze gotowanie będzie zdrowe i proste.

TRIKI KUCHENNE
Triki kuchenne potrafią ułatwić gotowanie i z amatora zrobią profesjonalistę. Poniżej kilka z nich.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Wystarczy włożyć je do szklanki wypełnionej wodą. Świeże jajko opadnie na dno, a nieświeże jajko będzie się wynurzać. To wszystko przez powstające z biegiem czasu pory na skorupce, przez które do środka dostaje się powietrze.

Jak obrać mango?
Zrobić to szybko i sprawnie używając szklanki. Mango przekrój po obu stronach wzdłuż pestki, a następnie przeciśnij przez brzeg szklanki i gotowe!

Jak wykorzystać resztki sosu i bulionu?
Nie wyrzucaj! Przelej do foremki do mrożenia kostek lodu. Zamroź, a następnie dodawaj do potraw, jako delikatny dodatek.

Jak sprawnie obrać czosnek?
Czosnek podzielony na pojedyncze ząbki przyciśnij talerzem, po czym przełóż do zamkniętego pojemnika. Wstrząśnij i wyjmij obrane ząbki!

Jak dobrze wymieszać ciasto na naleśniki?
Wszystkie składniki na ciasto włóż do butelki lub shakera. Wstrząśnij i dozuj ciasto na patelnię.

Jak wycisnąć dobrze sok z cytryny?
Przed przekrojeniem cytryny rozwałkuj ją na blacie. W ten sposób rozmiękczysz włókna i wyciśniesz z niej więcej soku.

Jak unieruchomić deskę do krojenia?
Pod deskę podłóż wilgotny papierowy ręcznik. Dzięki temu deska nie będzie się ruszać nawet podczas krojenia ze sporą siłą.

W jaki sposób łatwo przekroić biszkopt?
Po upieczeniu wysokiego biszkoptu najłatwiej przekroić go za pomocą nitki dentystycznej. Należy owinąć ją wokół biszkoptu i pociągnąć.

Jak porządnie obrać imbir ze skórki?
To zaskakujące, ale najlepiej do tego nadaje się łyżeczka. Poradzi sobie ze wszystkimi nierównościami i nie pozostawi na skórce dużej ilości miąższu.

Jak poradzić sobie z mocno schłodzonym masłem?
Gdy wyciągasz masło z lodówki i jest zbyt schłodzone, by dodać je do ciasta lub posmarować kanapkę wystarczy zetrzeć je na grubych oczkach tarki. Momentalnie zmieni swoją temperaturę i stanie się kremowe.

Pobierz PDF

wiosna
wiosna powiedział/a:
Super
cytuj odpowiedz 23.06.2019, godz. 12:14
Nikita
Nikita powiedział/a:
super artykuł. widzę ,że mam bardzo dobrze zaopatrzoną spiżarkę:)
cytuj odpowiedz 06.03.2020, godz. 12:27
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Interesujące zestawienie - ma niemal wszystko, czego potrzebuję. Jak się kończy - uzupełniam.
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 12:57

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet