Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylKuchenny salon fryzjerski - 15 prostych masek na włosy i skórę głowy
Kuchenny salon fryzjerski - 15 prostych masek na włosy i skórę głowy
09 / 05 / 2018

Kuchenny salon fryzjerski - 15 prostych masek na włosy i skórę głowy

gotujwstylueko.pl

Kuchnia to prawdziwa skarbnica smaków, aromatów, to tu przygotowujemy pełne wartości odżywczych, zdrowe pokarmy. Nie ograniczajmy się, bo kuchnia to też prawdziwe laboratorium kosmetyczne. Prezentujemy najlepsze „kuchenne kosmetyki”, a także przepisy na ich wykorzystanie.

 

 

ALOES
Aloes od dawna uznawany jest za roślinę leczniczą o genialnych właściwościach. Fitokomponenty zawarte w tej roślinie mają, wśród wielu innych, także właściwości przeciwbakteryjne. Roślina ta to bogactwo witamin, enzymów i minerałów. Zawiera także kwas foliowy i cholinę. Witaminy takie jak C i E to przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Zawarta w aloesie lignina, w preparatach do stosowania miejscowego, zwiększa przenikalność innych składników do skóry. Saponiny, będące substancjami mydlanymi, mają właściwości oczyszczające i antyseptyczne. Aloes nawilża i tworzy warstwę ochrony przeciwsłonecznej, jednocześnie nie przetłuszczając włosów. Działając                                                                          na skórę włosów, nie pozwala jej się wysuszać, powoduje jej regenerację, co np.                                                                          wspomaga leczenie łupieżu.

 

DROŻDŻE
Kolejnym sposobem na piękne włosy są płatki drożdżowe, drożdże lub drożdże piwowarskie. Zawierają między innymi witaminy z grupy B, w tym biotynę, która sprawia, że włosy są sprężyste (nie ma jeszcze potwierdzonych badań, ale prawdopodobnie przeciwdziałają siwieniu). Nakładanie drożdży na skalp pomoże skórze z tendencją do przetłuszczania. Drożdże wykazują właściwości oczyszczające i nawilżające. Najlepsze efekty daje działanie „od środka”, czyli regularne picie drożdży, w tym celu zalewamy wrzątkiem ok. 1/3 kostki, jeśli chcemy pić drożdże w proszku, czy płatki drożdżowe, wsypujemy ich znacznie mniej, nie zaleca się spożywania więcej niż trzech łyżek dziennie.                                                                                                    Terapię stosujemy z przerwami 3:1  (np.: po 3 dniach robimy 1 dzień przerwy).

 

KAWA
Kawa ma właściwości odżywcze i wzmacniające, wygładza i nawilża. Możemy przygotować z niej płukankę lub peeling. Zawarta w niej kofeina pobudza wzrost włosów i pobudza mikrokrążenie w skórze głowy. Kawa głównie dedykowana jest dla włosów ciemnych, ponieważ przyciemnia włosy, jednocześnie nadając im cieplejszy odcień. Uważajmy na jasne włosy, szczególnie farbowane. Na szczęście zmaina koloru jest tymczasowa. Kawa świeżo zmielona jest lepsza niż fusy, gdyż zawiera więcej kofeiny - wybierajcie robustę (zawartość kofeiny w robiuście jest ok. dwukrotnie większa niż w arabice).


MAJONEZ NA WŁOSY
W pielęgnacji włosów naturalnymi sposobami promowane jest przez niektórych stosowanie majonezu. Użycie go wydaje się troszkę dziwne i mało intuicyjne. Majonez jednakże posiada w składzie oliwę, ocet, ale przede wszystkim żółtko. Fryzjerzy rekomendują ten produkt ze względu na to, że w przeciwieństwie do samego żółtka, łatwo go zmyć z włosów. Maseczkę można przygotować na kilka sposobów. Z oleju kokosowego i majonezu - najlepiej domowego lub ekologicznego, lub z majonezu, cytryny i oliwy z oliwek.

 


OLEJ KOKOSOWY
Zawarty w tym oleju (trójgliceryd kwasu laurynowego) charakteryzuje się wysokim powinowactwem do białek zawartych we włosach. Właściwości jego cząsteczek pozwalają na łatwiejsze przenikanie do wnętrza łodygi włosa. Poza kwasem laurynowym w oleju kokosowym możemy znaleźć kaprylowy, obie substancje wykazują właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Regularne stosowanie oleju kokosowego nabłyszcza i wygładza włosy, dzięki temu łatwiej je rozczesać. Na kolejnej stronie prezentujemy zabiegi upiększające włosy z użyciem tych i innych składników, które każdy z nas znajdzie w swojej kuchni.

 

 

EKO DIY
(do-it-yourself)
DOMOWE ZABIEGI NA WŁOSY 
Filtr aloesowy:
- 2 łyżki soku z aloesu
- 200 ml zielonej herbaty
- oliwa z oliwek (kilka kropel)
Do naparu z zielonej herbaty dodaj kilka kropel oliwy z oliwek oraz sok z aloesu. Tak przygotowany płyn przelej do atomizera i spryskuj mgiełką włosy.
Rytuał aloesowy (maska):
- 1/2 szklanki żelu ze świeżego aloesu
- olej rycynowy (kilka kropel)
Żel z aloesu wymieszaj z kilkoma kroplami oleju rycynowego. Rozprowadź na włosach, po 30 minutach umyj włosy.
Maseczka owocowa:
- 1/2 sztuki dojrzałego banana (nawilża włosy)
- 1/2 sztuki awokado
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Całość zblenduj, w ten sposób uzyskasz idealną konsystencję. Możesz dodać kilka łyżek żelu aloesowego. Nałóż na wilgotne włosy i trzymaj od 15 do 30 minut, a następnie umyj je szamponem.
Rytuał kokosowy (maska):
- 1/2 szklanki rozgrzanego oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju rycynowego lub olej z pestek winogron
- 2 łyżki oliwy virgin z pierwszego tłoczenia
Wszystkie oleje połącz ze sobą i podgrzej w kąpieli wodnej. Miksturę przelej do pojemnika z rozpylaczem, a następnie aplikuj na wilgotne lub suche włosy. Nałóż czepek kąpielowy, owiń ciepłym ręcznikiem, a następnie oddaj się godzinnej relaksacji. Dodatkowo maseczka wygładzi łuskę włosa. Będą lśniące. Jeżeli masz cienkie włosy, możesz dodać do maseczki olej z pestek dyni.
Serum kokosowe (maska):
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Olej kokosowy rozpuszczony w kąpieli wodnej. Nałóż palcami na końcówki włosów na pół godziny przed myciem.
Maseczka kokosowo-majonezowa:
- kilka łyżek majonezu
- łyżka oleju kokosowego ciepłego
Maseczka majonezowo-cytrynowa:
- majonez
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Wymieszaj składniki, by uzyskać jednolitą konsystencję i nałóż na pół godziny. Po tym czasie umyj włosy dwukrotnie.
Maska z siemienia i pokrzywy:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki naparu z pokrzywy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Jeśli Twoje włosy są suche, zniszczone chlorem, rozjaśnione zabiegami fryzjerskimi, polecamy rytuał z siemienia lnianego i naparu z pokrzywy. Do tej mieszanki dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Żel z siemienia lnianego (bez nasion) łatwo pokrywa włosy, regeneruje i nawilża.
Rytuał miodowy (maska):
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Oliwę i miód podgrzej w rondelku. Nałóż maskę zaczynając od skóry głowy, aż po końce włosów. Pozostaw na 10-20 minut, a następnie spłukaj wodą włosy i umyj szamponem.
Rytuał octowy (płukanka na włosy farbowane):
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1 litr ciepłej wody.
Po umyciu włosów i nałożeniu odżywki, spłucz je octową wodą. Dzięki takiemu zabiegowi domykają się łuski włosa. Włosy stają się gładkie i lśniące, a skóra głowy ma właściwe pH.
Płukanka kawowa:
- 3 łyżki zmielonej kawy ziarnistej zalej gorącą wodą, odczekaj 5 - 10 minut, przecedź, dodaj 1/2 litra wody i tak przygotowaną miksturą płucz włosy.
PEELING SKÓRY GŁOWY - RAZ W TYGODNIU
Ostatnio bardzo modne są peelingi do skóry głowy. Nie musimy ich kupować. Środkiem ścierającym naskórek może być zmielona kawa, cukier trzcinowy lub sól morska. Pamiętajmy, aby nie nakładać peelingu na całe włosy. Peelingi wmasowujemy w skórę głowy, oddzielając włosy pasmo po paśmie. Peelingi znakomicie sprawdzają się po zimie. Peeling głowy poprawia krążenie, cebulki są dotlenione, a włosy rosną szybciej i są zdrowe. Peeling czy to kawowy, solny czy cukrowy stosujemy średnio raz na tydzień. Włosy się mniej przetłuszczają i są wzmocnione.
Peeling solny:
- 2 łyżki drobnoziarnistej soli morskiej
- oliwa z oliwek
Przygotuj papkę o dość luźnej konsystencji. Jeśli Twoje włosy się przetłuszczają możesz dodać zielonej glinki.
Peeling kawowy:
- kilka łyżek zmielonej kawy
- dodaj odrobinę wody
- plus szampon
Peeling z cukru trzcinowego:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą papkę. Siemię lniane lepsze jest dla blondynek, do ciemnych włosów - kawa.

NADMIERNE WYPADANIE WŁOSÓW

POWODY
W książce Jadwigi Górnickiej “Apteka natury poradnik zdrowia” znalazłam ciekawe informacje na temat pielęgnacji w przypadku wypadania włosów. Dopuszczalna ilość wypadających włosów to 50 dziennie. Jeśli wypada ich więcej, to należy poszukać wewnętrznej przyczyny. Mogą to być problemy z wątrobą, złe trawienie i zła przemiana materii, zła praca nerek i trzustki, stan przedcukrzycowy, zaparcia, zatrucia i stany po zatruciu, brak witamin w pożywieniu (np. witamina D), niskie żelazo we krwi (warto sprawdzić poziom ferrytyny), zaburzenia pracy tarczycy, gruczołów płciowych, zaburzenia czynności wydzielniczych skóry głowy. Czasem powodem nadmiernego wypadania włosów może być przyjmowanie niektórych medykamentów np. w leczeniu lekami cytostatycznymi. W takich przypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem, który prowadzi naszą terapię.

PIELĘGNACJA WŁOSÓW Z TENDENCJĄ DO WYPADANIA
Do pielęgnacji włosów i zapobiegania ich wypadaniu pomocne będą:
• ziele pokrzywy,
(Więcej o właściwościach pokrzywy znajdziecie w artykule na 31 str.)
• skrzypu,
• korzeń łopianu,
• kłącze tataraku,
• liść orzecha włoskiego,
• ziele nasturcji ogrodowej,
• chrzan,
• szyszki chmielu, kora dębowa.

Pokrzywa działa na skórę oczyszczająco, włosy stają się jedwabiste. Skrzyp, który jest skarbnicą krzemu oczyszcza, dezynfekuje, ściąga i odżywia skórę głowy, czyli powstrzymuje wypadanie. Wypadanie włosów powstrzymuje także kłącze tataraku i korzeń łopianu, rumianek i liść orzecha (uwaga: rumianek działa rozjaśniająco, a liść orzecha przyciemnia włosy).

ZATRZYMAJ TO
Aby zatrzymać wypadanie włosów, możemy przed myciem głowy zrobić okład ze świeżo utartego chrzanu lub soku z czarnej rzodkwi i po kilku minutach spłukać. Następnie przygotowujemy płukankę z naparu z odpowiednio wybranych, wyżej wymienionych ziół, aby osiągnąć efekt: rozjaśniania, przyciemniania czy odtłuszczania. Jeśli naszym problemem jest łupież, łojotok najlepiej zastosować napar z łopianu i kłącza tataraku, którym płuczemy włosy po każdym umyciu. Bardzo skutecznym środkiem kosmetycznym jest olej lniany. Włosy smarujemy nim na noc wcierając w skórę głowy, następnie zawijamy w ciepły ręcznik a rano zmywamy dwukrotnie szamponem. Najlepszy będzie olej lniany tłoczony na zimno, ponieważ zawiera witaminy A, E i F, które znakomicie wchłaniają się przez skórę głowy. Można także przygotować miksturę na bazie spirytusu. Świeżą pokrzywę przepuszczamy przez sokowirówkę (zabiegi te najlepiej wykonywać w maju), a uzyskany sok łączymy w proporcji jeden do jednego ze spirytusem. Należy pamiętać, aby preparat przechowywać w ciemnym miejscu przez okres dwóch tygodni. Nalewkę najlepiej stosować na noc, a rano należy umyć głowę. Przygotowując napary, należy parzyć zioła w proporcji dwie łyżki na szklankę wrzątku. Korzenie i korę gotujemy dość krótko, ziele skrzypu gotujemy dłużej niż pół godziny pod przykryciem w tych samych proporcjach. Jeśli wypadanie włosów nadal będzie się utrzymywać, należy zgłosić się o poradę do lekarza.


Anita Zegadło (AZgotuj) - Szef Kuchni

Artykuł pochodzi z kwartalnika wiosna 2018 Gotuj w stylu eko.pl

Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Super porady i przepisy
cytuj odpowiedz 21.05.2018, godz. 00:22
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Skorzystam z przepisów.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 20:56

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet