Kuchnia włoska - Lombardia
lekkostrawnieLombardia - kraina wysunięta niemal najdalej na północ Italii, położona wśród Alp, to doskonałe miejsce dla miłośników krajobrazów, które podziwiać można z wody (piękne jeziora), lądu (doskonałe trasy rowerowe) i gór (np. na nartach). Ze względu na kuchnię Lombardia jest dość zróżnicowana regionalnie. Wystarczy przebyć sto kilometrów, by odnaleźć w niej zupełnie nowe smaki. Dziś prezentujemy przykładowy zestaw obiadowy z tego rejonu.
Uwaga natury praktycznej: we Włoszech restauracje, pizzerie i osterie robią sobie popołudniową przerwę. Weźcie to pod uwagę planując porę obiadową :)
Antipasti: Bresaola.
Bresaola to przygotowywany ze “szlachetnych” mięśni wołowych lub dziczyzny przysmak, rodzaj wędliny serwowanej często z rukolą, oliwkami, pieczywem i kremem śmietankowym. Bresaola ma kolor brunatno-czerwony i lekko słonawy smak. Subtelny aromat i miękkość zawdzięcza maczaniu w winie podczas sezonowania. Bresaola to doskonały starter.
Danie główne: Gnocchi z sosem gorgonzola.
Urzekająca prostotą i smakiem potrawa. Połączenie delikatnych kluseczek i sosu serowego. Ten ostatni robiony jest ze znanego na całym świecie niebieskiego sera pleśniowego, pochodzącego właśnie z Lombardii. Przygotowanie sosu gorgonzola jest dziecinnie łatwe i zajmuje mniej niż pięć minut! Lekko podtopioną na patelni gorgonzolę wymieszaną z dodatkiem tłustej śmietanki przyprawia się po prostu szczyptą chili - e per favore!
Do wydobycia delikatnego smaku sosu posłużyć mogą popularne w całej Italii drobne kluseczki - gnocchi - które przygotowuje się podobnie jak polskie kopytka: z zagniecionych ziemniaków, jajka i mąki, czasem z dodatkiem sera, rozdrobnionych i gotowanych do miękkości. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Wino: Sasella.
Pochodzi z nieskażonych terenów lombardzkiej Vatelliny, położonej tuż przy granicy ze Szwajcarią. Wytwarzane ze szczepu czerwonych winogron Nebbiolo wzrastających na południowych stoczach Alp, wyróżnia się intensywnością i doskonałą jakością klasyfikowaną według włoskich surowych standardów. Pozycja obowiązkowa!
Deser: Polenta e Osei.
Specjalność lombardzkiego Bergamo. Ten lokalny, skrajnie słodki deser ma kształt wyspy oblanej masą kukurydzianą, obsypanej cukrem i zwieńczonej ozdobą w postaci ptaszka, zwykle czekoladowego. Obecność ptaszka stanowi zagadkę, którą odkrywa przed nami historia. Otóż w dawnych czasach polenta e osei była potrawą obiadową z kaszy kukurydzianej i smażonego, drobnego ptactwa. Popularność tego dania sprawiła jednak, że owego ptactwa zaczęło z czasem brakować. Tak oto ukochana przez mieszkańców Bergamo potrawa awansowała do - w istocie bardziej humanitarnego - deseru. Gratulujemy rozmysłu!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.