Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylLOW FODMAP - dieta, która Ci pomoże
LOW FODMAP - dieta, która Ci pomoże
28 / 03 / 2023

LOW FODMAP - dieta, która Ci pomoże

Konstancja Alicja

 

Zespół jelita drażliwego

LOW FODMAP - dieta, która Ci pomoże

Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) to przewlekłe zaburzenie czynnościowe jelit dotykające około 10 - 20 % populacji. Schorzenie to objawia się przede wszystkim dyskomfortem lub bólem brzucha połączonym z problemami z wypróżnieniem się. IBS stanowi drugą co do częstotliwości, zaraz po przeziębieniu, przyczynę nieobecności w szkole i w pracy. Przy problemach związanych z tą dolegliwością pomocne może okazać się zastosowanie diety LOW FODMAP. Dieta ta pomoże określić, z trawieniem których konkretnie produktów nasze jelita nie radzą sobie najlepiej. Jeśli zmagamy się z IBS, wykluczenie tychże produktów czasowo lub na dłuższy okres, wspomoże ogólny dobrostan naszego organizmu, tym samym podnosząc nasz komfort życia.

CO TO JEST ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (IBS)?
Zespół jelita drażliwego to przewlekła (trwająca co najmniej 3 miesiące) choroba układu pokarmowego. W przewodzie pokarmowym chorego można zaobserwować stan zapalny w obrębie błony śluzowej, powodujący m.in. ból brzucha i problemy z trawieniem. Dwa stany chorobowe, które często towarzyszą przebiegowi IBS to tzw. SIBO oraz IMO. Pierwszy skrót, SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth), to stan, w którym jelito cienkie kolonizowane jest przez nadmierną ilość bakterii. Z kolei IMO (ang. intestinal methane overgrowth) to podobny stan, jednak w tym przypadku zamiast bakterii mamy do czynienia z nadmiarem tzw. archeonów, czyli organizmów, które produkują metan. Oba stany wiążą się z uszkodzeniem śluzówki jelita, a przez to zaburzeniami wchłaniania wartości odżywczych i wzmożonymi procesami fermentacyjnymi.

SKĄD SIĘ BIERZE ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO?
IBS występuje często na tle psychosomatycznym, tzn. jest związane z zaburzeniami psychoemocjonalnymi. Depresja, stres czy życie w samotności są dodatnio skorelowane z możliwością wystąpienia choroby. Istotną rolę pełnią także uwarunkowania genetyczne, przeżyte przeszłe infekcje oraz złe nawyki żywieniowe – te czynniki także mogą przyczynić się do zapoczątkowania schorzenia.

OBJAWY IBS
• nawracający dyskomfort lub ból w obrębie jamy brzusznej trwający przynajmniej 3 dni w miesiącu, zwykle ustępujący po wypróżnieniu,
• występowanie naprzemiennie zaparć i biegunek,
• wzdęcia,
• częste oddawanie gazów,
• wymioty,
• wczesne uczucie pełności występujące zaraz po spożyciu posiłku,
• uczucie zalegania pokarmu w żołądku,
• pieczenie w nadbrzuszu,
• częstomocz (częste oddawanie moczu, zwykle małymi porcjami),
• zgaga, bóle głowy, uczucie zmęczenia. Jeśli podejrzewasz, że choroba ta może dotyczyć Ciebie, warto skorzystać z porady specjalisty, na przykład lekarza gastrologa czy dietetyka. Terapia psychologiczna również może przynieść efekty w tej sytuacji, ze względu na często występujące psychologiczne i emocjonalne podłoże choroby.

CO TO JEST DIETA LOW FODMAP
Dieta LOW FODMAP (inaczej L-FODMAP, dieta o niskiej zawartości FODMAP) może być pomocna przy łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Czym jest FODMAP? Jest to akronim od angielskich słów Low Fermentable, Oligo-, Di-, Mono- saccharides And Polyols. Inaczej, jest to dieta oparta na spożyciu pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów przyczyniających się do wzrostu ciśnienia osmotycznego w jelitach. Pokarmy te są słabo wchłaniane, przez co ulegają fermentacji zarówno w jelicie cienkim, jak i w jelicie grubym. Podstawowe produkty należące do tej grupy to: fruktoza, laktoza, fruktany, galaktooligosacharydy i alkohole polihydroksylowe.

 

3 Etapy diety

LOW FODMAP Stosowanie diety LOW FODMAP przebiega w trzech etapach. Poszczególne etapy mają posłużyć mapowaniu produktów jako te, które są dla nas w dłuższym okresie szkodliwe oraz te, które nie nasilają objawów IBS. Najlepiej stosować tę dietę pod nadzorem dietetyka, który uwzględni nasze indywidualne potrzeby żywieniowe.

I etap (2-6 tygodni)
Na tym etapie należy całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów bogatych w FODMAP (wymienionych w powyższej tabeli). Dieta nie powinna jednak polegać wyłącznie na eliminacji, a zostać wzbogacona o produkty z podobnych kategorii o niskiej zawartości FODMAP. Przykładowo, zastępujemy jabłko pomarańczą, mąkę pszenną mąką kukurydzianą, a tradycyjne mleko mlekiem bez laktozy, jednak nie doprowadzamy do deficytu składników odżywczych z pojedynczych grup produktowych. Bardzo ważne jest, by etap ten nie trwał dłużej niż 6 tygodni.

II etap (6-8 tygodni)
Ten etap to tzw. reintrodukcja, czyli ponowne wprowadzanie do diety odstawionych wcześniej produktów bogatych w FODMAP. Niezwykle istotne jest, by pojedyncze podgrupy produktowe wprowadzać do diety osobno, podczas gdy rdzeniem diety powinny dalej być produkty o niskiej zawartości FODMAP. Należy także zachować kilka dni przerwy między wprowadzaniem poszczególnych grup produktowych. W ten sposób można zaobserwować, przy spożywaniu których grup produktowych objawy IBS się nasilą i rozważyć
czasowe lub długotrwałe wyeliminowanie ich z codziennej diety.

III ETAP
Ostatni etap polega na ustaleniu długotrwałej, spersonalizowanej diety opartej na wnioskach wyciągniętych z etapu reintrodukcji produktów. Po upływie dłuższego czasu (np. po roku) zaleca się ponownie podjąć się przejścia dwóch pierwszych etapów diety. Może okazać się, że tolerujemy już niektóre produkty, które wcześniej wykluczaliśmy z diety.

DZIENNIK LOW FODMAP
Przy stosowaniu diety LOW FODMAP, szczególnie podczas jej drugiego etapu, pomocne będzie prowadzenia dziennika, w którym każdego dnia będziemy zapisywać spożyte posiłki oraz występujące objawy. Wystarczy do tego zwykły notes, a nawet kalendarz w telefonie.

Przykładowy schemat prowadzenia dziennika:
• Data;
• Wypisanie składników poszczególnych posiłków spożytych danego dnia
• Wypisanie towarzyszących objawów IBS i ocena samopoczucia;
• Inne informacje (np.: aktywność fizyczna, ilość snu, stosowane suplementy);
• Wartościowe będzie także napisanie podsumowania po reintrudukcji; poszczególnych kategorii żywieniowych do naszej diety.

INNE METODY LECZENIA ZESPOŁU JELITA DRAŻLIWEGO
Stosowanie diety LOW FODMAP nie jest jedyną metodą łagodzenia objawów IBS. Innymi lub komplementarnymi metodami radzenia sobie z tym schorzeniem mogą być:
• stosowanie olejku z mięty pieprzowej,
• suplementacja witaminy D3,
• spożywanie błonnika (np. babki płesznik, babki jajowatej czy błonnika akacjowego),
• zażywanie probiotyków (szczepów bakterii probiotycznych),
• aktywność fizyczna (np. joga),
• praktyka mindfulness (koncentrowanie uwagi na występujących w danej chwili wewnętrznych i zewnętrznych bodźcach)
• unikanie stresu (osiągane np. poprzez medytację),
• stosowanie środków farmakologicznych (pod nadzorem lekarza)

 

CIASTO BANANOWE LOW FODMAP

SKŁADNIKI (1 porcja):
błonnik witalny - 3 łyżki
wrząca woda - 2/3 szklanki
dojrzałe banany - 6 szt.
sok z cytryny - 1/2 szt.
mąka gryczana - 2/3 szklanki
mąka owsiana bezglutenowa - 2/3 szklanki
soda oczyszczona - 1 łyżka
imbir mielony - 1 łyżka
kakao - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżeczka
cukier brązowy - 2 łyżki
masło klarowane - 2 łyżki
płatki owsiane bezglutenowe - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Zalej błonnik witalny wrzątkiem.
Pozostaw na 10 minut. Rozgnieć banany widelcem. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj w misce mąki, sodę oczyszczoną, imbir, kakao, cynamon i cukier brązowy.
KROK 2: Wlej do miski szklankę z błonnikiem, dodaj rozgniecione banany i masło klarowane. Wszystko mieszaj przez około 5-10 minut. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wypełnij ją masą na ciasto. Posyp dla ozdoby płatkami owsianymi. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 °C.

 

JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LOW FODMAP

SKŁADNIKI (3 porcje):
jogurt owsiany bezglutenowy - 400 ml
pektyna - 30 g
sok z cytryny - 1/2 szt.
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
borówki - 1 garść
truskawki - 1 garść
maliny - 1 garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Wymieszaj w garnku jogurt, pektynę, sok z cytryny, wanilię oraz sól. Następnie podgrzewaj, mieszając. Gotuj przez ok. 5 minut.KROK 2: Przelej masę do naczynia i poczekaj, aż trochę ostygnie (ok. 20 min).
KROK 3: W tym czasie umyj owoce (borówki, truskawki, maliny). Truskawki pokrój na mniejsze części.
KROK 4: Po przestygnięciu masy dodaj do niej owoce, wymieszaj. Przełóż masę do pojemnika lub do małych foremek. Włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
KROK 5: Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki. Możesz rozłożyć go do miseczek czy kieliszków lub podawać w foremkach.

 

OWSIANKA OVERNIGHT - VEGAN, LOW FODMAP

SKŁADNIKI (1 porcja):
płatki owsiane bezglutenowe - 2/3 szklanki
dojrzały banan - 1 szt.
truskawki - 3 szt.
kruszone ziarna kakao - 1 łyżeczka
kakao w proszku - 1 łyżeczka
napój owsiany bezglutenowy - 2/3 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Rozgnieć banana widelcem. Wsyp płatki owsiane do miski. Truskawki umyj, pokrój i wrzuć do miski. Posyp kruszonymi ziarnami kakao i mielonym kakao. Zalej mlekiem owsianym. Wymieszaj i włóż na noc do
lodówki.
KROK 2: Rano wyjmij owsiankę z lodówki, poczekaj pół godziny, aż się ogrzeje i zjedz.

 

SOK WINOGRONOWY Z NATKĄ PIETRUSZKI (DLA JELIT) LOW FODMAP

SKŁADNIKI (1 porcja):
winogrona ciemne - 1,5 kg
natka pietruszki - 1 pęk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj składniki i wyciśnij z nich sok przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, sok podzielić na 3 części i pić przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

 

SOK MANDARYNKOWO-IMBIROWY (NA WITALNOŚĆ) LOW FODMAP

SKŁADNIKI (1 porcja):
mandarynki - 1,5 kg
imbir - 1 kawałek 2 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj mandarynki i imbir. Obierz mandarynki. Wyciśnij sok z mandarynek i imbiru przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, sok podzielić na 3 części i pić przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

 

Autor arykułu oraz przepisów - Konstanacja Strużyna

 

Bibliografia:

Michalina Mróz, Emilia Korek, Znaczenie i skuteczność diety low-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego, 2020, PEDIATR MED RODZ Vol. 16 No. 4, s. 355–361.

Andrzej Żelowski, Stanisław Wojtuń, Jerzy Gil, Przemysław Dyrla, Zespół jelita nadwrażliwego – podstawowe zasady rozpoznawania i leczenia, 2013, PEDIATR MED RODZ Vol. 9 No. 3, s. 250–255.

Piotr Nehring, Beata Mrozikiewicz-Rakowska, Przemysław Krasnodębski, Waldemar Karnafel, Zespół jelita drażliwego – nowe spojrzenie na etiopatogenezę, 2011, Przegląd Gastroenterologiczny; Vol. 6 No. 1, s. 17–22.

Katarzyna Pawlak, Rafał Rudzik, Michał Lewiński, Sandra Majcher, Sylwia Słuczanowska-Głąbowska, Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego, 2017, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., Vol. 2, s. 179–183.

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet