Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylMakroelementy, co o nich wiemy?
Makroelementy, co o nich wiemy?
05 / 09 / 2016

Makroelementy, co o nich wiemy?

dkrzew

Sprawne funkcjonowanie organizmu zawdzięczamy nie tylko substancjom odżywczym, które dostarczają nam energii (węglowodany, tłuszcze, białka), ale również składnikom mineralnym, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu. Organizm ludzki nie ma możliwości ich samodzielnego wytwarzania, dlatego też niezbędne jest ich dostarczanie z dietą.  Ze względu na zawartość w organizmie i dzienne zapotrzebowanie dzielimy je na makro i mikroelementy. 

Makroelementy to te, których zawartość w organizmie jest > 0,01%, a dzienne zapotrzebowanie jest wyższe niż 100mg/osobę.

Zawartość w organizmie mikroelementów wynosi <0,01%, a dzienne zapotrzebowanie jest niższe niż 100mg/osobę. Każdy ze składników mineralnych pełni określone funkcje i ma charakterystyczne dla siebie właściwości.

Należy pamiętać, że niezwykle istotna jest nie tylko dostarczana ilość danego składnika ale również wzajemne relacje pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami, ponieważ tylko wtedy funkcjonują poprawnie.  Dlatego tak istotna jest dobrze zbilansowana, zróżnicowana dieta oraz unikanie wysoko przetworzonych produktów ubogich lub pozbawionych tych cennych składników. Suplementacja często przyczynia się do zachwiania równowagi pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami co powoduje zaburzenie przemian metabolicznych. Złożoność problemu potęguje również fakt, że niedobory kluczowych składników mogą wynikać nie tylko z błędów żywieniowych ale również z powodu występowania substancji antyodżywczych w samych roślinach, które hamują przyswajanie tych cennych pierwiastków.

I tak np. kwas fitynowy obecny w zbożach, strączkach i orzechach tworzy nieprzyswajalne połączenie aż z 4 pierwiastkami  - cynkiem, wapniem, żelazem i magnezem.

Wapń nie jest poprawnie przyswajany również przez działanie kwasu szczawiowego (używki, szczaw, szpinak, rabarbar). Siarkocyjanki natomiast (brukselka, kalafior jarmuż oraz kapusta) zaburzają gospodarkę jodem.

Jak widać z powyższego dostarczenie odpowiedniej ilości składników mineralnych w praktyce może okazać się niezwykle trudne i niestety często badania wykazują nieprawidłowości zarówno jeśli chodzi o niedobory, jak i nadmierną podaż wynikającą zazwyczaj z długotrwałej suplementacji. Kluczem zdaje się być jak już wcześniej wspomniano zróżnicowana dieta oparta o produkty sezonowe i lokalne, pozbawiona sztucznych dodatków obecnych w produktach przetworzonych.

MAKROELEMENTY

                            

WAPŃ

Składnik mineralny, którego w organizmie człowieka jest najwięcej. Pełni on przede wszystkim funkcje budulcowe  - jest składnikiem kości i zębów. Uczestniczy w regulacji metabolizmu, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, reguluje kurczliwość mięśni. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Niedobory wapnia są dość powszechne i skutkują próchnicą, u dzieci  - krzywicą, wynikającą ze zbyt słabym uwapnieniem rosnących kości, u dorosłych osteoporozą – czyli demineralizacją kości.

Obniżenie stężenia wapnia we krwi powoduje tężyczkę, która objawia się mrowieniem warg, języka, palców, nóg, bólem mięśni, kurczami twarzy rąk i stóp. Również nadmiar spożycia wapnia ( głównie poprze jego suplementację) może wywołać niepożądane objawy. U dzieci jest to jadłowstręt , nudności, wymioty zaparcia. Przy dłuższej suplementacji wapnia i jego nadmiernemu nagromadzeniu się pojawić się mogą bardziej niepokojące objawy takie jak: niewydolność nerek, kamica układu moczowego czy uszkodzenie struktury innych narządów.

Z wapniem łączy się sporo kontrowersji związanych ze źródłem jego pozyskiwania oraz suplementacją. Dietetyka klasyczna jako  jego główne źródło wskazuje mleko i przetwory, co stoi w sprzeczności z teoriami naturopatów, którzy właśnie w spożywaniu zbyt dużych ilości mleka widzą przyczynę wypłukiwania wapnia z organizmu i w konsekwencji problemów z osteoporozą.  Dla osób unikających mleka w każdej postaci zaleca się spożywanie np. migdałów, siemienia lnianego, nasion chia, sezamu białego niełuskanego, jarmużu jako alternatywnych źródeł pozyskiwania tego ważnego makroelementu.  Podobnie sytuacja wygląda z suplementacją tego pierwiastka, tak często zalecaną przez lekarzy czy dietetyków. Trwają obecnie dyskusje  co do skuteczności takiej suplementacji oraz jej wpływu ( również negatywnego) na organizm człowieka. 

Warto pamiętać, że sole wapnia obok soli magnezu, potasu i chlorku sodu są wydalane z organizmu podczas pocenia się, dlatego też podczas upałów należy pić wody wysoko zmineralizowane w celu uzupełnienia wspomnianych wyżej elektrolitów.

 

FOSFOR

Podobnie jak wapń pełni w organizmie funkcje budulcowe, jest składnikiem kości i zębów, wchodzi w skład kwasów DNA i RNA oraz błon komórkowych. Występuje w organizmie w postaci fosforanów, fosfolipidów oraz fosfoprotein. Ze względu na to, że fosforany dodawane są powszechnie do żywności ( np. do serów topionych, wędlin, napojów) jego niedoborów praktycznie nie odnotowuje się. Ze względu na spożycie dużej ilości żywności przetworzonej, bogatej w fosforany znacznie częściej spotkać można nadmierną podaż tego pierwiastka, co w konsekwencji prowadzi do problemów z wchłanianiem i wykorzystaniem wapnia.

Nadmiar fosforu w stosunku do wapnia powoduje zaburzenie gospodarki wapniowo- fosforanowej, prawidłowo powinien on wynosić 1:1, wtedy to proces tworzenia tkanki kostnej przebiega w odpowiedni sposób. W przeciwnym przypadku dochodzić może m.in. do problemów z tarczycą. Chcąc zapobiec nadmiernemu odkładaniu się fosforu w organizmie należałoby unikać przetworzonej żywności na rzecz ekologicznych, zdrowych produktów - pozwoli to nam zachować równowagę pomiędzy tymi pierwiastkami.

 

POTAS

Uczestniczy w gospodarce wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Reguluje funkcjonowanie komórek nerwowych i mięśniowych.

Niedobory tego pierwiastka są dość częste, jednak hipokalemia (niedostateczne stężenie potasu we krwi), występuje stosunkowo rzadko. Choroba ta objawia się zaburzeniami rytmu serca, osłabieniem mięśni szkieletowych czy upośledzeniem funkcji nerek. Potas usuwany jest z moczem dlatego też przy odpowiednio funkcjonujących nerkach nie ma zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia tego pierwiastka.

Bogatymi źródłami potasu są m.in.: glony morskie, drożdże piwne, nasiona słonecznika, orzechy i migdały, suszone owoce (daktyle, figi, morele, i rodzynki), warzywa strączkowe ( soczewica), czosnek, cebula, szpinak, brokuły, marchew, bakłażany, papryka, pomidory, banany, brzoskwinie, pomarańcze, ananas, awokado. Wchłanianie potasu zmniejsza się przez nadmiar sodu, żelaza i manganu w organizmie. Niezwykle ważne jest uzupełnianie tego pierwiastka podczas upałów, ponieważ pocenie się powoduje utratę m.in. soli potasu – zaleca się wtedy spożywanie m.in soków pomidorowych, które są źródłem potasu oraz wód wysoko zmineralizowanych.

 

SÓD

Uczestniczy w gospodarce wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Reguluje funkcjonowanie komórek nerwowych i mięśniowych. Bierze udział w przekazywaniu impulsów. Inicjuje proces krzepnięcia krwi. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna. Sód (w postaci soli) w bardzo dużych ilościach dodawany jest do produktów wysokoprzetworzonych. Przewlekłe niedobory (hipernatremia) są raczej rzadko spotykanie, występują najczęściej podczas intensywnego pocenia się, biegunek, wymiotów oraz przy stosowaniu leków moczopędnych. Obniżenie stężenia sodu w osoczu powoduje osłabienie, zaburzenia orientacji , bóle głowy, utraty łaknienia, mdłości i wymioty.  Ze względu na powszechne występowanie soli w produktach, w Polsce występuje zwiększone spożycie sodu. Objawia się to nerwowością , przyspieszonym oddychaniem, gorączką.

Potas i sód to kolejne makroelementy, które powinny znajdować się w odpowiedniej relacji między sobą.  Niestety zbyt duże spożycie sodu przy niewystarczającym pokryciu zapotrzebowania na potas powoduje zachwianie równowagi sodowo-potasowej, która to jest najważniejszym czynnikiem równowagi kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej. Warunkuje utrzymanie prawidłowego rytmu serca oraz odpowiedni transport glukozy przez błonę komórkową do komórek produkujących substancje energetyczne m.in dla mięśnia sercowego.

Zmniejszenie spożycia soli kuchennej  na rzecz soli morskiej nierafinowanej lub himalajskiej, które to zawierają jeszcze szereg innych biopierwiastków wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Jednak należy pamiętać, że zalecane dzienne spożycie soli to ok. 5 gramów czyli jedna mała łyżeczka.

 

CHLOR

Wraz z potasem i sodem uczestniczy w gospodarce wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Wspólnie regulują również funkcjonowanie nerwów i mięśni. Chlor dodatkowo bierze udział we wchłanianiu witaminy B12.

Niedobory podobnie jak w przypadku sodu biorą się głównie podczas intensywnego pocenia się, biegunek, wymiotów oraz przy stosowaniu leków moczopędnych. Nadmiar natomiast pojawia się przy utracie węglowodanów przez przewód pokarmowy i nerki, nadmiernym zagęszczeniu krwi oraz przy hipoproteinemii.

Należy pamiętać, że chlor zawarty w wodzie do picia niszczy naszą florę bakteryjną oraz tokoferol (wit E) zawartą w pożywieniu, dlatego zaleca się gotowanie wody, a nie picie jej bezpośrednio z kranu.

 

SIARKA

Makroelement pełniący funkcje budulcowe, wchodzi w skład włosów, paznokci, skóry i chrząstek. Do organizmu dostarczana jest głównie dzięki aminokwasom siarkowym (metioninie, cysteinie) występujących w produktach zwierzęcych. Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych zarówno niedoboru jak i nadmiernej podaży tego pierwiastka.  Do głównych źródeł tego pierwiastka nalezą mięso, mleko oraz jaja. W owocach spotykamy ją w awokado, figach, morelach, czarnych i czerwonych porzeczkach. Warzywa bogate w siarkę to m.in.: strączki , brokuły, pomidory.

To właśnie dzięki temu pierwiastkowi nasza skóra wygląda zdrowiej, włosy są mocniejsze i bardziej lśniące a paznokcie nie łamią się tak łatwo dlatego chociażby ze względów czysto estetycznych ( będziemy piękniejsi…)należy zadbać o odpowiednią podaż tego pierwiastka  Od wieków stosuje się kąpiele w gorących źródłach zawierających duże stężenie siarki przy chorobach skóry oraz stawów.

 

MAGNEZ

 

Pełni funkcje budulcowe – jako składnik kości i zębów oraz tkanek miękkich - występuje we wszystkich komórkach naszego ciała. Bierze udział w przewodnictwie nerwowym, reguluje ciśnienie krwi, uczestniczy w ponad 300 procesach enzymatycznych. Magnez działa antystresowo (stres powoduje znaczne utraty tego pierwiastka, natomiast niska podaż magnezu dodatkowo wywołuje reakcje stresowe). Na co dzień dostarczamy niedostateczną ilość tego składnika do organizmu. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności błon komórkowych, wyższe stężenie kwasów tłuszczowych i cholesterolu w osoczu, mniejszą wytrzymałość kości. Zbyt duże nagromadzenie magnezu występuje podczas niewydolności nerek oraz suplementacji i może prowadzić do biegunek i odwodnienia. Upośledza również przewodnictwo nerwowo-mięśniowe.


Do najpowszechniejszych objawów niedoboru magnezu należą:
• Problemy z koncentracją
• Chroniczne zmęczenie
• Skurcze mięśni
• Bezsenność
• Nadpobudliwość nerwowa (niepokój i lęki)
• Próchnica zębów
• Wypadające włosy

Ważnym czynnikiem zaburzającym wchłanianie tego pierwiastka jest zwiększona ilość wapnia w diecie. Konkuruje on z magnezem o przyswajanie w jelitach co powoduje obniżenie wchłaniania magnezu i prowadzi do jego niedoborów. Jednak tematyka biodostępności magnezu jest znacznie bardziej obszerna.

W literaturze spotyka się informacje, że wchłanianiu magnezu sprzyja m.in.: środowisko zakwaszone, dieta bogata w białka - zwłaszcza zwierzęce, tłuszcze nienasycone, witaminy B6 i D, sód, laktoza .

Z drugiej jednak strony jego wchłanianie hamują między innymi tłuszcze nasycone, środowisko zasadowe, białka roślinne oraz niedobór potasu.
Przy niedoborach magnezu należy sięgnąć po produkty, które stanowią najlepsze źródło tego pierwiastka a należą do nich:

Produkt

Zawartość magnezu w 100g produktu

Pestki dyni

540 mg

Kakao 16%

420mg

Słonecznik nasiona

359 mg

Migdały

269mg

Kasza gryczana

218mg

Soja

216mg

Orzechy arachidowe

180 mg

Fasola biała

169mg

Czekolada gorzka

165 mg

Ryż brązowy

110mg

Kasza jaglana

100mg

 

Wśród owoców najwięcej magnezu zawiera awokado (39mg/ 100g) i banan (33mg/ 100g).
Mało wspomina się o tym, że magnez można również uzupełniać poprzez kąpiele ( najlepiej te w Morzu Martwym ( woda w tym morzu zawiera ok 53% chlorku magnezu) Podczas kąpieli magnez wchłaniany przez pory skóry dostaje się do krwiobiegu. Niestety należy przyjąć , że nie każdy z nas może pozwolić sobie na taką atrakcję, alternatywą może być relaksująca kąpiel we własnej wannie z rozpuszczonym chlorkiem magnezu lub zwykłe moczenie nóg.

 Poniżej tabelka systematyzująca powyższe informacje:

 

SKŁADNIKI MINERALNE

Grupa

Składnik

Zawartość w organizmie człowieka w g

Główne źródła występowania

Skutki niedoboru



M

A

K

R

O

E

L

E

M

E

N

T

Y



WAPŃ

1200

Mleko i przetwory mleczne, mak, produkty pełnoziarniste, sezam niełuskany

Krzywica, osteoporoza, próchnica, tężyczka

FOSFOR

700 – 900

Mleko i przetwory mleczne, produkty pełnoziarniste, wędliny

Praktycznie nie występuje

POTAS

110 – 140

Strączki, orzechy, ziemniaki, mięso, wędliny, produkty pełnoziarniste

Hipokalemia

SIARKA

120 – 200

Produkty zwierzęce: mięso, jaja, sery podpuszczkowe, ryby, Produkty roślinne: strączki, czosnek, cebula, brokuły

 

Praktycznie nie występuje

SÓD

90 – 100

Sól kuchenna, wyroby wysokoprzetworzone

Hiponatremia

CHLOR

90 – 100

Sól kuchenna, przetwory mięsne, sery

Hipochloremia

MAGNEZ

25 – 35

Kakao, czekolada, produkty zbożowe pełnoziarniste

Hipomagnezemia

 

 

ŹRÓDŁA:
Dietoterapia, D. Włodarek, E. Lange, L Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, Warszawa 2015
Źródła fosforu w diecie a ryzyko powikłań mineralnych i kostnych u osób z przewlekłą chorobą nerek, Lucyna Kozłowska, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 822–826
http://www.e-dietetyka.pl/skadniki-mineralne
https://www.pfm.pl/baza_chorob/dermatologia-praktyczna/zdrowe-i-niezdrowe-pocenie-sie---elektrolity/18

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 22:02

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet