Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylMydło - podstawowy kosmetyk
Mydło - podstawowy kosmetyk
08 / 10 / 2020

Mydło - podstawowy kosmetyk

Sylwia Kaczmarek

Mydło wszystko umyje, nawet uszy i szyję
Mydło, mydło pachnące jak kwiatki na łące.

Mydło. Wydaje się, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ale w codziennym życiu nie da się przecenić jego roli. Niestety sama woda nie wystarczy do pozbycia się zabrudzeń, ponieważ większość z nich jest odporna na działanie wody, dlatego ludzie od najdawniejszych czasów poszukiwali skutecznych sposobów pozbywania się brudu podczas mycia i prania. Okazało się, że do tego celu doskonale nadają się mydła.

Początki higieny
Jedna z legend głosi, że mydło (z łacińskiego: sapo) wzięło swą nazwę od góry Sapo, na której składano bogom ofiary ze zwierząt. Kobiety piorące nad Tybrem odkryły, że spływająca z deszczem ze zbocza góry mieszanina stopionego łoju zwierzęcego, popiołu i gliny doskonale nadaje się do prania.

Wynalezienie mydła przypisuje się jednak Fenicjanom. Początkowo, produkt wykonany z tłuszczu zwierzęcego z popiołem, stosowali do leczenia chorób skóry, nie do celów kosmetycznych, ale wynaleziony produkt szybko rozpowszechnił się w całej ówczesnej cywilizacji, ponieważ Fenicjanie żyli głównie z kupiectwa międzynarodowego. Pierwsze mydlarnie powstały w średniowiecznej Europie. Najsłynniejsi mydlarze pochodzili z Wenecji i Marsylii. Jednak w XII w. w produkcji mydła najbardziej zasłynęła Hiszpania, ponieważ dysponowała oliwą z oliwek.
W Polsce pierwsze mydlarnie powstały w XIV w. Mydło wyrabiano z różnych materiałów: glinki, ługu, a nawet kwasu z kiszonej kapusty. Głównie stosowano je do pielęgnacji skóry małych dzieci, a że było drogie, mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi.

Dlaczego przy użyciu mydła brud znika?
Mydła, w największym skrócie, to sole, sodowe lub potasowe wyższych kwasów tłuszczowych. Dokładniej to anionowe środki powierzchniowo czynne, które otrzymuje się w procesie zmydlania tłuszczów (trójglicerydów) wodorotlenkami, w myśl schematu: tłuszcz + zasada (ług/soda) → mydło (sól) + gliceryna. Mydło jest pierwszą znaną substancją powierzchniowo-czynną. tzn. mogącą zmieniać własności powierzchniowe cieczy w której jest rozpuszczone. Podstawowym przeznaczeniem mydeł jest usuwanie brudu z tkanin i ciała ludzkiego. Mydło składa się z dwóch części: tzw. części hydrofilowej,  rozpuszczalnej w wodzie (zwanej „głową”) oraz hydrofobowej nierozpuszczalnej w wodzie (zwanej „ogonkiem”). Na powierzchni wody istnieje tzw. napięcie powierzchniowe. Mydła i inne detergenty mają zdolność do usuwania brudu, dzięki możliwości zmniejszania napięcia powierzchniowego wody. Z doświadczenia wiemy, że tłustej plamy nie da się usunąć samą wodą. Dodanie odrobiny płynu do mycia naczyń, czy innego detergentu, sprawia, że plama znika. Brud jest cząsteczką hydrofobową, czyli nie łączy się z wodą. Podczas mycia część hydrofobowa mydła bezpośrednio łączy się z brudem, zaś część hydrofilowa pozostaje w bezpośrednim kontakcie z wodą. Do części hydrofilowej doczepiają się cząsteczki wody, które odciągają brud od mytej powierzchni. Dodatkowo, silne pienienie mydeł, również ułatwia usuwanie brudu.



Składniki:
Podstawowe składniki mydła, jak już wcześniej wspomniano, to kwasy tłuszczowe oraz zasady.:
- kwasy tłuszczowe: w produkcji mydła wykorzystuje się kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia zwierzęcego, np. palmitynowy, stearynowy, laurynowy oraz nienasycone pochodzenia roślinnego, np. oleinowy, linolowy, linolenowy. Zastosowany kwas ma wpływ na cechy mydła: twardość, pienistość, właściwości odżywcze, czyszczące lub nawilżające;
- składnik zasadowy: najczęściej wykorzystywany to wodorotlenek sodu, dzięki któremu powstają popularne twarde mydła w kostce. Z użyciem wodorotlenku potasu powstają mydła miękkie i maziste.

Dodatki:
- barwniki: naturalne takie jak kakao, kurkuma, spirulina, czy glinki, do otrzymania bardziej intensywnych odcieni korzysta się z tlenków, np. chromu (kolor zielony), żelaza (kolor żółty);
- dodatki zapachowe – najczęściej używa się do tego celu olejków eterycznych, które oprócz przyjemnych zapachów mogą również działać bakteriobójczo (np. olejek lawendowy) , pobudzać mikrokrążenie i zwalczać cellulit (olejek grapefruitowy) oraz działać przeciwświądowo i chłodząco (olejek miętowy);
- dodatki peelingujące –rozdrobnione płatków lawendy i rumianku, pestki dyni, moreli, a także zmielone ziarna kawy, płatki owsiane, sól morska, korund, piasek.
- składniki natłuszczające – olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło shea, wpływają również na zwiększenie właściwości pielęgnacyjnych i odżywczych.
- składniki oczyszczające –węgiel aktywny, olej rycynowy oraz glinki: biała, zielona, czerwona lub niebieska. Szczególnie osoby o cerze tłustej i trądzikowej powinny zwracać uwagę na obecność tych produktów w kosmetykach pielęgnacyjnych, ponieważ absorbują one zanieczyszczenia z powierzchni skóry oraz działają regulująco na pracę gruczołów łojowych.

Wzrastające wymagania klientów wymuszają na producentach środków kosmetycznych produkcję coraz nowocześniejszych produktów, często z dodatkiem substancji syntetycznych, np. pochodne siarczanu sodu, które odpowiadają za charakterystyczne cechy produktów, np. lepsze pienienie się mydła. Nie są to składniki niedozwolone, ale mogą powodować podrażnienia, wysuszenia skóry, więc przed zakupem warto sprawdzić czy kosmetyk jest oznakowany certyfikatem świadczącym o wysokiej jakości oraz bezpieczeństwie również dla środowiska (np. ECOCERT, ICEA, ECO GARANTIE, NATURE, COSMOS).

Rodzaje mydeł  

Najprostszy podział dzieli te kosmetyki na mydła w kostce oraz w płynie. W zależności od użytej zasady uzyskuje się głównie białe i twarde mydła sodowe, produkowane powszechnie jako mydła w kostkach oraz szare maziste mydła potasowe.
Mydło w kostce – bardzo wydajne, biodegradowalne, redukuje używanie plastikowych pojemników, nie zawiera wody, więc data trwałości będzie dłuższa, niż mydła w płynie (zawiera wodę). Jest małe i podręczne, zajmuje mało miejsca w bagażu i na pewno się nie rozleje.
Mydło w płynie – szybkie i wygodne w użyciu, duży wybór różnych kompozycji zapachowych, niestety dostępne w plastikowych opakowaniach i posiada krótszą datę trwałości.

Mydła możemy podzielić również ze względu na ich właściwości, receptury czy konkretne składniki. Niektórzy cenią sobie mydła naturalne bez żadnych dodatków, przygotowane wg tradycyjnych receptur, są jednak tacy, dla których mydło musi pachnieć i wyglądać. Poszukiwacze mydeł zapachowych, kolorowych, dedykowanych szczególnym potrzebom skóry, również znajdą na półkach sklepowych coś dla siebie.

Mydła Alep
Oryginalne mydło syryjskie z miejscowości Aleppo, wykonane wg tradycyjnej receptury, cieszy się ogromną popularnością. Wygląda niepozornie i nie porywa zapachem, ale jest cenione za wysokiej jakości skład oraz skuteczne działanie.  Często określa się je mianem „matki wszystkich mydeł”. Powstaje w oparciu o wielowiekową, przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturę. Przez setki lat było znane jedynie Syryjczykom. Oryginalne mydło Alep powstaje jedynie z czterech składników: oliwy z oliwek, oleju laurowego, wody, wodorotlenku sodu (pozyskiwanego z soli morskiej). Dzięki wysokiej zawartości oliwy z oliwek jest bardzo delikatne i mocno nawilżające. Polecane szczególnie dla osób cierpiących na różnego rodzaju dermatozy i choroby skóry, m.in. łuszczycę, egzemę, czy trądzik. Im większa procentowa zawartość oleju laurowego w danym mydle Aleppo, tym wykazuje silniejsze działanie terapeutyczne. Sprawdzi sie również jako szampon, krem do golenia i depilacji.

Mydła Marsylskie
Stwierdzenie, że mydło marsylskie jest jednym z najlepszych, dostępnych na rynku kosmetyków, nie jest wcale przesadzone. Produkcja mydła marsylskiego jest określona przepisami. Historia wytwarzania mydła marsylskiego sięga XVII w. i od tego czasu, proces jego wytwarzania praktycznie się nie zmienił. To w pełni naturalne mydło zawierające oliwę z oliwek i inne składniki naturalnie obecne w skórze człowieka. Podstawowa właściwość mydła to mycie skóry i oczyszczanie z bakterii obecnych na skórze, ponieważ mydło marsylskie wykazuje lekkie działanie antyseptyczne i odkażające. Składniki mydła wspomagają procesy ochronne skóry, myją, nie pozbawiając skóry bariery ochronnej. Idealne dla młodych osób zmagających się z wysypkami, suchą skórą, alergiami, można stosować również dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry. Doskonale sprawdza się w utrzymaniu higieny intymnej, a płatki z mydła marsylskiego wykorzystuje się do prania odzieży (w tym ubranek dziecięcych).

Czarne mydło Savon Noir
Jeżeli jeszcze o nim nie słyszeliście, to czas nadrobić zaległości. To naturalne mydło roślinne pochodzące z Maroka, wytwarzane tradycyjnymi metodami z czarnych oliwek, którym zawdzięcza ciemny kolor, oraz oleju oliwnego. Znane na całym świecie ze swych właściwości pielęgnacyjnych. Posiada właściwości nawilżające, wygładzające, zmiękczające naskórek, doskonałe również jako peeling. Pomaga w usunięciu martwych komórek naskórka, dlatego polecane jest osobom, które nie lubią lub nie mogą stosować peelingów mechanicznych. Ma konsystencję pasty, która po zmieszaniu z wodą staje się aksamitną kremową masą.

Na rynku są dostępne również czarne mydła, których receptura nie bazuje na czarnych oliwkach, ale na dzikich syberyjskich ziołach, które intensywnie oczyszczają i pielęgnują skórę. Zawierają ekstrakty z pokrzywy zwyczajnej, rumianku pospolitego, melisy, owsa, prawoślazu lekarskiego, uczepu trójlistnego, kory dębu  oraz olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Świetne dla skóry z kłopotami takimi jak łuszczyca, egzema czy łojotok.

Szare mydło
Znane i cenione przez nasze mamy i babcie. Swoją nazwę zawdzięcza składowi, nie zawiera żadnych substancji zapachowych ani barwników. Produkowane jest z soli potasowych kwasów tłuszczowych, gliceryny, kwasu cytrynowego i chlorku sodu. Jest hipoalergiczne, odpowiednie dla alergików, jego użycie daje bardzo niewielkie prawdopodobieństwo powodowania uczuleń, ma też właściwości antybakteryjne. Może być używane do mycia oraz do prania delikatnych tkanin i bielizny. Bardzo dobrze rozprowadza się pod wpływem wody i jest bardziej miękkie od mydeł sodowych, ma jasnoszarą barwę i prawie nieodczuwalny zapach. Polecane jest dla osób z cerą wrażliwą i ze skłonnością do przetłuszczania się. Może prowadzić jednak do nadmiernego przesuszenia skóry suchej, dlatego przy stosowaniu szarego mydła warto pamiętać o używaniu balsamów i kremów, które zadbają o odpowiedni poziom nawilżenia i natłuszczenia skóry. Polecane jest do przemywania okolic intymnych po porodzie, ponieważ nie powoduje podrażnień i przyspiesza regenerację skóry, zapobiega też zakażeniom bakteryjnym.

Mydła z dodatkami roślinnymi

To mydła o oryginalnych recepturach, opracowanych z myślą o konkretnych potrzebach skóry. Charakteryzują się przyjemnym zapachem, ładnymi kolorami i bogactwem roślin leczniczych, dobroczynnych dla zdrowia skóry. Każda kostka odpowiada na konkretne problemy i potrzeby skóry. To mydła odświeżające, pobudzające o silnym działaniu energetyzującym i relaksującym:
Z acmellą – doskonale oczyszcza i pielęgnuje, szczególnie skórę suchą oraz dojrzałą, wyciąg z acmelli działa nawilżająco oraz odmładzająco, może niwelować oznaki starzenia;
Z dziegciem – idealnie pielęgnuje skórę skłonną do podrażnień, dziegieć brzozowy tonizuje i łagodzi podrażnienia;
Z krwiściągiem i gojnikiem - doskonale oczyszcza i działa bakteriostatycznie, dodatkowo gojnik jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy działa na skórę odmładzająco;
Z nagietkiem – dla skóry szczególnie zniszczonej, nagietek działa na skórę wygładzająco oraz odmładzająco;
Z ogórecznikiem i chrzanem – doskonale oczyszcza i może działać lekko wybielająco;
Z sokiem z róży – dla skóry zmęczonej i suchej, dzięki zaw. witaminy C w soku z róży działa na skórę odświeżająco i ujędrniająco;
Z uczepem i bratkiem – dedykowane skórze z problemami dermatologicznymi i innymi problemami skórnymi;
Z wiesiołkiem – doskonale pielęgnuje skórę zarówno suchą, jak i mieszaną, szczególnie ze skłonnością do wyprysków, olej z wiesiołka działa regenerująco oraz łagodzi podrażnienia;
Żołędziowe - dla osób z problemami dermatologicznymi jak np. trądzik, wypryski, przetłuszczająca się skóra.

 Mydło z węglem bambusowym

Od innych mydeł, ten kosmetyk wyróżnia dodatek aktywnego węgla bambusowego. Mydło przeznaczone jest do pielęgnacji twarzy i całego ciała, szczególnie dla cery tłustej i trądzikowej. Węgiel bambusowy dzięki swej mikroporowatej powierzchni doskonale absorbuje toksyny i zanieczyszczenia. Mydło delikatnie złuszcza naskórek, co pozwala na bardziej dogłębne oczyszczanie porów skórnych, lepsze niwelowanie zaskórników i niedoskonałości. Mydło nie wysusza skóry, dzięki zawartości olejów, ze słodkich migdałów oraz orzechów babassu. Sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, jest wzmocniona i delikatna w dotyku.

Mydła glicerynowe

Mydła glicerynowe mają prosty i naturalny skład. Jak sama nazwa wskazuje, podstawowym składnikiem jest gliceryna, która idealnie nawilża, regeneruje, wygładza skórę, nie powoduje reakcji alergicznych. Mydła glicerynowe nadają się do każdego typu skóry, nawet do najbardziej wrażliwej, dlatego często polecane są przez kosmetologów oraz lekarzy. Mogą stanowić również piękną i pachnącą ozdobę łazienki.

Mydła dla dzieci
Mydła dla najmłodszych to produkty naturalne, ze względu na specyficzne przeznaczenie muszą spełniać inne wymagania, niż mydła używane przez dorosłych. Receptury takich produktów oparte są na organicznych składnikach pochodzenia roślinnego, czasami wzbogacone w delikatne, łagodzące ekstrakty kwiatowe, z nagietka, czy rumianku. Często mają konsystencję pianki. Przeznaczone są do codziennej pielęgnacji wrażliwej skóry maluszków, zachowując delikatną równowagę  fizjologiczną. Nie powodują przesuszenia, ani podrażnienia skóry dziecka.

Mydło. W codziennym życiu nie da się obejść bez tego produktu. To podstawowy i powszechnie stosowany środek higieny osobistej człowieka. Obecnie na rynku mamy szeroki asortyment mydeł, od którego uginają się drogeryjne półki. Od prostych, naturalnych produktów, po innowacyjne, pięknie pachnące i cieszące oczy. Wystarczy „tylko”, albo „aż” wybrać najodpowiedniejsze do wymagań naszej skóry. Wybierzmy rozważnie, żebyśmy nie wyszli …jak Zabłocki na mydle!

Ciekawostki
1.    W XVIII w. mydło produkowano mieszając wrzący tłuszcz i sodę. Jeśli soda była zbyt mocna, brud schodził razem ze skórą!
2.    Ze względu na łatwość obróbki i niska cenę, szare mydło jest wykorzystywane jako tworzywo rzeźbiarskie. Na stomatologii studenci wykonują z niego powiększone modele zębów i nabierają umiejętności manualnych.
3.    W związku z nowymi przepisami dot. oświadczeń na kosmetykach z 2018 r. - z wielu etykiet kosmetyków (nie tylko z etykiet mydeł) zniknęły informacje typu „bez SLS, parabenów”. Nie dlatego, że nagle zaczęto dodawać te związki do kosmetyków, tylko dlatego, że takie oświadczenia są nieprawidłowe i nadużywające. Mogłyby wskazywać, że są to związki niedozwolone i stawiać takie kosmetyki wyżej od pozostałych.  
4.    Dokładnie mycie rąk powinno trwać ok. 20-30 sekund i obejmować wszystkie palce, przestrzenie między palcami, wierzch i środek dłoni, a także nadgarstki.

Źródła
1.    Chochół A., Kukulska I. „Badanie i ocena jakości wybranych mydeł toaletowych” Zeszyty naukowe 2003 nr 630
2.    Miłkowska A., Hoffman T. „Bakteriobójcze działanie mydeł leczniczych” Zeszyty naukowe 1986, nr 149
3.    Morawska Marta „Analiza występowania barwników w mydłach w płynie i w kostce”
4.    Sarbak Z., Jachymska-Sarbak B., Sarbak A. „Chemia w kosmetyce i kosmetologii” Medpharm Polska
5.    Informacje uzyskane od producentów mydeł.

Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 29.03.2023, godz. 18:46

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet