Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylOlej kokosowy - cudowny kosmetyk
Olej kokosowy - cudowny kosmetyk
31 / 08 / 2017

Olej kokosowy - cudowny kosmetyk

gotujwstylueko.pl

Olej kokosowy coraz bardziej zyskuje na popularności, a to za sprawą swoich bogatych właściwości. Często nazywany jest również masłem kokosowym, bądź po prostu tłuszczem kokosowym. Pozyskuje się go z orzechów palmy kokosowej. Najcenniejszy jest nierafinowany, tłoczony na zimno.

Składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Największą część kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), którym olej kokosowy zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości. Znajdziemy w nim także pewne ilości kwasów nienasyconych (od 4 do 10%). Niespełna połowa składu oleju kokosowego to kwas laurynowy, ponadto odnajdziemy w nim również: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, czy kwas linolenowy. Jednak ma on swoje zastosowanie nie tylko w dietetyce i naszych kuchniach, ale również w kosmetyce. Może posłużyć jako naturalny kosmetyk i z pewnością pomoże w pielęgnacji ciała. Przedstawiam kilka sposobów na jego wykorzystanie.

OCZY
Płyn do demakijażu: ciepła woda, olej kokosowy, wacik
Olej kokosowy może służyć, jako zamiennik płynu, czy mleczka do demakijażu. Wacik kosmetyczny należy lekko zwilżyć ciepłą wodą, a następnie nałożyć odrobinę oleju kokosowego i przetrzeć twarz. Olej nie powinien uczulać, jednak przy tej czynności trzeba uważać, aby nie dostał się do wnętrza oka, ponieważ może je podrażnić. Tym sposobem poradzicie sobie nie tylko z makijażem, ale również nawilżycie wrażliwą i delikatną skórę wokół oczu.

TWARZ
maska rozjaśniająca: sok z cytryny (łyżeczka),
olej kokosowy (1/2 łyżeczki)
Oprócz odpowiedniego nawilżenia skóry olej pomaga również w walce z trądzikiem.Zawiera on drobnoustroje, które niwelują bakterie powodujące zmiany na twarzy. Ma właściwości rozjaśniające, pomoże wyrównać koloryt skóry. Miksturę z cytryny i oleju należy nałożyć delikatnie na obszar skóry, który chcemy rozjaśnić i pozostawić na 10-15 minut, po czym zmyć najlepiej zwilżonym ciepłą wodą ręcznikiem. Sam olej kokosowy może być również pyszną i ładnie pachnącą pomadką do ust, którą najlepiej stosować kilka razy dziennie. Co ciekawe znalazło się również zastosowanie dla Panów, posiadaczy miękkiego zarostu! Dotychczasową piankę do golenia można zamienić na olej kokosowy, a po goleniu na pewno Panowie odczują różnicę. Skóra będzie wyraźnie wygładzona i miękka, bez podrażnień.

JAMA USTNA/ZĘBY
pasta do zębów: olej kokosowy (1/4 szkl.), soda oczyszczona (2 łyżki), ksylitol (4 łyżki), olejek (opcjonalnie - kilka kropli)
Na jego bazie możemy zrobić przeciwpróchniczą pastę do zębów. Olej należy wymieszać z sodą oczyszczoną spożywczą, ksylitolem i odrobiną dowolnego olejku. Taką pastę można przechowywać przez ok. miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Olej kokosowy zawiera kwas kaprylowy, który jest uważany za jedną z najskuteczniejszych substancji w walce z grzybami.

płukanka do jamy ustnej: olej kokosowy (2 łyżki)
Jest idealnym preparatem do utrzymania świeżego oddechu. Ma on właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, dlatego płukanie jamy ustnej olejem pomoże w utrzymaniu higieny oraz zwalczy tam bakterie, które powodują wiele chorób! Olej ma właściwości wybielające, dlatego możemy również zauważyć lekkie wybielenie zębów. Poprawia też kondycję zaniedbanych dziąseł.

WŁOSY
Maska do włosów: : olej kokosowy (1 łyżeczka), oliwa (1 łyżeczka), żółtko (1 sztuka), miód (odrobinę).
Maskę pozostawiamy na włosach do godziny, po czym spłukujemy i myjemy włosy szamponem. Efekt gwarantowany! Włosy będą miękkie, błyszczące i wyraźnie odżywione. Sam olej można wykorzystać, jako serum na rozdwojone i suche końcówki. Należy go nałożyć na końcówki włosów i pozostawić na noc, a rano umyć włosy. Możemy też zostawić olej ale musimy uważać z ilością, ponieważ wystarczy już niewielka ilość, aby nawilżyć końcówki. Nie róbmy tego przed ważnym wyjściem, bo możemy łatwo przesadzić i włosy będą wyglądały na przetłuszczone. Zabieg lepiej wypróbować wcześniej.


CIAŁO
Najbardziej popularne zastosowanie to balsam do ciała. Jego zalety to szybkie wchłanianie i bardzo przyjemny zapach. Wystarczy niewielką ilość oleju wetrzeć w skórę. Najlepiej wy- konać kremowanie na jeszcze mokre ciało, a następnie wytrzeć się ręcznikiem, aby zetrzeć nadmiar oleju. Ma również właści- wości antycellulitowe, więc nie bójcie się go używać również w okolicach ud!

Pilling do ciała: Olej kokosowy (2-3 łyżki), cukier lub sól gruboziarnista (250 g).
Dodaj do oleju niewielką ilość cukru bądź soli gruboziarnistej, wymieszaj, nanieś na uprzednio umyte ciało i masuj, następnie spłucz wodą.

Antyperspirant: olej kokosowy (3-4 łyżki), soda oczyszczona (1/4 szklanki), olejek eteryczny (kilka kropel), maranta (1 łyżeczka), skrobia kukurydziana (1- łyżeczki).
Do oleju dodaj kroplę olejku eterycznego, marantę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, wszystko wymieszać i delikatnie wmasuj niewielką ilość w skórę pach (można posłużyć się też mieszanką samego oleju z olejkiem lub oleju z sodą oczyszczoną). Chociaż nie gwarantuje całodobowej ochrony, działa antybakteryjnie i łagodząco. Stanowi alternatywę, zwłaszcza dla młodzieży, u której stosowanie zwykłych dezodorantów może być szkodliwe. Zalecamy jednak zachować ostrożność, ponieważ również one mogą wywoływać niepożądane reakcje skórne, a nałożenie ubrania tuż po zaaplikowaniu naturalnego antyperspirantu może je zatłuścić.

DŁONIE I STOPY
Kolejne ciekawe zastosowanie to zmiękczacz do skórek. Olej należy zaaplikować na skórki, po czym je usunąć, dzięki temu nie musimy obawiać się o podrażnienia, czy zacięcia. Jeśli borykacie się z problemem zrogowaciałej skóry pięt, czy po prostu ich pękaniem to polecam szybki i prosty zabieg. Na skórę pięt nałożyć niewielką ilość oleju, naciągnąć skarpetkę, pozostawić na noc, a rano zmyć lub nie jeżeli stopa nie jest zbyt tłusta. Po kilku takich powtórzonych regularnie czynnościach powinniście zauważyć znaczną poprawę. Wiele zastosowań oleju kokosowego pozwala producentom na jego wielorakie wykorzystanie przy tworzeniu receptur kosmetyków. Jednak najlepszy efekt gwarantuje stosowanie go w naturalnej formie bez dodatków chemicznych, niefiltrowane i nierafinowane, tłoczone na zimno i organiczne, prosto ze słoiczka!

Magdalena Nagler

WARTO WIEDZIEĆ:
OLEJOWANIE WŁOSÓW - co to jest?

Nakładanie oleju na włosy to mało skomplikowany zabieg dla każdego, który w znaczący sposób poprawia kondycję włosów.

Tak samo jest z ćwiczeniami, czy zdrową dietą, wprowadzenie tego zabiegu nie zadziała natychmiast, jednak jeśli
uzbroimy się w cierpliwość, pierwsze efekty pojawią się już po miesiącu, a potem będzie tylko lepiej. Zdrowsze, mocniejsze, nawilżone, sprężyste i lśniące, brzmi cudownie, prawda? Zwykłe maski, czy odżywki do włosów bardzo często poprawiają wygląd włosów na chwilę, do następnego mycia, inaczej jest z olejowaniem, którego efekt jest długotrwały.

PRZYGOTOWANIE:
Przede wszystkim raz na zawsze zapominamy o produktach do pielęgnacji zawierających silikony oraz sls-y, ponieważ zapychają łuski włosowe, jednocześnie ograniczając wnik- nięcie substancji odżywczych z olejów. Zanim zdecydujemy się na zabieg, musimy wybrać odpowiedni olej, ponieważ tak samo, jak z innymi kosmetykami upodobania włosów się różnią i to, co doskonale sprawdza się u prostowłosej koleżanki, przy kędzierzawych włosach - niekoniecznie. Dlatego polecamy eksperymentować. Po pierwsze, wybie- rajmy oleje ekologiczne, virgin, mamy wtedy gwarancję, że znajduje się w nich maksimum składników odżywczych. Polecamy zacząć od oleju kokosowego, czy oliwy z oliwek, którą większość z nas ma w domu, jednak tak naprawdę nadaje się każdy inny zimno tłoczony olej.

ZABIEG:
Olejować możemy suche włosy lub mokre. Tu też polecamy wypróbować każdą z opcji. W tym celu należy odrobinę oleju wmasować w skórę głowy, a resztę rozprowadzić od nasady, aż po końcówki włosów. Nie przesadzajmy z ilością - 2 łyżki wystarczą w zupełności. Włosy pozostawiamy na jedną do trzech godzin. Aby wzmocnić działanie oleju możemy go lekko podgrzać (np. w kąpieli wodnej) i ciepły wcierać w skórę głowy. Dodatkowo możemy zrobić na głowie kompres z czepka i ręcznika. Olej spłukujemy ciepłą wodą, następnie staranie myjemy włosy delikatnym szamponem i pozostawiamy do wyschnięcia. Jeżeli używamy suszarki do włosów, to korzystajmy z niższych temperatur, i trzymajmy ją w odległości, co najmniej 30 cm od włosów. Zabieg powtarzamy 1-3 razy w tygodniu.

Nie musimy nikomu pisać, jak piękne włosy mają hinduski, czy arabki, nie są one zasługą wyłącznie natury, która obdarzyła je genami grubych włosów. Od wieków pokolenia tych kobiet stosują zabieg olejowania włosów. Wam też polecamy, ponieważ jedyne, co może was spotkać to zdrowe i piękne włosy!

Katarzyna Burzyńska

 

Sprawdź również inne oleje!


Olej z nasion czarnuszki
Olej z nasion czarnuszki wspomaga leczenie chorób dermatologicznych (np. trądzik, łuszczyca), wystarczy nanieść niewielką ilość oleju na obszar skóry dotknięty chorobą.
Olej z nasion chia
Olej z nasion chia nawilża i wzmacnia warstwę ochronną skóry. Szybko się wchłania i skutecznie łagodzi podrażnienia skóry. Świetnie się sprawdza w codziennej pielęgnacji delikatnych i łamliwych włosów.
Olej z nasion sacha inchi
Dodaj kilka kropel oleju z nasion sacha inchi do codziennego kremu. Olej z nasion Sacha inchi nie zawiera alergenów, posiada właściwości nawilające oraz przeciwzmarszczkowe. Olej zaaplikowany na twarz działa wygładzająco i nawilżająco, jest idealny dla osób borykających się z efektem „suchych skórek” na twarzy. Ponadto przyczynia się do regeneracji zniszczonych i suchych włosów.

 

Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Warto było się dowiedzieć o jego właściwościach.
cytuj odpowiedz 14.09.2017, godz. 22:16

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet