Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylPiękne dłonie – dbaj o nie!
Piękne dłonie – dbaj o nie!
24 / 03 / 2021

Piękne dłonie – dbaj o nie!

gotujwstylueko.pl

 

Piękne dłonie – dbaj o nie!

Nasze dłonie, jak żadna inna część ciała, narażone są na zmieniające się warunki atmosferyczne, na ciężar codziennej pracy czy na ciągły kontakt z przeróżnymi substancjami, w tym drażniącymi środkami antybakteryjnymi. Dłonie służą nam każdego dnia i zasługują na to, by poświęcić im trochę czasu i zadbać o nie odpowiednio. W końcu to one są naszą wizytówką, jedną z części ciała, na którą zwraca się uwagę przy poznawaniu nowych ludzi. Już w czasach starożytnego Egiptu, kobiety ukrywały swe ręce w rękawiczkach, by chronić je przed brudem i niekorzystną temperaturą. 

By zadbać o dłonie, wcale nie trzeba kupować wielu specjalistycznych kosmetyków, czy umawiać się na drogie wizyty u kosmetyczki lub w SPA. Wiele zabiegów i kosmetyków możemy wykonać sami – w naszym domu. Co więcej, składniki pielęgnacyjne znajdują się w naszej kuchni! Domowa pielęgnacja dłoni jest też dopasowana do naszych potrzeb i preferencji – wykonujemy kosmetyki o składach i zapachach, które sprawią nam największą przyjemność i pożądany efekt.

Idealny domowy rytuał dłoni może składać się z trzech kroków. Jeśli nie masz ochoty na wieloetapową pielęgnację, zawsze możesz pominąć krok I lub II. Kąpiel lub peeling dobrze jest wykonywać raz w tygodniu. Wszystko zależy tylko od Ciebie i tego, ile masz czasu i chęci. Nigdy nie zapominaj jednak o kroku III – on powinien być z Tobą jak najczęściej!

Ile masz czasu?

CZAS WYKONANIA + ZABIEGU

KROK I          KĄPIEL          20 min
KROK II         PEELING       10 min
KROK III        KREM            2 min

KROK I  - Kąpiel dłoni


Chwila wolnego czasu wieczorem jest idealnym momentem, który warto poświęcić na kąpiel naszych dłoni. Zabieg ten, łącznie z przygotowaniem powinien zająć około 20-30 min.

Idealna kąpiel dla dłoni

• Miska ciepłej wody,
• 3 łyżki soku z cytryny,
• 1 łyżka suszonej lawendy,
• 1 łyżeczka soli gruboziarnistej (białej lub himalajskiej),
• 1 płaska łyżka oleju kokosowego.

Sok z cytryny pomaga pozbyć się przebarwień oraz poprawia napięcie skóry, lawenda relaksuje, sól ma właściwości detoksykacyjne, kojące i rozluźniające, a olej pozostawi nasze dłonie miękkie i sprężyste.

Kuracja: Do bardzo ciepłej wody dodajemy wszystkie składniki pielęgnacyjne, mieszamy. Gdy woda osiągnie optymalną dla nas temperaturę, wkładamy do niej dłonie i namaczamy je przez ok. 10-15 minut. Po kąpieli, dłonie osuszamy ręcznikiem. Jeżeli pozostaną na nich resztki ziół lub tłusty osad możemy je spłukać ciepłą wodą lub umyć je delikatnym mydłem i przejść od razu do kroku trzeciego (kremu/maski) lub wykonać na nich kolejny zabieg – peeling.

 

KROK II - Peeling dłoni

Peeling jest jednym z łatwiejszych kosmetyków do wykonania samodzielnie w domu. Peeling dłoni, tak samo jak peeling całego ciała, wykonać możemy przy użyciu składników, które znajdziemy w naszej kuchni i trwa to zazwyczaj kilka chwil. Regularnie wykonywany peeling złuszcza martwy naskórek i pobudza mikrokrążenie.

Każdy z zaproponowanych peelingów składa się z trzech składników pochodzących z kuchennej spiżarni. 


Peeling kawowy

Cudownie pachnie, a swym zapachem zwalcza stres, relaksuje i koi nerwy. Oprócz tego idealnie wpisuje się w idee less-waste – wykonujemy go z odpadu, który otrzymuje od nas drugie życie.


Składniki:
• 2  czubate łyżki zmielonej, zaparzonej kawy (np. z kolby ekspresu ciśnieniowego, ze zbiornika ekspresu automatycznego, z dna zaparzacza francuskiego lub dna filiżanki),
• 1 łyżka cukru trzcinowego,
• 1 łyżeczka oleju kokosowego/oliwy z oliwek.


Peeling solny z aromaterapią

Intensywnie złuszcza martwy naskórek, pozostawia dłonie oczyszczone i gładkie. Jego zale tą jest możliwość personalizacji jego zapachu wg naszych preferencji. Podane ilości starczą na dwa użycia.


Składniki:
• 4 łyżki soli (nie powinna być gruboziarnista, gdyż może zbyt podrażnić dłonie),
• 2 łyżki oleju kokosowego/oliwy z oliwek,
• ok. 15 kropel naturalnego oleju eterycznego, którego zapach relaksuje Cię najbardziej.


Peeling cukrowy z cynamonem

      Fot. Michał Bożek i Agnieszka Strużyna

Możemy wykonać go z cukru białego lub trzcinowego. Biały, który zazwyczaj ma mniejsze kryształy, będzie delikatniejszy i przeznaczony do częstszego stosowania. Jeśli dłonie potrzebują mocniejszego peelingu, lepiej wykonać go z cukru trzcinowego o odrobinę większych kryształkach. Cynamon zawarty w tym przepisie ma działanie antybakteryjne oraz łagodzi przebarwienia. Podane ilości starczą na dwa użycia.


Składniki:
• 4 łyżki cukru (białego lub trzcinowego),
• 2 łyżki oleju kokosowego/oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE 

Wszystkie składniki w danym peelingu dokładnie mieszamy. Powstałą miksturą masujemy dłonie, a następnie spłukujemy z nich, pod bieżącą wodą, resztki kosmetyku. Po tak wykonanym zabiegu możemy umyć dłonie delikatnym mydłem oraz przejść do następnego kroku – kremu/maski.

Zabiegi – kąpiel i peeling możemy wykonywać razem, lub osobno. Jeżeli decydujemy się na dłuższy wieczór pielęgnacyjny zawsze wykonujmy je w kolejności kąpiel (która zmiękczy i przygotuje nasze dłonie do oczyszczenia mechanicznego), a następnie peeling (który oczyści i wygładzi nasze dłonie). Zawsze, czy to po pojedynczym zabiegu, czy po całym rytuale, ostatnim krokiem powinien być krem/maska na dłonie!

Warto również przyjrzeć się pielęgnacji dłoni polegającej na intensywnej kuracji suchej i zniszczonej skóry

Królewska kąpiel dłoni w olejach i żywokoście 

Jeżeli Twoje dłonie potrzebują wyjątkowej pielęgnacji – zadbaj o nie po królewsku. Kąpiel w ciepłych olejach sprawi, że Twoje dłonie będą gładkie i delikatne.

  • Ok. 10 ml oleju z zarodków pszenicy,
  • Ok. 10 ml oleju arganowego,
  • Ok. 10 ml oleju z nasion czarnuszki.
  • 1 łyżeczka żywokostu 

Olej z zarodków pszenicy , dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, wspomaga regenerację skóry oraz powstrzymuje procesy starzenia. Olej arganowy regeneruje i wzmacnia paznokcie, dodatkowo pobudza je do wzrostu. Olej z nasion czarnuszki zmiękcza skórę dłoni, a dodatkowo rozjaśnia i zmniejsza widoczność blizn.

Żywokost łagodzi podrażnienia, działa łagodząco i regenerująco na suchą i zniszczoną skórę. W medycynie stosowany przy złamaniach i stłuczeniach.

Kuracja: Do garnuszka z małą ilością wody wsypujemy łyżkę żywokostu i gotujemy ok 2 - 3 minuty. Lekko wychładzamy.

Mieszankę olei podgrzewamy w miseczce w  kąpieli wodnej. Oleje wlewamy do miseczki i umieszczamy na naczyniu z gorącą wodą. Gdy mieszanka osiągnie optymalną temperaturę (będzie przyjemnie ciepła, nie parząca) dokładamy 3 łyżki wody z żywokostem i wkładamy dłonie do galaretowatej mikstury na ok. 20 min. Dłonie otaczamy olejami z żywokostem. Po kąpieli wycieramy dłonie papierowym ręcznikiem. Są lekko tłuste, delikatne i nawilżone, nie trzeba myć rąk wystarczy wytrzeć ręcznikiem. Można posmarować lekkim kremem. Aby wykorzystać resztki oleju z żywokostem można wsmarować go w stopy i następnie też wytrzeć ręcznikiem. Uwaga na możliwość pobrudzenia.  

Po kąpieli dłoni w olejach i żywokoście nie musisz wykonywać już peelingu - pozwól dłoniom na odpoczynek i regenerację. 

KROK III - Krem po pielęgnacji

Gdy skończysz wykonywać swój rytuał pięknych dłoni i zmyjesz resztki kosmetyków delikatnym mydłem, osusz ręce ręcznikiem i przejdź do zabezpieczenia dłoni oraz ich nawilżenia. Możesz zastosować do tego swój ulubiony krem. Warto, żeby wybrany krem był tłusty i odżywczy, jeżeli oczywiście masz czas na jego wchłonięcie. :)

Po nakremowaniu rąk, na jeszcze niewchłonięty produkt, warto ubrać bawełniane rękawiczki i zostawić je aż do całkowitego wchłonięcia się produktu. Rękawiczki nie tylko pozwolą na lepsze przyswojenie się preparatu, ale też uchronią go przed przedwczesnym zmyciem lub wytarciem.

Krem, krem, krem!
Nigdy nie zapomnij o kremie do rąk. Zawsze staraj się mieć go pod ręką. Czy to w torebce, czy w schowku samochodowym. Kiedy tylko poczujesz, że dłonie robią się wysuszone, bądź zmarzły, warto nasmarować je ulubionym kremem o sprawdzonym składzie. Staraj się również smarować dłonie kremem przed snem. Noc to czas, kiedy nie ma ryzyka, że krem zaraz się zmyje lub nie zdąży się wchłonąć.

MAŁA PORADA!
Żele i płyny antybakteryjne zawojowały nasz świat. Warto jest zwracać uwagę na rodzaj płynu, którego używamy do dezynfekcji. Warto jest zaopatrzyć się w swój własny żel kieszonkowy, by móc dezynfekować się preparatem, który znamy i wiemy, że jest dobry dla naszych dłoni i nas nie podrażni.

W warunkach domowych nie musimy używać płynów antybakteryjnych na bazie alkoholu, w większości przypadków wystarczy, że dokładnie umyjemy ręce mydłem. Najważniejsze, aby dłonie myć dokładnie i tuż po przyjściu do domu! Pamiętajmy o tym, że częste podrażnianie skóry powoduje mikropęknięcia. Regularne natłuszczanie i nawilżanie skóry jest podstawą, by nasze dłonie były w dobrej kondycji. Tym samym, zapewniamy im odporność na niekorzystne drobnoustroje, z którymi mamy kontakt na co dzień.

Autor artykułu: Agnieszka Strużyna

Fot.: Michał Bożek, Agnieszka Strużyna

Artykuł został opublikowany w magazynie gotujwstylueko.pl nr 16 Wiosna  2021

Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Należy się im taki relaks! W końcu wykonują dużo czynności i są bardzo narażone na szereg czynników.
Przepisy wspaniałe, osobiście uwielbiam peeling kawowy ale skuszę się na kąpiel w lawendzie, której jeszcze trochę zostało mi z zeszłego lata.
cytuj odpowiedz 24.03.2021, godz. 19:04

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
7 6 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
8 4 60 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
7 4 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 14 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
14 10 10 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
5 3 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
8 3 5 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
13 12 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet