Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylPiękne i zdrowe włosy - marzenie, któremu można pomóc!
Piękne i zdrowe włosy - marzenie, któremu można pomóc!
04 / 03 / 2020

Piękne i zdrowe włosy - marzenie, któremu można pomóc!

gotujwstylueko.pl

Piękne i lśniące włosy to marzenie wielu kobiet i mężczyzn. Po zimie wymagają one specjalnej pielęgnacji. Niskie temperatury, silny wiatr, noszenie czapki to wszystko sprawia, że włosy często są pozbawione objętości i blasku. Jak im pomóc? Jest kilka domowych sposobów na regenerację i odżywienie, wpleć je w podstawową pielęgnację swoich włosów.

Mycie włosów

PREPARAT - Tutaj warto zadbać o dobrze dobrany szampon, najlepiej na bazie naturalnych składników. Nie ma produktów uniwersalnych. Każdy włos jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. Inne produkty sprawdzą się w przypadku włosów przetłuszczających się, poddanych koloryzacji lub suchych.

TEMPERATURA WODY - Przy myciu włosów, oprócz szamponu, ważna jest również temperatura wody. Ciepła woda otwiera łuski włosowe, zatem taką wodą moczymy włosy przed nałożeniem preparatu. Należy pamiętać, że woda nie może być za ciepła, ponieważ wysoka temperatura niszczy włosy. Jeżeli chcemy tylko umyć włosy i nie planujemy kolejnych zabiegów, na koniec spłukujemy je chłodną wodą - domykając w ten sposób łuski włosowe.

TECHNIKA MYCIA - Na zmoczone włosy należy nanieść niewielką ilość szamponu rozcieńczonego z wodą i rozprowadzić po całej głowie. Warto przy okazji wykonać choćby 2 – minutowy masaż głowy. Opuszkami palców okrężnymi ruchami masujemy skórę głowy i małżowiny uszne. Taki masaż odpręża cały organizm, stymuluje wzrost włosów i pobudza ich regenerację.

Maski

Na rynku dostępnych jest wiele gotowych produktów. Jednak czasami warto zajrzeć do swojej szafki kuchennej i przygotować preparat „szyty na miarę”. Polecamy kilka bardzo prostych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów włosów.

Płukanki

Większość z nich jest bardzo uniwersalna i może być stosowana do każdego typu włosów. Wypróbuj kilka i wybierz swoją ulubioną. Są one delikatne i bazują na naparach ziołowych, bo to właśnie one najskuteczniej obchodzą się zarówno ze skórą głowy, jak i samymi włosami. Gdy nie masz czasu na pielęgnację w kilku krokach, szybką płukaną możesz zastąpić maskę.

Odżywki

Najskuteczniejszym patentem jest zastosowanie naturalnych olejów, szczególnie na końcówki włosów. Sięgnij po swój ulubiony, np. lniany, z awokado, konopny, z pestek malin lub kokosowy. Po wykonaniu pielęgnacji w trzech powyższych krokach nie ma potrzeby obciążać włosów dodatkowymi specyfikami. Dwie krople dowolnego oleju tłoczonego na zimno wtarte w końcówki włosów sprawią, że spotęgujemy efekt ich odżywienia i blasku. Należy jednak być bardzo ostrożnym i używać naprawdę niewielkiej ilości oleju na końcówki włosów, bardzo łatwo zmienić efekt nawilżonych końcówek w tłuste włosy i będziemy musieli znowu je myć.

PRZEPISY NA DOMOWE SPOSOBY PIELĘGNACJI WŁOSÓW:

WCIERKA Z OCTU JABŁKOWEGO

Do włosów przetłuszczających się

Składniki: 50 ml octu jabłkowego, 250 ml letniej wody

Sposób użycia: Oba składniki wymieszaj, a następnie wetrzyj w wilgotne, świeżo umyte włosy. Pozostaw na około 20 minut, a następnie spłucz letnią wodą.

 

MASKI:

MASKA Z ZIAREN LNU

Do włosów suchych i zniszczonych

Składniki: 2 łyżki ziaren lnu, 250 ml wody

Sposób użycia: Ziarna lnu ugotuj w wodzie, a następnie odstaw do lekkiego wystygnięcia. Jeszcze ciepłe przecedź przez sitko. Powstały kisiel bez ziarenek nałóż na włosy i skórę głowy. Po 15 minutach spłucz maskę i umyj włosy.

 

MASKA PRZYWRACAJĄCA BLASK

Do włosów farbowanych

Składniki: 1 żółtko, 1 łyżka ekologicznej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno, kilka kropel soku z cytryny

Sposób użycia: Wszystko bardzo dokładnie, a następnie nałóż na włosy. Najlepiej robić to pasmami, aby preparat dotarł do każdego włosa. Maskę pozostaw na godzinę, a następnie spłucz wodą i umyj włosy.

 

PŁUKANKI:

PŁUKANKA Z POKRZYWY

To jedna z roślin leczniczych. Przychodzi z pomocą w wielu dolegliwościach i świetnie sprawdzi się również jako płukanka do włosów. Pomaga w walce z łupieżem i nadmiarem sebum. Regeneruje i wzmacnia.

Sposób przygotowania: 2 łyżki suszonej pokrzywy zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem do zaparzenia oraz wystygnięcia (około 30 minut). Przelej przez sitko napar i wypłucz wcześniej umyte włosy. Stosuj minimum trzy razy w tygodniu.

 

PŁUKANKA Z RUMIANKU

Ta płukanka świetnie sprawdzi się do włosów blond lub rozjaśnianych, którym pozwoli zachować efekt rozświetlenia.

Sposób przygotowania: 1 łyżkę suszonego rumianku zaparz (pod przykryciem) w szklance wrzącej wody. Następnie, gdy już wystygnie przelej przez sitko i przepłucz nią włosy, zawiń je w ręcznik i pozostaw na kilka minut. Spłucz letnią wodą. Dla uzyskania optymalnego efektu płukankę stosuj raz w tygodniu.

 

PŁUKANKA Z ROZMARYNU

Rozmaryn to kolejne zioło o cudownych właściwościach, potrafi stymulować wzrost włosów, jak i nadać im cudowny zapach, który pozostaje na włosach nawet przez kilka godzin. Sprawdzi się u osób z włosami przetłuszczającymi się, ze skłonnością do łupieżu.

Sposób przygotowania: 3 gałązki świeżego rozmarynu zaparz w 250 ml wrzącej wody. Gdy wystygnie polej nią włosy, masując przy tym skórę głowy. Można spłukać ją od razu letnią wodą lub pozostawić na chwilę w celu uzyskania jeszcze lepszego efektu.

 

PŁUKANKA Z SZAŁWII

To z kolei propozycja dla posiadaczy ciemnych włosów. Podkreśla i pogłębia ich kolor, jednocześnie nadając blasku.

Sposób przygotowania: 3 łyżki suszonej szałwii zalej 350 ml wrzącej wody i zaparz pod przykryciem. Przelej przez sitko i naparem wypłucz włosy. Podobnie jak poprzednie płukanki możesz pozostawić ją na włosach na dłużej, zawijając je w ręcznik. Możesz również spłukać od razu.

 

PŁUKANKA Z LIŚCI LAUROWYCH

To płukanka przeznaczona szczególnie dla osób borykających się z nadmiarem sebum. Ponadto działa oczyszczająco i ściągająco.

Sposób przygotowania: garstkę suszonych liści laurowych zaparz w 400 ml wrzącej wody. Gdy wywar wystygnie dodaj 50 ml octu jabłkowego i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną płukankę nałóż na włosy, również wcierając w skórę głowy. Spłucz letnią wodą. Stosuj dwa razy w tygodniu.

 

PŁUKANKA Z CYTRYNY

To bardzo uniwersalna płukanka, która odświeża włosy. Bez problemu się nakłada i spłukuje, pozostawiając orzeźwienie na dłuższy czas. Cytryna jest znana również z tego, że świetnie likwiduje sebum.

Sposób przygotowania: sok z wyciśniętej cytryny wymieszaj ze szklanką wody. Wypłucz włosy i delikatnie osusz.

 

PŁUKANKA Z PIWA

Spodoba się nie tylko Paniom, ale również i Panom. Ta płukanka odżywia i poprawia wygląd włosów. Włosy po jej zastosowaniu stają się bardziej miękkie i puszyste.

Sposób przygotowania: Przepłucz włosy piwem (najlepiej jasnym), a następnie koniecznie spłucz letnią wodą. Powtarzaj w zależności od potrzeb, optymalna ilość to dwa razy w tygodniu.

 

PŁUKANKA Z KAWY MIELONEJ

Może być nieco zaskakująca, ale naprawdę działa. Stosowana regularnie lekko przyciemnia włosy, zdecydowanie dodaje im miękkości i lekko nabłyszcza. Plusem jest to, że również pięknie pachnie!

Sposób przygotowania: 3 łyżki dowolnej czarnej kawy mielonej zalej 250 ml wrzątku. Kawę zaparz, a następnie tak przygotowaną płukankę (bez fusów) wylej na włosy. Nie wymaga ona spłukiwania wodą.

 

UWAGA! Większość płukanek może zostawić plamy na ręczniku!

 

WARTO WIEDZIEĆ!

• Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością nakładanych na włosy substancji. Również te naturalne, w zbyt dużej ilości, mogą obciążyć włosy i przynieść efekt odwrotny do zamierzonego.

• Zbyt częste mycie włosów, suszenie w wysokiej temperaturze, używanie lokówek, prostownic i lakierów powoduje ich osłabienie i pozbawia blasku.

• Nie myj włosów, jeśli tego nie wymagają.

• Susząc włosy suszarką należy używać średniej temperatury i trzymać ją w odległości ok. 20 cm od włosów.

• Jeśli cenimy swój czas, możemy zaserwować sobie zabiegi przy okazji przygotowania posiłków w kuchni (np. zaaplikować olej czy przygotować napar), a po wszystkim wypłukać i delikatnie wysuszyć włosy.

 

Magdalena Nagler (foodmania) - Szef Kuchni

Artykuł pochodzi z magazynu wiosna 2020 Gotuj w stylu eko.pl

Nikita
Nikita powiedział/a:
Stare dobre, sprawdzone sposoby, warto do nich wrócić.
cytuj odpowiedz 25.12.2023, godz. 19:30

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet