Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylPost Daniela
Post Daniela
23 / 05 / 2023

Post Daniela

Konstancja Alicja

 

Post Daniela

Dobroczynne działanie postu dla ludzkiego zdrowia zostało wielokrotnie udowodnione. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej, oparta na spożywaniu niskokalorycznych owoców oraz warzyw, według licznych świadectw pomogła w uleczeniu ciężkich chorób. W 2016 roku nagrodę Nobla z medycyny otrzymał japoński biolog Yoshinori Ohsumi, który dowiódł, że głodówka hamuje starzenie się komórek poprzez zjawisko autofagii (recykling starych, nieużytecznych komórek i pobieranie z nich energii). Lecznicze działanie postu było jednak znane już w starożytności, a pierwszy jego udokumentowany opis pojawia się w Księdze Daniela.

KIM BYŁ DANIEL?
Daniel to postać biblijna – uważa się go za jednego z czterech wielkich proroków Starego Testamentu. Żył około 600 lat przed narodzeniem Chrystusa. Według przekazów to właśnie Daniel, patron snów, interpretował wizje władcy Nabuchodonozora, a rzucony lwom na pożarcie, zdołał je obłaskawić, co przedstawiono na licznych obrazach. W Piśmie Świętym w Księdze Daniela opisana jest podjęta przez niego próba postu – kiedy Daniel i trzech innych młodzieńców zostało wydanych królowi babilońskiemu, mieli oni być częstowani potrawami królewskimi i winem. Daniel jednak odrzucił propozycję, mówiąc: „Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia. Wtedy zobaczysz, jak my wyglądamy, a jak wyglądają młodzieńcy jedzący potrawy królewskie i postąpisz ze swoimi sługami według tego, co widziałeś”. Po upływie tych 10 dni rzeczywiście poszczący młodzieńcy mieli lepszą i zdrowszą kondycję niż ci spożywający królewskie dania.

DIETA A POST
Słowo dieta (ze starogreckiego δίαιτα, diaita), miało początkowo dużo szersze znaczenie niż dziś. Oznaczało ono styl życia oraz sposób myślenia. W dzisiejszym świecie m.in. za sprawą czasopism, poradników oraz stron internetowych, dieta zaczęła kojarzyć się z restrykcjami i ograniczeniami żywieniowymi. Do diety możemy jednak podejść w sposób bardziej holistyczny, jak ludzie starożytni, i nawet w kwestii żywieniowej wprowadzić zasadę, że chcemy dietę wzbogacać o produkty bogate w wartości odżywcze, nie zaś wyłącznie ograniczać. Dobrze dobrana dieta powinna bowiem być zrównoważona i zapewnić nam długotrwałe zdrowie i witalność. Post, w przeciwieństwie do diety, nie powinien być stosowany długotrwale. Ma on za zadanie detoksykację, przeczyszczenie organizmu, po którym powinniśmy wrócić do zbilansowanej diety. Post ma dobroczynne działanie, jednak powinien być ograniczony w czasie – oryginalnie Daniel został poddany 10-dniowej próbie postu. Maksymalnie zaleca się, by trwał on 40 dni, jednak zdecydowanie należy zacząć od krótszych postów.

POST DANIELA, A POST DR DĄBROWSKIEJ
Inna definicja rozróżniająca dietę i post mówi, że dieta ma charakter zdrowotny, zaś post – duchowy. Post od zawsze uważany był za swojego rodzaju próbę, chęć wzmocnienia ducha czy przygotowanie na jakieś duże wydarzenie. Nawet Jezus, zanim rozpoczął swoje nauczanie, udał się na pustynię, gdzie pościł 40 dni. Dlatego też stosując post Daniela warto podjąć rozważania na różne istotne dla nas tematy – może właśnie ten okres przysłuży się uporządkowaniu życia (nie tylko duchowego, ale ogółem). Dlatego też, mimo że dieta dr Dąbrowskiej i post Daniela są do siebie bardzo podobne (opierają się bowiem na spożywaniu niskoprzetworzonych pokarmów warzywno-owocowych), to właśnie przez aspekt duchowy nie są zupełnie tożsame. Na poście Daniela można jednak spożywać potrawy zaliczające się do diety dr Dąbrowskiej.

DLA KOGO POLECANY JEST POST DANIELA?
Post Daniela może pomóc osobom zmagającym się z:
• alergiami (np.: katar sienny, astma),
• chorobami autoimmunologicznymi (np. Hashimoto),
• chorobami neurologicznymi (np. padaczka, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane),
• chorobami skóry (np. egzema, łuszczyca, trądzik),
• bezpłodnością i zaburzeniami menstruacji,
• miażdżycą,
• migreną,
• nadwagą i otyłością,
• niedoczynnością tarczycy,
• uzależnieniami (np.: od alkoholu, tytoniu, używek),
• zespołem jelita drażliwego (IBS),
• skutkami ubocznymi leczenia farmakologicznego.
• Ze względu na duchowy charakter postu, polecany jest on także dla wszelkich osób chcących uporządkować swoje życie, znaleźć swoje miejsce w świecie, przeżyć duchową przemianę.

DLA KOGO POST DANIELA NIE JEST POLECANY? Stosowania postu Daniela odradza się osobom:
• w ciąży i karmiących piersią,
• cierpiących na ciężką depresję,
• z krańcową niewydolnością organów,
• z nadczynnością tarczycy,
• po transplantacji narządów,
• przyjmujących leki obniżające odporność,
• poniżej 16 roku życia.

MOTYWACJĄ DO PODJĘCIA POSTU NIE POWINNY BYĆ TAKŻE:
• wyłączna chęć schudnięcia,
• chęć zaoszczędzenia pieniędzy,
• kierowanie się modą.

JAK PRZEPROWADZIĆ POST – PORADY
• Głodówki, posty i diety najlepiej podejmować pod okiem lekarza specjalisty - po to, by były jak najbardziej efektywne, ale też bezpieczne.
• Jeśli jesz w sposób tradycyjny, zanim wejdziesz w post, na co najmniej 2 tygodnie wyeliminuj z diety produkty mocno przetworzone - fast foody, słodycze, produkty instant. Na co najmniej tydzień wyeliminuj też dania mocno solone, wędliny, nabiał i kawę.
• Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu – pij co najmniej 2 litry płynów (wody, soków, naparów owocowych i ziołowych) dziennie.
• Wprowadź do swojej diety kiszonki (np.: ogórki, kapusta, zakwas, ocet).
• Dodawaj do posiłków zdrowe tłuszcze (np.: awokado, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka).
• Przygotuj sobie notes lub kalendarzyk, w którym będziesz pisać swoje przemyślenia podczas postu - zarówno te, dotyczące twojej fizycznej kondycji, jak i te duchowe.
• Podczas postu Daniela powinieneś spożywać 600 - 800 kcal dziennie.
• Warto stosować okno żywieniowe, czyli tzw. post przerywany – IF (ang. intermittent fasting). Polega ono na tym, że danej doby spożywa się pokarmy w 8-godzinnym oknie, zaś przez pozostałe 16 godzin nie je się wcale. To właśnie podczas tych 16 godzin organizm będzie najbardziej intensywnie oczyszczał się z toksyn.
• Wychodzenie z postu jest równie ważne, co sam post - po jego zakończeniu dieta powinna opierać się wyłącznie na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach oraz ziarnach przez taki sam okres, ile trwał sam post.

 

 

Źródła:

Pismo Święte (Dn 1, 1-15), Biblia Tysiąclecia, https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=753

Pismo Święte (Łk 4, 1-3), Biblia Tysiąclecia, https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=319

Kim był Daniel?, https://m.niedziela.pl/artykul/39678/nd/Kim-byl-Daniel

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej, https://ewadabrowska.pl/

Noboru Mizushima, Autophagy: process and function, Genes & Dev, 2007, genesdev.cshlp.org/content/21/22/2861.full.html

Marcin Bąk, Co oznacza słowo "dieta"?, https://marcinbak.pl/co-oznacza-slowo-dieta/

Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej, Krystyna Dajka, ks. Łukasz Piórkowski, Wydawnictwo WAM, 2017.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej, post uproszczony, Beata Anna Dąbrowska, Wydawnictwo WAM, 2022.

 

Przepisy:

SURÓWKA Z KALAREPY, POMARAŃCZY I NATKI PIETRUSZKI

SKŁADNIKI (1 porcja):
kalarepa - 2 szt.
natka pietruszki - 1 pęk
sok z cytryny - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomarańczę i kalarepę obierz i potnij na preferowane przez Ciebie kawałki. Posiekaj natkę pietruszki. Składniki wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.

 

ZUPA KREM Z PORA

SKŁADNIKI (3 porcje):
por - 3 szt.
marchewka - 3 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 1/3 szt.
kmin rzymski - 1 łyżka
woda - 1 litr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj i pokrój warzywa w dość duże kawałki. Zalej wrzącą wodą i gotuj przez około 40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Zblenduj warzywa (razem z wodą z gotowania), dodając kmin rzymski.

 

OWOCOWA SURÓWKA Z KIEŁKAMI I PESTKAMI GRANATU

SKŁADNIKI (3 porcje):
kiełki słonecznika - garść
granat - 1/2 szt.
gałązki selera naciowego - 4 szt.
pomarańcza - 1/2 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj wszystkie składniki. Seler naciowy i pomarańczę pokrój na preferowane przez Ciebie kawałki. Granat rozetnij wzdłuż białych błonek, by łatwiej wydobyć pestki. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj.

 

SURÓWKA Z CUKINII, SELERA NACIOWEGO I JABŁKA

SKŁADNIKI (1 porcja):
cukinia - 1/2 szt.
seler naciowy - 1 szt.
jabłko - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Seler naciowy i jabłko potnij na preferowane przez Ciebie kawałki. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

 

WEGAŃSKA SAŁATKA WARZYWNA Z ZIELONYM SOSEM CZOSNKOWYM Z KALAFIORA

SKŁADNIKI (3 porcje):
marchewka - 3 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 1/3 szt.
ogórki kiszone - 5 szt.
jabłko (opcjonalnie) - 1 szt.
kalafior romanesco - 1 szt.
ząbki czosnku - 3 szt.
pieprz czarny - do smaku
sól czarna kala namak (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Pokrój w drobną kostkę. Wstaw do piekarnika na około 40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Podczas kiedy warzywa będą się piekły, umyj i podziel na różyczki kalafior romanesco. Gotuj przez około 25 minut, aż zrobi się miękki. Zblenduj ugotowany kalafior z ząbkami czosnku, pieprzem i opcjonalnie czarną solą (jeśli chcesz uzyskać majonezowy posmak).

 

SURÓWKA Z JABŁKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

SKŁADNIKI (1 porcja):
jabłko - 1 szt.
ogórek kiszony - 4 szt.
gałązki selera naciowego - 4 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki umyj, pokrój w preferowane przez Ciebie kawałki, wrzuć do miski i wymieszaj.

 

OWOCOWA SAŁATKA Z NUTKĄ MIĘTY

SKŁADNIKI (1 porcja):
jabłko - 1 szt.
pomarańcza - 1/2 szt.
kalarepa - 1 szt.
listki mięty - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj wszystkie składniki. Pokrój w preferowane przez Ciebie kawałki.

 

PAPRYKI FASZEROWANE KALAFIOREM - DIETA DR DĄBROWSKIEJ

SKŁADNIKI (3 porcje):
duża papryka czerwona - 3 szt.
mały kalafior - 1/2 szt.
pomidory malinowe - 3 szt.
duże pieczarki - 3 szt.
pieprz ziołowy - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój w małe kawałki lub zetrzyj na tarce kalafiora, pomidory malinowe i pieczarki. Możesz użyć blendera, jednak zblenduj składniki tak, by otrzymać masę z grudkami. Przypraw pieprzem ziołowym. Utnij paprykom czapeczki i wydrąż. Wypełnij kalafiorową masą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pół godziny.

 

Autor: Konstancja Strużyna



Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet