Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylRepelenty - naturalne substancje odstraszające owady
Repelenty - naturalne substancje odstraszające owady
06 / 03 / 2019

Repelenty - naturalne substancje odstraszające owady

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Syntetyczne substancje chemiczne stosowane do produkcji repelentów (substancje i inne środki odstraszające organizmy żywe) mogą niszczyć środowisko i negatywnie wpływać na zdrowie. Obawy te powodują, że poszukujemy naturalnych ekologicznych środków odstraszających owady. Mimo, że syntetyczne środki nadal są częściej stosowane, to naturalne środki mogą skutecznie i co najważniejsze, bezpiecznie je zastąpić. Badania wskazują, że środki naturalne działają równie skutecznie a czasem nawet lepiej od tych syntetycznych w pierwszych 60 minutach stosowania. Skuteczność ta jednak spada z czasem. W zależności od substancji, po godzinie, dwóch lub trzech, skuteczność naturalnych repelentów może spaść nawet do 20% - 40% początkowej wartości. Należy zatem aplikować te substancje w krótszych odstępach czasowych. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli przebywamy w środowisku, gdzie np. komary przenoszą groźne choroby takie jak zika, malaria, czy żółta febra zalecane jest stosowanie specjalnie do tego przeznaczonych środków lub moskitier (np. podczas snu). W przypadku normalnych aktywności, takich jak bieganie, grill nad jeziorem, w otoczeniu gdzie ugryzienia komarów nie wiążą się z ryzykiem poważnych chorób można stosować środki naturalne.

Owady i insekty mogą odstraszyć naturalne zapachy. Zawierają one substancje drażniące lub paraliżujące a nawet zabijające te osobniki. Do zapachów tych należą:

• anyż,
• cedr,
• cynamon,
• cytryna,
• czosnek,
• drzewo herbaciane,
• eukaliptus,
• geranium,
• goździki,
• kocimiętka,
• kokos,
• mięta,
• miodla indyjska
• nagietek,
• paczula,
• pomarańcze,
• sosna,
• trawa cytrynowa,
• tymianek,
• wanilia.


Nie wszystkie substancje lotne wydzielają się dostatecznie intensywnie z w/w świeżych lub suszonych i połamanych roślin. W większości przypadków najlepszą skuteczność osiąga się stosując wyekstrahowane olejki eteryczne. Dobrym rozwiązaniem jest kupowanie takich olejków, które na opakowaniu mają wyszczególnione właśnie repelentne czyli odstraszające zastosowanie. Należy też sprawdzić czy dany olejek jest już rozcieńczony do odpowiedniego stężenia. Zazwyczaj tak jest ale stosując je dobrze jest, w miarę możliwości, nie dopuszczać do bezpośredniego kontaktu ze skórą, chyba że zalecenia producenta informują nas o bezpiecznym stosowaniu na skórę. Jeśli stężenie jest wysokie należy rozpuścić parę kropel olejku w oleju migdałowym, sojowym lub jojoba, tak aby uzyskać ok 3-5% roztwór. Do bardzo popularnych i dość powszechnych olejków zaliczamy: lawendowy, goździkowy, tymiankowy, eukaliptusowy. Coraz częściej znajdziemy też olejek z drzewa herbacianego, geraniol, olejek z trawy cytrynowej czy olejek z miodli indyjskiej (neem oil). Ten ostatni, jak mówią badania, jest bardzo skuteczny. Dobrze działa olejek cynamonowy, ale ten może być bardzo drażniący dla skóry. Komary odstrasza olejek cedrowy, który skuteczny jest także przeciw ćmom. Napar z czystka regularnie pity działa odstraszająco na kleszcze.  Istnieje powszechne przekonanie, że spożywanie witaminy B pomaga w odstraszaniu komarów. Według niektórych badań teza ta jest nieuzasadniona. 
Trzeba jednak pamiętać, że większość badań o skuteczności wymienionych substancji naturalnych, prowadzonych jest w klimatach często różniących się od naszego. Wiele z nich to badania australijskie, indyjskie, z południowej części Ameryki Północnej (Floryda) czy krajów afrykańskich. Badania te prowadzone są też na wielu gatunkach insektów, które nie występują w Polsce. Dotyczy to np. komarów, które przenoszą malarię i na których badania mają głębszy sens z profilaktycznego punktu widzenia. Jednakże wiele z badanych substancji działa też na nasze komary z gatunku widliszek czy komar brzęczący pospolity. Bardzo popularny olejek lawendowy, szczególnie z lawendy latifolia (spikowy) w stężeniu 6% jest bardzo skuteczny na komary lecz działa przez około 30 minut. Olejek bazyliowy, otrzymywany z bazylii właściwej dość dobrze chroni przed komarami. Olejek z eukaliptusa cytrynowego, otrzymywany z eukaliptusa rosnącego w Australii chroni przez około godzinę. Olejek cytronellowy, zarejestrowany w 1948 roku jako substancja odstraszająca stawonogi, zawiera cytral otrzymywany z trawy cytronellowej. Produkty z tym olejkiem do stosowania na skórę są dostępne w stężeniach 5-15% i chronią przed hematofagami do 2 godzin. Olejek z paczuli uzyskiwany z brodźca palczatki odstrasza skutecznie kleszcze. Olejek z mięty pieprzowej zawiera mentol, który odstrasza kleszcze i komary.

Na inwazję mrówek w domu zadziała skutecznie

Olejek goździkowy i miętowy rozpuszczony w wodzie:

Składniki: 30 kropli olejku goździkowego, 30 kropli olejku miętowego, 100 ml wody.                                Przygotowanie: Do buteleczki ze spryskiwaczem wlewamy wodę, wpuszczamy krople. Substancją tą spryskujemy powierzchnię po której wędrują mrówki i pozostawiamy do wyschnięcia. Ważne, aby po pierwsze był to na pewno olejek eteryczny a nie aromatyczny i aby przed spryskaniem wstrząsnąć dobrze mieszaninę, ponieważ olejek nie rozpuszcza się w wodzie.

 

Komary

Kleszcze

Muchy

Mrówki

 bazylia

 cedr (też ćmy)

 cytryna

 eukaliptus(najlepiej   cytronella)

 goździk

 lawenda

 mięta

 miodla indyjska

 paczula

 trawa cytrynowa

 cedr

 drzewo herbaciane

 eukaliptus(najlepiej   cytronella)

 geranium

 lawenda

 mięta

 paczula

 tymianek

 szałwia

 eukaliptus

 lawenda

 mięta

 paczula

 trawa cytrynowa

 goździki

 mięta

 cytryna

 cynamon

RODZAJE REPELENTÓW

Repelenty mogą występować w postaci aerozoli, lotionów czy kremów. Środki syntetyczne mogą często dawać objawy alergiczne w kontakcie ze skórą. Środki naturalne, mogą także wywoływać takie reakcje, jeśli stosuje się je bezpośrednio na skórę. Szczególnie tyczy się to mocno stężonych olejków eterycznych.

Olejki mocno stężone zazwyczaj rozpuszcza się w substancji nośnej, którą może być np. olej migdałowy, sojowy lub rzepakowy. Standardowo stosuje się od 2 do 10 kropli olejku na 30 ml substancji nośnej. Repelenty rozcieńczone, jeśli stosujemy na skórę to tylko takie, w których producent jednoznacznie o tym informuje. Stosuje się je tylko i wyłącznie na skórę nieosłoniętą i nieuszkodzoną. Nie można stosować na skórę pod ubraniem. Idealnym sposobem jest stosowanie na ubranie ( choć istnieje możliwość odbarwiania odzieży) i konieczne jest unikanie kontaktu z twarzą a w szczególności z oczami. O możliwości stosowania preparatów u dzieci musi decydować rejestracja produktu, która na to pozwala. Nie należy rozpylać preparatów w pomieszczeniach i wdychać oparów. Po powrocie do domu, miejsca ciała spryskane repelentem najlepiej umyć. Warto kupować olejki z pewnego źródła, aby uniknąć niebezpieczeństwa zanieczyszczenia niepożądanymi substancjami. Przed użyciem należy też wykonać test skórny, aby upewnić się czy nie jest to substancja, na którą reagujemy alergicznie. Olejki z owoców cytrusowych mają działanie fotouczulające, więc nie zaleca się ich stosowania w słoneczne dni. 

Ciekawym rozwiązaniem przeciwko owadom są różnego rodzaju olejki ziołowe dostępne w ekologicznych sklepach. Zaletą ich jest to, że dopuszczone są do sprzedaży po wcześniejszych testach i badaniach. Nie zwalnia nas to od ostrożności i wykonania testu skórnego. Bazą takich olejków jest olej rzepakowy, a substancjami aktywnymi ekstrakty ziołowe i roślinne. Wśród nich wymienić można: dziegieć brzozowy, wrotycz, piołun i wanilię.

MOSKITIERA

Idealnym rozwiązaniem gdy nie jesteśmy w ruchu a w szczególności gdy śpimy - a tyle godzin nie działa żaden środek - będzie po prostu moskitiera. Można osłonić nią łóżko, hamak, dziecięce łóżeczko lub wózek lub zainstalować ją w oknach ewentualnie w drzwiach. Za niewielkie pieniądze, całkowicie ekologicznie i zdrowo. Taki patent możemy również wykorzystać wyjeżdżając na wakacje zabezpieczając okno przed dostępem owadów, musimy jedynie wcześniej zakupić komplet: taśma + siatka.

ODSTRASZAJĄCY OGRÓDEK

Letnie wieczory często lubimy spędzać w ogrodzie na świeżym powietrzu. Skutecznie ten relaks popsuć mogą nam komary, szerszenie, osy, muchy czy kleszcze. Dobrym rozwiązaniem jest posadzenie w ogrodzie lub obok miejsca zamieszkania odpowiednich roślin. Kleszcze odstraszą rosnące w ogrodzie: wrotycz pospolita, lawenda wąskolistna czy rozmaryn lekarski. Układ nerwowy i mięśniowy dokuczliwych owadów paraliżują substancje toksyczne złocienia dalmatyńskiego. Wymienione rośliny działają także odstraszająco na komary. Odstraszy je również roślina o nazwie komarzyca (plektrantus koleusowaty), ale także budziszek korzeniasty, kocimiętka faassena, koper włoski czy nawet pelargonie. Może to dziwić ale pomidor też jest rośliną wydzielającą substancje, za którymi owady te nie przepadają. Na muchy skutecznie działa bazylia pospolita, mięta pieprzowa, lawenda wąskolistna, pelargonia pachnąca a także mało popularny w naszym kraju wawrzyn szlachetny. Niestety wszystkie te rośliny nie zadziałają jeśli posadzimy jeden krzaczek. Trzeba posadzić kilka różnego rodzaju roślin. Dobór musi nam odpowiadać kolorystycznie no i oczywiście zapachowo. Warto też pamiętać by miejsce, w którym się znajdą, było w miarę osłonięte, zapobiegające wywiewaniu aromatów. No i najważniejsza sprawa, substancje te działają również na ludzi, ostrożni powinni być: nadciśnieniowcy, alergicy, kobiety w ciąży, małe dzieci czy osoby podatne na migreny. 

 

Ekologiczne metody na pozbycie się much i komarów z domu

Sposób 1

Składniki: szklane naczynie, wacik kosmetyczny, kilka listków mięty, 2 łyżki ekstraktu waniliowego, gaza
Przygotowanie: na dno szklanego naczynia umieszczamy wacik kosmetyczny, wlewamy ekstrakt waniliowy. Całość przykrywamy liśćmi mięty, przykryj gazą. Tak przygotowane naczynie umieść przy owocach w kuchni.


Sposób 2

Składniki: 2-3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka olejku citronella, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Do naczynia przełóż olej kokosowy, wymieszaj z olejkiem citronella i dodaj liście mięty.


Sposób 3

Składniki: łyżeczka goździków, 100 ml alkoholu
Przygotowanie: Do buteleczki z atomizerem wsyp goździki i zalej alkoholem. Spryskaj miejsca w domu.


Własny spray przeciw kleszczom

Składniki: łyżka tymianku, łyżeczka szałwii, łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie: Zaparz zioła w 150 ml wrzącej wody. Przykryj na 15 minut. Do zimnego naparu dodaj łyżkę octu jabłkowego. Przelej do buteleczki z atomizerem. Spryskaj ciało.


Pułapka na muszki:

Składniki: butelka plastikowa przecięta na pół, 200 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, łyżeczka drożdży
Przygotowanie: W naczyniu zrób roztwór wody, cukru i drożdży. Przetnij butelkę na pół. W dolna część butelki wlej roztwór, następnie nałóż drugą cześć butelki lejkiem do dołu. Na całość nałóż zwinięty arkusz papieru. Pułapkę postaw w miejscu, gdzie muszki się zbierają.


Co jednak w sytuacji kiedy dojdzie już do ukąszenia?

Ranę po ukąszeniu należy zawsze zdezynfekować spirytusem salicylowym. W łagodzeniu dolegliwości spowodowanych ugryzieniem pomogą różnego rodzaju środki naturalne.

KIEDY IŚĆ DO LEKARZA?

Jeśli skutkiem ukąszenia jest infekcja lub silniejsza reakcja alergiczna należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Kontakt z lekarzem jest nieodzowny szczególnie, jeśli objawom tym towarzyszy podwyższona temperatura, zmiany skórne lub krwawienie.

SKUTECZNE NA BÓL I SWĘDZENIE

Na swędzące miejsca dobrze działa ocet jabłkowy.

Ukojenie w bólu i swędzeniu może przynieść plaster cebuli przyłożony do ukąszonego miejsca. Skuteczny jest także plasterek czosnku, który dodatkowo działa przeciwzapalnie. Utarte w moździerzu goździki złagodzą swędzenie. Goździki zawierają substancje znieczulające.

Po ugryzieniu komara swędzące miejsce można smarować kostką lodu najlepiej przez tkaninę, aby nie odmrozić skóry. Sok z cytryny pomoże zwalczyć stan zapalny. Plaster cebuli zadziała przeciwbakteryjnie. Na swędzenie pomaga przyłożenie do miejsca ukłucia okładu z zsiadłego mleka. Okłady z naparu tymianku,  szałwii lub roztworu sody oczyszczonej i/lub soli zmniejszą opuchliznę.

MOŻESZ TEŻ KUPIĆ "GOTOWCA"

Istnieją także już gotowe preparaty na bazie składników naturalnych. Często, aby mogły być sprzedawane muszą najpierw spełnić rygorystyczne wytyczne dla kontrolowanych kosmetyków naturalnych. Przykładem takiego preparatu jest olejek na ukąszenia owadów - Bergland. Preparat jest odpowiedni dla wegan i dzieci powyżej 3 roku życia. W teście stosowania według kryteriów kliniczno-dermatologicznych, jak twierdzi producent, żaden z badanych nie wykazywał niepożądanych reakcji skórnych podczas czterotygodniowego testu aplikacyjnego. Produkt ten nie jest reklamowany jako odstraszający owady, ale jego skład może sugerować także odstraszające owady. Innym środkiem na ukojenie bólu i swędzące miejsca jest olejek na ukąszenia owadów (Roll On) Physalis.

 

Źródła:

https://www.healthline.com/health/kinds-of-natural-mosquito-repellant#neem-oil
https://www.researchgate.net/publication/324538512_Ochrona_przed_hematofagicznymi_stawonogami_Protection_against_blood-sucking_arthropods
https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-015-0705-4 - olejek neem
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22299433 - olejek trawa cytrynowa, olejek z goździków
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12542193 -lavenda, olej tymiankowy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24772681 - olejek eukaliptusa
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0497152 - olejek cynamonowy
https://www.srs.fs.usda.gov/pubs/ja/ja_schultz001.pdf

Pobierz PDF

Nikita
Nikita powiedział/a:
bardzo ciekawy i przydatny artykuł
cytuj odpowiedz 06.05.2020, godz. 15:34

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet