• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylTalerz Zdrowia
Talerz Zdrowia
07 / 06 / 2021

Talerz Zdrowia

Kamila Koźniewska

Prawidłowy sposób odżywiania jest jednym z warunków zachowania dobrego stanu zdrowia. Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o odpowiedniej wartości odżywczej, dostosowanej do prowadzonego stylu życia, która dostarcza energię i składniki odżywcze niezbędne do rozwoju oraz utrzymania sprawności fizycznej i umysłowej.

Aby prawidłowo funkcjonować, organizm ludzki musi mieć dostęp do około 60 różnorodnych składników żywności. Nie istnieje jeden produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w ilościach odpowiednich dla naszego organizmu. Z tego powodu, jedynie wykorzystanie wielu różnorodnych produktów pozwala na ułożenie optymalnej diety. Powinny się w niej znaleźć przede wszystkim warzywa i owoce, a także produkty zbożowe, mleczne, białkowe i tłuszcze.
W zaplanowaniu prawidłowo zbilansowanej, całodziennej diety pomocny jest tzw. Talerz Zdrowia, który w listopadzie 2020 roku zastąpił dotychczas obowiązujący model Piramidy Żywienia. Talerz Zdrowia jest prostą i przejrzystą prezentacją całodziennego sposobu żywienia z uwzględnieniem proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów żywnościowych. Wielkość wycinków Talerza Zdrowia wskazuje na udział poszczególnych grup produktów w codziennej diecie pod względem dostarczania energii i składników odżywczych. W jego grafice znajduje się również element aktywności fizycznej, będącej kluczowym dopełnieniem utrzymania organizmu w pełni sił i dobrym samopoczuciu.
Talerz Zdrowia opracowany został w ramach zadań Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - PZH. Zalecenia zawarte w Talerzu Zdrowia popierane są przez wiodących, polskich ekspertów z zakresu żywności i żywienia zaangażowanych w szerzenie i propagowanie zdrowego stylu życia.

Warzywa i owoce
Zgodnie z aktualnie obowiązującymi zaleceniami, różnokolorowe warzywa i owoce powinny stanowić połowę spożywanego w ciągu dnia pokarmu. Dostarczają one składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco ogranicza występowanie niektórych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i otyłość. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się także do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca).
W skład grupy warzyw wchodzą wszystkie warzywa i 100 % soki warzywne. Warzywa mogą być spożywane w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Mogą być świeże, mrożone, konserwowane i suszone, spożywamy je w całości, pokrojone lub rozdrobnione.
Warzywa są bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i błonnik. Do tego są niskokaloryczne, praktycznie nie zawierają tłuszczu i większość z nich zawiera niewielkie ilości cukru i skrobi (wyjątek stanowią ziemniaki).
Owoce to również niezwykle ważna grupa produktów spożywczych, jednak z uwagi na fakt, iż niektóre mogą zawierać większe ilości cukru (np. winogrona, figi, banany czy gruszki), powinny być ograniczane przez osoby borykające się z nadwagą.
Najlepiej, aby warzywa i owoce spożywać w surowej postaci i dodawać je do każdego posiłku. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców dziennie, z zachowaniem proporcji - więcej warzyw niż owoców. Uznaje się, że zarówno dzieci w wieku szkolnym, jak i osoby dorosłe powinny spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie, w tym jedną porcję można zastąpić 100 % sokiem warzywnym, owocowym lub warzywno-owocowym.

 

Produkty zbożowe
Produkty zbożowe powinny stanowić ¼ naszej codziennej diety. Należy wybierać przede wszystkim produkty pełnoziarniste, ponieważ zawierają one więcej błonnika pokarmowego, składników mineralnych (cynku, magnezu, żelaza) oraz witamin, szczególnie z grupy B (B1, B2, niacyny, folianów kwasu pantotenowego). Błonnik wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i daje uczucie sytości, przez co ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Zaleca się, aby zarówno w codziennej diecie dzieci w wieku szkolnym, jak i u osób dorosłych znajdowały się przynajmniej 3 porcje produktów zbożowych (90 g/dzień). Najważniejsze, aby starać się zamieniać pieczywo przetworzone np. jasne bułki czy jasny chleb na pieczywo pełnoziarniste (razowe, graham), słodzone płatki śniadaniowe na naturalne płatki zbożowe (np. owsiane, żytnie, orkiszowe, jaglane, jęczmienne, gryczane, amarantusowe, teff, quinoa, ryżowe). Warto wybierać grube kasze (np. gryczana, pęczak, jaglana), pełnoziarniste ryże (basmati, czarny, czerwony, jaśminowy) i razowe makarony (orkiszowe, semolinowe, żytnie, ryżowe).

Produkty białkowe i tłuszcze
Kolejną ćwiartkę talerza zdrowia stanowią produkty będące źródłem białka i tłuszczów.
Białko jest niezwykle ważnym składnikiem diety, niezbędnym do budowy i regeneracji praktycznie całego ciała człowieka: mięśni, narządów wewnętrznych, skóry. Do najpopularniejszych produktów będących źródłem białka należą:
• mięso i produkty mięsne - zaleca się spożywanie nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo. Warto wybierać chude mięso drobiowe i ograniczać spożycie mięsa czerwonego oraz przetworów mięsnych typu wędliny czy kiełbasy.
• ryby - są źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3, chronią nasz organizm przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Powinny być spożywane minimum 2 razy w tygodniu. Do wyboru mamy:
- tłuste ryby morskie (np. śledź, dorsz, tuńczyk, pstrąg, halibut, łosoś, makrela) - warto zjeść jedną z nich przynajmniej raz w tygodniu.
- ryby słodkowodne (np. sum, pstrąg)
- przetwory konserwowe z ryb (w oliwie z oliwek, w sosie pomidorowym, w sosie własnym)
- owoce morza (małże, krewetki, kałamarnice, omułki)
• produkty mleczne (mleko, zsiadłe mleko, kwaśne mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery, serki, twarogi) - stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia – podstawowego składnika budulcowego kości. Z produktów mlecznych starajmy się spożywać te, które nie zawierają dodatku cukru.
• jaja - kurze, przepiórcze (zawierają mniej cholesterolu)
• nasiona strączkowe - kombinacja białka i wysokiej zawartości błonnika w tych nasionach pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi oraz uczucie sytości. Wybór nasion strączkowych jest szeroki:
- fasola biała, fasolka biała Jaś, fasolka adzuki, fasolka pinto, fasolka czarna, fasolka czerwona Kidney, fasolka mung, groch zielony i żółty, soczewica czerwona, zielona, brązowa i czarna beluga, soja biała i czarna, ciecierzyca, bób.
Warto włączyć do diety pasty i pasztety z nasion strączkowych, tofu z soi, zupy i gotowe dania np. fasolkę w sosie pomidorowym, a także gotowe do spożycia nasiona strączkowych w puszkach i słoikach, będące idealnym dodatkiem do sałatek, zup czy dań jednogarnkowych. Stosując np. dietę wegańską warto łączyć produkty strączkowe ze zbożowymi, aby dostarczyć organizmowi komplet niezbędnych aminokwasów.
• orzeszki ziemne i orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, macadamia, migdały, pistacje), orzeszki piniowe, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, pestki dyni. Wystarczy spożyć jedną garść dowolnych orzechów dziennie.

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać produkty białkowe dwa razy dziennie. Z kolei osobom dorosłym zaleca się spożywanie tych produktów raz w ciągu dnia.


Tłuszcze
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem pożywienia i muszą być spożywane codziennie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przyjęto, że w diecie mieszkańców krajów rozwiniętych tłuszcze powinny stanowić 20-30 % spożywanej energii. 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi 9 kcal.
Wszystkie tłuszcze są mieszaniną nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) kwasów tłuszczowych nasyconych, izomerów trans oraz cholesterolu należy spożywać najmniej jak to możliwe (znajdują się one np. w ciastkach, batonach, słonych przekąskach, żywności typu fast-food). Należy wybierać tłuszcze o najmniejszej ich zawartości, a więc przede wszystkim tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, lniany, rydzowy (z lnianki), konopny, sezamowy, olej z nasion chia czy olej rzepakowy, który ma najmniej kwasów nasyconych ze wszystkich tłuszczów, a przy tym jest cennym źródłem deficytowych kwasów omega-3. Doskonałym źródłem kwasów omega-3 są także ryby, szczególnie tłuste ryby morskie. Naturalną wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych charakteryzują się również orzechy, oliwki czy awokado.

Woda
Według najnowszych zaleceń EFSA osoby dorosłe powinny dostarczać organizmowi około 2 litrów wody dziennie, a dzieci i młodzież w wieku szkolnym - co najmniej 1,5 litra.
Wodę najlepiej spożywać w czystej postaci. Innym źródłem wody dla organizmu są napoje, w tym m.in. mleko, napoje mleczne, napoje roślinne, soki owocowe i warzywne. W dalszej kolejności źródłem wody są warzywa i owoce. Największą zawartością wody, bo aż >90 g na 100 g produktu wyróżniają się warzywa takie jak: ogórek, cukinia, kapusta pekińska, sałata, papryka, bakłażan czy kalafior. Owoce z największą ilością wody to arbuz, melon, truskawki i maliny.

Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna wraz ze zrównoważoną dietą to kluczowy element dłuższego i zdrowszego życia. Zajęcia fizyczne pomagają łagodzić stres, zapewniają dobre samopoczucie, pozwalają na osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz mogą obniżać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób. Przykładem aktywności fizycznej jest spacer, praca w ogrodzie, wchodzenie po schodach, jazda na rowerze czy rolkach, zabawa ze zwierzętami, taniec. Pod kątem korzyści zdrowotnych, aktywność fizyczna powinna mieć charakter umiarkowany lub intensywny, a łączny czas jej trwania powinien wynosić co najmniej 30 minut dziennie.

  

Bibliografia:
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2000.
Kunachowicz H., Nadolna I. , Iwanow K. , Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 211102 Renixx Renixx
  • 193762 gosia56 gosia56
  • 185836 Nikita Nikita
  • 166978 paulina2157 paulina2157
  • 164746 Stokrotka Stokrotka
  • 117267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 114204 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72980 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 72008 dorotaDS dorotaDS
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

My Little Food Safari
11 12 30 min
Pasztet z soczewicy z liściem laurowym

Pasztet z soczewicy z liściem laurowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 5 70 min
Zielony koktajl aloesowy

Zielony koktajl aloesowy

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
7 4 15 min
Malinowe sadzonki

Malinowe sadzonki

Aneta1
10 9 45 min
Niebieski sernik bez pieczenia - RAW VEGAN

Niebieski sernik bez pieczenia - RAW VEGAN

Barbara Strużyna
9 7 30 min
Awokado pieczone z jajkiem

Awokado pieczone z jajkiem

Paulina Jasińska
7 4 30 min
Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

My Little Food Safari
11 13 30 min
Szpinakowy omlet z pomidorem

Szpinakowy omlet z pomidorem

Awokadola
13 11 15 min
Babka ziemniaczana z surówką z jarmużu i jabłka

Babka ziemniaczana z surówką z jarmużu i jabłka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 60 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).