Walentynki! W kuchni do serca!
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszMENU NA WALENTYNKI
Zdania czy obchodzić Walentynki czy nie są podzielone. Kiczowate czerwone serca, balony czy lizaki w kształcie serduszka można kupić wtedy wszędzie. Ale dla nas Walentynki mogą stać się okazją, aby przyjemnie, razem ze swoją ukochaną osobą spędzić czas delektując się wspólnie przygotowanym posiłkiem. Można ugotować Jej/Jemu coś pysznego prosto od serca.
Coś lekkiego, pełnego smaku ale łatwego, a przy tym szybkiego w przygotowaniu.
Bo ostatnią rzeczą jaką chcielibyśmy tego dnia, to spędzić w kuchni cały dzień.
Skąd to święto?
Niektórzy twierdzą, że powiązane jest z dawnym rzymskim festiwalem Lupercalia, który odbywał się 14 i 15 lutego i poświęcony był pasterskiemu bogowi plemion italskich chroniącemu przed wilkami. Inni, że związek świętego Walentego z miłością i romansem wywodzi się wyłącznie z wiersza, w którym przyroda zwołuje parlament, w którym ptaki wybierają partnera. Jedna z legend przenosi nas do historii rodem ze starożytnego Rzymu. W III wieku Claudiusz II wydał postanowienie o zakazie małżeństw dla młodych mężczyzn przekonany o tym, że ich użyteczność wojskowa jest wyższa gdy są kawalerami. Młody ksiądz o imieniu Walenty uważał, że dekret Cesarza jest niesprawiedliwy i postanowił udzielać tajemniczych ślubów młodym parom. Gdy Claudiusz dowiedział się o tym procederze aresztował księdza i skazał go na śmierć. W więzieniu Walenty poznał córkę strażnika i zakochał się w niej. W dniu 14 lutego 270 roku, przed egzekucją skazany wysłał do niej list podpisany "od Twojego Walentego". W niektórych przekazach da się odnaleźć informacje o tym, że ukochana ta była niewidoma, a dzięki miłości Walentego odzyskała wzrok. Faktycznie Biskup Walenty z Terni w Umbrii asystował męczennikom w czasie ich procesów i egzekucji. Został aresztowany i poddany procesowi wymuszenia odstąpienia od Chrystusa. Wymuszenie to polegało na okładaniu kijami, a ponieważ nie poskutkowało, ostatecznie został ścięty. Papież Gelazjusz I w 496 roku ustanowił 14 lutego dniem wspomnienia liturgicznego św. Walentego. Jego grób Biskupa był popularnym miejscem pielgrzymkowym. W średniowiecznych Niemczech modlono się do Boga przez wstawiennictwo Walentego w trakcie ciężkich chorób. W Anglii i w Ameryce czczono go jako patrona zakochanych i przy tej okazji obdarowywano się drobnymi upominkami.
Przy takim święcie nie sposób nie wspomnieć o afrodyzjakach. Ludzie od wieków poszukiwali czegoś co wpłynie na urozmaicenie spotkań intymnych lub wręcz takich, które mogłyby pomóc w leczeniu zaburzeń seksualnych. Afrodyzjaki to substancje zwiększające libido czyli pragnienie seksualne. Są one pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego. Ich działanie ma być relaksujące i odprężające. Już w starożytnej Grecji popijano winem bogaty w minerały proszek przygotowany z muszli. W starożytnych Chinach za lek i afrodyzjak uchodził żeń-szeń. "Człekokształtny korzeń" stosowano jako panaceum na wszelkie dolegliwości. Posiada on właściwości wspomagające odporność organizmu w sytuacjach stresowych, czyli jest tzw. "adaptagenem". Pomaga zwalczyć zmęczenie, pobudza układ odpornościowy, ułatwia zapamiętywanie i wpływa na sprawność umysłu oraz wydolność organizmu. Przeciwdziała stresowi. Ginsenozydy zawarte w żeń-szeniu zwiększają zdolność hemoglobiny do szybszego przyłączania tlenu podczas wysiłku.
Do afrodyzjaków zalicza się skorupiaki, w tym: ostrygi, małże, krewetki, homary, ośmiornice, ryby np. sandacz, łosoś, węgorz, pstrągi, rekin, sardynki oraz kawior. Sery: roquefort i sery kozie.
Z ziół najbardziej znanym afrodyzjakiem jest lubczyk ogrodowy i cząber.
Przyprawy: kolendra, rzeżucha, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, pieprz, goździk, wanilia, imbir, chrzan, szafran, kardamon, kakao.
Zdobyć serce pomoże także danie zawierające: seler, karczoch, szparagi, awokado, cebulę, czosnek, por, kapary, grzyby: maślaki, smardze, trufle. Z mięs najlepszy będzie krwisty befsztyk oraz dziczyzna. Jaja przepiórcze oraz suszone owoce takie jak: morela, figi, daktyle, orzechy włoskie. Owoce: świeże truskawki. Miód, który daje energię.
Pamiętajmy o kawie, czekoladzie i szampanie. Je także zalicza się do afrodyzjaków.
Menu Walentynkowe pełne witamin, minerałów oraz dobrych kwasów tłuszczowych.
STARTER:
Sałatka z karczochami (czas przygotowania: 15 min.)
składniki:
sałata (np. radicchio) - 1 garść
sałata lodowa - 1/2 sztuki
karczochy w zalewie - 150 g
orzeszki piniowe (uprażone) - 2 łyżeczki
czarna soczewica beluga ugotowana - 2 łyżki
czarne oliwki 10 - 15 sztuk
truskawki lub inne owoce: borówki, granat
ocet balsamiczny do smaku.
Przygotowanie:
Sałatę lodową i radicchio myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki, dodajemy soczewicę, oliwki, uprażone wcześniej orzeszki piniowe, karczochy. Mieszamy. Doprawiamy octem balsamicznym i oliwą. Rozkładamy na talerze i dekorujemy owocami.
ZUPA:
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z soczewicą czerwoną i truskawkami (czas przygotowania: 60 min.)
składniki:
świeże pomidory - 6 sztuk lub dwie puszki krojonych pomidorów - ok. 800 g
czosnek - 1 mała główka
czerwona soczewica - 1/2 szkl.
liść laurowy - 1 sztuka
ziele angielskie - 3 ziarenka
oliwa z oliwek - trochę
truskawki (6 sztuk + do dekoracji) lub inny owoc np. granat
sól i chilli do smaku
nasiona konopi (łuskane) - 1 łyżeczka
tymianek świeży
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół układamy w formie do pieczenia, czosnek przekrajamy na pół i dodajemy do pomidorów. Całość polewamy oliwą, solimy. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu przekładamy do garnka (czosnek wyciągamy z łupinek), dodajemy: papryczkę chili, ziele angielskie i liść laurowy oraz wsypujemy czerwoną soczewicę. Wlewamy ok. 500 ml wody i gotujemy. Jeśli robimy wersję z pomidorami z puszki: najpierw w garnku, w którym będzie gotować się zupa rozgrzewamy delikatnie oliwę, dodajemy 2 ząbki czosnku i delikatnie smażymy, aby oliwa przeszła aromatem czosnku ale się nie spaliła, dodajemy pomidory z puszki, wlewamy wodę i dodajemy soczewicę (jeśli soczewicę ugotuje się wcześniej wtedy zupę przygotujemy w krótszym czasie, ponieważ w kwasie od pomidorów dłużej się ją gotuje). Gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy truskawki (mogą być mrożone). Wyjmujemy liść i ziele angielskie. Następnie zupę miksujemy na krem. Wylewamy do talerzy i dekorujemy owocami, oraz nasionami konopi i tymiankiem.
DANIE GŁÓWNE:
Spaghetti pełne miłości z sosem pomidorowym (czas przygotowania: 30 min.)
składniki:
makaron spaghetti po 100 gram na osobę
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
fileciki anchois - 3 szt.
kapary - 2 łyżeczki
1 łyżka oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan tarty - trochę
papryczka chilli (np. Bird's Eye lub z krzaczka) - 1 szt.
sól - szczypta
bazylia (świeża) - kilka listków
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie "al dente" według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekane fileciki anchois i papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i solimy do smaku. Dodajemy kapary i mieszamy. Na talerze rozkładamy ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem oraz bazylią.
DESER
Mus czekoladowy z aquafaby (czas przygotowania: 25 min.)
składniki:
aquafaba czyli woda (zalewa) ze słoiczka z ciecierzycą - 100 ml
gorzka czekolada - 1/2 opakowania
cukier puder trzcinowy - 2 łyżeczki
owoce dowolne świeże lub suszone np. suszona żurawina, liofilizowane truskawki i maliny
ciasteczka (np. owsiane)
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy aż będzie zimna ale płynna. Zimną wodę z ciecierzycy ubijamy jak na bezę. Po ubiciu dodajemy po łyżeczce cukru pudru. Na koniec wolno wlewamy płynną czekoladę ciągle ubijając. Przelewamy do szklaneczek i dekorujemy ciasteczkami oraz owocami.
NA KONIEC CIASTO DOBRE NA KAŻDĄ OKAZJĘ:
CIASTO WALENTYNKOWE (czas przygotowania: 45 min.)
składniki:
pokruszone ciasteczka (np. imbirowe) - 1 szklanka
daktyle sproszkowane lub cukier kokosowy - 3 łyżki
cynamon cejloński - 1 łyżeczka
kardamon - 1 łyżeczka
duża gruszka pokrojona wzdłuż na plastry - 1 szt.
jagody lub borówki - 350 g
miękki krem kokosowy - 2 łyżki
Przygotowanie:
Sproszkowane daktyle wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Na blaszce w kształcie serca (jeśli masz) rozłóż pokruszone drobno ciasteczka imbirowe i ugnieć. Na wierzch rozłóż połowę pokrojonej gruszki. Na gruszki dodaj rozmrożone jagody. Całość posyp mieszanką ze sproszkowanych daktyli z cynamonem i kardamonem. Powtórz czynność jeszcze raz zaczynając od gruszek, potem jagody i posypka. Włóż blaszkę do pieca rozgrzanego na 100 stopni przez 30 minut. Po nałożeniu porcji na talerz dodaj łyżeczkę kremu kokosowego.
*przepis pochodzi z książki "Ajurwedyjska książka dla wegan" T. Lutzker lekko zmodyfikowany
Źródła:
https://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/02-14b.php3
https://www.brockbuilt.com/saint-valentines-day-legend-history/
http://www.churchyear.net/stvalentine.html
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.