Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylWalentynki! W kuchni do serca!
Walentynki! W kuchni do serca!
11 / 02 / 2020

Walentynki! W kuchni do serca!

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

MENU NA WALENTYNKI

Zdania czy obchodzić Walentynki czy nie są podzielone. Kiczowate czerwone serca, balony czy lizaki w kształcie serduszka można kupić wtedy wszędzie. Ale dla nas Walentynki mogą stać się okazją, aby przyjemnie, razem ze swoją ukochaną osobą spędzić czas delektując się wspólnie przygotowanym posiłkiem. Można ugotować Jej/Jemu coś pysznego prosto od serca.

Coś lekkiego, pełnego smaku ale łatwego, a przy tym szybkiego w przygotowaniu.

Bo ostatnią rzeczą jaką chcielibyśmy tego dnia, to spędzić w kuchni cały dzień.

Skąd to święto?

Niektórzy twierdzą, że powiązane jest z dawnym rzymskim festiwalem Lupercalia, który odbywał się 14 i 15 lutego i poświęcony był pasterskiemu bogowi plemion italskich chroniącemu przed wilkami. Inni, że związek świętego Walentego z miłością i romansem wywodzi się wyłącznie z wiersza, w którym przyroda zwołuje parlament, w którym ptaki wybierają partnera. Jedna z legend przenosi nas do historii rodem ze starożytnego Rzymu. W III wieku Claudiusz II wydał postanowienie o zakazie małżeństw dla młodych mężczyzn przekonany o tym, że ich użyteczność wojskowa jest wyższa gdy są kawalerami. Młody ksiądz o imieniu Walenty uważał, że dekret Cesarza jest niesprawiedliwy i postanowił udzielać tajemniczych ślubów młodym parom. Gdy Claudiusz dowiedział się o tym procederze aresztował księdza i skazał go na śmierć. W więzieniu Walenty poznał córkę strażnika i zakochał się w niej. W dniu 14 lutego 270 roku, przed egzekucją skazany wysłał do niej list podpisany "od Twojego Walentego". W niektórych przekazach da się odnaleźć informacje o tym, że ukochana ta była niewidoma, a dzięki miłości Walentego odzyskała wzrok. Faktycznie Biskup Walenty z Terni w Umbrii asystował męczennikom w czasie ich procesów i egzekucji. Został aresztowany i poddany procesowi wymuszenia odstąpienia od Chrystusa. Wymuszenie to polegało na okładaniu kijami, a ponieważ nie poskutkowało, ostatecznie został ścięty. Papież Gelazjusz I w 496 roku ustanowił 14 lutego dniem wspomnienia liturgicznego św. Walentego. Jego grób Biskupa był popularnym miejscem pielgrzymkowym. W średniowiecznych Niemczech modlono się do Boga przez wstawiennictwo Walentego w trakcie ciężkich chorób. W Anglii i w Ameryce czczono go jako patrona zakochanych i przy tej okazji obdarowywano się drobnymi upominkami.

Przy takim święcie nie sposób nie wspomnieć o afrodyzjakach. Ludzie od wieków poszukiwali czegoś co wpłynie na urozmaicenie spotkań intymnych lub wręcz takich, które mogłyby pomóc w leczeniu zaburzeń seksualnych. Afrodyzjaki to substancje zwiększające libido czyli pragnienie seksualne. Są one pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego. Ich działanie ma być relaksujące i odprężające. Już w starożytnej Grecji popijano winem bogaty w minerały proszek przygotowany z muszli. W starożytnych Chinach za lek i afrodyzjak uchodził żeń-szeń. "Człekokształtny korzeń" stosowano jako panaceum na wszelkie dolegliwości. Posiada on właściwości wspomagające odporność organizmu w sytuacjach stresowych, czyli jest tzw. "adaptagenem". Pomaga zwalczyć zmęczenie, pobudza układ odpornościowy, ułatwia zapamiętywanie i wpływa na sprawność umysłu oraz wydolność organizmu. Przeciwdziała stresowi. Ginsenozydy zawarte w żeń-szeniu zwiększają zdolność hemoglobiny do szybszego przyłączania tlenu podczas wysiłku.

Do afrodyzjaków zalicza się skorupiaki, w tym: ostrygi, małże, krewetki, homary, ośmiornice, ryby np. sandacz, łosoś, węgorz, pstrągi, rekin, sardynki oraz kawior. Sery: roquefort i sery kozie.

Z ziół najbardziej znanym afrodyzjakiem jest lubczyk ogrodowy i cząber.

Przyprawy: kolendra, rzeżucha, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, pieprz, goździk, wanilia, imbir, chrzan, szafran, kardamon, kakao.

Zdobyć serce pomoże także danie zawierające: seler, karczoch, szparagi, awokado, cebulę, czosnek, por, kapary, grzyby: maślaki, smardze, trufle. Z mięs najlepszy będzie krwisty befsztyk oraz dziczyzna. Jaja przepiórcze oraz suszone owoce takie jak: morela, figi, daktyle, orzechy włoskie. Owoce: świeże truskawki. Miód, który daje energię.
Pamiętajmy o kawie, czekoladzie i szampanie. Je także zalicza się do afrodyzjaków.


Menu Walentynkowe pełne witamin, minerałów oraz dobrych kwasów tłuszczowych.

STARTER:

Sałatka z karczochami (czas przygotowania: 15 min.)

składniki:

sałata (np. radicchio) - 1 garść
sałata lodowa - 1/2 sztuki
karczochy w zalewie - 150 g
orzeszki piniowe (uprażone) - 2 łyżeczki
czarna soczewica beluga ugotowana - 2 łyżki
czarne oliwki 10 - 15 sztuk
truskawki lub inne owoce: borówki, granat
ocet balsamiczny do smaku.


Przygotowanie:
Sałatę lodową i radicchio myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki, dodajemy soczewicę, oliwki, uprażone wcześniej orzeszki piniowe, karczochy. Mieszamy. Doprawiamy octem balsamicznym i oliwą. Rozkładamy na talerze i dekorujemy owocami.


ZUPA:

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z soczewicą czerwoną i truskawkami (czas przygotowania: 60 min.)

składniki:

świeże pomidory - 6 sztuk lub dwie puszki krojonych pomidorów - ok. 800 g
czosnek - 1 mała główka
czerwona soczewica - 1/2 szkl.
liść laurowy - 1 sztuka
ziele angielskie - 3 ziarenka

oliwa z oliwek - trochę
truskawki (6 sztuk + do dekoracji) lub inny owoc np. granat
sól i chilli do smaku
nasiona konopi (łuskane) - 1 łyżeczka
tymianek świeży

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na pół układamy w formie do pieczenia, czosnek przekrajamy na pół i dodajemy do pomidorów. Całość polewamy oliwą, solimy. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu przekładamy do garnka (czosnek wyciągamy z łupinek), dodajemy: papryczkę chili, ziele angielskie i liść laurowy oraz wsypujemy czerwoną soczewicę. Wlewamy ok. 500 ml wody i gotujemy. Jeśli robimy wersję z pomidorami z puszki: najpierw w garnku, w którym będzie gotować się zupa rozgrzewamy delikatnie oliwę, dodajemy 2 ząbki czosnku i delikatnie smażymy, aby oliwa przeszła aromatem czosnku ale się nie spaliła, dodajemy pomidory z puszki, wlewamy wodę i dodajemy soczewicę (jeśli soczewicę ugotuje się wcześniej wtedy zupę przygotujemy w krótszym czasie, ponieważ w kwasie od pomidorów dłużej się ją gotuje). Gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy truskawki (mogą być mrożone). Wyjmujemy liść i ziele angielskie. Następnie zupę miksujemy na krem. Wylewamy do talerzy i dekorujemy owocami, oraz nasionami konopi i tymiankiem. 


DANIE GŁÓWNE:

Spaghetti pełne miłości z sosem pomidorowym (czas przygotowania: 30 min.)

składniki:
makaron spaghetti po 100 gram na osobę
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
fileciki anchois - 3 szt.
kapary - 2 łyżeczki
1 łyżka oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan tarty - trochę
papryczka chilli (np. Bird's Eye lub z krzaczka) - 1 szt.
sól - szczypta
bazylia (świeża) - kilka listków


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie "al dente" według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekane fileciki anchois i papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i solimy do smaku. Dodajemy kapary i mieszamy. Na talerze rozkładamy ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem oraz bazylią.


DESER

Mus czekoladowy z aquafaby (czas przygotowania: 25 min.)


składniki:

aquafaba czyli woda (zalewa) ze słoiczka z ciecierzycą - 100 ml
gorzka czekolada - 1/2 opakowania
cukier puder trzcinowy - 2 łyżeczki
owoce dowolne świeże lub suszone np. suszona żurawina, liofilizowane truskawki i maliny
ciasteczka (np. owsiane)

 Przygotowanie: 

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy aż będzie zimna ale płynna. Zimną wodę z ciecierzycy ubijamy jak na bezę. Po ubiciu dodajemy po łyżeczce cukru pudru. Na koniec wolno wlewamy płynną czekoladę ciągle ubijając. Przelewamy do szklaneczek i dekorujemy ciasteczkami oraz owocami.

NA KONIEC CIASTO DOBRE NA KAŻDĄ OKAZJĘ:


CIASTO WALENTYNKOWE (czas przygotowania: 45 min.)


składniki:

pokruszone ciasteczka (np. imbirowe) - 1 szklanka
daktyle sproszkowane lub cukier kokosowy - 3 łyżki
cynamon cejloński - 1 łyżeczka
 kardamon - 1 łyżeczka
duża gruszka pokrojona wzdłuż na plastry  - 1 szt.
 jagody lub borówki - 350 g
miękki krem kokosowy - 2 łyżki

Przygotowanie:
Sproszkowane daktyle wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Na blaszce w kształcie serca (jeśli masz) rozłóż pokruszone drobno ciasteczka imbirowe i ugnieć. Na wierzch rozłóż połowę pokrojonej gruszki. Na gruszki dodaj rozmrożone jagody. Całość posyp mieszanką ze sproszkowanych daktyli z cynamonem i kardamonem. Powtórz czynność jeszcze raz zaczynając od gruszek, potem jagody i posypka. Włóż blaszkę do pieca rozgrzanego na 100 stopni przez 30 minut. Po nałożeniu porcji na talerz dodaj łyżeczkę kremu kokosowego.

*przepis pochodzi z książki "Ajurwedyjska książka dla wegan" T. Lutzker lekko zmodyfikowany

Źródła:

https://www.brewiarz.pl/czytelnia/swieci/02-14b.php3
https://www.brockbuilt.com/saint-valentines-day-legend-history/
http://www.churchyear.net/stvalentine.html

 

Nikita
Nikita powiedział/a:
świetny artykuł i fajne menu walentynkowe
cytuj odpowiedz 11.02.2020, godz. 15:11

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet