Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylWiosenny balkon jak go urządzić - kilka porad
Wiosenny balkon jak go urządzić - kilka porad
01 / 05 / 2020

Wiosenny balkon jak go urządzić - kilka porad

Magdalena Nagler - foodmania

Wiosenny balkon

Przyszła wiosna! To najlepszy czas, aby uporządkować balkon, który po okresie jesienno – zimowym pozostawia pewnie wiele do życzenia. To czas, gdy przyroda budzi się do życia, zatem zadbajmy również o nasze najbliższe otoczenie. Zaprośmy do domu kolorowe i zielone rośliny, a wraz z nimi owady i trochę słońca.

Gdy poczynisz już pierwszy krok, jakim jest postanowienie: „W tym roku mój balkon będzie wizytówką wiosny!”, nadchodzi czas na jego realizację. Jak się za to zabrać? Jest to prostsze, niż Ci się wydaje!

KROK 1 – Określ warunki na swoim balkonie

Przed wyborem roślin musisz określić warunki, które panują na Twoim balkonie. Będą one głównie zależne od tego, po której stronie i na jakiej wysokości mieszkasz. Znaczenie będzie mieć również głębokość balkonu i jego ewentualne osłonięcie, które jest spore w przypadku loggii.

Balkon od strony północnej i wschodniej

Będzie na nim nieco więcej cienia, zatem też i temperatury nie będą sięgać tych najwyższych w ciągu dnia. Część bardziej zaciemnioną koniecznie obsadź polskimi ziołami, takimi jak: koperek, mięta, melisa, pietruszka, pokrzywa. Sprawdzą się również większe rośliny, np. maliny, borówka amerykańska. A jeśli masz na balkonie część bardziej wystawioną na słońce umieść na niej donice z ziołami śródziemnomorskimi, opisanymi poniżej.

Balon od strony południowej i zachodniej

Usytuowanie po tej stronie sprawia, że szczególnie latem będzie bardzo dużo słońca, a co za tym idzie, będzie panować tam również wysoka temperatura. W takiej sytuacji rośliny będą potrzebowały codziennego podlewania, a w niektórych przypadkach nawodnienie będzie konieczne nawet kilka razy na dzień. Na jakie rośliny możesz postawić? Na pewno przeróżne zioła pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego, np. bazylia, kolendra, tymianek, oregano, estragon, majeranek, liść laurowy, rozmaryn. Uroczym akcentem, który przetrwa obecne warunki będzie również lawenda. A jeśli marzą Ci się świeże warzywa i owoce – śmiało! Zasadź pomidory, paprykę, poziomki lub truskawki.

Pamiętaj, że pomimo danej ekspozycji możesz wygospodarować na balkonie miejsca bardziej i mniej nasłonecznione. Dzięki temu nie trzeba będzie całkowicie rezygnować z konkretnych rodzajów roślin. Mały daszek, czy parasol ochronny sprawią, że bardzo jasnym balkonie uda Ci się wyhodować dorodną miętę. Zaś wystawienie donic przed balkon za pomocą haków sprawi, że będzie do nich docierać więcej słońca i dzięki temu zaopatrzysz się na przykład w domową szałwię.

KROK 2 - Wybierz rośliny

Warto pamiętać, że nie musisz kupować gotowych roślin. Możesz zakupić cebulki lub po prostu nasiona i je zasadzić. Satysfakcja, gdy pojawią się kwiaty lub owoce gwarantowana! Marzec to idealny czas na wysiewanie. Jeśli jednak postawisz na sadzonki efekt będzie widoczny znacznie szybciej. Wtedy do pracy możesz zabrać się nieco później, w kwietniu lub maju. Pamiętaj też, aby sięgać po rośliny, które lubisz. Zarówno pod kątem wyglądu, ale również smaku.

Gdy stawiasz na wygląd i bogactwo

Pelargonie – to dość popularna roślina, która zachwyca swoim wyglądem. Kwitnie od kwietnia, aż do pierwszych przymrozków. Czym się charakteryzuje? Maksymalnie osiąga wysokość do 50 centymetrów i lubi obfite podlewanie. Jest odporna na chłody i gorsze warunki pogodowe, dzięki czemu możesz mieć pewność, że trud włożony w jej wysadzenie nie pójdzie na marne.

Petunia – to jedne z najpopularniejszych kwiatów i nie bez powodu. Zasłużyły sobie na to miano, dzięki bardzo obfitemu kwitnieniu i słodkiemu zapachowi. Średnio osiągają wysokość 30 centymetrów. Możesz postawić na odmianę jedno-, dwu- lub wielobarwną. Pamiętaj, że przymrozki wiosenne mogą ją zniszczyć, dlatego najlepszym okresem na wystawienie jej na balkon będzie miesiąc maj.

Surfinia – charakteryzują ją długie, bujne pędy i bogate, kolorowe kwiaty. To bardzo popularna odmiana petunii wydzielająca lekki przyjemny zapach. Okres jej kwitnienia to miesiące czerwiec – wrzesień, zatem będzie „cieszyć oko” aż do jesieni. Generalnie to roślina, która lubi miejsca słoneczne i ciepłe, ale osłonięte od silnego wiatru i opadów. Zasadź ją w donicy powieszonej na balustradzie lub przymocowanej do ściany.

Wilec – to kwiaty o różowo-fioletowym zabarwieniu, które rosnąć pną się ku górze. Nie wymagają bardzo intensywnego podlewania, nawadniaj je umiarkowanie. Lubi słoneczne stanowiska, jednak nie może przebywać na ciągłym słońcu. Co ciekawe, rośnie bardzo szybko!

Gdy stawiasz na minimalizm i skromność

Lawenda - to roślina bardzo romantyczna, która niepoddana niskim temperaturom może przetrwać całą zimę na balkonie. Odpowiednie dla niej będzie miejsce raczej słoneczne, ale nie o wysokiej temperaturze. Nie podlewaj jej bardzo intensywnie. Przed każdym kolejnym nawodnieniem sprawdź, czy ma suchą ziemię, jeśli nie - wstrzymaj się z podlaniem. Pięknie wyglądać będzie kilka małych doniczek z lawendą, ułożonych w jednym koszu.

Bluszcz - tajemniczo pnie się i otula ściany lub balustrady balkonów. Jest to roślina całoroczna, więc jej intensywną zielenią będziesz cieszyć się cały rok. Może stanowić stonowane tło dla innych delikatnych roślin, chociażby opisanej wyżej lawendy. Bluszcz nie ma dużych wymagań, dlatego można postawić na niego w przypadku balkonu zarówno z ekspozycją wschodnią, jak i zachodnią.

Krzewy iglaste – to dobre rozwiązanie dla osób, które uwielbiają zieleń, ale już nie koniecznie całą paletę barw. Są proste w zasadzeniu i utrzymaniu, nie wymagają bardzo częstego podlewania i dość dobrze znoszą polskie zimy. Szczególnie polecam cyprysika groszkowego lub jałowca płożącego. Obie te rośliny, a szczególnie jałowiec, wydzielają przyjemny zapach. Stanowią barierę ochronną przed hałasem i kurzem. Mogą sprawdzić się również jako osłona dla innych kwiatów, nielubiących słońca.

Gdy stawiasz na uprawę roślin „do sałatki”

Jeśli zabierasz się za dekorację i hodowlę roślin balkonowych nie zapomnij o ziołach, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również cudownie smakują. Nie zajmują sporo miejsca, dlatego możesz zaopatrzyć się w kilka rodzajów. Na balkonach ze sporą ekspozycją na słońce sprawczą się wcześniej wspomniane zioła śródziemnomorskie, np. tymianek, oregano, bazylia, liść laurowy. Zaś na balkonach z większą ilością cienia postaw na zioła polskie, takie jak: koperek i pietruszka.

Nie wahaj się poeksperymentować! W tym celu zachęcam do posadzenia własnej sałaty lub szpinaku. Na balkonowym ogródku świetnie sprawdzi się również jarmuż. A jeśli masz ochotę na trochę więcej fantazji postaw na czerwone owoce, np. truskawki i poziomki.

KROK 3 – Zaprojektuj ułożenie kwiatów i dodatków

- Projektując balkon i rozmieszczenie wszystkich roślin pamiętaj, że niektóre wymagają więcej przestrzeni do zrostu, niż inne. Weź to pod uwagę, łącząc je ze sobą, tak aby po kilku tygodniach nie obumarły. Zioła nie będą wymagały sporej przestrzeni, natomiast rośliny owocowe, tj. pomidory, truskawki muszą mieć miejsce, aby urosnąć.

- Wykorzystaj każdą dostępną przestrzeń na balkonie. Podziel ją na tą bardziej osłonięta i nasłonecznioną. Pozwoli Ci to sprawnie rozmiesić wysadzone rośliny według ich wymagań.

- Możesz też połączyć niektóre rośliny w jednej dużej doniczce. Jednak nie przesadzaj i ogranicz się do trzech rodzajów. Dobrym połączeniem będzie na przykład: begonia, kordylina krzewiasta i bluszcz pospolity.

KROK 4 – Wybierz sprzęt i akcesoria

Jeśli chodzi o dobór donic i koszyków ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia! Wybierz takie, które będą pasowały do Twojej wiosennej kompozycji. Pamiętaj tylko o trzech głównych zasadach:

  1. Każda donica musi być przepuszczalna, ponieważ nie możesz dopuścić do zalegania w niej wody i gnicia korzonków.
  2. Dostosuj wielkość donicy do wielkości sadzonki i „z głową” wykorzystaj każdą przestrzeń.
  3. Zawsze lepiej postawić na donice wykonane z tworzyw naturalnych. Takich, które są odporne na promieniowanie UV i inne warunki atmosferyczne. Sprawdzą się te wykonane z mrozoodpornej terakoty lub drewna. Tworzywa sztuczne pozostaw do ozdoby, użyj ich przykładowo jako czasowych osłonek.

KROK 5 – Balkon (nie)przyjazny owadom

No właśnie. Miłośnicy natury je kochają, inni nienawidzą. Jak dobrać rośliny balkonowe, by spełniały swoje zadanie?

Chce, by mój balkon był przyjazny dla owadów.

I myśląc o przyjaznych owadach, przytaczam przykład pszczół. W ostatnich latach prowadzonych jest wiele akcji, które mają na celu ich ochronę. I Ty dzięki swojemu balkonowemu ogródkowi możesz o nie zadbać. Jak?

- Posadź rośliny atrakcyjne dla pszczół – są to rośliny miododajne i dobrze, aby były różnorodne z różną porą kwitnienia. Mogą być to między innymi: aksamitka, aster, cynia, jeżówka, kocimiętka, krokus, lawenda, melisa, mięta, nagietek, nasturcja, róża, szałwia, werbena, winobluszcz, wrzos.

- Nie stosuj sztucznych nawozów i środków ochrony roślin – zrezygnuj z preparatów, które zabijają owady, a nawożą je, dostarczają mikro i makro elementów w oparciu o natulalne komponety i kompost.

- Stwórz dla nich miejsce schronienia – zbuduj małe domki dla owadów. I mowa tu nie tylko o pszczołach, ale również innych stworzeniach, np. biedronkach. Wystarczy, że zbijesz niewielką, drewnianą budkę z daszkiem i wypełnisz ją otworami i rurkami. W podzięce za schron owady uporają się ze szkodnikami, np. mszycą.

Chcę odstraszyć najczęściej napotykane owady z mojego balkonu.

Nie trzeba długo się zastanawiać nad owadami, które potrafią uprzykrzyć życie. Kto lubi kąsające komary lub meszki? Jednak nie musimy się ich pozbywać specjalnie montowanymi na balkonach środkami chemicznymi. Wystarczy odrobina wiedzy i garść zielonych roślin! Tak – to takie proste.

Komary – chcesz pozbyć się tych małych przybyszów? Wysadź na balkonie donice z bazylią, a skutecznie ograniczyć ilość ich wizyt!

Muchy – borykasz się z problemem nadmiernie aktywnych much? Postaw na miętę, zarówno pieprzową, jak i pospolitą. Obie pomogą w walce z muchami.

Meszki – te malutkie owady słabo tolerują tymianek i oregano.

Zatem zioła w dłoń i na balkon! 

Jak widać przygotowanie wiosennego balkonu to świetna zabawa! Zachęcam wszystkich do skomponowania własnego projektu, czy to bardziej kolorowego, czy stonowanego i całorocznego. Zagospodarowanie przestrzeni wokół siebie na pewno sprawi, że poczujemy się lepiej i tchniemy w cały dom trochę wiosennego powiewu.

Zimazima
Zimazima powiedział/a:
;)
cytuj odpowiedz 04.05.2020, godz. 13:55
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł, jak macie w domu anginowce (pelargonie pachnące) też można wystawić je na zewnątrz, rosną wtedy jak szalone i kwitną, dodatkowo też odstraszają komary, no i można je wykorzystać do celów kulinarnych (herbatki, syropy, octy i nalewki są pyszne)
cytuj odpowiedz 06.05.2020, godz. 14:58

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet