• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylWiosenny balkon jak go urządzić - kilka porad
Wiosenny balkon jak go urządzić - kilka porad
01 / 05 / 2020

Wiosenny balkon jak go urządzić - kilka porad

Magdalena Nagler - foodmania

Wiosenny balkon

Przyszła wiosna! To najlepszy czas, aby uporządkować balkon, który po okresie jesienno – zimowym pozostawia pewnie wiele do życzenia. To czas, gdy przyroda budzi się do życia, zatem zadbajmy również o nasze najbliższe otoczenie. Zaprośmy do domu kolorowe i zielone rośliny, a wraz z nimi owady i trochę słońca.

Gdy poczynisz już pierwszy krok, jakim jest postanowienie: „W tym roku mój balkon będzie wizytówką wiosny!”, nadchodzi czas na jego realizację. Jak się za to zabrać? Jest to prostsze, niż Ci się wydaje!

KROK 1 – Określ warunki na swoim balkonie

Przed wyborem roślin musisz określić warunki, które panują na Twoim balkonie. Będą one głównie zależne od tego, po której stronie i na jakiej wysokości mieszkasz. Znaczenie będzie mieć również głębokość balkonu i jego ewentualne osłonięcie, które jest spore w przypadku loggii.

Balkon od strony północnej i wschodniej

Będzie na nim nieco więcej cienia, zatem też i temperatury nie będą sięgać tych najwyższych w ciągu dnia. Część bardziej zaciemnioną koniecznie obsadź polskimi ziołami, takimi jak: koperek, mięta, melisa, pietruszka, pokrzywa. Sprawdzą się również większe rośliny, np. maliny, borówka amerykańska. A jeśli masz na balkonie część bardziej wystawioną na słońce umieść na niej donice z ziołami śródziemnomorskimi, opisanymi poniżej.

Balon od strony południowej i zachodniej

Usytuowanie po tej stronie sprawia, że szczególnie latem będzie bardzo dużo słońca, a co za tym idzie, będzie panować tam również wysoka temperatura. W takiej sytuacji rośliny będą potrzebowały codziennego podlewania, a w niektórych przypadkach nawodnienie będzie konieczne nawet kilka razy na dzień. Na jakie rośliny możesz postawić? Na pewno przeróżne zioła pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego, np. bazylia, kolendra, tymianek, oregano, estragon, majeranek, liść laurowy, rozmaryn. Uroczym akcentem, który przetrwa obecne warunki będzie również lawenda. A jeśli marzą Ci się świeże warzywa i owoce – śmiało! Zasadź pomidory, paprykę, poziomki lub truskawki.

Pamiętaj, że pomimo danej ekspozycji możesz wygospodarować na balkonie miejsca bardziej i mniej nasłonecznione. Dzięki temu nie trzeba będzie całkowicie rezygnować z konkretnych rodzajów roślin. Mały daszek, czy parasol ochronny sprawią, że bardzo jasnym balkonie uda Ci się wyhodować dorodną miętę. Zaś wystawienie donic przed balkon za pomocą haków sprawi, że będzie do nich docierać więcej słońca i dzięki temu zaopatrzysz się na przykład w domową szałwię.

KROK 2 - Wybierz rośliny

Warto pamiętać, że nie musisz kupować gotowych roślin. Możesz zakupić cebulki lub po prostu nasiona i je zasadzić. Satysfakcja, gdy pojawią się kwiaty lub owoce gwarantowana! Marzec to idealny czas na wysiewanie. Jeśli jednak postawisz na sadzonki efekt będzie widoczny znacznie szybciej. Wtedy do pracy możesz zabrać się nieco później, w kwietniu lub maju. Pamiętaj też, aby sięgać po rośliny, które lubisz. Zarówno pod kątem wyglądu, ale również smaku.

Gdy stawiasz na wygląd i bogactwo

Pelargonie – to dość popularna roślina, która zachwyca swoim wyglądem. Kwitnie od kwietnia, aż do pierwszych przymrozków. Czym się charakteryzuje? Maksymalnie osiąga wysokość do 50 centymetrów i lubi obfite podlewanie. Jest odporna na chłody i gorsze warunki pogodowe, dzięki czemu możesz mieć pewność, że trud włożony w jej wysadzenie nie pójdzie na marne.

Petunia – to jedne z najpopularniejszych kwiatów i nie bez powodu. Zasłużyły sobie na to miano, dzięki bardzo obfitemu kwitnieniu i słodkiemu zapachowi. Średnio osiągają wysokość 30 centymetrów. Możesz postawić na odmianę jedno-, dwu- lub wielobarwną. Pamiętaj, że przymrozki wiosenne mogą ją zniszczyć, dlatego najlepszym okresem na wystawienie jej na balkon będzie miesiąc maj.

Surfinia – charakteryzują ją długie, bujne pędy i bogate, kolorowe kwiaty. To bardzo popularna odmiana petunii wydzielająca lekki przyjemny zapach. Okres jej kwitnienia to miesiące czerwiec – wrzesień, zatem będzie „cieszyć oko” aż do jesieni. Generalnie to roślina, która lubi miejsca słoneczne i ciepłe, ale osłonięte od silnego wiatru i opadów. Zasadź ją w donicy powieszonej na balustradzie lub przymocowanej do ściany.

Wilec – to kwiaty o różowo-fioletowym zabarwieniu, które rosnąć pną się ku górze. Nie wymagają bardzo intensywnego podlewania, nawadniaj je umiarkowanie. Lubi słoneczne stanowiska, jednak nie może przebywać na ciągłym słońcu. Co ciekawe, rośnie bardzo szybko!

Gdy stawiasz na minimalizm i skromność

Lawenda - to roślina bardzo romantyczna, która niepoddana niskim temperaturom może przetrwać całą zimę na balkonie. Odpowiednie dla niej będzie miejsce raczej słoneczne, ale nie o wysokiej temperaturze. Nie podlewaj jej bardzo intensywnie. Przed każdym kolejnym nawodnieniem sprawdź, czy ma suchą ziemię, jeśli nie - wstrzymaj się z podlaniem. Pięknie wyglądać będzie kilka małych doniczek z lawendą, ułożonych w jednym koszu.

Bluszcz - tajemniczo pnie się i otula ściany lub balustrady balkonów. Jest to roślina całoroczna, więc jej intensywną zielenią będziesz cieszyć się cały rok. Może stanowić stonowane tło dla innych delikatnych roślin, chociażby opisanej wyżej lawendy. Bluszcz nie ma dużych wymagań, dlatego można postawić na niego w przypadku balkonu zarówno z ekspozycją wschodnią, jak i zachodnią.

Krzewy iglaste – to dobre rozwiązanie dla osób, które uwielbiają zieleń, ale już nie koniecznie całą paletę barw. Są proste w zasadzeniu i utrzymaniu, nie wymagają bardzo częstego podlewania i dość dobrze znoszą polskie zimy. Szczególnie polecam cyprysika groszkowego lub jałowca płożącego. Obie te rośliny, a szczególnie jałowiec, wydzielają przyjemny zapach. Stanowią barierę ochronną przed hałasem i kurzem. Mogą sprawdzić się również jako osłona dla innych kwiatów, nielubiących słońca.

Gdy stawiasz na uprawę roślin „do sałatki”

Jeśli zabierasz się za dekorację i hodowlę roślin balkonowych nie zapomnij o ziołach, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również cudownie smakują. Nie zajmują sporo miejsca, dlatego możesz zaopatrzyć się w kilka rodzajów. Na balkonach ze sporą ekspozycją na słońce sprawczą się wcześniej wspomniane zioła śródziemnomorskie, np. tymianek, oregano, bazylia, liść laurowy. Zaś na balkonach z większą ilością cienia postaw na zioła polskie, takie jak: koperek i pietruszka.

Nie wahaj się poeksperymentować! W tym celu zachęcam do posadzenia własnej sałaty lub szpinaku. Na balkonowym ogródku świetnie sprawdzi się również jarmuż. A jeśli masz ochotę na trochę więcej fantazji postaw na czerwone owoce, np. truskawki i poziomki.

KROK 3 – Zaprojektuj ułożenie kwiatów i dodatków

- Projektując balkon i rozmieszczenie wszystkich roślin pamiętaj, że niektóre wymagają więcej przestrzeni do zrostu, niż inne. Weź to pod uwagę, łącząc je ze sobą, tak aby po kilku tygodniach nie obumarły. Zioła nie będą wymagały sporej przestrzeni, natomiast rośliny owocowe, tj. pomidory, truskawki muszą mieć miejsce, aby urosnąć.

- Wykorzystaj każdą dostępną przestrzeń na balkonie. Podziel ją na tą bardziej osłonięta i nasłonecznioną. Pozwoli Ci to sprawnie rozmiesić wysadzone rośliny według ich wymagań.

- Możesz też połączyć niektóre rośliny w jednej dużej doniczce. Jednak nie przesadzaj i ogranicz się do trzech rodzajów. Dobrym połączeniem będzie na przykład: begonia, kordylina krzewiasta i bluszcz pospolity.

KROK 4 – Wybierz sprzęt i akcesoria

Jeśli chodzi o dobór donic i koszyków ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia! Wybierz takie, które będą pasowały do Twojej wiosennej kompozycji. Pamiętaj tylko o trzech głównych zasadach:

  1. Każda donica musi być przepuszczalna, ponieważ nie możesz dopuścić do zalegania w niej wody i gnicia korzonków.
  2. Dostosuj wielkość donicy do wielkości sadzonki i „z głową” wykorzystaj każdą przestrzeń.
  3. Zawsze lepiej postawić na donice wykonane z tworzyw naturalnych. Takich, które są odporne na promieniowanie UV i inne warunki atmosferyczne. Sprawdzą się te wykonane z mrozoodpornej terakoty lub drewna. Tworzywa sztuczne pozostaw do ozdoby, użyj ich przykładowo jako czasowych osłonek.

KROK 5 – Balkon (nie)przyjazny owadom

No właśnie. Miłośnicy natury je kochają, inni nienawidzą. Jak dobrać rośliny balkonowe, by spełniały swoje zadanie?

Chce, by mój balkon był przyjazny dla owadów.

I myśląc o przyjaznych owadach, przytaczam przykład pszczół. W ostatnich latach prowadzonych jest wiele akcji, które mają na celu ich ochronę. I Ty dzięki swojemu balkonowemu ogródkowi możesz o nie zadbać. Jak?

- Posadź rośliny atrakcyjne dla pszczół – są to rośliny miododajne i dobrze, aby były różnorodne z różną porą kwitnienia. Mogą być to między innymi: aksamitka, aster, cynia, jeżówka, kocimiętka, krokus, lawenda, melisa, mięta, nagietek, nasturcja, róża, szałwia, werbena, winobluszcz, wrzos.

- Nie stosuj sztucznych nawozów i środków ochrony roślin – zrezygnuj z preparatów, które zabijają owady, a nawożą je, dostarczają mikro i makro elementów w oparciu o natulalne komponety i kompost.

- Stwórz dla nich miejsce schronienia – zbuduj małe domki dla owadów. I mowa tu nie tylko o pszczołach, ale również innych stworzeniach, np. biedronkach. Wystarczy, że zbijesz niewielką, drewnianą budkę z daszkiem i wypełnisz ją otworami i rurkami. W podzięce za schron owady uporają się ze szkodnikami, np. mszycą.

Chcę odstraszyć najczęściej napotykane owady z mojego balkonu.

Nie trzeba długo się zastanawiać nad owadami, które potrafią uprzykrzyć życie. Kto lubi kąsające komary lub meszki? Jednak nie musimy się ich pozbywać specjalnie montowanymi na balkonach środkami chemicznymi. Wystarczy odrobina wiedzy i garść zielonych roślin! Tak – to takie proste.

Komary – chcesz pozbyć się tych małych przybyszów? Wysadź na balkonie donice z bazylią, a skutecznie ograniczyć ilość ich wizyt!

Muchy – borykasz się z problemem nadmiernie aktywnych much? Postaw na miętę, zarówno pieprzową, jak i pospolitą. Obie pomogą w walce z muchami.

Meszki – te malutkie owady słabo tolerują tymianek i oregano.

Zatem zioła w dłoń i na balkon! 

Jak widać przygotowanie wiosennego balkonu to świetna zabawa! Zachęcam wszystkich do skomponowania własnego projektu, czy to bardziej kolorowego, czy stonowanego i całorocznego. Zagospodarowanie przestrzeni wokół siebie na pewno sprawi, że poczujemy się lepiej i tchniemy w cały dom trochę wiosennego powiewu.

Zimazima
Zimazima powiedział/a:
;)
cytuj odpowiedz 04.05.2020, godz. 13:55
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł, jak macie w domu anginowce (pelargonie pachnące) też można wystawić je na zewnątrz, rosną wtedy jak szalone i kwitną, dodatkowo też odstraszają komary, no i można je wykorzystać do celów kulinarnych (herbatki, syropy, octy i nalewki są pyszne)
cytuj odpowiedz 06.05.2020, godz. 14:58

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 175113 Renixx Renixx
  • 157955 gosia56 gosia56
  • 134332 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 119458 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).