Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZakupy w stylu zero waste
Zakupy w stylu zero waste
16 / 04 / 2019

Zakupy w stylu zero waste

Magdalena Nagler - foodmania

Społeczna odpowiedzialność za środowisko to trend, do którego przyłączyło się już wiele krajów oraz światowych producentów. Widać to szczególnie na przykładzie dwóch kontynentów – Ameryki i Europy. Ludzie coraz częściej uświadamiają sobie, że przyszłość naszej planety zależy od nas samych. Dzięki temu to również producenci muszą zmieniać swoje strategie działań, aby odpowiedzieć na potrzeby konsumentów i pochwalić się swoim wkładem w ochronę środowiska. Jednak liczą się również małe kroki, które możemy na co dzień wdrożyć w naszą codzienność. Jednym z nich jest nurt „zero waste”, który dotyczy wielu sfer życia. Jego założeniem jest wykorzystanie wszystkich możliwych zasobów w taki sposób, aby ich nie marnować.

W tym artykule podpowiem Wam jak kupować, aby nie marnować pieniędzy i zakupionych towarów!

Produkty spożywcze

Zdecydowanie największą grupą towarów są produkty spożywcze.

To po nie najczęściej sięgamy, ale czy mądrze?

Zastanówmy się jak kupować, by wspierać ideę zero waste?

Sposób jest mnóstwo:

*Najważniejszą zasadą w zakupach jest przygotowanie listy produktów. Tak aby nie kupować spontanicznie rzeczy, których potem nie będziemy wiedzieli jak wykorzystać lub będzie ich zbyt dużo aby wszystko zjeść zanim się popsuje. Obżarstwo też nikomu jeszcze nie wyszło na zdrowie. Gdy już coś nam zostanie to możemy to przeznaczyć do kompostowania.

* Staraj się w pierwszej kolejności kupować już dojrzałe warzywa i owoce. Przecież i tak zaraz trafią na Twój talerz, a dzięki temu nie wylądują w koszu. Dojrzałe banany idealnie sprawdzą się w wiosennym smoothie. Dojrzałe pomidory wykorzystaj do przygotowania sosu pomidorowego, a kruche, dojrzałe jabłka do przygotowania pysznej szarlotki bez dodatku cukru!

*Pamiętaj, aby nie rozdzielać produktów, które sprzedawane są w pakietach. Dobrym przykładem mogą być banany sprzedawane na kiści. Rozrywając je i pozostawiając pojedyncze sztuki sprawisz, że szybciej dojrzeją i zostaną wyrzucone do kosza. Inne osoby również będą stroniły od takiego pozostawionego samotnego banana lub winogrona, a przecież nie są w niczym gorsze od innych.

*Jeżeli robisz zakupy na zapas lub na kilka dni, to  produkty, które szybko się psują lub dojrzewają przechowuj w odpowiednich miejscach. Sprawdzonym rozwiązaniem może być mrożenie, dzięki któremu nie popsują się i zachowają swoje właściwości.

*Zamiast reklamówek, za które każdorazowo płacisz weź ze sobą lnianą lub bawełnianą torbę, która posłuży Ci przez wiele lat. Natomiast drobne produkty, jak np. cytryny pakuj we własne woreczki materiałowe, dzięki temu wypakowując zakupy nie wyrzucisz do śmieci garści niepotrzebnych jednorazówek.

*Produkty, które są dostępne w formie niepaczkowanej kupuj na wagę! Wszystkie produkty sypkie, ale również nabiał lub mięso są dostępne na wagę. Trzeba się trochę przygotować i zabrać pojemnik do którego będziemy mogli włożyć produkty, gdy już zostaną zważone przez sprzedawcę.  

*Dobrym sposobem będzie również wspieranie lokalnych inicjatyw zakupowych. Kupno warzyw i owoców od rolnika lub nabiału z pobliskiej mleczarni pozwoli nie tylko wspierać lokalne biznesy, ale również ograniczyć ilość przeterminowanego, niesprzedanego towaru.

*A co z plastikowymi butelkami? No właśnie! Ten problem rozwiązują bidony, termosy lub inne pojemniki. Możesz wykorzystać wodę z kranu, przegotować ją i dodać do niej zioła, warzywa, owoce aby ją zaromatyzować i przelać do pojemnika wielokrotnego użytku. Inne  napoje, np. kawa, herbata na wynos może być zakupiona i przelana do naszego kubeczka. Wiele kawiarni nie ma nic przeciwko serwowaniu kawy w kubkach termicznych klientów, zamiast w plastikowych kubeczkach, które po kilku minutach lądują w śmieciach.

*Ograniczajmy zakup woreczków, słomek, sztućców, talerzyków plastikowych, wiele państw wycofuje się na coraz większą skalę z używania tego typu przedmiotów. Wybierając produkty w sklepie postawmy na szkło, papier, drewno, metal.


Środki chemiczne, kosmetyki

To kolejna grupa produktów, które przyczyniają się w znaczącym stopniu do zanieczyszczenia środowiska. Zakupy w stylu zero waste w tej kategorii mogą wydawać się nieco trudniejsze. Poniżej kilka prostych rad:

*Kupując wszelkiego rodzaju środki czystości i kosmetyki warto zwrócić uwagę na opakowanie. Niejednokrotnie są to opakowania wielokrotnego użytku, np. pojemniki na mydło. Taki pojemnik będzie można użyć ponownie wypełniając go mydłem, czy podobnym środkiem, np. płynem do naczyń.

*Robiąc pranie nie zastanawiamy się, jak szkodliwe do środowiska są proszki oraz płyny do płukania. Często również posiadają w składzie substancje drażniące dla skóry. A przecież oba środki można przygotować samemu.

Świetnym zamiennikiem płynu do płukania jest ocet wymieszany z kilkoma kroplami dowolnego olejku eterycznego. Pamiętaj, aby olejek był bezbarwny, żeby nie pozostawił plam na ubraniach. Zamiast proszku do prania sięgnij po ekologiczne orzechy piorące. Posiadają właściwości zmiękczające i dezynfekujące. Co więcej, nie uczulają. Z powodzeniem mogą stosować je alergicy. 

*Idea zero waste dotyczy również kosmetyków, które mogą być przygotowywane z produktów spożywczych. Przykładem tego są różnego rodzaju oleje tłoczone na zimno, które dodajesz do sałatek. Zazwyczaj sprawdzają się również jako balsamy, odżywki lub po prostu jako płyn do demakijażu. Z dojrzałych bananów i garści płatków owsianych przygotuj odżywczą maseczkę na twarz. A z przejrzałych malin i szczypty cukru peeling do ciała! Nie wyrzucaj przeterminowanego oleju, możesz go wykorzystać do pielęgnacji ciała i włosów. 

*Dla wielu najtrudniejszą grupą produktów chemicznych do wyeliminowania są środki czyszczące. Jednak dla chcącego nic trudnego. Można przygotować np. płyn do mycia szyb, wystarczy wymieszać w równych proporcjach ocet i wodę z kilkoma kroplami olejku eterycznego, np. cytrynowego. Całość przelej do buteleczki z atomizerem wielokrotnego użytku i gotowe! Zabrudzenia na umywalce lub wannie wyczyścimy octem (nasącz szmatkę octem i rozłożoną pozostaw na godzinę na brudnej powierzchni, następnie przetrzyj i przepłucz)


Ubrania, buty, akcesoria

No właśnie a co z ubraniami?

*Dobrym sposobem jest wybór ubrań klasycznych. W ulubionych kolorach i krojach. Dzięki temu będzie je można wkomponować w wiele stylizacji. Takie ubrania założymy pod marynarkę na bardziej uroczyste okazje, na imprezę, czy do pracy. Dzięki dobrym składom i włóknom posłużą one przez lata.

*Jeżeli mamy taką możliwość to warto sprawdzić sposób w jaki pozyskiwane są tkaniny do produkcji ubrań danej marki oraz sposób i miejsce, w jakim są szyte. 
*Nie wyrzucaj starych ubrań, których już nie założysz. Przerób je na torebkę, woreczki, wykorzystaj do robótek ręcznych lub do sprzątania. Takie ubrania możesz również sprzedać lub wymienić na inne. W Internecie istnieje mnóstwo miejsc wymiany ubrań i „targów ciuchowych”.

Wdrażając w życie choćby kilka z powyższych nawyków będziesz mieć realny wkład w ochronę środowiska. Małymi krokami do celu – ta zasada sprawdza się w wielu domach. Nie musisz od razu robić rewolucji. Wystarczy, że zaczniesz przyglądać się w co zapakowane są produkty oraz jaki mają skład. Czasem wystarczy zabrać ze sobą torby wielokrotnego użytku, czasem zamiast gotowego produktu zakup pojedyncze składniki i przygotuj go w domu. Dzięki temu zaczniesz dostrzegać i eliminować nadmiar plastiku oraz nabierzesz nowych przyzwyczajeń w stylu zero waste!

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Niestety w naszym kraju jeszcze zbyt wiele osób musi bardzo skrupulatnie liczyć wydatki, dlatego nie dziwi mnie fakt popularności tanich pojemników z tworzyw w porównaniu do znacznie droższych wykonanych ze szkła.
Woda mineralna również w plastikowej butelce jest wyraźnie tańsza od tej w szkle. Nie jestem pewna czy woda z kranu może być zastępnikiem gazowanej wody pitnej. Nie każdemu smakuje taka bez gazu nawet pomimo jej dobrej jakości.
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 13:15
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Natomiast jeśli chodzi o to, w co pakujemy zakupy, to jak najbardziej jestem za płóciennymi torbami, siatkami szytymi że starych firanek czy robionymi na szydełku. Najczęściej korzystam jednak z tzw toreb eko, czyli toreb wielorazowego użytku kupowanych w marketach - są pojemne, wytrzymałe, no i przystępne cenowo w porównaniu do jednorazowych foliówek, nawet tych grubszych. Często będąc na zakupach samochodem korzystam też z kartonów po innych produktach - najczęściej po warzywach i owocach. W Carrefour są dostępne biodegradowalne torby "foliowe" wykonane ze skrobi ziemniaczanej - to też jest ciekawa opcja.
cytuj 14.09.2020, godz. 13:23
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ważny w dzisiejszych czasach artykuł. Już dzieci w szkole powinny być uczone takiego podejścia do życia i planety.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:43

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
14 10 10 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
8 4 60 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
8 3 5 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 14 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
5 3 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
7 4 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
7 6 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
13 12 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet