• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZakupy w stylu zero waste
Zakupy w stylu zero waste
16 / 04 / 2019

Zakupy w stylu zero waste

Magdalena Nagler - foodmania

Społeczna odpowiedzialność za środowisko to trend, do którego przyłączyło się już wiele krajów oraz światowych producentów. Widać to szczególnie na przykładzie dwóch kontynentów – Ameryki i Europy. Ludzie coraz częściej uświadamiają sobie, że przyszłość naszej planety zależy od nas samych. Dzięki temu to również producenci muszą zmieniać swoje strategie działań, aby odpowiedzieć na potrzeby konsumentów i pochwalić się swoim wkładem w ochronę środowiska. Jednak liczą się również małe kroki, które możemy na co dzień wdrożyć w naszą codzienność. Jednym z nich jest nurt „zero waste”, który dotyczy wielu sfer życia. Jego założeniem jest wykorzystanie wszystkich możliwych zasobów w taki sposób, aby ich nie marnować.

W tym artykule podpowiem Wam jak kupować, aby nie marnować pieniędzy i zakupionych towarów!

Produkty spożywcze

Zdecydowanie największą grupą towarów są produkty spożywcze.

To po nie najczęściej sięgamy, ale czy mądrze?

Zastanówmy się jak kupować, by wspierać ideę zero waste?

Sposób jest mnóstwo:

*Najważniejszą zasadą w zakupach jest przygotowanie listy produktów. Tak aby nie kupować spontanicznie rzeczy, których potem nie będziemy wiedzieli jak wykorzystać lub będzie ich zbyt dużo aby wszystko zjeść zanim się popsuje. Obżarstwo też nikomu jeszcze nie wyszło na zdrowie. Gdy już coś nam zostanie to możemy to przeznaczyć do kompostowania.

* Staraj się w pierwszej kolejności kupować już dojrzałe warzywa i owoce. Przecież i tak zaraz trafią na Twój talerz, a dzięki temu nie wylądują w koszu. Dojrzałe banany idealnie sprawdzą się w wiosennym smoothie. Dojrzałe pomidory wykorzystaj do przygotowania sosu pomidorowego, a kruche, dojrzałe jabłka do przygotowania pysznej szarlotki bez dodatku cukru!

*Pamiętaj, aby nie rozdzielać produktów, które sprzedawane są w pakietach. Dobrym przykładem mogą być banany sprzedawane na kiści. Rozrywając je i pozostawiając pojedyncze sztuki sprawisz, że szybciej dojrzeją i zostaną wyrzucone do kosza. Inne osoby również będą stroniły od takiego pozostawionego samotnego banana lub winogrona, a przecież nie są w niczym gorsze od innych.

*Jeżeli robisz zakupy na zapas lub na kilka dni, to  produkty, które szybko się psują lub dojrzewają przechowuj w odpowiednich miejscach. Sprawdzonym rozwiązaniem może być mrożenie, dzięki któremu nie popsują się i zachowają swoje właściwości.

*Zamiast reklamówek, za które każdorazowo płacisz weź ze sobą lnianą lub bawełnianą torbę, która posłuży Ci przez wiele lat. Natomiast drobne produkty, jak np. cytryny pakuj we własne woreczki materiałowe, dzięki temu wypakowując zakupy nie wyrzucisz do śmieci garści niepotrzebnych jednorazówek.

*Produkty, które są dostępne w formie niepaczkowanej kupuj na wagę! Wszystkie produkty sypkie, ale również nabiał lub mięso są dostępne na wagę. Trzeba się trochę przygotować i zabrać pojemnik do którego będziemy mogli włożyć produkty, gdy już zostaną zważone przez sprzedawcę.  

*Dobrym sposobem będzie również wspieranie lokalnych inicjatyw zakupowych. Kupno warzyw i owoców od rolnika lub nabiału z pobliskiej mleczarni pozwoli nie tylko wspierać lokalne biznesy, ale również ograniczyć ilość przeterminowanego, niesprzedanego towaru.

*A co z plastikowymi butelkami? No właśnie! Ten problem rozwiązują bidony, termosy lub inne pojemniki. Możesz wykorzystać wodę z kranu, przegotować ją i dodać do niej zioła, warzywa, owoce aby ją zaromatyzować i przelać do pojemnika wielokrotnego użytku. Inne  napoje, np. kawa, herbata na wynos może być zakupiona i przelana do naszego kubeczka. Wiele kawiarni nie ma nic przeciwko serwowaniu kawy w kubkach termicznych klientów, zamiast w plastikowych kubeczkach, które po kilku minutach lądują w śmieciach.

*Ograniczajmy zakup woreczków, słomek, sztućców, talerzyków plastikowych, wiele państw wycofuje się na coraz większą skalę z używania tego typu przedmiotów. Wybierając produkty w sklepie postawmy na szkło, papier, drewno, metal.


Środki chemiczne, kosmetyki

To kolejna grupa produktów, które przyczyniają się w znaczącym stopniu do zanieczyszczenia środowiska. Zakupy w stylu zero waste w tej kategorii mogą wydawać się nieco trudniejsze. Poniżej kilka prostych rad:

*Kupując wszelkiego rodzaju środki czystości i kosmetyki warto zwrócić uwagę na opakowanie. Niejednokrotnie są to opakowania wielokrotnego użytku, np. pojemniki na mydło. Taki pojemnik będzie można użyć ponownie wypełniając go mydłem, czy podobnym środkiem, np. płynem do naczyń.

*Robiąc pranie nie zastanawiamy się, jak szkodliwe do środowiska są proszki oraz płyny do płukania. Często również posiadają w składzie substancje drażniące dla skóry. A przecież oba środki można przygotować samemu.

Świetnym zamiennikiem płynu do płukania jest ocet wymieszany z kilkoma kroplami dowolnego olejku eterycznego. Pamiętaj, aby olejek był bezbarwny, żeby nie pozostawił plam na ubraniach. Zamiast proszku do prania sięgnij po ekologiczne orzechy piorące. Posiadają właściwości zmiękczające i dezynfekujące. Co więcej, nie uczulają. Z powodzeniem mogą stosować je alergicy. 

*Idea zero waste dotyczy również kosmetyków, które mogą być przygotowywane z produktów spożywczych. Przykładem tego są różnego rodzaju oleje tłoczone na zimno, które dodajesz do sałatek. Zazwyczaj sprawdzają się również jako balsamy, odżywki lub po prostu jako płyn do demakijażu. Z dojrzałych bananów i garści płatków owsianych przygotuj odżywczą maseczkę na twarz. A z przejrzałych malin i szczypty cukru peeling do ciała! Nie wyrzucaj przeterminowanego oleju, możesz go wykorzystać do pielęgnacji ciała i włosów. 

*Dla wielu najtrudniejszą grupą produktów chemicznych do wyeliminowania są środki czyszczące. Jednak dla chcącego nic trudnego. Można przygotować np. płyn do mycia szyb, wystarczy wymieszać w równych proporcjach ocet i wodę z kilkoma kroplami olejku eterycznego, np. cytrynowego. Całość przelej do buteleczki z atomizerem wielokrotnego użytku i gotowe! Zabrudzenia na umywalce lub wannie wyczyścimy octem (nasącz szmatkę octem i rozłożoną pozostaw na godzinę na brudnej powierzchni, następnie przetrzyj i przepłucz)


Ubrania, buty, akcesoria

No właśnie a co z ubraniami?

*Dobrym sposobem jest wybór ubrań klasycznych. W ulubionych kolorach i krojach. Dzięki temu będzie je można wkomponować w wiele stylizacji. Takie ubrania założymy pod marynarkę na bardziej uroczyste okazje, na imprezę, czy do pracy. Dzięki dobrym składom i włóknom posłużą one przez lata.

*Jeżeli mamy taką możliwość to warto sprawdzić sposób w jaki pozyskiwane są tkaniny do produkcji ubrań danej marki oraz sposób i miejsce, w jakim są szyte. 
*Nie wyrzucaj starych ubrań, których już nie założysz. Przerób je na torebkę, woreczki, wykorzystaj do robótek ręcznych lub do sprzątania. Takie ubrania możesz również sprzedać lub wymienić na inne. W Internecie istnieje mnóstwo miejsc wymiany ubrań i „targów ciuchowych”.

Wdrażając w życie choćby kilka z powyższych nawyków będziesz mieć realny wkład w ochronę środowiska. Małymi krokami do celu – ta zasada sprawdza się w wielu domach. Nie musisz od razu robić rewolucji. Wystarczy, że zaczniesz przyglądać się w co zapakowane są produkty oraz jaki mają skład. Czasem wystarczy zabrać ze sobą torby wielokrotnego użytku, czasem zamiast gotowego produktu zakup pojedyncze składniki i przygotuj go w domu. Dzięki temu zaczniesz dostrzegać i eliminować nadmiar plastiku oraz nabierzesz nowych przyzwyczajeń w stylu zero waste!

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Niestety w naszym kraju jeszcze zbyt wiele osób musi bardzo skrupulatnie liczyć wydatki, dlatego nie dziwi mnie fakt popularności tanich pojemników z tworzyw w porównaniu do znacznie droższych wykonanych ze szkła.
Woda mineralna również w plastikowej butelce jest wyraźnie tańsza od tej w szkle. Nie jestem pewna czy woda z kranu może być zastępnikiem gazowanej wody pitnej. Nie każdemu smakuje taka bez gazu nawet pomimo jej dobrej jakości.
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 13:15
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Natomiast jeśli chodzi o to, w co pakujemy zakupy, to jak najbardziej jestem za płóciennymi torbami, siatkami szytymi że starych firanek czy robionymi na szydełku. Najczęściej korzystam jednak z tzw toreb eko, czyli toreb wielorazowego użytku kupowanych w marketach - są pojemne, wytrzymałe, no i przystępne cenowo w porównaniu do jednorazowych foliówek, nawet tych grubszych. Często będąc na zakupach samochodem korzystam też z kartonów po innych produktach - najczęściej po warzywach i owocach. W Carrefour są dostępne biodegradowalne torby "foliowe" wykonane ze skrobi ziemniaczanej - to też jest ciekawa opcja.
cytuj 14.09.2020, godz. 13:23
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ważny w dzisiejszych czasach artykuł. Już dzieci w szkole powinny być uczone takiego podejścia do życia i planety.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:43

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 177291 Renixx Renixx
  • 158970 gosia56 gosia56
  • 135279 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 119773 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).