Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZapewnienie dobrostanu zwierząt – wybór czy konieczność?
Zapewnienie dobrostanu zwierząt –  wybór czy konieczność?
26 / 06 / 2018

Zapewnienie dobrostanu zwierząt – wybór czy konieczność?

Sylwia Kaczmarek

Zapewnienie dobrostanu zwierząt
gwarancją wysokiej jakości produktów zwierzęcych

Często słyszymy, że jesteśmy tym co jemy.

Śmieszne, przesadzone czy prawdziwe?

W czasach kiedy jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, musimy zdawać sobie sprawę, że sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Każda komórka organizmu człowieka powstaje ze składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą, a dla większości z nas jednym ze stałych składników diety jest mięso i produkty zwierzęce lub odzwierzęce.

Czy przemysłowa produkcja żywności gwarantuje bezpieczeństwo tych produktów? Ostatnie skandale związane z branżą mięsną, takie jak BSE czy niewłaściwie substancje znajdujące się w mięsie, zachwiały bezpieczeństwem żywieniowym i dały podstawy do obaw.

Czy istnieje alternatywa?

Czy będzie nią żywność wytwarzana ekologicznie?

Od sposobu chowu zwierząt i traktowania ich w gospodarstwach zależy jakość i bezpieczeństwo produktów zwierzęcych.

Może na pierwszy rzut oka ciężko odróżnić  jajko ekologiczne od nieekologicznego, ale warunki życia kur niosek różnią się od siebie diametralnie.

Warto więc poznać różnice między gospodarstwem ekologicznym, a konwencjonalnym.

Rolnictwo ekologiczne z góry narzuca zasady dotyczące traktowania zwierząt. Rolnicy ekologiczni dbają o zapewnienie dobrostanu zwierząt, co nie zawsze jest przestrzegane przez rolników konwencjonalnych.

Co to jest dobrostan?

To stan zdrowia fizycznego i psychicznego zwierząt osiągany w optymalnych warunkach środowiska hodowlanego. Taki system chowu zaspokaja podstawowe potrzeby zwierząt, przede wszystkim w zakresie żywienia, dostępu do wody, zapewnienia towarzystwa innych zwierząt i przestrzeni życiowej oraz leczenia. Jest kilka innych definicji tego słowa, ale najprościej ujmując, dobrostanem jest to, co zwierzę czuje i jak reaguje. Najbardziej istotnym czynnikiem w kształtowaniu dobrostanu zwierząt jest oczywiście człowiek, którego obowiązkiem jest ochrona i opieka nad zwierzętami.

W jaki sposób rolnik ekologiczny dba o dobrostan zwierząt?

Wybór zwierząt

W ekologicznej produkcji, zamiast ras wysokowydajnych, hodowcy stawiają na rodzime rasy, najlepiej dostosowane do miejscowych warunków środowiskowych. Zapewnienie zwierzętom dobrych warunków chowu, to sposób rolników na uzyskanie zadowalającego poziomu produkcji, a także na zapobieganie chorobom, zamiast profilaktycznego podawania leków.

W ekologii utrzymywane są takie gatunki zwierząt jak kozy czy owce, które w konwencji są dawno zapomniane ze względu na swoją mniejszą wydajność. Często taki chów ekologicznych zwierząt wynika z miłości do samych zwierząt. 

W rolnictwie konwencjonalnym natomiast, podstawowym kryterium do podejmowania decyzji, dotyczących wyboru gatunków i ras, jest maksymalizacja zysku.

Utrzymanie zwierząt

W rolnictwie ekologicznym zwierzęta są utrzymywane w taki sposób, aby mogły żyć i rozwijać się w możliwie najlepszych warunkach dostosowanych do ich potrzeb.
Każde zwierzę musi mieć zapewnioną taką powierzchnię, by mogło swobodnie wstać, położyć się, oczyścić, obrócić. Niedopuszczalne jest trzymanie zwierząt w wilgotnych, zagrzybionych, zimnych, ciemnych i źle wentylowanych budynkach. Każde zwierzę powinno mieć odpowiedniej wielkości stanowisko z naturalną ściółką, stały dostęp do wody i paszy oraz wystarczającą ilość światła. Latem obowiązkowy jest wychów pastwiskowy, a zimą dostęp do wybiegów i możliwość ruchu na świeżym powietrzu. Nie zezwala się na stałe utrzymywanie zwierząt gospodarskich w pomieszczeniach zamkniętych, pętania i wiązania na długie godziny.

W chowie ekologicznym krowy wypasane są na pastwiskach o dużej różnorodności biologicznej roślin, same decydują co im smakuje i co zjedzą w danym momencie. Ten komfort życia przekłada się również na wyższą jakość oddawanego mleka. W rolnictwie konwencjonalnym krowy mleczne znają tylko kilka swoich metrów kwadratowych, zdarza się, że  nie wychodzą z obory przez całe swoje życie. Rolnicy konwencjonalni trzymają zwierzęta w zamknięciu ze względów finansowych, każdy przemarsz takiego zwierzęcia wpływa na jego mniejszy przyrost lub wydajność mleczną, ponieważ energię z pożywienia nie zamienia na tkankę tłuszczową lub mleko, tylko na energię wykorzystaną do ruchu.
Kurczaki w systemie ekologicznym nie mogą być trzymane w ciasnych klatkach, mają do dyspozycji większe powierzchnie, niż kurczęta chowane w warunkach intensywnych. Muszą mieć zapewnione wybiegi, grzędy, gniazda, naturalną ściółkę oraz stały dostęp do świeżej wody pitnej i pasz. Kurnik musi posiadać otwory wyjściowe na wybieg dostosowane do wielkości ptaków.

Natomiast intensywny, konwencjonalny chów często wiąże się z przepełnieniem, okaleczaniem, nienaturalnym grupowaniem zwierząt, brakiem wolnej przestrzeni i dietą ukierunkowaną na jak największy i najszybszy przyrost masu lub ilość znoszonych jaj, a co za tym idzie cierpieniem zwierząt. 

Warunki chowu w konwencji nie mają nic wspólnego z błogo żyjącymi zwierzętami przedstawianymi na obrazkach w reklamach, w rzeczywistości tradycyjne produkty zwierzęce i odzwierzęce są wynikiem dużego cierpienia tych zwierząt.

Żywienie

Rolnicy w gospodarstwach ekologicznych bardzo dbają o to, aby zwierzęta spożywały wysokiej jakości paszę ekologiczną. Do pasz nie wolno dodawać żadnej chemii, lekarstw, zakazane jest również stosowanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO), a dodatki paszowe są bardzo ograniczone. Pasze dla kurczaków nie zawierają stymulatorów wzrostu, antybiotyków, hormonów i innych farmaceutyków.
Rolnicy sami starają się produkować całą potrzebną paszę, wykorzystując uprawiane rośliny pastewne lub pozyskują ją z innych gospodarstw ekologicznych. Jeżeli jej ilość nie jest wystarczająca, stosują dostępną na rynku paszę ekologiczną z certyfikatem.

Profilaktyka i leczenie

Rolnicy eko stosują ekstrakty roślinne, esencje, preparaty homeopatyczne oraz mikroelementy. Jedynie w razie zagrożenia życia można podać zwierzęciu leki konwencjonalne lub antybiotyki, ale tylko pod okiem lekarza weterynarii, który zna zasady ekologicznego chowu zwierząt. Zakazane jest profilaktyczne podawanie leków.
Zabiegi higieniczne takie jak usuwanie rogów, obcinanie ogonów, zębów i dziobów również są ograniczone do minimum a właściwie do kosmetyki związanej z komfortem życia zwierząt. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne mogą być wykonywane wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje, z zachowaniem koniecznej ostrożności, w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia.

Jakość produktów eko

Bez wątpienia dobrostan zwierząt wpływa na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Bo czy człowiek, który źle się odżywia i żyje w zamknięciu może być zdrowy? To samo dotyczy zwierząt. Zwierzęta, które są nieprawidłowo żywione i nie wypuszczane na wybiegi są zestresowane i agresywne, a co za tym idzie często chorują i są leczone. Trudno sobie wyobrazić, że później takie produkty mogą służyć naszemu zdrowiu.

Produkty z rolnictwa ekologicznego zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż produkty konwencjonalne.

Mleko produkowane przez krowy w systemie ekologicznym w porównaniu z mlekiem od krów z chowu konwencjonalnego zawiera więcej suchej masy, tłuszczu, wapnia i witaminy C, ma także więcej α-tokoferolu i ß-karotenu oraz wyższy poziom kwasu linolenowego.

Mięso od zwierząt z chowu ekologicznego (wołowina, cielęcina, drób) zawiera znacznie więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Albert Einstein powiedział, że po wyginięciu pszczół ludziom pozostaną jeszcze 3-4 lata egzystencji. Niestety nie był to koszmarny żart, tylko wynik obserwacji i przemyśleń. Uprawy ekologiczne stwarzają dogodne warunki środowiskowe dla zwierząt i roślin, poszerzając rozmaitość na łąkach i polach. Nie stanowią negatywnego wpływu na rozwój i życie owadów i zwierząt. Uprawy ekologiczne wpływają nie tylko na dobrostan zwierząt tam żyjących, ale wspierają również tereny okoliczne. Nie ma ścieków biologicznie szkodliwych, które zatruwają wody gruntowe, jeziora, strumienie i rzeki oraz powietrze i glebę. Nie eliminują pożytecznych owadów i drobnych zwierząt, które giną na obszarach silnie opryskiwanych.

Czy kupując jedzenie zastanawiamy się nad dobrostanem zwierząt?

Czy przejmujemy się tym, jak traktowane są zwierzęta w gospodarstwach?

Pamiętajmy, że nasz wybór podczas zakupów zdecyduje o wyglądzie polskiego rolnictwa dziś i w przyszłości. Jesteśmy tym, co jemy.

Wspierajmy ekologiczną żywność produkowaną z troską o nasze zdrowie i z zachowaniem wysokich norm produkcji.

Dla siebie, dla zwierząt i dla naszej planety.


Źródła:
1. Kazimierczak R. „O chowie zwierząt”
2. Mroczek J. „Dobrostan zwierząt jako element humanitaryzmu w zrównoważonej produkcji zwierzęcej” Aura Ochrona Środowiska 2016/6
3. Pomykała D. „Wymogi dobrostanu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych” Centrum Doradztwa Rolniczego 2010
4. Rembiałkowska E. „Walory żywności z produkcji ekologicznej” 200

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Uważam, że dobrostan zwierząt hodowlanych powinien być nie tylko wyborem dobrowolnym, ale obowiązkiem hodowcy.
cytuj odpowiedz 20.08.2020, godz. 14:09

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet