Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylŻywność nieprzetworzona
Żywność nieprzetworzona
29 / 05 / 2023

Żywność nieprzetworzona

Kamila Koźniewska

 

Żywność nieprzetworzona

Dane z różnych krajów wskazują, że spożywanie żywności wysokoprzetworzonej związane jest z występowaniem otyłości, chorób krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu jelita wrażliwego, a nawet depresji. Postaw na żywność nieprzetworzoną, która przyniesie ogromne korzyści nie tylko dla Twojego zdrowia, ale i samopoczucia!

W 2019 roku FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) zaproponowała klarowny podział produktów spożywczych pod względem ich przetworzenia.
Klasyfikacja opiera się na 4 grupach:
• produkty nieprzetworzone i minimalnie przetworzone
• produkty przetworzone
• produkty wysokoprzetworzone
• dodatki kulinarne

W artykule skupimy się na pierwszej grupie tj. żywności nieprzetworzonej, metodach jej minimalnego przetwarzania w warunkach domowych oraz sposobach prawidłowego przechowywania.

Według FAO nie ma istotnej różnicy pomiędzy żywnością nieprzetworzoną i minimalnie przetworzoną. Niektóre produkty wymagają minimalnego przetworzenia (obrania, ugotowania), aby stały się jadalne. Wskutek tego rodzaju procesów nie zachodzą w produkcie żadne niekorzystne zmiany. Można je wykonać w domu, bez użycia zaawansowanej technologii. Głównym ich celem jest przedłużenie trwałości świeżej żywności.

Przykłady produktów nieprzetworzonych i korzyści z ich spożywania

WARZYWA I OWOCE (W TYM SUSZONE I MROŻONE)
Są podstawą zbilansowanej diety oraz źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Mają w większości przypadków niewiele kalorii, dlatego są zdrową przekąską dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki zawartości błonnika wspomagają pracę układu pokarmowego. Są pełne kolorów, dzięki czemu uatrakcyjniają wygląd potraw i czynią je bardziej apetycznymi.

Białe - są bogate we flawonoidy, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Wykazują również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto po nie sięgać jesienią i zimą, czyli wtedy, gdy jesteśmy bardziej narażeni na choroby i chcemy wzmocnić naszą odporność. Przykłady: cebula, czosnek, por, seler, kalafior, biała kapusta, pietruszka.

Czerwone - zawierają antocyjany, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników. Niektóre z nich, np. pomidory, są bogate w niezwykle cenny antyoksydant - likopen, który zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i choroby układu krążenia. Przykłady: burak, pomidor, czerwona papryka, czereśnia, truskawka, czerwona porzeczka, arbuz, wiśnia, granat, jabłko.

Fioletowe - swój kolor zawdzięczają antocyjanom, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pozytywnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych, dlatego są idealne dla osób o cerze naczynkowej, skłonnej do powstawania pajączków.
Przykłady: bakłażan, aronia, borówka, jagoda, jeżyna, czarna porzeczka, ciemne winogrona, oliwki, figi.

Żółte i pomarańczowe - zawierają prowitaminę A, czyli beta-karoten, który w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A. Działa ona pozytywnie na nasz wygląd i zmysł wzroku. Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego do posiłku należy dodać oliwę, masło lub orzechy.
Przykłady: marchew, dynia, pomarańcza, morela, nektarynka, brzoskwinia, mandarynka, cytryna, kukurydza, papaja.

Zielone - zawierają kwas foliowy (witamina B9), dlatego o ich obecności w diecie powinny pamiętać kobiety planujące potomstwo i już będące w ciąży. Warto, aby znalazły się również w diecie zmagających się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę typu 2.
Przykłady: groszek, brokuł, sałata, szpinak, jarmuż, ogórek, koper, natka pietruszki, brukselka, kiwi, awokado, kapusta, szczypiorek, szparagi.

ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE
Stanowią podstawowy składnik pożywienia wielu kultur. Produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste dostarczają wszystkich potrzebnych składników mineralnych, wzmacniają i oczyszczają organizm. Produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie elementy nasion zbóż. W ich skład wchodzą 3 części ziarna:
• bielmo - największa część - stanowiąca około 83 % masy ziarna; zawiera najmniej składników odżywczych; z niego tworzona jest biała mąka,
• łuska - zewnętrzna warstwa ziarna - stanowiąca około 14 % jego masy; najbogatsza w błonnik; z niej powstają otręby,
• zarodek - najmniejsza część - stanowiąca około 3 % masy ziarna; zawiera mnóstwo składników odżywczych.
Różnica między produktami pełnoziarnistymi a produktami z
ziarna oczyszczonego (rafinowanego) wynika z faktu, iż podczas przetwarzania ziaren zbóż zewnętrzna okrywa i wewnętrzne warstwy zarodkowe są usuwane, a tylko bielmo, najuboższe w składniki odżywcze jest przetwarzane na białą mąkę. Produkty pełnoziarniste, w porównaniu do rafinowanych, zawierają więc o 80 % więcej błonnika i około 75 % więcej innych prozdrowotnych składników odżywczych, tj. witamin (głównie z grupy B), składników mineralnych (magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor), polifenoli i fitoskładników.

Najlepszą strategią zmiany nawyków żywieniowych jest stosowanie zasady „małych kroków” i stopniowa zamiana spożywanych produktów wysokoprzetworzonych na pełne ziarna:
chleba zwykłego na pełnoziarnisty, makaronu z białej mąki na wersję pełnoziarnistą, białego ryżu na ryż brązowy czy nawet ziemniaków na gruboziarniste kasze. Warto eksperymentować z dodatkiem mąk pełnoziarnistych czy płatków owsianych do wszelkich wypieków, placków czy naleśników.

Włączenie produktów pełnoziarnistych do diety pozwala podwyższyć jej jakość i zwiększyć ilość niezbędnych składników odżywczych. Spożywanie pełnych ziaren zmniejsza ryzyko wielu chorób - te ochronne właściwości wynikają najprawdopodobniej z interakcji między wszystkimi zawartymi w nich składnikami:
błonnikiem, minerałami, antyoksydantami i składnikami bioaktywnymi.

Badania wykazały, że przy zwiększonym spożyciu produktów pełnoziarnistych, śmiertelność z powodu chorób układu krążenia była zmniejszona nawet o 40 %, ryzyko udaru o 30 - 36 %, a ryzyko niedokrwiennej choroby serca o 25 - 28 %. Spożycie produktów pełnoziarnistych łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, zmniejsza ryzyko rozwoju uchyłków jelita grubego oraz ich zapalenia i poprzez usprawnienie wypróżniania łagodzi zaparcia. Składniki pełnych ziaren zbóż, takie jak błonnik, skrobia oporna i oligosacharydy odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej funkcji układu pokarmowego. Składniki te, oporne na działanie enzymów trawiennych są prebiotykami - wspomagającymi rozwój mikroflory jelitowej. Choć korzyści prozdrowotne wynikające ze spożycia pełnych ziaren są najbardziej widoczne przy spożyciu co najmniej 3 porcji dziennie, zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe następuje już przy ich dziennym spożyciu w ilości jednej porcji.

Włączenie pełnych ziaren do diety odchudzającej wpływa na szybsze zmniejszenie masy ciała i zapobiega wystąpieniu tzw. efektu jojo. Przyczyną spadku masy ciała przy diecie bogatej w pełne ziarna zbóż najprawdopodobniej jest wysoka zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny produktów. Dzięki temu produkty pełnoziarniste trawione są znacznie wolniej niż wysoko przetworzone, nie powodują gwałtownych skoków glukoz we krwi oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu. Spożywając produkty nieprzetworzone można zatem zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia oraz uregulować gospodarkę cukrową organizmu.

Asortyment produktów pełnoziarnistych na rynku jest coraz większy, jednakże ich identyfikacja na sklepowej półce może być nie lada wyzwaniem. Niektóre produkty zawierają tylko niewielką ilość całego ziarna, choć ich wygląd mógłby sugerować co innego. Należy pamiętać, że kolor nie jest wyznacznikiem pełnoziarnistości. Zarówno chleby, jak i makarony mogą bowiem zawierać składniki (np. karmel, melasa) nadające im ciemniejszy, brązowy odcień. Wiele produktów pełnoziarnistych zawiera na opakowaniu informację o procentowej zawartości pełnych ziaren. Jednakże znalezienie oświadczenia, iż produkt zawiera pełne ziarna zbóż, bez konkretnych szczegółów, niewiele nam mówi o ich zawartości. Żywność taka może bowiem zawierać ich bardzo małe ilości. Podobnie myląco mogą wpływać na konsumentów słowa w nazwach produktów takie jak: „wieloziarnisty” czy ,,3-, 5-, 7- ziaren”. Nie są one żadną gwarancją na to, iż ziarna te nie były oczyszczone (rafinowane). W poszukiwaniu prawdy nasz wzrok powinien w pierwszej kolejności powędrować do listy składników wymienionych na opakowaniu. Wyrażenia gwarantujące nam produkt, jakiego szukamy to np. „mąka pełnoziarnista” (np. żytnia, jęczmienna) lub „pełne ziarno” (np. owsa). Warto również zwrócić uwagę na kolejność podanych składników - im wcześniej wymieniony składnik, tym więcej produkt go zawiera.

Jak przygotowywać posiłki w domu?
Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo, bo w tej postaci mają niższy IG i nie tracą składników odżywczych. W codziennej diecie najważniejsze jest jednak urozmaicenie, dlatego warto korzystać z różnych technik kulinarnych, eksperymentować i przyrządzać potrawy na różne sposoby.

GOTOWANIE
Należy przestrzegać czasu gotowania podanego na opakowaniu i nie wydłużać go. Warzywa lepiej wkładać do wrzątku, a nie do zimnej wody. Produktów bogatych w węglowodany (np. ziemniaki, makaron, kasza, płatki, ryż, groszek, kukurydza) nie powinno się rozgotowywać, bowiem skrobia w nich zawarta jest wtedy bardziej podatna na trawienie i wchłanianie, co sprawia, że szybciej wzrasta poziom cukru we krwi. Rozgotowane jedzenie ma wyższy indeks glikemiczny niż posiłki ugotowane na półtwardo (al dente). Najlepszą metodą gotowania jest gotowanie na parze. Ta technika kulinarna pozwala zachować najwięcej witamin i minerałów w przygotowywanych potrawach.

SMAŻENIE
Z uwagi na niekorzystne dla zdrowia substancje powstające w trakcie smażenia, a także wysoką kaloryczność nie jest to zbytnio zalecana technika obróbki pokarmu. Jeśli już smażysz, to pamiętaj, żeby zawsze używać świeżego oleju o wysokim stopniu dymienia i starać się nie dolewać świeżego oleju do tego już usmażonego. Najlepsza do smażenia (duszenia) będzie oliwa z oliwek extra virgin, oleje bezwonne (dezodorowane) słonecznikowy, kokosowy, rzepakowy, masło ghee, olej z miąższu awokado oraz oleje z pestek winogron i ryżowe, masło shea…

DUSZENIE
Podczas tego procesu należy pamiętać, aby nie doprowadzić do rozgotowania. Jeżeli przed duszeniem składniki są obsmażane, należy robić to krótko i nie używać zbyt dużej ilości tłuszczu.

PIECZENIE
To dobra metoda przyrządzania mięs, warzyw czy ryb. Aby było zdrowiej należy piec w niezbyt wysokiej temperaturze i pod przykryciem. Nie wolno również doprowadzić do wysuszenia lub zwęglenia produktów, szczególnie mięs i ryb.

ODGRZEWANIE
Należy pamiętać, by dań bogatych w węglowodany nie odgrzewać wielokrotnie, bowiem prowadzi to do ich rozgotowania lub rozklejenia. Wprawdzie część skrobi po ostudzeniu przeistoczy się w skrobię oporną na trawienie, ale ta pozostała poprzez wielokrotne ogrzewanie może stać się bardziej dostępna dla enzymów trawiennych i szybciej podnosić poziom cukru we krwi. Lepiej również nie odgrzewać zup z ryżem, makaronem czy kaszą, ponieważ dodatki zanurzone przez wiele godzin rozmiękają i mogą mieć wyższy IG. Zupę najlepiej przechowywać osobno i łączyć ją z dodatkami dopiero przed podaniem.

Jak prawidłowo przechowywać żywność nieprzetworzoną i minimalnie przetworzoną?

Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności mamy pewność, że spożywane produkty są świeże i nadal posiadają witaminy i cenne wartości odżywcze. Warzywa i owoce należy przechowywać w szufladzie lodówki, bowiem panuje tam dla nich optymalna temperatura. Szufladę warto wyłożyć ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci i spowoduje, że zachowają świeżość na dłużej. Owoców i warzyw nie przechowujemy w zamkniętych pojemnikach, ponieważ skraplająca się w nich para wodna spowoduje ich gnicie.

Owoce i warzywa można również zamrozić – optymalny czas ich przechowywania w zamrażalce to 12 miesięcy.
• Nadmiar owoców warto zmiksować i zamrozić w postaci musów. Będą świetnym dodatkiem do koktajli, jogurtów i deserów.
• Warzywa nawet te więdnące można poporcjować i przygotować gotowe mieszanki do zup. Warto je wcześniej zblanszować 1-2 minuty we wrzącej wodzie.

Pieczywo powinno być przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w woreczku z naturalnego materiału, np. lnu. Zapewni on dobrą cyrkulację powietrza i pozwoli zachować chrupiącą skórkę. Pieczywo można również przechowywać w papierowych torbach, jednak należy pamiętać, że może w nich szybko wysychać. Jeśli kupimy większą ilość pieczywa, warto je zamrozić. Dzięki temu jego wartości odżywcze oraz smak zostaną zachowane na dłużej. Pieczywo można rozmrozić na blacie kuchennym, włożyć na kilka minut do piekarnika lub opiekacza.


Kamila Koźniewska - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet


Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet