Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyPodróżeMeksyk na talerzu – kolorowo, pikantnie i z fantazją na zdrowo.
Meksyk na talerzu – kolorowo, pikantnie i z fantazją na zdrowo.
01 / 08 / 2019

Meksyk na talerzu – kolorowo, pikantnie i z fantazją na zdrowo.

Iwona Kuczer

Meksyk na talerzu – kolorowo, pikantnie i z fantazją, a u nas dodatkowo zdrowo.

Kuchnia meksykańska jest odbiciem historii tego kraju – mieszanką tradycji ludów indiańskich, hiszpańskich konkwistadorów, miała na nią także wpływ bliskość Stanów Zjednoczonych.

Najbardziej znane rdzenne ludy zamieszkujące teren Meksyku to Majowie i Aztekowie. Podstawę ich wysoko rozwiniętego rolnictwa stanowiły kukurydza, pomidory, fasola i papryka. Uprawiano też owoce: awokado, ananasy, papaje. To tam odkryto i powszechnie wykorzystywano kakao, wanilię, przyprawy korzenne, ziemniaki, agawę. W diecie Majów i Azteków pojawiały się także ryby i drób.

Zbrojne wyprawy konkwistadorów w czasie epoki odkryć geograficznych (XVI w.) miały wpływ na kuchnię meksykańską. Zaczęły pojawiać się nowe składniki, łączono je z tradycyjnymi produktami. Hiszpańscy osadnicy przywieźli ze sobą pszenicę, ryż, oliwki, winogrona, oliwę a także wiele śródziemnomorskich przypraw oraz zwierzęta hodowlane: kozy, krowy, świnie.

Osiedlenie się Hiszpanów w Meksyku było końcem wielkich kultur indiańskich. Mimo to Meksykanie nie wyrzekli się swoich korzeni i tradycji. Trzon kuchni meksykańskiej od stuleci pozostaje niezmienny. Wśród roślin uprawnych numerem jeden jest kukurydza, uprawia się także trzcinę cukrową, pszenicę, ryż, fasolę, pomidory, banany, pomarańcze. Wzdłuż wybrzeży popularne jest rybołówstwo, w głębi kraju hodowla zwierząt, zwłaszcza kóz, które bardzo dobrze radzą sobie w trudnym środowisku i drobiu.

Tradycyjne meksykańskie dania mięsne:

- fajitas – upieczone na rożnie paski marynowanego mięsa wołowego serwowane z tortillą i salsą,

- frijoles charros – fasola gotowana z wieprzowiną, podawana z tortillą,

- chiles en nogada – zielona papryka nadziewana mielonym mięsem, polana białym sosem, posypana ziarenkami granatu,

- frijol con puerco – wieprzowina z fasolą polana sosem ze smażonych pomidorów,

- sopa de lima – rosół z kurczakiem, doprawiany limonką i podawany z tortillą,

- huevos motueńos – smażone jaja podawane na tortilli z fasolą, szynką, kiełbasą, groszkiem, serem i chilli,

- amarillo con pollo – kurczak w żółtym sosie z kminku i chili.

Meksykanie uwielbiają także przeróżne dania przyrządzone z owadów, np. gusanos de maguey – smażone lawy owadów żyjących w agawach, czy pikantne chapulines – prażone świerszcze.

Kuchnia meksykańska jest bardzo wyrazista, oparta na intensywnych przyprawach, oryginalnych potrawach. Podstawą wielu dań są fasola i papryka. Dużą popularnością cieszy się także drób.

Narodowym pieczywem w Meksyku jest tortilla, wymyślona wieki temu przez Azteków. Do dziś jest to podstawa wielu dań, podawana także do posiłków jako pieczywo.
Pierwsze tortille robiono z kukurydzy, Aztekowie nie znali pszenicy. Dzisiejsze tortille to najczęściej placki kukurydziano-pszenne lub tylko pszenne. Prawdziwe, kukurydziane tortille nadal jada się w centrum i na południu kraju.

Tortilla to pieczywo uniwersalne, pasuje do wszystkiego. Można ją jadać na wiele sposobów:

- enchiladas – zapiekanki z tortilli, mogą być przyrządzone na dwa sposoby:

1. resztki tortilli układa się warstwami na przemian z nadzieniem, zapieka i podaje na gorąco z sosami.

2. tortille zawija się z farszem, układa w naczyniu obok siebie, polewa sosem i zapieka. Enchiladas zwykle są nadziewane mięsem lub rybą;

- quesadillas – meksykańskie tosty: na tortillę kładzie się kawałek sera i inne dodatki, składa na pół, podsmaża lub opieka aż ser się rozpuści, a dodatki podgrzeją;

- flautas – nadziewane kukurydziane rurki, zwijane podobnie jak sajgonki. Po napełnieniu farszem są smażone, stają się chrupiące i twarde. Podaje się je z sałatą i śmietaną;

- tacos – ciepłą, niewielką tortillę składa się na pół, tworząc łódkę. Napełnia się je nadzieniem komponowanym wg własnego uznania: np. smażone mięso, posiekana cebula, kolendra, lub czarna fasola, chili, siekana cebula, pokrojone w kostki pomidory, itp. Wersji tacos jest niezliczona ilość, warto komponować własne;

- chalupas – tortilla w wersji mini, usmażone lub zapieczone z farszem, polane sosem. Podawane z sałatą, awokado i pomidorami;

- burrito – miękki, gruby naleśnik z mąki pszennej. Wypełnia się go farszem, najczęściej mięsem i fasolą. Jedno z najważniejszych dań stylu tex-mex, amerykańskiego inspirowanego kuchnią meksykańską;

- totopos – niewielkie chrupiące trójkąciki. Powstają z pokrojonej tortilli – są to po prostu meksykańskie chipsy, bardziej znane pod nazwą nachos. Podawane są z sosami lub zapiekane z serem, pomidorami.

Kukurydza była podstawą wyżywienia rdzennych mieszkańców Meksyku. Wykorzystuje się ją w całości: ziarno, ale także łodygi, korzenie i liście. Nasiona kukurydzy je się na surowo, ugotowane, mieli na mączkę kukurydzianą używaną do przyrządzania placków i zagęszczania zup. Z kukurydzy wyrabia się też sfermentowany napój.

Chilli to esencja meksykańskiej kuchni, jest znane i uprawiane na tych terenach od 7 tysięcy lat. Istnieje wiele gatunków, które różnią się między sobą smakiem i ostrością. Za ostry smak odpowiada alkaloid zwany kapsaicyną – im jej więcej, tym ostrzejsza papryczka. Chilli jest uniwersalne, można je jeść na surowo i gotowane, podsmażone, uduszone, w całości, plasterkach, roztarte na pastę. Łagodne odmiany papryki, duże i słodkie, je się także nadziewane serem (chiles rellenos) lub mielonym mięsem (chiles con carne).  Popularna jest także zielona papryka nadziewana mięsem mielonym z migdałami, polana sosem orzechowym i posypana nasionami granatu – chiles en nogada.

Ważnym elementem meksykańskiej kuchni są sosy. Przy ich pomocy możemy zaostrzyć lub złagodzić smak potrawy.
Meksykańskie sosy dzielą się na:

  • mole – sos z produktów roztartych z moździerzu lub zmiażdżonych.

Przyrządzając ten sos łączy się składniki świeże: dojrzałe pomidory, ostre papryki, cebulę, czosnek, świeże liście kolendry ze składnikami suchymi: chilli w proszku, cynamonem, kuminem, itp.

Najbardziej znane sosy mole:

- guacamole: awokado roztarte z różnymi składnikami, w zależności od wersji: pomidory, cebula, czosnek, kolendra, siekane chilli;

- mole poblano (mole negro): gęsty sos z czekolady, trzech rodzajów chilli i przypraw korzennych. Podaje się go do kurczaka lub indyka;

- mole verde: na bazie nasion dyni i zielonych pomidorów.

 

  • salsa – prostszy sos, pełen smaku i pikantny, robiony z posiekanych warzyw i ziół, podawany na zimno.

Najbardziej znane sosy salsa:
- salsa cruda: ze świeżych czerwonych pomidorów z kolendrą i chilli;
- salsa mexicana: z zielonego chilli, pomidorów, cebuli, kolendry, często z dodatkiem awokado i soku z limonki;
- salsa chipotle – z wędzonych chilli, czerwonych pomidorów, cebuli, czosnku, świeżej kolendry i soku z limonki.

Znane potrawy kuchni meksykańskiej: 

TORTILLE KUKURYDZIANE

składniki:
mąka pszenna - 170 g
mąka kukurydziana - 170 g
masło – 50 g
sól – 1 łyżeczka
soda – ½ łyżeczki
wrząca woda – 200 ml

Przygotowanie: Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól, sodę i wymieszać. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut. Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać na placki średnicy ok. 12 cm. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. 1 minutę z każdej strony.

Po upieczeniu trochę twardnieją, ale wystarczy je lekko podgrzać, by stały się miękkie i elastyczne.

 

KLASYCZNE GUACAMOLE

Składniki:
średnie awokado – 500 g (2 szt)
mała czerwona cebula – ½ szt
średni podłużny pomidor – 75 g (1 szt)
sok z limonki – 1 łyżka
liście świeżej kolendry – ¼ szkl

Przygotowanie: Awokado rozdrabniamy na papkę, cebulę drobno siekamy, z pomidora usuwamy pestki i drobno siekamy, liście kolendry drobno siekamy. Dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy.

 

TRADYCYJNE MOLE PABLANO 

* Bazą  oryginalnego sosu jest suszone chili – tradycyjnie używa się odmian ancho (w przypadku poniższego przepisu 3 szt.), pasilla (3 szt.), mulato (4 szt.) oraz chipotle (2 szt.). Dostępne są one w sklepach z żywnością świata, można je zastąpić innymi odmianami. Nie będzie to już jednak oryginalny smak;

* tomatillos – miechunka pomidorowa, można zastąpić zielonymi pomidorami.

Składniki:
udka indyka – 4 szt (można zamiennie użyć 8 udek kurczaka)
średnia cebula – 1 szt
czosnek – 5 ząbków
Mole:
suszone chili – 12 szt
gorzka czekolada – 50 g
dojrzały pomidor – 4 szt
tomatillos (lub zielone pomidory) – 6 szt
cebula – 2 szt
czosnek - 3 ząbki
pieprz czarny w ziarnach – 10 szt
cynamon w laskach – 1 kawałek
kolendra – ½ łyżeczki
goździki – 3 szt
rodzynki – 2 łyżeczki
blanszowane migdały – 20 szt
pestki dyni – 50 g
nasiona sezamu – ½ szkl
kaszka kukurydziana – 2-3 łyżki
cukier trzcinowy – 3 łyżki
smalec – 3 łyżki
olej – 1 łyżka

Przygotowanie: Cebulę przekroić na pół, razem z indykiem (kurczakiem) i czosnkiem zagotować w pół litrze wody. Kiedy indyk będzie miękki odstawić go, a wywar odcedzić i zachować. Mięso oddzielić od kości (pozostawić w dużych kawałkach, nie rozdrabniać), odstawić. Chili wypestkować, podprażyć na patelni, aż będą brązowe. Odstawić i zalać ciepłą wodą na około 15 min. Zmiksować w blenderze. W razie potrzeby dodać nieco wody z namaczania. 

Na patelni grillowej lub w piekarniku (200 st. C) zapiec pomidory, tomatillo (zielone pomidory), cebulę i czosnek, aż się przypieką a skórka będzie odchodzić. Przestudzić, obrać ze skóry.

Na łyżce smalcu prażyć przez kilka minut pieprz, goździki i nasiona kolendry. Odstawić. Na pozostałym smalcu podsmażyć rodzynki, po paru minutach dodać migdały, pestki dyni oraz kaszkę kukurydzianą. Smażyć jeszcze kilka minut.

W blenderze lub malakserem zmiksować grillowane warzywa z dodatkiem podsmażanych przypraw i bakalii aż powstanie piure.

Na oleju podsmażyć pastę z chili. Smażyć 10 min, aż zacznie ciemnieć. Dodać piure z warzyw, przypraw i bakalii, cynamon. Doprawić solą i dusić około 1,5 godziny na małym ogniu dodając w międzyczasie pół litra wywaru z indyka. Mole musi być dość gęste. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać czekoladę. Doprawić solą i ew. cukrem. Ciepłe mięso polać sosem mole i natychmiast serwować.


SALSA FESCA (idealna do grillowanego mięsa)

Składniki:
świeża natka pietruszki – ½ szkl
świeży koperek – ½ szkl
świeży szczypiorek – ½ szkl
pełnoziarnista musztarda – 1 łyżka
sok z cytryny – 2 łyżki
młode kapary – 2 łyżki
ząbek czosnku – 1 szt
oliwa – 1/3 szkl (80 ml)

Przygotowanie: Zioła i kapary drobno siekamy, czosnek miażdżymy, mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami

 

 SALSA Z MANGO (świetnie smakuje z grillowanym łososiem)

Składniki:
średnie mango – 1 szt
duże awokado – 1 szt
mała czerwona cebula – 1 szt
mała czerwona ostra papryka – 1 szt (150 g)
świeża czerwona papryczka chili – 1 szt
sok z limonki – 2 łyżki

Przygotowanie: Mango i awokado kroimy w grube kawałki, cebulę, paprykę i chili drobno siekamy. Wszystkie składniki salsy (razem z sokiem z limonki) dokładnie mieszamy.

Pozostałe przepisy w klimacie meksykańskim znajdziesz tutaj (lub kiknij w zdjęcie poniżej):

 

Plakat:

źródła:

"Kuchnia meksykańska" wyd. Agora, Warszawa
http://www.notatnikkuchenny.pl/mole-poblano-tradicional-indyk-kurczak-w-sosie-mole/

Artykuł pochodzi z magazynu lato 2020 Gotuj w stylu eko.pl

Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 28.04.2020, godz. 17:27
Nikita
Nikita powiedział/a:
CIekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 06.01.2024, godz. 17:33

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 8 180 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 5 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet