Ciastka ryżowe z czekoladą i kokosem
KuchniaMagdaLenyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
masło - 200 g
żółtka - 2 szt.
ksylitol/erytrol - 2-3 łyżki
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
zimna woda - 2-3 łyżki
gorzka czekolada - 40 g
sól szczypta
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy z ksylitolem/erytrolem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody.
Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Studzimy na kratce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.