Pizza zielona fit
KuchniaMagdaLenyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, strączkowe, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 15 g
woda ciepła - 3/4 szklanki
oliwa - 2-3 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
pesto - 2-3 łyżki
zielona fasolka szparagowa - 250 g
szpinak liście - 1 garść
ser camembert - 100 g
mozzarella tarta - 150 g
Sposób przygotowania:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 min., aż urośnie.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min.
Fasolę szparagową myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na pół. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 15-18 min.
Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Ser camembert kroimy w drobną kostkę.
Mozzarellę, gdy mamy w całości, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.