Składniki:
masło - 20 dag
jajko - 1 szt.
mąka - 1 szklanka
żółtko - 2 szt.
proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżki
Masa mango :
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie - 40 dag
pulpy z mango (najlepiej z puszki) - 20 dag
żelatyna - 7 łyżeczek
śmietany kremówki - 300 ml
cukier puder do smaku
masa serowa :
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie - 40 dag
żelatyny - 5 łyżeczek
śmietany kremówki - 300 ml
cukier puder do smaku
borówki - 1,5 szklanki
Sposób przygotowania:
Zmiksować twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier puder. Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, przestudzić. Żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Śmietanę kremówkę ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masę mango wyłożyć borówki.
Masę serową robimy tak samo jak masę mango pomijając pulpę z owoców oraz sok cytrynowy. Masę wylać na ciasto, udekorować borówkami i schłodzić kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.