Owsianka Hinduskiego Pasterza
Katarzyna KachelRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: owies
Składniki:
Marchew - 1 szt.
Kalarepa - 1/2 szt.
Brokuł - 1/2 szt.
Pietruszka - 1 szt.
Brukselka - 1 garść
Nać pietruszki - 1 pęk
Curry - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Asafetyda*** - 1/2 łyżeczki
Chili - 1/4 łyżeczki
Sól - 1/2 łyżeczki
Woda - 5 szklanek
Dodatkowe informacje:
***Hindusi ze względów religijnych nie używają cebuli i czosnku, dlatego do przyprawiania potraw używają sproszkowanego korzenia ZAPALICZKI CUCHNĄCEJ zwanej CZARCIM ŁAJNEM lub SMRODZIEŃCEM. Rzeczywiście przyprawa strasznie śmierdzi, ale w daniu jej aromat bardzo łagodnieje. Jej zaletą jest zdolność oczyszczania jelit z bakterii, a także łagodzenie wzdęć, dlatego polecana jest jako dodatek do dań z roślin strączkowych.Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody. Po zagotowaniu odstawiamy płatki z kuchenki (wchłoną resztę wody).
Gdy warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się (25min gotowania), wylewamy resztę wody z garnka i usuwamy koszyczek, na którym gotowały się warzywa. Następnie dodajemy do nich płatki owsiane i dolewamy 1 szkl.wody. Potrawkę podgrzewamy na małym ogniu i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i na końcu doprawiamy solą.
Przed podaniem potrawkę posypujemy posiekaną pietruszką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.