Makaron z sosem grzybowym
Katarzyna KachelRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, grzyby, orkisz
Składniki:
Pieczarki - 500 g
Cebula - 2 szt.
Śmietanka (sojowa) - 1 opakowanie
Natka pietruszki - 1 pęk
Sól i biały pieprz - 1 do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, a cebulę poszatkować. Pieczarki i cebulę podsmażać na suchej patelni z powłoką teflonową. Dodajemy małymi garściami, redukując nadmiar wody. Gdy się lekko zarumienią wlewamy śmietankę i pół szklanki wody. Przez kilka minut podduszamy pieczarki i przyprawiamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Do grzybowego makaronu polecam szybką sałatę z kolorowymi warzywami, polaną octem balsamicznym i doprawioną solą, pieprzem oraz ziołami dalmatyńskimi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.