Zupa z pieczonych pomidorów z orkiszowymi literkami
FabijańscyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
Dojrzałe pomidory / najlepiej malinowe - 2 kg
Oliwa - łyżka
bulion warzywny - 1 litr
słodka śmietana - 1/3 szklanki
czosnek - ząbek
bazylia kilka listków
Mascarpone - 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez 20-25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmij, odstaw na kilka chwil do przestudzenia. Usuń gałązki. Wyciśnij z ząbków upieczoną zawartość.
Przełóż do garnka. Dodaj wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Wlej 3 szkł bulionu oraz śmietankę. Dodaj mascarpone. Dopraw pieprzem. Zmiksuj na gładką masę - jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj jeszcze bulionu.
Dodaj do zupy listki bazylii, wymieszaj.
Podawaj ugotowanym według przepisu makaronem pyszne literki
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.