Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko ProducenciBio Planet bez glutenu!
Bio Planet bez glutenu!
09 / 09 / 2019

Bio Planet bez glutenu!

gotujwstylueko.pl

Moda na bezgluten rozpoczęła się w Polsce kilka lat temu, natomiast ostatnie dwa lata to istny szał. Już teraz na tzw. „półce bez glutenu” znajdziesz także swoje ulubione bio produkty. Bio Planet wiosną wprowadziła pierwsze produkty bezglutenowe do swojego portfolio. O tym całym i niełatwym procesie specjalnie dla Was rozmawialiśmy z Prezesem Sylwestrem Strużyną oraz Dyrektorem Departamentu Jakości Bio Planet S.A. - Sylwią Kaczmarek.

Dlaczego zdecydowaliście się wypuścić linię produktów bezglutenowych dopiero teraz?

Sylwester Strużyna (Prezes Bio Planet): Cóż, mieliśmy liczne wątpliwości czy ma sens oznaczanie produktów będących naturalnie bezglutenowymi dodatkową deklaracją bezglutenowości. Patrząc historycznie. W 2007 roku rozpoczęliśmy paczkowanie różnorodnej żywności ekologicznej – w tym zawierającej rozmaite alergeny – w zakładzie paczkowania w otulinie Puszczy Kampinoskiej w Wilkowej Wsi. Zdecydowaliśmy wtedy, że będziemy na naszych produktach informować o możliwej kontaminacji alergenami. Kilka lat temu okazało się, że dla Klientów kupujących produkty pod marką Bio Planet istotne jest wyeliminowanie ryzyka kontaminacji alergenami podczas procesu paczkowania. Dlatego na początku 2017 r. uruchomiliśmy oddzielny zakład paczkowania, do którego przenieśliśmy paczkowanie wszystkich produktów zawierających alergeny (tj. gluten, orzechy i orzeszki, sezam i soję). W głównym zakładzie pozostawiliśmy wyłącznie produkty bez alergenów i na tej podstawie usunęliśmy informacje o możliwej kontaminacji alergenami z naszych opakowań. Działania te okazały się jednak niewystarczające i Klienci oraz właściciele sklepów z żywnością ekologiczną oferujących produkty Bio Planet oczekiwali od nas kolejnego kroku - to jest jednoznacznej deklaracji „gluten free” – także na opakowaniach produktów naturalnie bezglutenowych. Dlatego zdecydowaliśmy się na wytypowanie pierwszych 9 rodzajów surowców, przebadanie ich na zawartość glutenu, opracowanie nowych wzorów etykiet i kontretykiet i rozpoczęcie paczkowania wybranych produktów z jednoznaczną deklaracją „gluten free”. Pierwsze produkty z tej serii pojawiły się na półkach sklepowych na początku kwietnia 2019 r. Ponieważ są to te same surowce, które paczkowaliśmy wcześniej (z tych samych źródeł pochodzenia) zdecydowaliśmy się na zachowanie dotychczasowych kodów EAN oraz cen sprzedaży produktów.

Czy to odpowiedź jedynie na modę i podkręcenie sprzedaży, czy kryje się za tym coś więcej? Do kogo przede wszystkim kierujecie swoje bezglutenowe produkty?

Sylwester Strużyna: Niektórzy ludzie postanowili całkowicie wykluczyć gluten ze swojej diety. Kupują oni wyłącznie produkty z jednoznaczną deklaracją bezglutenowości. Wybrani producenci bio żywności wyszli wcześniej niż Bio Planet naprzeciw ich oczekiwaniom, jednakże ceny daktyli, moreli czy kaszy jaglanej bezglutenowej i jednocześnie bio oferowanej wcześniej na rynku wydały mi się nieco zawyżone. Produkty te są i tak droższe od konwencjonalnych odpowiedników z powodu ekologicznych metod produkcji i dalsze istotne podnoszenie ich ceny z powodu deklaracji bezglutenowości nie ma uzasadnienia. Dlatego chcąc zaspokoić potrzeby takich Konsumentów uruchomiliśmy badania na obecność glutenu w wybranych surowcach i dodaliśmy do naszych produktów deklarację bezglutenowości.

W środku - Sylwester Strużyna i Sylwia Kaczmarek przy linii paczkowania surowców w zakładzie konfekcji produktów bezglutenowych Bio Planet.


Czy planujecie wprowadzenie surowców bez innych alergenów?

Sylwester Strużyna: Obecnie nie widać takiej potrzeby, aczkolwiek rynek zmienia się dynamicznie. Na pewno pozostaniemy przy zasadzie, aby w głównym zakładzie konfekcjonowania nie pojawiły się jakiekolwiek produkty zawierające alergeny. Niemniej dla pozostałych alergenów planujemy pozostać przy obecnym systemie – tj. nie będziemy deklarować na opakowaniach możliwości kontaminacji innymi alergenami podczas procesu paczkowania.

A jakie są długoterminowe plany inwestycyjne Bio Planet?

Sylwester Strużyna: Obecnie tak, jak 12 lat temu wszystkie produkty paczkowane w zakładach konfekcjonowania Bio Planet są pakowane ręcznie. Niemniej w średnioterminowej perspektywie czasowej chcielibyśmy zbudować 2 nowoczesne zakłady konfekcjonowania, w których paczkowanie zostanie częściowo umaszynowione. Paczkowanie ręczne staje się z roku na rok coraz bardziej kosztowne i w długim terminie - w celu zachowania najwyższej jakości produktów w połączeniu z rozsądną ceną - będziemy zmuszeni do szukania obniżenia kosztów paczkowania części produktów. Inne elementy naszej strategii to wprowadzanie pod marką Bio Planet kolejnych rodzajów produktów uzupełniających serie dostępne od lat na polskim rynku.

Nasze plany inwestycyjne obejmują także rozbudowę naszego centrum logicznego.  W szczególności chcemy ciągle poprawiać możliwości dystrybucji świeżych warzyw i owoców, które są obecnie najszybciej rozwijającą się kategorią produktową w Bio Planet. Cały czas pracujemy nad poszerzeniem ich oferty, zapewnieniem lepszej ciągłości dostaw oraz skracaniem łańcuchów dystrybucyjnych, tak aby droga świeżych warzyw i owoców od bio rolnika do domów mieszkańców Polski stawała się jak najkrótsza. Stale poprawiamy jakość świeżych warzyw i owoców oferowanych w bio sklepach starając się zachować możliwie rozsądne ceny dla Klientów końcowych.

O nowej linii produktow bezglutenowych Bio Planet, zasadach pakowania, badaniach oraz oznakowaniu opowiada Sylwia Kaczmarek - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet.

Dlaczego zdecydowaliście się na wprowadzenie produktów bezglutenowych?

Sylwia Kaczmarek: Do niedawna z glutenu rezygnowali jedynie chorzy na celiakię, obecnie dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością, także wśród ludzi, którzy nie muszą, ale chcą. Chcemy jeść bezgluten, ponieważ uważamy, że taka dieta przyniesie nam same korzyści dla organizmu. Potrzeby i oczekiwania Klientów są dla nas priorytetowe.

Co to jest gluten i dlaczego tak ważne dla Konsumentów jest spożywanie produktów bez glutenu?

Sylwia Kaczmarek: Najprościej mówiąc gluten to białko znajdujące się w 4 zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest nietolerowany przez osoby chorujące na autoimmunologiczną chorobę, zwaną celiakią. Jednak spore grono Konsumentów, stanowią ludzie rezygnujący z glutenu dobrowolnie, również z uwagi na względy zdrowotne.

Na produkty bezglutenowe Bio Planet klienci czekali z niecierpliwością, co spowodowało, że wreszcie pojawiły się w sprzedaży?

Sylwia Kaczmarek: Do tego projektu przymierzaliśmy się już od dłuższego czasu. Wcześniej nie byliśmy gotowi, nie byliśmy w stanie zagwarantować, że produkt jest „czysty” i osoba chora na celiakię, czy nietolerująca glutenu może go bezpiecznie spożyć. Kiedy wprowadzamy na rynek produkt oznakowany jako bezglutenowy, musimy mieć pewność, że nie stanowi ryzyka zdrowotnego. Zmiany, jakie poczyniliśmy, umożliwiły nam rozpoczęcie prac nad tym projektem.

Co zatem uległo zmianie?

Sylwia Kaczmarek: Dwa lata temu w zakładzie konfekcjonowania uruchomiliśmy wydzieloną linię, tylko dla surowców alergennych, tj. zbóż zawierających gluten, orzechów, orzeszków ziemnych, sezamu i soi. Te produkty mają na etykietach odpowiednie informacje o zawartości lub kontaminacji alergenów. To pozwoliło na całkowite odseparowanie pozostałej części zakładu, gdzie magazynujemy i konfekcjonujemy surowce niealergenne. Brak możliwości kontaktu ze sobą tych surowców, to pierwszy i najważniejszy etap w tym projekcie.

Gotowa do pracy linia do naklejania etykiet na produkty bezglutenowe Bio Planet.


Czy wszystkie produkty w ofercie Bio Planet są bezglutenowe?

Sylwia Kaczmarek: Spośród produktów Bio Planet wytypowaliśmy pierwszą dziewiątkę produktów, które konfekcjonujemy w oddzielnej hali, badamy i znakujemy jako bezglutenowe. Są to: kasza jaglana, kasza gryczana niepalona, ryż biały długoziarnisty, ryż brązowy długoziarnisty, wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, morele suszone, daktyle suszone, śliwki suszone kalifornijskie.

Czy to zamknięta lista?

Sylwia Kaczmarek: Mamy zamiar kontynuować poszerzanie oferty w tym zakresie. Podczas targów Bio Planet, Klienci mieli okazję wypowiedzieć się w tej kwestii. Przygotowaliśmy ankietę z propozycją produktów, które moglibyśmy konfekcjonować jako bezglutenowe. Właściciele sklepów wybrali po 3 surowce. Dlatego, w najbliższym czasie oferta produktów bezglutenowych Bio Planet powiększy się o kilka nowości, ale na tę chwilę to jeszcze niespodzianka.

Skoro w ofercie Bio Planet są również zboża zawierające gluten, czyli pszenica, żyto, jęczmień, skąd pewność, że nie dojdzie do zanieczyszczenia produktów bezglutenowych? Czy wydzielenie oddzielnej linii wystarczy? Jaką macie pewność, że te produkty są wolne od glutenu?

Sylwia Kaczmarek: Wydzielenie magazynu surowców alergennych oraz linii do konfekcjonowania pozwoliło na rozdzielenie tych surowców i było najważniejszym warunkiem do rozpoczęcia prac nad projektem, ale nie jedynym. Aby wykluczyć jakiekolwiek ryzyko kontaminacji, pracownicy, z wszystkich zespołów, zarówno magazynierzy, pracownicy produkcyjni, czy osoby kontrolujące, pracują zgodnie z przyjętymi procedurami dot. eliminacji zanieczyszczenia krzyżowego. Poczynając od przyjęcia surowców, przez ich wydawanie, konfekcjonowanie, znakowanie, czy nawet utrzymanie porządku i czystości, do wydania wyrobu gotowego. Ponadto, mimo deklaracji dostawcy o braku alergenów, każda partia produktów bezglutenowych jest poddawana badaniom w zewnętrznym akredytowanym laboratorium w kierunku zawartości tego składnika. Mamy więc pewność, że produkt jest bezglutenowy, czyli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg.

Magazyn surowców bezglutenowych Bio Planet w Wilkowej Wsi.

Jak produkty bezglutenowe Bio Planet są oznakowane?

Sylwia Kaczmarek: Na przedniej etykiecie umieszczony jest przekreślony kłos, znak zaprojektowany przez zespół marketingu Bio Planet, z tyłu na etykiecie jest dokładna informacja słowna „Produkt bezglutenowy”.

Jakich produktów szukać zatem na półkach?

Sylwia Kaczmarek: Oczywiście bezglutenowych produktów Bio Planet! Z przekreślonym kłosem na etykiecie. Życzymy Państwu Smacznego i Na Zdrowie!

Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2019 Gotuj w stylu eko.pl

Nikita
Nikita powiedział/a:
super!
cytuj odpowiedz 09.10.2019, godz. 10:57

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 9 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet