Czekolada Vivani - Słodzona w zdrowszy sposób - cukrem z kwiatów kokosa!
gotujwstylueko.plKażdy, kto chce zmniejszyć spożycie zwykłego cukru lub po prostu przekąsić lub upiec coś zdrowszego, może teraz znaleźć świetne alternatywy, szczególnie w sklepach ekologicznych, ale także w coraz większej liczbie supermarketów. Jednym z najbardziej naturalnych i smacznych substancji nadających słodycz jest nektar z kwiatów kokosa.
Ten alternatywny cukier jest pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. Dzięki naturalnemu przetwarzaniu nektar z kwiatów orzecha kokosowego - znany również jako cukier lub syrop z kwiatów kokosowych - zawiera wiele cennych minerałów w porównaniu z innymi rodzajami cukru. Ma także ma niski indeks glikemiczny (IG). Indeks Glikemiczny opisuje, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku.
WYJĄTKOWO CENNY ZE ZROWNOWAŻONYCH UPRAW
Aby nie sprzyjać wylesianiu lasów deszczowych i innym problemom związanym z konwencjonalną uprawą palm, należy konsekwentnie kupować cukier z kwiatów kokosowych produkowany w sposób zrównoważony. Mieszane kultury zrównoważonych farm składają się z palm kokosowych, drzew bananowych i papai oraz wielu innych pożytecznych roślin. Różnorodność roślin zapobiega wymywaniu gleby, a także zapewnia dom dla wielu dzikich zwierząt. W przypadku upraw mieszanych mali rolnicy mogą zbierać różne plony przez cały rok. Nektar kwiatowy palmy kokosowej można pozyskiwać z tego samego drzewa przez dziesięciolecia. Wszystko to sprawia, że produkcja ekologicznego cukru z kwiatów kokosowych nie wyniszcza przyrody, a jednocześnie jest opłacalna. Już około 20 palm może zapewnić rolnikom środki do życia.
OD KWIATU PO DROBNY CUKIER
Zbiór i przetwarzanie cukru kokosowego to bardzo delikatny proces. Nektar z kwiatów orzecha kokosowego uzyskuje się z kwiatostanów palmy kokosowej, zanim rozwiną się w owoce. W tym celu poszczególne kwiaty orzecha kokosowego na palmie są codziennie wiązane i drapane.
Nektar z kwiatów orzecha kokosowego pojawia się w miejscu zacięcia i może być zebrany bezpośrednio przez rolnika za pomocą pojemnika. Aby nie uszkodzić palmy, rolnik musi postępować ostrożnie, pozyskując dziennie zaledwie jeden litr nektaru z jednego drzewa. Nektar jest najpierw oczyszczany przez przesiewanie, a następnie delikatnie gotowany na otwartym ogniu w dużym garnku przypominającym patelnię przez kilka godzin, ciągle mieszając. Tak powstaje syrop z kwiatów kokosa. Proces ogrzewania jest kontynuowany, aż do całkowitego uformowania kryształów cukru. Schłodzony cukier jest jeszcze raz mielony i przesiewany. Gotowy cukier z kwiatów kokosa ma lśniący brązowy kolor z bardzo drobnymi kryształkami, a jego smak lekko przypomina karmel i wanilię.
DO CZEGO MOŻNA STOSOWAĆ CUKIER Z KWIATOW KOKOSOWYCH?
Ogólnie rzecz biorąc, rafinowany „cukier domowy” można zastąpić cukrem kokosowym w stosunku 1 : 1.
Nie ma ograniczeń w stosowaniu cukru z kwiatów kokosa. Szczególnie dobrze smakuje w ciastach i deserach, herbatach i koktajlach oraz doskonale współgra z kakao, np. w czekoladzie. To świetna i smaczna alternatywa z prawdziwą wartością dodaną.
CUKIER Z KWIATOW KOKOSA SPOTYKA SIĘ Z KAKAO
Niemiecki pionier organicznej czekolady, VIVANI, od dawna wykorzystuje alternatywną słodycz cukru z kwiatów kokosa w swoich seriach dla smakoszy „Panama” i „Peru”. Współgranie karmelowo-słodowego cukru z delikatnie cierpkim aromatem kakao gwarantuje najwspanialsze chwile rozkoszy.
Różnorodność czekolad VIVANI i pyszne przepisy można znaleźć na stronie https://vivani.de/chocolates/en/.
Artykuł pochodzi z magazynu zima 2020/21 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.