Naturalna suplementacja
Mikołaj Bator
Naturalna suplementacja
Sezon na ciepłe koce, czapki i szaliki trwa w najlepsze! Niestety, towarzyszą mu często fale infekcji. Zimą możemy odczuć zwiększone zapotrzebowanie na dodatkową porcję witamin i minerałów, które wspomagają naszą odporność. Skąd je czerpać? Najlepiej z tego, co spożywamy w codziennej diecie. Jeśli do zdrowego, dobrze skomponowanego menu, dodamy regularną aktywność fizyczną, a całość wzmocnimy suplementacją, efekt mamy murowany! Układ immunologiczny będzie miał wystarczającą ilość „paliwa”, żeby zapewnić nam bezpieczne przejście przez sezon zimowych wyzwań.
Zacznijmy od podstaw, czyli przypomnienia, że dobrze zbilansowany jadłospis powinien wspierać wszystkie funkcje fizjologiczne człowieka. W myśl tej zasady powinien się on charakteryzować odpowiednimi proporcjami oraz ilościami związków odżywczych, takich jak węglowodany, tłuszcze, białka, pierwiastki, witaminy i minerały. Wielu czytelników mogłoby zapytać: jeżeli zdrowo się odżywiam, spaceruję codziennie lub regularnie ćwiczę na świeżym powietrzu, po co mi jeszcze suplementy? A jeśli się na nie decyduję, jaką formę mam wybrać?
SUPLEMENTACJA. N JAK NATURALNA.
Naturalne suplementy stanowią uzupełnienie zdrowego stylu życia. Doceniane są szczególnie za pozytywny wpływ na organizm. Na rynku są dostępne suplementy witaminowe i te zawierające składniki mineralne, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, ekstrakty roślinne, probiotyki czy błonnik pokarmowy. Muszą one być wprowadzone w formie, która umożliwia dokładne dawkowanie, a więc w postaci tabletek, kapsułek, proszku lub syropu. Możemy do nich zaliczyć również żywność fortyfikowaną, czyli wzbogaconą. Są to produkty spożywcze z dodatkiem specyficznych składników odżywczych, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Zadaniem odpowiedniej suplementacji jest bowiem odżywienie organizmu i uzupełnienie o to, czego mu brakuje. Przyjrzyjmy się kilku naturalnym suplementom, obecnym przede wszystkim w napojach funkcjonalnych (ich rolą jest właśnie wspomaganie funkcji fizjologicznych). Naturalnym suplementem jest np. wyciąg z szyszek chmielu, czyli ksantohumol. Jest to flawonoid, znany jako silny przeciwutleniacz. Wzbogaciliśmy o niego nasz oxymel. Ksantohumol zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, pomaga w leczeniu schorzeń skóry, obniża poziom insuliny oraz wpływa w znacznym stopniu na obniżenie poziomy złego cholesterolu. Wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Czasy żywności przetworzonej oraz skutki nie zawsze najzdrowszego stylu życia w przeszłości wymagają od nas szukania sposobów na zapewnienie organizmowi długotrwałej równowagi. Słyszeliście o naszym jodowanym zakwasie z buraka? Jod to pierwiastek, który jest szczególnie ważny dla tarczycy oraz funkcjonowania gospodarki hormonalnej. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych i prawidłowego metabolizmu energetycznego. Jak suplementować jod? Naszą propozycją jest zakwas jodowany – genialny suplement diety, świetny na czczo oraz jako towarzysz posiłków, bogaty w smaku, pełen wartości odżywczych.
REGENERACJA. N JAK NUKLEOTYDY.
Znakomitym sposobem na budowanie odporności jest spożywanie produktów z nukleotydami. Są to cegiełki budujące kwasy nukleinowe: DNA I RNA. Każda komórka ciała posiada je w liczbie ponad miliarda. Nukleotydy zapewniają stały i szybki dopływ składników odżywczych do komórek. Na dodatek wspomagają efektywną produkcję nowych komórek, niezbędną w trakcie narażenia na długotrwały stres, niedożywienie czy chorobę. Nukleotydy działają korzystnie na układ pokarmowy (regenerują błony śluzowe jelit) oraz układ odpornościowy. Pełnią ważną funkcję w tworzeniu mikrobioty, a jak wiemy, odporność bierze się z brzucha. Z czym, w jakiej formie możemy dostarczać nukleotydy do organizmu? Tworząc nasze receptury, wzbogaciliśmy o nie produkty szczególnie poprawiające odporność. W tym gronie znajdziemy: zakwas z buraka, oxymel, ocet jabłkowy oraz kombuchę. Ich działanie jest komplementarne – dbają o mikrobiom jelit, co w konsekwencji wpływa na poprawę odporności.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA. N JAK NAWODNIENIE.
Sport, jeśli nie wyczynowy, to ten codzienny, w formie choćby prostych ćwiczeń, jest obecny w życiu większości z nas. Warto dbać o aktywność fizyczną, spacerując nawet zimą, w mroźne dni. Nie od dzisiaj wiadomo, że ruch wpływa korzystnie na nasz nastrój, ale również zdrowie. Jednak bardzo często zapominamy o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Tu z pomocą przychodzą izotoniki, których spożywanie zaleca się osobom intensywnie uprawiającym sport. Podczas ćwiczeń w organizmie ubywa wody, ciało się przegrzewa, zapasy węglowodanów maleją, elektrolity wymagają uzupełnienia. Z myślą o wszystkichfanach sportu – tych bardziej i mniej zaawansowanych – stworzyliśmy nasz izotonik – kombuchę Sport, suplement diety na bazie fermentowanej herbaty. Nasz izotonik jest znakomitym sposobem na orzeźwienie i dostarczenie odpowiedniej ilości makro- i mikroelementów. W poręcznej butelce (otwieranej na kapsel twist-off) zamknęliśmy nie tylko naszą niskokaloryczną, genialną kombuchę, ale również wspominane wcześniej nukleotydy. Smak grejpfruta i mięty pokochacie od pierwszego łyka! Co jeszcze znajdziecie w naszym izotoniku? Jod, magnez, sód oraz potas. Składniki te w głównej mierze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. A zatem ćwiczcie i nawadniajcie się! Na zdrowie!
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 23 Zima 2022/23
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.