Prażone oleje, którymi możesz się delektować
BIO PLANÈTE
Nadeszła zima, a wraz z nią chęć otulania się ciepłem i delikatnością. Wyciągamy świece i miękkie koce, a w kuchni próbujemy swoich sił przy aromatycznych wypiekach. Orzechy włoskie, laskowe i migdały są ważnym elementem zimowych ciast i ciasteczek, a wraz z naszymi olejami z orzechów tworzą niezapomniane kreacje. Ponieważ te pyszne oleje dla smakoszy nie tylko roztaczają wokół siebie cudowną, domową atmosferę dzięki swoim intensywnym aromatom, ale od dawna uważane są również za superfood.
RÓŻNORODNOŚĆ: ZAPACHY W TWOJEJ KUCHNI
Specjalne odmiany, wyselekcjonowane surowce oraz delikatne procesy prażenia i tłoczenia to sekret naszych olejów. W zależności od upodobań można wybierać pomiędzy olejami z pestek dyni, arganowego, z migdałów, orzechów ziemnych i włoskich. Nasze surowce pozyskujemy od partnerów z całego świata, z którymi współpracujemy i którym w pełni ufamy od wielu lat. Niektóre z orzechów są również uprawiane w ramach projektów Fairtrade.
TŁOCZONY NA ZIMNO CZY PRAŻONY? KWESTIA SMAKU...
• Oleje tłoczone na zimno są określane jako oleje natywne, czyli jak najbardziej jak to tylko możliwe - naturalne. Ta szczególnie delikatna obróbka pozwala zachować smak, witaminy i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Na przykład miłośnicy natywnego oleju z ziaren arganowca szczególnie cenią sobie orzechowy smak. Naturalny olej z orzechów włoskich jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, a natywny olej z orzeszków ziemnych jest szczególnie bogaty w witaminę E.
• Aby nieco podkręcić naturalny smak migdałów i orzechów, przed tłoczeniem delikatnie je prażymy. Nasi doświadczeni mistrzowie prażenia zwracają szczególną uwagę na optymalny czas i temperaturę prażenia dla każdego surowca, w celu zachowania cennych składników. Rezultatem są wyjątkowe niuanse smakowe.
SUPERFOOD — DLACZEGO ORZECHY SĄ TAK ZDROWE?
Oleje z orzechów uchodzą za prawdziwy superfood, ponieważ są bogate w witaminy, składniki mineralne i często zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Weźmy na przykład olej z orzechów włoskich. Jest on bogaty w witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Są w nim kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, i to w idealnych proporcjach 5:1. Organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać tych niezbędnych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą być one przyjmowane z pożywieniem. Z reguły dobrym ich źródłem są np. ryby lub właśnie wybrane oleje roślinne. Zarówno kwas linolowy (omega-6), jak i kwas alfa-linolenowy (omega-3) w oleju z orzechów włoskich pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E dodatkowo chroni komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym.
ALZACKA TARTA „FLAMMKUCHEN” Z GRUSZKAMI I OLEJEM Z ORZECHÓW WŁOSKICH
SKŁADNIKI (1 porcja):
ciasto:
mąka - 200 g
sól - 1 łyżeczka soli
woda - 110 ml wody
oliwa z oliwek do smażenia bio planète - 1 łyżka
nadzienie:
crème fraîche - 200 g
sól i pieprz - do smaku
por (pokrojony w krążki) - 1 szt.
gruszka (obrana, bez pestek) - 1 szt.
orzechy włoskie (uprażone na patelni) - 3 - 4 szt.
olej z orzechów włoskich prażonych bio planète - 3 łyżki
cebula siedmiolatka lub dymka - 1 mały pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1 (ciasto): Z mąki, soli, oliwy i wody zagnieść ciasto i wyrabiać, aż przestanie się kleić do rąk - jeśli nie przestanie się kleić, należy dodać więcej mąki. Odstawić na 30 minut. Rozwałkować cienką warstwę ciasta na blacie roboczym oprószonym mąką i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.
KROK 2 (nadzienie): Wymieszać Crème Fraîche z solą i pieprzem, rozprowadzić na cieście. Na wierzchu rozłożyć krążki pora i plasterki gruszki. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, a następnie pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Na koniec posypać prażonymi orzechami włoskimi, polać aromatycznym olejem z orzechów włoskich i położyć na cieście krążki cebuli dymki.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 27 Zima 2023/24
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.