Soki z tradycją Demeter - Beutelsbacher
gotujwstylueko.plFirma Beutelsbacher została założona w 1936 roku przez Christiana i Wilhelma Maierów. Christian Maier był zafascynowany naukami antropozofa Rudolfa Steinera. Ten sprytny ogrodnik z powodzeniem wypróbował to, czego nauczył się z kursu Steinera. Stał się jednym z pionierów biodynamicznej uprawy owoców. Po wojnie zaangażował się także w odbudowę organizacji Demeter.
RODZINNA TRADYCJA
Dziś firmą zarządza już trzecie pokolenie, bracia Thomas i Matthias Maier. Thomas będący jednocześnie członkiem rady nadzorczej Demeter jest odpowiedzialny za sprzedaż, marketing i personel, podczas gdy jego brat Matthias zajmuje się produkcją, zakupem surowców oraz zapewnieniem jakości produktom Beutelsbacher.
Tłocznia soków znajduje się w Weinstadt, niedaleko Stuttgartu. Rolnicy, dostarczają owoce bezpośrednio do wytwórni. Co godzinę myje się do 10 000 butelek i następnie napełnia się je doskonałej jakości sokiem. Kiedyś znajdowała się tu fabryka makaronu. W swojej pierwotnej siedzibie w dzielnicy Weinstadt firma nie miała już możliwości rozwoju, dlatego dwaj bracia Thomas i Matthias Maier, zawsze podejmujący wspólnie najważniejsze decyzje, postarali się o nowe miejsce na uboczu miasta. Dzięki nowej siedzibie firma Beutelsbacher pozyskała ogromną przestrzeń, aby móc rosnąć i rozwijać najnowsze technologie w celu zapewnienia najwyższej jakości produktów.
JAKOŚĆ DEMETER
Duża ilość soku Beutelsbacher pochodzi z owoców i warzyw Demeter. Doskonałym przykładem wytrwałości w tej dziedzinie były starania Thomasa Maiera o wprowadzenie do portfolio produktów jakości Demeter. Matthias Maier, rolnik i technik żywności, który odpowiedzialny jest za zakup surowców, przykłada dużą wagę do jakości oraz spędza dużo czasu w sadach i na polach gospodarstw. Tłocznia mieści się nieopodal tradycyjnego regionu upraw owoców, dlatego większość surowców pochodzi z okolic zakładu. Nie bez znaczenia są też relacje z dostawcami. Z niektórymi gospodarstwami Beutelsbacher współpracuje ponad 60 lat.
„Zamierzamy pozostać firmą rodzinną prowadzoną przez właściciela, którego celem jest wytwarzanie jeszcze lepszych, bardziej żywych produktów niż wcześniej”, mówi Thomas Maier. Oprócz przetwarzania ogromnej ilości różnych warzyw i owoców zawsze jest miejsce dla regionalnych dostawców.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Jakość gotowych produktów gwarantowana jest poprzez delikatne tłoczenie soków i możliwie najkrótszą odległość do obszaru napełniania oraz dokładną weryfikację opakowań Soki przechowywane w szkle mają dłuższy termin ważności. Zużyte szkło można wykorzystać do produkcji pełnowartościowego, nowego szkła o tej samej jakości, co jest decydującym czynnikiem dla Beutelsbachera. Kolejną zaletą szkła jest to, że te same opakowania można wykorzystać nawet 40 razy. Szkło jest praktycznie jedynym materiałem opakowaniowym, który nie powoduje interakcji między produktem a opakowaniem. Dotyczy to zarówno temperatury pokojowej, jak i podczas pasteryzacji oraz sterylizacji. Jakość jest również gwarantowana przez Beutelsbacher we własnym laboratorium, które weryfikuje ważne parametry produkcyjne, takie jak poziom cukru z owoców i zawartość kwasów, a także czystość mikrobiologiczną. Regularne analizy chemiczne są wysyłane do specjalistycznych instytutów.
Artykuł pochodzi z magazynu lato 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.