Zadbaj o codzienne rytuały
Mikołaj Bator
Zadbaj o codzienne rytuały
Powtarzalność, cykliczność, codzienne czynności tworzące zwyczaj – to nic innego jak rytuał. Bardzo ważne jest wprowadzanie ich w swoje życie. Rytuały wynikają z troski i czułości do samego siebie. Nie oszukamy natury, nasz mózg lubi dobre nawyki i przewidywalność, które szczególnie w godzinach porannych przynoszą spokój oraz wspomagają koncentrację. Ceremonialne, poranne picie zakwasu z buraka to rytuał, którego powinien spróbować każdy z nas.
CO JEST CENNEGO W ZAKWASIE Z BURAKA?
Zakwas to żywy, ekologiczny napój idealny dla wszystkich, dla małych i dużych, którzy dbają o odporność i zrównoważoną dietę. Zakwasy tworzone w Zakwasowni są niepasteryzowane, dzięki czemu zawierają moc bakterii probiotycznych, wspierających florę bakteryjną w jelitach, mikrobiom, a co za tym idzie: odporność oraz trawienie. Wszystkie zakwasy są w 100 % roślinne, powstają na wodzie źródlanej i są rozlewane do szklanych butelek. Nie znajdziecie w nich chemii ani konserwantów. Są bezglutenowe, odpowiednie dla osób z cukrzycą, w ciąży i w trakcie karmienia*. Regularne picie zakwasów to piękny rytuał, który pozwoli nam żyć w zdrowym rytmie, a naszemu organizmowi zapewni dobrostan na co dzień.
MOC ZIÓŁ W ZAKWASIE**
Nie od dzisiaj wiadomo, że zioła pomagają w minimalizowaniu stresu. Oczywiście, nie są przeznaczone do leczenia silnych stanów lękowych, ale stanowią duże wsparcie dla osób łatwo się denerwujących czy zestresowanych. Ponieważ codzienność dostarcza nam coraz więcej wyzwań i stresów, warto pamiętać, że prawidłowa dieta może wspomóc radzenie sobie z trudnymi sytuacjami. Na dobry stan zdrowia jesienią i zimą zaczynamy pracować wiele miesięcy wcześniej, ale nigdy nie jest za późno, aby zacząć. Niewłaściwa dieta, brak odpoczynku, chroniczny stres czy nieprzespane noce bardzo obniżają naszą odporność. Pamiętaj, masz wpływ na swój mikrobiom, swoje zdrowie i samopoczucie.
W Zakwasowni wierzymy w naturę. Od lat produkujemy zakwasy regulujące pracę jelit i wspomagające procesy trawienia. Widząc, jak naturalne produkty genialnie pomagają nam i naszym klientom, postanowiliśmy iść krok dalej – połączyć to, co robimy najlepiej, z leczniczą mocą ziół. Tak powstał Botanicus – zestaw komplementarnych produktów – dwóch zakwasów – skomponowanych pod rytm dobowy. Jeden z nich stworzony jest do picia rano, drugi wieczorem. W skład zakwasów wchodzi kilkanaście rodzajów organicznych ziół, bogatych w olejki eteryczne i substancje aktywne korzystne dla funkcjonowania organizmu. Zioła zostały tak dobrane, aby zmniejszać stres w ciągu dnia oraz wesprzeć dobry i spokojny sen.
ZADBAJ O SWÓJ MIKROBIOM
Powtarzalność, praktykowanie rytuałów to działania, które powinny być rozłożone na wiele lat, tak aby zauważyć w przyszłości korzystne zmiany w swoim organizmie. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że mikrobiom wpływa praktycznie na wszystkie funkcje życiowe***. Zakwasy jako naturalne probiotyki są produktami wspomagającymi i stymulującymi układ odpornościowy oraz naszą mikroflorę w jelitach. Szczególnie ważne jest to w czasie zmian pór roku, przesileń czy fali zachorowań, gdy nasz organizm potrzebuje wsparcia od środka. Nie bez przyczyny często mówi się, że „zdrowie zaczyna się w jelitach”. Jeśli połączysz zbilansowaną dietę z odpowiednią ilością i jakością snu, odpoczynku oraz aktywności fizycznej, masz dużą szansę na to, aby nie dopadło Cię jesienne przeziębienie czy osłabienie.
Wielu z nas marzy o zdrowiu, chce czuć się dobrze, zapominając o codziennych zdrowych rytuałach. Warto zaczynać od małych kroków, doceniając najprostsze rozwiązania. Może to być włączenie do codziennej diety choćby niewielkich porcji świeżych warzyw lub kiszonek, wystarczy szklaneczka zakwasu na początek. Pomogą też regularny spacer czy przejażdżka rowerowa, wydłużenie snu o 2-3 godziny na dobę i zadbanie o jego komfort. Wielkim wsparciem są też relacje z bliskimi – wspólne celebrowanie zdrowych posiłków z rodziną czy przyjaciółmi. Każdego dnia dbaj o swoje codzienne, zdrowe rytuały.
Odżywiaj prawidłowo siebie i swój mikrobiom. Twoje ciało odwdzięczy Ci się z nawiązką!
*Walkowiak-Tomczak D, Czapski J.: Wpływ mikrobiologicznej redukcji azotanów (V) w soku z buraka
ćwikłowego na jego właściwości sensoryczne, ŻYWNOŚĆ, 1(30), 2002.
**Marian Binek, Mikrobiom człowieka – zdrowie i choroba, Zakład Bakteriologii i Biologii Molekularnej,
Katedry Nauk Przedklinicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, SGG, 2012, 51, 1, 27–36.
***Adrianna Kazimierska, Misza Kinsner, Mikrobiom a choroby cywilizacyjne, Postępy Nauk o Zdrowiu
1/, 79-86, 2019.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 22 Jesień 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.