Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyAcerola
Acerola
26 / 08 / 2021

Acerola

gotujwstylueko.pl

 

Acerola

 

To rekordzistka pod względem zawartości witaminy C. Ten niewielki super owoc wielkości wiśni podbija świat, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. 

Acerola (Malpighia emarginata) inaczej zwana wiśnią Barbados pochodzi z Karaibów, ale można ją spotkać także w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej (Amazonia) oraz Azji. Najwięcej aceroli uprawia się w Brazylii, Meksyku, Teksasie i na Florydzie. Zainteresowanie acerolą pojawiło się w 1946 r., kiedy po przeprowadzeniu badań, okazało się, że zawiera ogromne ilości witaminy C i przeciwutleniaczy. 

Acerola jest wieloletnim, wiecznie zielonym krzewem osiągającym do 4 m wysokości. Część jadalną rośliny stanowią niewielkie, kuliste, czerowonobordowe owoce o żółtym i soczystym miąższu, charakteryzujące się kwaśnym i cierpkim smakiem. 

DLACZEGO ACEROLA JEST TAKIM CENNYM OWOCEM?
Acerola charakteryzuje się niską kalorycznością (32 kcal / 100 g) oraz wysoką zawartością witamin, głównie witaminy C i związków przeciwutleniających (chlorofil, karotenoidy, związki polifenolowe: kwercetyna, rutyna, antocyjany). W 100 g owoców średnio znajduje się aż 1000 – 4500 mg witaminy C! Wystarczy zjeść zaledwie trzy owoce, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Dla porównania, uważane dotąd za bogate źródła witaminy C zawierają znaczne mniejsze jej ilości: czarna porzeczka – 181 mg / 100 g, cytryna – 53 mg/100 g. Warto wiedzieć, że witamina C z aceroli jest lepiej przyswajalna niż syntetyczny kwas askorbinowy. Ponadto, acerola zawiera witaminę A, E, z grupy B, składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, fosfor), błonnik pokarmowy (1,1 g / 100 g), węglowodany (3,6 – 7,8 g / 100 g) i białko (0,2 – 0,8 g / 100 g), w tym aminokwasy: alanina, seryna, prolina, GABA, kwas asparaginowy.

Świeże owoce aceroli są trudno dostępne, ale zawsze można sięgnąć po sproszkowaną acerolę, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością. W badaniach zleconych przez firmę Bio Planet, przeprowadzonych w zewnętrznym akredytowanym laboratorium, wykazały, że w 100 g proszku z aceroli, zawartość witaminy C wynosi aż 18400 mg! Jedna łyżeczka proszku (2 g) dostarczy nam ok. 370 mg witaminy C!
Ponadto, proszek zawiera sporo białka – 7,9 g, węglowodanów – 84 g i błonnika – 9 g. Warto sięgnąć także po sok NFC z aceroli. NFC oznacza, że sok jest bezpośrednio tłoczony, nie z koncentratu. Sok NFC odznacza się wyższą wartością odżywczą w porównaniu do soku otrzymanego z koncentratu. Za ciemnoczerwoną barwę aceroli odpowiadają antocyjany i karotenoidy. Zawartość karotenoidów w aceroli wynosi 371 – 1881 mg / 100 g, zaś antocyjanów – 3,79 – 59,74 mg / 100 g. Wykazano, że sok z aceroli zawiera aż 17 karotenoidów, z czego najwięcej β-karotenu.

Na zawartość związków przeciwutleniających mają wpływ różne czynniki, m.in. warunki uprawy, czynniki, klimatyczne, stopień dojrzałości rośliny, obróbka termiczna i warunki przechowywania. Wykazano, że niedojrzałe owoce zawierają dwukrotnie więcej witaminy C, w porównaniu z owocami dojrzałymi. Na zawartość witaminy C w owocach ma wpływ również obróbka termiczna. W badaniach udowodniono, że podczas obróbki termicznej zmniejsza się zawartość tego składnika, dlatego lepiej nie poddawać owoców długotrwałej obróbce cieplnej.

Dojrzałe owoce aceroli szybko fermentują, są bardzo delikatne i źle znoszą transport oraz długotrwałe przechowywanie, w związku z czym wymagają szybkiego przetworzenia (w soki, sproszkowane liofilizowane owoce, mrożone koncentraty).

NA CO POMAGA ACEROLA?
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w aceroli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, tym samym zapobiegając starzeniu się skóry oraz powstawaniu nowotworów. Witamina C wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzi objawy przeziębienia, przyspiesza gojenie się ran oraz zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Acerolę można wykorzystać w leczeniu anemii, gdyż witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Zawarte w owocach antocyjany w połączeniu z witaminą C wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków, zmniejszają ryzyko miażdżycy i wykazują działanie kardioprotekcyjne. Ponadto, wraz z karotenoidami usprawniają mikrokrążenie w obrębie gałki ocznej, wykazując korzystny wpływ na wzrok. Wykazano, że związki polifenolowe wyizolowane z owoców działają także hipoglikemicznie, w związku z czym mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

DLA KOGO ACEROLA?
Owoce aceroli często spożywa się w formie sproszkowanej i tabletek, celem uzupełnienia niedoboru tej witaminy w organizmie. Acerola polecana jest osobom dorosłym, starszym, dzieciom, a nawet kobietom w ciąży, jednak należy zachować umiar, gdyż witamina C spożywana w bardzo dużych dawkach nie jest zalecana dla każdego. Acerola polecana jest także sportowcom, osobom przemęczonym i narażonym na stres, gdyż zwiększa sprawność fizyczną i umysłową. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobami nerek i wątroby oraz osoby uczulone na lateks, który produkuje krzew aceroli.

WSZECHSTRONNE ZASTOSOWANIE
Acerola zyskała szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Na rynku dostępne są owoce sproszkowane (liofilizaty), soki, zakwasy i napoje z acerolą (izotoniczne, kombucha) oraz suplementy diety (kapsułki, tabletki do ssania, preparaty witaminowe). Sok z aceroli można spożywać po rozcieńczeniu z wodą lub dodać do soku, lub napoju. Zalecana dzienna dawka soku to 10 – 50 ml. Ekstrakty z aceroli w formie suplementów diety oraz liofilizaty zawierają największą ilość witaminy C, spośród wszystkich produktów wytworzonych z tego owocu. Liofilizat z aceroli wytwarzany jest z wysuszonych przez zamrażanie owoców, dzięki czemu zachowuje cenne witaminy i składniki mineralne. Ze względu na dobrą rozpuszczalność z liofilizatu można przygotować orzeźwiający napój idealny na upalne dni bądź dodać do jogurtu, koktajlu, smoothie, sałatek lub deserów. Zalecana dzienna dawka proszku z aceroli to 0,5 – 1 łyżeczka. Coraz częściej przy produkcji kosmetyków wykorzystuje się ekstrakty z aceroli, które dzięki dużej zawartości antyoksydantów, w tym witaminy C zapobiegają starzeniu się skóry oraz wspomagają syntezę kolagenu. Ponadto, dzięki inhibicji melanogenezy poprawiają koloryt skóry. Ekstrakty najczęściej dodaje się do toników, kremów rozjaśniających i przeciwzmarszczkowych oraz balsamów i olejków.

MASECZKA Z ACEROLĄ
Szczególnie polecana dla cery naczyniowej, suchej, ze zmarszczkami, jednak mogą stosować je również osoby z cerą mieszaną i tłustą. Maseczkę można samodzielnie przygotować w domu, poprzez wymieszanie proszku z aceroli z wodą. Ważne, aby konsystencja była gęsta, jednolita i bez grudek. Tak przygotowaną papkę nałożyć na twarz, a po 15 minutach spłukać letnią wodą. Aby maseczka była jeszcze bardziej nawilżająca, zamiast wody można użyć kwasu hialuronowego, dowolnego olejku (jojoba, z amarantusa) lub soku z aloesu.

WARTO WIEDZIEĆ:
• Owoce aceroli zawierają aż 90 razy więcej witaminy C od pomarańczy!
• 1 szklanka soku z aceroli (200 ml) dostarcza tyle samo witaminy C, co 5 kg truskawek, 5,5 kg pomarańczy, 2,3 kg papryki czy 32 szt. kiwi.

 

PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z ACEROLĄ

ODŻYWCZY KOKTAJL

 

 

POMARAŃCZOWY KOKTAJL

 

 

KOKTAJL Z ACEROLĄ

 

 

 

 

 

 

Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet S.A.


Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 18 Jesień 2021

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 3 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 13 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
6 2 5 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
6 4 60 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
11 10 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet