Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyAdaptogeny
Adaptogeny
15 / 11 / 2021

Adaptogeny

Sylwia Kaczmarek

Adaptogeny


– antidotum na stres, sposób na wzmocnienie odporności?
A gdyby się okazało, że i na stres, i na odporność i na dobre samopoczucie? I jeszcze są na to dowody naukowe? No to nie pozostaje nam nic innego, jak je poznać i spróbować!

Mimo że początki adaptogenów sięgają lat 50 - tych ubiegłego wieku, termin „adaptogen” jest obecnie nadal mało znany. Pojęcie adaptogenu wymyślił Mikołaj Lazarev, rosyjski naukowiec i lekarz. Poszukiwał substancji podnoszących odporność na stres. Adaptogen od łac. „adaptare” to dostosowywać się, dopasowywać. Lazarev opisał zdolność niektórych surowców pomagających organizmowi dostosowywać się do stresowych warunków. Pracami Lazareva zainteresował się jego współpracownik Israel Brekhmann. Założył własną szkołę badającą adaptogeny. Wspólnie z Igorem Dardymovem stworzyli klasyczną definicję adaptogenu, stosowaną do dziś.

Wg niej, adaptogen musi spełniać trzy warunki:

1. Musi być nietoksyczny dla odbiorcy! Nie może dawać skutków ubocznych i nie może być szkodliwy dla organizmu, jeśli będzie spożywany przez dłuższy czas (np. kozłek lekarski nie może być adaptogenem, ponieważ spożywany w większych ilościach może być szkodliwy, jest to roślina o potencjale adaptogenicznym, ale nie jest adaptogenem);
2. Musi wyzwalać niespecyficzną odpowiedź na czynniki stresowe! Brzmi zawile, ale oznacza, że adaptogen musi działać na cały organizm, nie na wybraną część.
3. Musi mieć normalizujący efekt na organizm! To znaczy, że działa wielokierunkowo, normalizuje funkcje życiowe – np. grzyby reishi nie leczą bezpośrednio, ale wzmacniają organizm.
Najważniejsze to zapamiętać, że adaptogeny są nieszkodliwe, nie blokują normalnych funkcji organizmu, uodparniają organizm na szkodliwe wpływy czynników zewnętrznych, wzmacniają i pomagają w walce ze stresem. Stresem, który jest nieodłącznym elementem życia każdego człowieka i w większości przypadków
wywiera szkodliwe działanie na organizm. Powoduje przeciążenie organizmu i może doprowadzić do wyczerpania fizycznego, psychicznego, depresji, a także wystąpienia wielu chorób. Kto z nas żyje bezstresowo? Nikt. Bywa, że stres jest ciągle obecny w naszym życiu. I nie chodzi tutaj o stres związany np. z fizycznym bólem po uderzeniu, ale stres środowiskowy, spowodowany niewłaściwymi warunkami życia, przewlekłą sytuacją stresową w pracy, wychowaniem dziecka czy chorobami.
Naukowcy zajmujący się tematem, zalecają rośliny adaptogenne jako antidotum na stres, ponieważ wzmagają one odporność na czynniki zaburzające równowagę wewnętrzną. Mechanizm działania roślin adaptogennych nie jest jeszcze dokładnie poznany. Rośliny te stymulują rdzeń nadnerczy, w którym produkowane są i magazynowane neurohormony (epinefryna, norepinefryna, dopamina), przygotowują organizm do konfrontacji z zagrożeniem, zwiększają zdolność przystosowawczą organizmu i odporność na przeciążenia.

Właściwości adaptogenne wyrażają się m.in. poprzez:

  • działanie antyoksydacyjne, zmiatające wolne rodniki;
  • właściwości antytoksyczne (ochrona wątroby);
  • stymulację układu odpornościowego;
  • polepszenie procesów zapamiętywania i koncentracji;
  • wzrost witalności;
  • redukowanie niepokoju i nerwowości;
  • szybsze zdrowienie;
  • poprawę napięcia mięśni i wzrost siły ich skurczu;
  • poprawę snu, motywacji i produktywności w pracy;
  • polepszenie nastroju i samopoczucia.


Te właściwości, rośliny zawdzięczają zawartym w nim związkom aktywnym. Różnorodność tych związków jest ogromna. Można tu wymienić np. saponozydy, rodiolozydy, flawonoidy, witanolidy i wiele, wiele innych. Nie znaczy to jednak, że każda roślina zawierająca np. flawonoidy jest adaptogenem. Pamiętajmy, że adaptogen musi spełniać trzy warunki definicji sformułowanej przez Brekhmana i Dardymova i na pewno nie jest lekarstwem na jedną chorobę.
Adaptogeny wzmacniają układ odpornościowy, więc należy rozważyć ich stosowanie w przypadku choroby autoimmunologicznej, np. problemów z tarczycą, Wzmacniamy wtedy nasz układ odpornościowy, który z kolei nas atakuje, jednak rośliny adaptogenne nie są toksyczne, więc warto w takim przypadku zapytać o opinię lekarza.
Lista adaptogenów pozostaje otwarta. Ze względu na dość szeroką definicję, istnieje sporo roślin, których przynależność do tej grupy jest ciągle dyskutowana.
Adaptogeny to substancje, które w naturalny sposób przywracają w naszym organizmie równowagę, niwelują stres, wzmacniają odporność, wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie, a za wieloma dodatkowo przemawia mądrość medycyny ludowej.

Przegląd wybranych surowców adaptogennych:

ŻEŃ - SZEŃ

Rodzaj Panax - z rodziny Araliowatych liczy ok. 20 gatunków występujących na Dalekim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Nazwa żeń-szeń pochodzi od chińskich słów Dżen-Czien oznaczających „człowiek-korzeń”. Korzeń żeń-szenia przypomina swoim wyglądem kształt ludzkiego ciała, dawniej wierzono, że właśnie części korzenia przypominające kształtem fragmenty ludzkiego ciała są skuteczne w leczeniu dolegliwości tych narządów. Najbardziej znanym gatunkiem żeń-szenia jest Panax ginseng występujący dziko w górskich lasach Półwyspu Koreańskiego, Chinach, Japonii i daleko wschodniej Syberii. Najważniejszą substancją aktywną w korzeniu żeń-szenia są tzw. ginsenozydy. Zwiększają one zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, co skutkuje lepszym dotlenieniem narządów i całego organizmu. Pobudzają też układ odpornościowy, powodują wzrost odporności na infekcje oraz przyspieszają okres rekonwalescencji. Dodatkowo korzenie żeń-szenia zawierają cukry, witaminy, składniki mineralne, pierwiastki śladowe, które również pozytywnie oddziałują na organizm ludzki. Żeń-szeń polecany jest osobom narażonym na przewlekły stres. Działa uspokajająco, relaksacyjnie, przy jednoczesnym wspomaganiu procesu uczenia się oraz zapamiętywania. Wykazuje również działanie immunostymulujące, zwiększając odporność organizmu na zakażenia bakteryjne oraz wirusowe. Działa ochronnie na wątrobę, zmniejsza uszkodzenia jej komórek, wygenerowane przez związki toksyczne, do których zaliczamy m.in. alkohol.

 


ASHWAGANDHA (WITHANIA SOMNIFERA)

Pochodzi z Indii, od dawna stosowana w medycynie ajurwedy, zwana też żeń-szeniem indyjskim. To tzw. adaptogen modelowy jest jednym z najlepszych sposobów ochrony przed stresem psychicznym. Zawiera witanolidy, najważniejsze bioaktywne składniki korzenia ashwagandhy. Przypisuje się im właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, cytostatyczne, uspokajające. Zawiera również: alkaloidy, flawonoidy, saponiny, glikozydy, kumaryny, fitosterole, minerały, żelazo, cholinę, olejk eteryczne. Ashwagandha łagodzi stres, objawy lękowe oraz stany depresyjne. Pobudza funkcję oddechową, powoduje relaksacjęmięśni gładkich, stymuluje aktywność tarczycy oraz wydzielanie kortyzolu i testosteronu. Polecana osobom będącym w przewlekłym stresie, odczuwającym lęki i niepokój, intensywnie pracującym oraz sportowcom.

 




GRZYBY :

W medycynie Dalekiego Wschodu grzyby lecznicze uważane są za lekarstwo praktycznie na wszystko. Żaden rodzaj rośliny ani żaden minerał nie stał się taką sensacją w medycynie jak grzyby, dlatego tak wiele właściwości grzybów potwierdzają badania naukowe.

Shiitake (Lentinus edodes) - zwane również twardziakami japońskimi, uprawiane na martwych kłodach drzew liściastych. W ostatnich latach bardzo zyskały na popularności, nazywane „superfoods”, a nawet „eliksirem życia”. Wyjątkowo bogate w składnikiodżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, polisacharydy, cenne kwasy tłuszczowe, niezbędne do pracy i funkcjonowania mózgu. Ich unikalne właściwości powodują odzyskanie wigoru i witalności, wzmacniają system odpornościowy oraz pomagająw zwalczaniu stresu.


Reischi (Ganoderma lucidum) - inaczej lakownica lśniąca, zwane też grzybami nieśmiertelności. Ogromna moc substancji bioaktywnych wzmacniających system odpornościowy. Działanie prozdrowotne Reishi przypisuje się głównie zawartym w ścianie komórkowej polisacharydom, głównie β-glukanom. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym zapobiegają chorobom układu pokarmowego, mają wpływ na zwiększenie odporności organizmu. Reishi działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Są również bogatym źródłem triterpenoidów, które działają antyoksydacyjnie.

 

OSTROPEST PLAMISTY (SILYBUM MARIANUM)

Należy do rodziny astrowatych, nasz rodzimy klasyczny adaptogen, nazywany „strażnikiem wątroby”. Zawiera mnóstwo związków aktywnych biologicznie, flawonoidy, amin biogenne, kwasy organiczne, witaminy C i K,
garbniki, ale najważniejsza jest sylimaryna. Jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie przeciwzapalne, stymulujące regenerację, ale przede wszystkim silne działanie odtruwające. Skutecznie wzmacnia organizm i znacząco wpływa na polepszenie samopoczucia.

 


ROKITNIK (HIPPOPHAE RHAMNOIDES)

Nazywany „złotem Syberii” bardzo cenny dla naszego zdrowia i urody. Mimo kwaśnego, cierpkiego smaku owoców warto włączyć go do diety, lub spróbować w innej formie, np. w formie soku. Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy A, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, fitosterole, kwasy organiczne. Dzięki witaminie
C i antyoksydantom super wzmacnia odporność. Ponadto pomaga w regeneracji uszkodzeń skóry, poprawia krążenie krwi, zwalcza wolne rodniki, ma właściwości przeciwzapalne.

 


CZYSTEK (CISTUS INCANUS)

Jedno z najbogatszych źródeł polifenoli, w przypadku czystka polifenole to słowo klucz. Wykazują działanie antyoksydacyjne, podnoszą odporność, wspierają układ immunologiczny oraz naczynia krwionośne. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wspomaga pracę serca, opóźnia proces
starzenia, łagodzi infekcje żołądkowe i jelitowe. Jeżeli zdecydujemy się na picie naparu z czystka, pijmy go regularnie.

 


Sylwia Kaczmarek

 

KOKTAJL WIŚNIOWO - ANANASOWY Z ASHWAGANDHĄ

SKŁADNIKI (2 porcje):
ashwagandha - 1 łyżeczka
woda - 1 szklanka
ananas - 1/2 szt.
wiśnie świeże lub mrożone - 250 g
miód - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jedną łyżeczkę ashwagandhy (mielony korzeń żeń-szenia indyjskiego) zalej szklaną wrzącej wody. Przykryj talerzykiem i naparzaj ok.= 30 minut. Wiśnie i obranego ananasa przełóż do blendera, wlej szklankę naparu z żeń-szenia, dodaj miód i zmiksuj. Przelej do szklaneczek.

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 19 Zima 2021/22

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet