Algi - od tysiącleci wzbogacają dietę
Katarzyna WroniakOd kilku tysiącleci podstawowy składnik pożywienia mieszkańców Azji stanowią algi morskie, które cieszą się coraz większą popularnością w krajach Europy i Ameryki Północnej. Glony (Algae) są najbardziej rozpowszechnionymi roślinami zarodnikowymi o bardzo zróżnicowanej strukturze morfologicznej. Wyróżniamy algi jednokomórkowe, a także tworzące kolonie oraz gatunki o strukturze wielokomórkowych plech osiągających wymiary nawet kilku metrów, tworząc tzw. „podwodne łąki”.
Najczęściej jako żywność wykorzystuje się algi:
- brązowe m.in. Undaria pinnatifida (Wakame)
- czerwone m.in. Porphyra spp. (Nori), Palmaria palmata (Dulse)
- zielone m.in. Ulva spp. (sałata morska)
|
Sałata morska |
||
Smak |
krabowy |
bardzo delikatny |
intensywny morski |
Konsystencja |
półtwarda |
||
Zastosowanie w kuchni |
Komponują się z daniami rybnymi i mięsnymi. Idealne jako dodatek do sałatek, jajecznicy, krokietów, zup, kremów, farszu, gulaszu, placków, ryżu, makaronów, frytek, zapiekanek i kanapek. Po upieczeniu i zmieleniu można stosować jako przyprawę - zamiennik soli i glutaminianu sodu |
Głównie służą do sporządzania sushi. Istnieje wiele rodzajów tej orientalnej potrawy. Najpopularniejsze są maki, czyli ryż oraz ryba, owinięte algami Nori, a następnie pokrojone w małe krążki. Można też wymyślić własne nadzienie i zawijać je w arkusz. Stosowane również jako dodatek do zup, puree, krokietów, placków, jajecznicy, dań z ryżem i gulaszu. Po upieczeniu mogą stanowić idealną przekąskę lub przyprawę do innych dań. |
Dodatek do dań warzywnych, krokietów, jajecznicy, gulaszu i placków. Komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi (szczególnie z baraniną). Idealna do zielonego, japońskiego sushi, w który można zawinąć ryż i surową lub marynowaną rybę |
Glony są surowcem bardzo wartościowym, ze względu na bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Równie ważną cechą glonów jest dobra przyswajalność oraz kompleksowe i łagodne działanie zawartych w nich składników biologicznie czynnych, dlatego coraz powszechniej wykorzystywane są nie tylko do celów spożywczych, ale także przemysłowych: produkcja leków, kosmetyków i pasz.
Węglowodany i błonnik pokarmowy
Stanowią większość suchej masy alg, w której przeważają polisacharydy (ok. 60%). Ponadto glony zawierają około 35% błonnika pokarmowego. Dla porównania jabłko zawiera mniej błonnika (ok. 14%), natomiast zbliżona ilość, jak w algach, jest w sałacie.
Białko
Najmniejszą zawartością białka charakteryzują się algi brązowe (ok. 5-15% w s.m.), natomiast w algach czerwonych i zielonych znajduje się on w ilości ok. 10-30% w s.m.). W niektórych algach czerwonych, czyli Palmaria palmata (Dulse) oraz Porphyra tenera (Nori), zawartość białka stanowi odpowiednio 35% i 47% w suchej masie! Jego ilość porównywalna jest do zawartości białka w soi, gdzie proteiny stanowią 35%. Białko występujące w glonach zawiera wiele cennych aminokwasów. Zawartość białka zależy od pory roku - najwyższy poziom białka w glonach, zaobserwowano zimą i wczesną wiosną.
Lipidy
Zawartość lipidów w algach to 1-5% w s.m. Algi stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), reprezentowanych przez kwasy omega-3 i omega-6, które mają znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy i chorobie zwyrodnieniowej stawów. Algi zielone charakteryzują się wysoką zawartością kwasu alfa- linolenowego (omega-3), a algi czerwone i brązowe zawierają kwas eikozapentaenowy (EPA omega-3) i kwas arachidonowy (AA omega-6). Oprócz kwasów tłuszczowych zawierają karotenoidy (beta-karoten, luteinę i wiolaksantynę w czerwonych i zielonych algach).
Składniki mineralne i witaminy
Zawartość składników mineralnych w algach morskich jest znacznie wyższa w porównaniu do roślin lądowych. Ich zawartość wynosi ok. 36% w suchej masie. Spośród mikroelementów z plech glonów pozyskuje się przede wszystkim jod, żelazo, cynk i miedź, natomiast główne makroelementy to wapń, magnez, fosfor, potas i sód. Zawartość żelaza, w przypadku gatunków Nori, pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Koncentracja mikroelementów ulega zmianie w ciągu życia glonów, jedynie makroelementy utrzymują się na stałym poziomie, a ich stężenie w algach jest proporcjonalne do ich stężenia w oceanie.
Algi są źródłem witamin z grupy B. Co ciekawe, zawierają witaminę B12, która opóźnia procesy starzenia, eliminuje syndrom chronicznego zmęczenia i anemię. Ponadto są bogatym źródłem witaminy C – ok 500-3000 mg/kg w s.m. w zielonych i brązowych algach (poziom porównywalny do zawartości witaminy C w pietruszce i czarnej porzeczce). Czerwone algi zawierają mniej witaminy C około 100-800 mg/kg. Ponadto algi brązowe charakteryzują się wyższą zawartością witaminy E (alfa-, beta- i gamma-tokoferol), niż algi zielone i czerwone (tylko alfa-tokoferol).
Przykłady glonów i ich składników biologicznie czynnych stosowanych w kosmetyce, dietetyce lub terapii:
Nazwa gatunku |
Najważniejsze składniki aktywne biologicznie |
Zastosowanie dietetyczne, kosmetyczne, terapeutyczne |
Ulva lactuca (sałata morska) |
Witamina C i prowitamina A (beta-karoten), białko-aosaina, potas, żelazo, jod |
Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają wzrok. Stosowane w kosmetykach nawilżają skórę, poprawiają stan naskórka. Aosaina ma skład aminokwasowy podobny do ludzkiej elastyny i tworzy podobne włókna. |
Białko zasobne w aminokwasy egzogenne, potas, fosfor, magnez, jod, witaminy z grupy B i witamina C |
Suszone płaty służą jako dodatek do żywności, m.in. do sushi, gdyż są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Obniżają poziom cholesterolu i hamują zakażenia jelitowe. |
|
Witaminy, składniki mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe |
Stosowana przy anemii, kłopotach ze wzrokiem i stanach zapalnych. Usuwa pasożyty oraz pomaga przy problemach jelitowych i gastrycznych. Wzmaga pocenie, dlatego zalecana jest przy stanach gorączkowych. |
|
Kwas alginowy, limaryna, sole mineralne, algina, mannitol |
Oczyszczają jelito z substancji trujących i metali ciężkich. Chronią przed fotouczuleniem, działają kojąco na nadmierną opaleniznę. Regulują łojotok i przywracają normalne funkcjonowanie skórze tłustej. Stosowane w redukcji cellulitu. |
|
Kwas alginowy i jego sole - alginiany, magnez, wapń, potas, siarka, fosfor, selen i żelazo, witaminy z grupy B i witamina C, fukoidyna, aminokwasy egzogenne |
Oczyszcza jelito z substancji trujących i metali ciężkich. W kosmetykach jako dodatek do kremów, ułatwiający ich rozprowadzanie na skórze, nawilżający skórę i zwiększający zdolność do magazynowania wody. Działa skutecznie w schorzeniach reumatycznych |
|
Bogate źródło mikroelementów, białko, kwasy tłuszczowe, witaminy, chlorofil |
W kosmetyce stosowany jest ekstrakt ze sfermentowanych glonów. Odtruwa organizm z toksyn, hamuje odkładanie tłuszczu. Chlorofil opóźnia procesy utleniania komórkowego, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, eliminuje wolne rodniki, przyspiesza gojenie się ran, chroni przed szkodliwym promieniowaniem i likwiduje nieprzyjemne zapachy. Wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. |
|
Białka zasobne w egzogenne aminokwasy, żelazo, potas, jod, selen, witaminy, źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego |
Ze względu na dużą zawartość białka i innych składników jest zalecana w postaci tabletek, kapsułek i ekstraktów, w zapobieganiu anemii, zmęczeniu i detoksykacji organizmu. |
Dodatkowo zachęcamy do przeczytania wcześniejszych artykułów o glonach:
Spirulina i Chlorella – o super algach słów klika...
Eko algi w Twojej diecie
Glony kombu i wakame – nie tylko w kuchni japońskiej
Źródła:
1) Karmańska A., Kowalczyk K., Wędzisz A. (2012): Badanie składników odżywczych wybranych gatunków alg morskich. Bromat. Chem. Toksykol. XLV, 1, 66-71.
2) Czerpak R., Jabłońska – Trypuć A., Pietryczuk A. (2009): Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy fitoterapii, 3, 168-174.
3) Kępska D., Olejnik Ł. (2014): Algi – przyszłość z morza. CHEMIK, 68 (11), 967-972.
4) Burtin P. (2003): Nutritional value of seaweeds. EJEAFChe, 2 (4).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.