Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyBłonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy
04 / 03 / 2025

Błonnik pokarmowy

Kamila Koźniewska

 

Sposób odżywiania jest jednym z podstawowych czynników mających wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Liczba i regularność posiłków, prawidłowy odstęp pomiędzy nimi, odpowiednio zbilansowana dieta oraz jakość spożywanych produktów to główne wyznaczniki prawidłowego żywienia. Jednym ze składników żywności odgrywającym bardzo ważną, prozdrowotną rolę jest błonnik pokarmowy.

CO TO JEST BŁONNIK POKARMOWY?
Błonnik pokarmowy to grupa różnorodnych związków (węglowodanów), które nie są trawione i wchłaniane w jelicie cienkim człowieka. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane spożycie błonnika dla zdrowej, dorosłej osoby wynosi 20-40 g/dzień. Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski z 2020 roku osoba dorosła powinna spożywać minimum 25 gramów błonnika dziennie, aby chronić się przed chorobami dietozależnymi i zaparciami. Ciekawostką jest fakt, iż w Polsce średnie spożycie wynosi zaledwie ok. 11-12 g/dobę. Podstawowym źródłem błonnika pokarmowego w jadłospisie są produkty zbożowe (głównie pieczywo razowe, pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren, różnego rodzaju płatki i otręby, kasze gruboziarniste, pełnoziarniste makarony), warzywa i owoce (zwłaszcza te spożywane na surowo, ze skórką), orzechy, nasiona i pestki oraz owoce suszone. Warzywa dostarczają błonnik pokarmowy w ilości średnio 0,5-5,8 g/100 g produktu, zaś owoce około 2,0 g/100 g. Jeszcze do niedawna błonnikowi pokarmowemu przypisywano rolę wyłącznie substancji balastowej, ze względu na małe wykorzystanie przez organizm. Uważa się, że pierwszą osobą, która użyła terminu „błonnik pokarmowy” był australijski naukowiec Eben Hipsley. W 1953 roku nazwą tą określił nietrawione przez człowieka związki, które tworzą ściany komórkowe roślin. Dopiero w latach siedemdziesiątych XX w. rozpoczęto prowadzenie zaawansowanych badań naukowych nad tym składnikiem naszej diety. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego.

Frakcja rozpuszczalna, SDF (Soluble Dietary Fiber) niemal w całości ulega degradacji przez bakterie w jelicie grubym, powodując rozluźnienie masy kałowej, spowalnia czas pasażu jelitowego, ma zdolność do wychwytywania toksycznych związków, zapobiegając ich wchłanianiu w jelicie, działa odtruwająco, spowalnia także wchłanianie glukozy. W skład frakcji rozpuszczalnej wchodzą pektyny, gumy, śluzy, beta-glukan oraz inulina.

W błonnik rozpuszczalny bogate są płatki i otręby owsiane, jęczmień, ryż brązowy, nasiona babki płesznik, siemię lniane, agrest, truskawki, jabłka, gruszki, morele, porzeczki, owoce cytrusowe, ziemniaki, suszona fasola czy guma guar. Warto mieć na uwadze, że w miarę dojrzewania warzyw zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie maleje, natomiast wzrasta zawartość nierozpuszczalnych składników. Owoce z kolei wraz ze wzrostem dojrzałości tracą zawartość frakcji nierozpuszczalnych błonnika na rzecz rozpuszczalnych w wodzie.

Frakcja nierozpuszczalna, IDF (Insoluble Dietary Fiber) wpływa na pobudzenie funkcji żucia oraz wydzielania śliny, wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, zwiększenie wydzielania soków trawiennych oraz pobudzanie perystaltyki jelit poprzez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego. Nierozpuszczalne włókna błonnika mają również wpływ na wiązanie cząsteczek wody, przez co ułatwiają wypróżnianie i zapobiegają zaparciom.W skład frakcji nierozpuszczalnej wchodzą celulozy, hemicelulozy, ligniny oraz skrobia oporna.

W błonnik nierozpuszczalny bogate są otręby pszenne, mąka z pełnego przemiału, fasola, groch, kukurydza, nasiona i całe ziarna zbóż, orzechy, warzywa kapustne i korzeniowe, szparagi. Istotne są odpowiednie proporcje błonnika rozpuszczalnego SDF i błonnika nierozpuszczalnego IDF w diecie, tj. 1:4 do 1:3.

WPŁYW SPOŻYCIA BŁONNIKA POKARMOWEGO NA STAN ZDROWIA OSÓB DOROSŁYCH
Błonnik pokarmowy wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz jej redukcję w przypadku nadwagi bądź otyłości. Zawartość błonnika w pokarmie wpływa na wzmożoną potrzebę jego żucia, a w konsekwencji oddziałuje na pojawienie się uczucia sytości. Uczucie sytości powoduje również fakt, że błonnik absorbuje cząsteczki wody, uwalnia śluz i tworzy żel zwiększając swoją objętość w żołądku. Błonnik pokarmowy spowalnia opróżnianie żołądka oraz wchłanianie substancji odżywczych. Uczucie sytości w żołądku trwa dłuższy czas, a chęć podjadania zmniejsza się. Następnie podczas fermentacji błonnika w jelicie grubym wytwarzane są hormony jelitowe, które stymulują do pracy trzustkę, przyspieszając motorykę jelit oraz hamując uczucie głodu.

Obecność błonnika pokarmowego w diecie dorosłego człowieka wpływa również na mikrobiom jelit tj. powoduje namnażanie się korzystnych dla organizmu bakterii jelitowych oraz hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, takich jak E. coli, Campylobacter spp. i Salmonella spp. Błonnik jako składnik pokarmowy, który nie ulega trawieniu i jest idealną pożywką dla bakterii probiotycznych, zaliczany jest do prebiotyków.

Błonnik pokarmowy w zdrowej i zrównoważonej diecie wpływa nie tylko na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zdrowie jelit. Badania naukowe wskazują, że spożywanie błonnika w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych czy cukrzycy. Błonnik pokarmowy obecny w diecie przyczynia się do wydalania z organizmu kwasów żółciowych i ich soli, łącznie z nadmiarem cholesterolu, który nie jest metabolizowany. Błonnik pokarmowy wpływa dodatkowo na poprawę metabolizmu lipoprotein oraz obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Właściwości prozdrowotne diety wysokobłonnikowej udowodniono również w przypadku cukrzycy. Uważa się, że mechanizmem działania błonnika pokarmowego jest jego zdolność do obniżenia wahań glukozy i insuliny we krwi po posiłku. Ponadto żywność zawierająca włókno pokarmowe często zawiera również mikro- i makroelementy, w szczególności magnez, który również bierze udział w regulacji poziomu glukozy.

Niektórzy naukowcy uważają, że błonnik pokarmowy może zapewniać ochronę przeciwnowotworową ścian jelita grubego. Dzieje się to głównie poprzez wpływ błonnika pokarmowego na skrócenie czasu kontaktu potencjalnych substancji rakotwórczych z błoną śluzową jelita grubego (krótszy czas pasażu jelitowego oraz zwiększenie objętości mas kałowych). Na szczególną uwagę zasługuje także pobudzanie rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej oraz fermentacji w jelicie grubym, co w konsekwencji może zahamować cykl rozwojowy komórek nowotworowych.

Kiedy produkt jest źródłem błonnika, a kiedy ma jego wysoką zawartość?
Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej:
• produkt jest źródłem błonnika pokarmowego, gdy zawiera przynajmniej 3 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal;
• produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego to produkt zawierający przynajmniej 6 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 3 g błonnika na 100 kcal.

DIETA WYSOKOBŁONNIKOWA
Produkty wysokobłonnikowe można spożywać samodzielnie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu lub stosować je jako dodatek do porannej owsianki, musli, płatków śniadaniowych, twarożków, kefirów, jogurtów, milkshake’ów, koktajli, smoothie czy świeżo wyciskanych soków. Wystarczy uzupełnić swoje danie odrobiną błonnika, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej zdrowy, a dodatkowo nasyci nas na dużej. Przy stosowaniu diety wysokobłonnikowej należy pamiętać, aby spożycie płynów wynosiło od 2 do 2,5 litra dziennie.

ZASTOSOWANIE BŁONNIKA W KUCHNI
Często produkty wysokobłonnikowe wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju wypieków: muffinek, gofrów, naleśników, ciast, ciasteczek, biszkoptów, bułek, chleba. Błonnik zwiększa strukturę wypieków, a dodany do ciasta sprawia, że staje się ono delikatne i miękkie. Błonnik doskonale wchłania wodę, co pozwala na precyzyjne uzyskanie odpowiedniej tekstury ciasta (należy pamiętać o zwiększeniu ilości wody w recepturze takiego wypieku).

Niektóre z produktów wysokobłonnikowych znajdują też inne zastosowanie. Błonnik bambusowy, nasiona babki płesznik, łuski babki jajowatej lub też błonnik witalny (czyli mieszanka nasion babki płesznik i łusek babki jajowatej) będą idealną, zdrowszą i pyszną alternatywą dla tradycyjnej panierki. To dobry wybór dla osób będących na diecie ketogenicznej i low carb. Guma guar może być dodatkowo stosowana jako neutralny w smaku i zapachu zamiennik żelatyny, ponieważ zagęszcza produkty bez konieczności ich podgrzewania. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, a dzięki swoim właściwościom stanowi idealny dodatek do sosów, dresingów, zup, dżemów czy deserów.

WPŁYW NADMIARU BŁONNIKA POKARMOWEGO W DIECIE
Pomimo pozytywnego wpływu błonnika pokarmowego na organizm należy pamiętać, aby nie spożywać go w zbyt dużych ilościach. Jednorazowe przyjęcie dużej dawki błonnika może spowodować wzdęcia, gazy, biegunki i bóle brzucha. Konsekwencją długotrwałego, nadmiernego spożycia błonnika mogą
być niedobory składników mineralnych, tj. wapnia, żelaza i cynku. Błonnik wiąże powyższe składniki mineralne w jelicie, powodując ich wydalenie z organizmu wraz z kałem, co uniemożliwia ich wchłonięcie do krwi. Z tego powodu nie zaleca się spożywania dużej ilości błonnika dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Przeciwwskazaniem do stosowania diety wysokobłonnikowej są również stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stany pooperacyjne, choroby zakaźne, niedobory białka i składników mineralnych. Spożycie błonnika powyżej zalecanych norm może się przyczynić do obniżenia wchłaniania tłuszczów, a w konsekwencji witamin w nich rozpuszczalnych, tj. witaminy A i D3. Błonnik pokarmowy może także skomplikować wchłanianie leków tj. zmniejszyć wchłanianie leków o charakterze kwaśnym, natomiast zwiększyć wchłanianie tych o charakterze zasadowym.



Kamila Koźniewska - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet



Bibliografia:

Bieńkiewicz M, Bator E, Bronowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Probl Hig Epidemiol 2015, vol. 96(1): 57-63.

Bojarska-Hurnik S., Skorupińska A. Błonnik pokarmowy.  rola i znaczenie w diecie, Kosmetologia Estetyczna 3 / 2018 / vol. 7: 295-297.

Górecka D. Błonnik pokarmowy. Znaczenie żywieniowe i technologiczne, Przegląd Zbożowo-Młynarski 2008, vol. 1 1:23-26.

Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.

Karwowska Z, Majchrzak K. Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikroflory jelitowej, Bromat. Chem. Toksykol. 2015, vol. 4: 701-709.

Platta A. Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 2014, vol. 86:154-166.

 

Przepisy:

OCZYSZCZENIE I OSŁONA DLA JELIT

 

KOKTAJL OWOCOWY DLA NIEJ I WARZYWNY DLA NIEGO


OWSIANKA BŁONNIKOWA


KOKTAJL Z MŁODYM JĘCZMIENIEM





Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 31 Wiosna 2025

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Sign inSigned in

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet