Czosnek niedźwiedzi
Nikita
Czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum, nazwy ludowe - czosnek cygański, cebula czarownic) - legenda głosi, że jest to pierwszy posiłek niedźwiedzi po wybudzeniu się ze snu zimowego, stąd jego nazwa – czosnek niedźwiedzi. Młode liście czosnku niedźwiedziego zbiera się od połowy kwietnia. Rośnie on dziko na wilgotnych stanowiskach w lasach, blisko zbiorników wodnych. Najwięcej jest go na Pogórzu, w Sudetach i Karpatach. Należy jednak pamiętać, że czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną. Możliwy jest: „Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Należy zostawić nie mniej niż 75% populacji. Nie należy uszkadzać części podziemnych.” (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin). Czosnek niedźwiedzi można uprawiać w ogrodach, dostępny jest też w sprzedaży świeży w pęczkach lub doniczkach, a także suszony. Można go uprawiać także w ogrodach.
Najlepszy do konsumpcji jest zdecydowanie świeżo zerwany (suszony traci zdecydowania na smaku i aromacie). Świeże listki doskonale nadają się do kanapek zamiast sałaty, do zielonych sałatek, jaj faszerowanych, past, pesto, do majonezów, oliwy aromatyzowanej, soli ziołowej, do kiszenia, do twarogów, jarzynek na ciepło, zapiekanek, zielonych zup i wielu innych dań. Doskonały jest też ocet naturalnie fermentowany z liści czosnku niedźwiedziego, który może być świetną przyprawą do sałatek, doprawienia barszczu czy jako dodatek do potrawki, a mocniejszy do przetworów. Należy pamiętać, że podczas gotowania traci aromat, dlatego należy go dodawać na koniec. Czosnek niedźwiedzi ma działanie podobne do czosnku uprawnego. Zawiera olejek eteryczny, witaminę C, flawonoidy. Charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym, obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Przepisy:
Pasta z czosnku niedźwiedziego
Pasta z czosnku niedźwiedziego
Szybkie bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.