![Pasta z czosnku niedźwiedziego](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-05/17210-photo-main.jpg)
Pasta z czosnku niedźwiedziego
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
oliwa z oliwek - 100 g
Dodatkowe informacje:
Pasta z czosnku niedźwiedziego jest uniwersalna, nadaje się do przyprawiania zup, sosów, makaronów i risotto oraz do przygotowywania zielonych szpecli (specjalność kuchni niemieckojęzycznych (coś pomiędzy naszymi kluskami lanymi, a kluskami kładzionymi), gnocchi i makaronów, a także do wypieków np. bułeczek, chlebów, muffinek czy tart.Sposób przygotowania:
Pastę przełożyć do małych (wyparzonych i dokładnie wysuszonych np. w piekarniku) słoiczków. Zostawić około 7-8mm wolnej przestrzeni i zalać odrobiną oliwy z oliwek na wysokość ok. 3-5 mm. Upewnić się, że krawędź słoika jest czysta, a pokrywka sucha następnie zamknąć słoiki.
Termin przydatności do spożycia: Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 10 dni lub zamrozić porcjami, aby przedłużyć świeżość pasty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.